#140: Hushed Holidays - trendul toxic în care angajații se tem să-și ia pauză și de sărbători; Amazon închide o divizie din România; 1 din 10 adolescenți români face foamea, educația slăbește și ea.
#139: White fonting: „fenta” care te pune pe lista neagră a HR-ului; Jocuri fiscale în videochat: 400 de milioane de lei „pierduți” din taxe; 80% din progresul românesc e adus de liderii adaptabili.
#138: Jumătate dintre noi suntem îngrijorați de sărăcie, dar mulțumiți de viața noastră; Vrei să lucrezi într-o industrie a viitorului? Ai lista cu primele 18
#137: 92% dintre angajații remote fac (și) altceva în timpul jobului; ”Culture Carrier” - omul care ține organizația unită; Peste o treime din angajați își spală rufele-n online.
#136: Jobul ideal la români se schimbă cu vârsta; Grija poate crea 300 de milioane de locuri de muncă până în 2035; Sclavie modernă: familii care-și vând copiii la stână.
#135: Amazon, strâns cu legea – plătește 200.000 lei unui angajat; Numărul românilor descurajați în a-și găsi un job s-a dublat; Pauza de toaletă nu scapă de ceasul elvețian.
#134: Jumătate dintre angajații români au anxietate legată de job; Șefu’ taie chefu și pofta de viață: încă o tragedie, la MDPI România; Muncitorii asiatici la noi: salarii mici, abuzuri mari.
Hacking Monday #65: Ziua Mondială a Muncii Decente: Fă-i șefului un cadou. El devine un lider mai bun și tu ești mai fericit.
#133: Atos România – corupție asezonată cu management iresponsabil; Românii vor să învețe la job, dar cursurile sunt degeaba; 7 din 10 angajați muncesc în mediu toxic și 35% dintre șefi sunt epuizați
Hacking Monday #64: A venit momentul schimbării - scăpăm de managementul abuziv? Cazul Atos Timișoara continuă, francezii reacționează - noi tăcem dacă mușamalizează?
#132: Deschidem Cutia Pandorei: abuzul la job provoacă tragedii; Glossingul - pozitivitatea toxică sau cum să ne mințim frumos; Liderii afacerilor globale pariază pe oameni: AI nu va înlocui echipele.
Hacking Monday #63: Beneficiile devin tot mai creative. Ce-ai alege: asigurare medicală pentru Azorel sau concediu pentru Tinder?
#131: Întrebarea zilei: scad salariile din IT cu 25%?; Angajații români pot acum câștiga procese prin probe audio; Parada stăpânilor: Amazon cere prezența la birou 5 zile pe săptămână.
Hacking Monday #62: Un grup de cercetători români primește 500.000 de euro, ca să prelungească viața pisicilor.
#130: Lucrezi de unde vrei, dar ești sub urmărire. Accepți?; Avem cel mai mic cost al vieții din UE, dar tot n-avem bani de ea; Digitalizarea pune bețe în roate antreprenorilor români.
Hacking Monday #61: „10 la BAC, am învățat de pe TikTok”. 8 studenți predau lecții „pe înțelesul oricui” și publică manuale alternative.
#129: Fă performanță și primești găleți de feedback inutil; Școala vine cu strictețe: nu iartă nici ținutele extravagante, nici telefoanele; Frica naște trenduri: japonezii demisionează prin agenții.
Hacking Monday #60: Protejează-te de abuzuri: 10 răspunsuri de la un avocat specializat în dreptul muncii, despre concedieri ilegale, drepturi și nedreptăți la job.
#128: Doar 18% dintre tineri își văd relația de lungă durată cu jobul; Două Românii: una în țările calde, una aruncă pantofi în sobă să se-ncălzească; Pauza nefumătorilor - refugii de liniște la birou
Hacking Monday #59: O carte românească devine fenomen internațional: „IMPOSIBIL e doar un cuvânt”. Alex Donovici: „Se vede de la o poștă tânărul care a primit cărți și cel care nu a primit”.
