Hacking Monday #39: „Să nu ne fie rușine să pornim de la zero.” – Bogdan Cronț (Camarad), de pe șantier la 650.000 de urmăritori.
Bonus: Tinerii români, pe locul 8 în lume la fericire; O