#127: Love bombing, moartea pasiunii în recrutare; Costul ascuns al flexibilității: taxa de coordonare; Prea multă dragoste de muncă ți se urcă la cap.
Hacking Monday #58: Noi beneficii pentru angajați – tichetele de activități casnice. Pentru ce pot fi folosite și ce avantaje ne aduc?
Hacking Monday #57: „Băbuțele reale” fac bani din ce produc, iar asta ne ajută pe toți – inițiativă pentru vârstnicii cu venituri mici, pornită la Giurgiu.
#126: Fulgul nu sare departe de iceberg: ce ne unește ne și dezbină generațiile; „Hushed Hybrid”: una zicem, alta facem, dar cu voia șefului; Autosabotarea, călcâiul lui Ahile pentru 7 din 10 lideri.
Hacking Monday #56: „Fă-o pentru tine și ai tăi!” De unde, cu cine și pentru cine începem să construim o societate cu adevărat sănătoasă?
#125: Paradoxuri românești: suntem egali în bani, dar nu și-n șanse + muncim ore multe, dar ani puțini; ”Loud Vacations”: concediile nu se mai fac pe furiș; „Stau alți zece la ușă” nu mai e valabilă.
Hacking Monday #55: „M-au angajat deși știau că sunt însărcinată” – normalitatea din spatele excepției, un exemplu.
#124: Fericirea crește direct proporțional cu banii din cont; Badge-ul „Open to work”, aliat sau magnet de escroci?; Dorul de casă dă 2% din PIB-ul României.
Hacking Monday #54: Un altfel de freelancing. Babysitter bărbat în România: „Suntem mai deschiși la meserii rezervate până azi celuilalt sex.”
#123: „Fița occidentală” stă între noi și 70 de ore de muncă/ săptămână; Jumătate din HR n-are experiență, dar o cere; Canicula topește productivitatea; Marea Deconectare lovește și 8 din 10 manageri.
Hacking Monday #53: Profa de mate care-și premiază elevii din propriul buzunar: „Elevul nu are nevoie de meditații, ci de un profesor care să-i arate că poate.”
#122: Noul joc de mimă la birou: de-a mouse-ul și pisica; Asistentul anului e robot și ne poate salva o zi de muncă pe săptămână; 3 din 10 tineri ar da mărirea salarială pe mai mult timp cu cățelul.
Hacking Monday #52: BAC-ul a trecut, dar nouă nu ne trece. Cum salvăm sistemul de învățământ din România?
#121: Motivarea prin șantaj: 4 din 10 firme postează joburi false; Milenialii pun limite: mesajul de seară = demisie la prima oră; Ședințele lungi și dese, cheia marilor niveluri de stres.
Hacking Monday #51: Cum ne păstrăm joburile în era automatizării? Recalificarea și alfabetizarea digitală, soluții pentru relevanța profesională.
#120: Paradox: salariul românilor tot crește, dar rămâne mic; „Decât” 6 zile pe săptămână vor munci angajații din Grecia; Cu o cafeluță pe fugă nu se face prezența la birou.
#119: 1 din 5 angajați se simte singur pe lume; „Duamna hașer” își sperie colegii; Anual, 62.000 de angajați Ikea își asamblează singuri demisia; Sustenabilitate umană: cine n-are scop, să-și cumpere.
Hacking Monday #50: Viitorul cere ambiție, curaj și conlucrare. Liceenii români campioni la robotică ne învață cum susținem performanța.
#118: „Înghețul funcțional”, sau cum să-ți dai demisia și de la viață; Tinerii nu mai vor promovări, ci scop; Românii sunt cei mai implicați angajați din Europa, dar se califică și la mondiale.
Hacking Monday #49: „Un bun specialist nu e neapărat și un lider bun.” Prima întrebare pe care să o pui înainte de promovare, de la Cosmin Alexandru.
#117: Pronatalismul, „soluția” distopică pentru un viitor plin de copiii elitelor; Viitorul fără șefi: autoorganizarea le ia locul?; App sprawl: trendul firmelor care vor mai mult, nu mai bine.
Hacking Monday #48: Adrian Stanciu: „Performanța nu se poate programa.” Păcatele șefilor, mituri demontate și o lecție despre mediocritate.
#116: O treime din tinerii majori își uită părinții; România Educată, în fruntea abandonului școlar din Europa; Lista celor mai bine plătiți incompetenți ai lumii.
Hacking Monday #47: Vrem să și gândim, nu doar să meșterim. Ce ne lipsește să fim mai mult decât „țara bunilor executanți”, prin ochii unui vizionar în dezvoltare.
#115: Presați de sărăcie și stres, 6 din 10 tineri români caută un job decent; Evaluarea CV-urilor, sinonimă cu datul cu banul; Angajații Dell care trag chiulul de la birou primesc steag roșu.
Hacking Monday #46: Relaxarea e cheia pentru productivitate și creativitate – Adrian Rus, fondatorul Komoder.
#114: Workation și Bleisure – amestecăm vacanța cu munca și le pierdem pe ambele; Viața angajatului, în ore – doarme 9, muncește 2; Antreprenorii și „deficitul de relaxare” – 97% dau odihna pe muncă.
Hacking Monday #45: Tineri români, campioni mondiali la case sustenabile. Cum se scrie domeniul viitorului în România - idei cu inspirație de la liderul care ne-a dus în top.
#113: Programul 7-19 – noua modă în flexibilitate; Fenomenul „Shadow IT”, prietenul angajaților, dușmanul companiilor; Românul în țara paradoxurilor: supracalificat, dar subocupat.
Hacking Monday #44: Alex Holicov: „Dacă ne dorim autostrăzi, spitale moderne și oameni civilizați, trebuie să investim în educație”.
#112: Discriminarea la interviu: întrebări în funcție de sex; 40% din studenți nu-și permit nici strictul necesar; „Modul urgență” vine cu săptămâna de lucru de 6 zile.
Hacking Monday #43: Liderul bun construiește entuziasm și comunitate, nu vrea să aibă musai dreptate.
#111: 8 din 10 firme românești nu găsesc oameni calificați; Implicarea angajaților, în cădere liberă de 11 ani ; Salariul emoțional, mai tare ca banii; Viitorul muncii: cum arată următorii 30 de ani?
Hacking Monday #42: Ce alegi - drumul care-ți place sau cel la care ești bun? Idei pentru consolidarea carierei, în viitorul tech
#110: Ban la ban trage: 10% dintre europeni dețin 67% din avere; Devenim ce sădim: „decât” 22,44 lei merg lunar spre educație; Angajații vor dialog, dar vorbesc în pungă.
Hacking Monday #41: Raluca Feher: România, un șantier etern; Publicitatea, un urs care dansează pe manele.
#109: Stresul, principala grijă în lume și mărul discordiei în relații; 10% în plus pe cântar te pot costa 6% din salariu; Workaholismul, dependența cu care ne mândrim; Copiii, mai creativi decât AI
Hacking Monday #40: Trei mituri ale performanței, demontate de Andrada Vincze, psihologul campionilor.
#108: Afacerile remote se încoronează drept „cele mai productive”; Sfârșitul lui Glassdoor e aici?; Mamele lucrează lunar 120 de ore suplimentare neplătite; Suntem pregătiți să ne vedem salariile?
Hacking Monday #39: „Să nu ne fie rușine să pornim de la zero.” – Bogdan Cronț (Camarad), de pe șantier la 650.000 de urmăritori.
#107: Raportul Global al Riscurilor: ce pericole ne amenință în 2024; Middle managerii sar din barcă: 40% din nou-numiți își caută job; Angajații „distractivi”, înapoi la birou!
Hacking Monday #38: Cel mai nesănătos obicei la muncă – cine hrănește toxicitatea și ce forme ia în organizații? Aflăm de la patru experți în coordonarea echipelor.
#106: A apărut Devin, primul robot inginer de software autonom; 2024 - anul dictatorilor de birou?; Suntem locul 4 în lume la teama de-a avea succes; Migrația de sub preșul statului.
Hacking Monday #37: Adrian Stanciu – „Dacă scopul tău e să nu muncești, vei face lucruri foarte diferite decât dacă vrei să muncești. Un manager bun nu face nimic, iar asta e o muncă foarte grea.”
#105: Mamele, pedepsite dacă vor și copii și carieră; Gata cu paradisul din IT: mai puțini bani, mai puține proiecte; Leadership: CEO-ul muncește ca simplu șofer; Suntem campionii Europei la inflație.
Hacking Monday #36: Leadershipul nu e despre stăpânire. Abilitatea necesară oricărui lider - patru perspective realiste.
#104: Scrierea de cod - meserie pe moarte? Supraviețuirea stă în învățare continuă și aprofundarea unor alte domenii; Prăbușirea natalității amenință viitorul economiei;
Hacking Monday #35: Paul Olteanu, despre burnoutul care nu te iartă nici când iubești ce faci: „În România, dacă nu ești epuizat, nu meriți să te odihnești”.
#103: Dacă lucrezi de acasă, riști salariu mai mic; „Eroi” în pandemie, azi 80% din angajați sunt ignorați; Tinerii tratează recrutorii cu ”seen”; 9 din 10 părinți simt că șefii nu țin cont de ei;
Hacking Monday #34: Cea mai mare provocare atunci când lucrezi cu oamenii + cum știm dacă tragem la căruța bună, de la patru experți în coordonarea echipelor.
#102: Onboarding 2024: noii angajați sunt invitați la stand-up comedy; 1 din 3 angajați cer „schimbarea la față” a birourilor, dar studiile zic că nu prea merită; Taskurile „vampir” – cum le alungi?
Hacking Monday #33: Excelența cere muncă, sacrificiu și perseverență – Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike.
#101: „Vacanțele secrete” - cum ne facem că muncim în timp ce călătorim; Cercetarea cere bugete mai mari: dacă stai, dispari; Big Brother 2024 - ediția de la birou; Ai angajați buni? Lasă-i să plece.
Hacking Monday #32: „Nicio organizație nu a fost fondată ca să facă oamenii fericiți”. Serviciu vs. scârbiciu, în cuvintele oamenilor care lucrează cu oameni, nu cu resurse
#100: Un creier bolnav ne costă dublu față de un corp bolnav: până la 60 de zile de muncă; A apărut a treia categorie de angajați: new collar; „Dismorfia financiară” – boala tinereții
Hacking Monday #31: Drumul către succes începe de la modul în care ți-ai acceptat eșecul. Lecții pentru reușite sănătoase, de la psihologul campionilor, Andrada Vincze.
#99: Ne pleacă viitorul: 55% dintre copii au bagajul făcut; Bunătatea șefilor crește performanța angajaților cu peste 200%; „Primul student din familie” visează să salveze „România Educată”.
Hacking Monday #30: Ce înseamnă „timpul de creier disponibil”? Despre noua față a creativității, cu Ciprian Mihali.
#98: Profesiile viitorului: ce ar trebui să înveți până în 2027?; Și bolnavi și cu banii luați: taxele lui Ciolacu ne bagă-n boală; Trăim oare „deceniul șanselor ratate”?
Hacking Monday #29: Cum putem aduce acasă 2 milioane de români? O lecție de smerenie și curaj de la Vlad Iftime.
#97: Predicțiile Organizației Mondiale a Muncii - mai multă sărăcie, tensiuni și șomaj în 2024; Culmea guvernării: mai mulți bani pe foaie, mai puțini în buzunare; Migrația la români - o analiză.
Hacking Monday #28: Vrei să câștigi mai bine, să fii promovat și mai apreciat de șeful tău? O lecție de empatie, de la Radu Atanasiu.
#96: 2023 vs. 2024 – ce-am avut și ce-am pierdut. Carusel de majorări, scumpiri și taxe noi la început de an; Trend în recrutare: joburile verzi cuceresc piața globală a muncii.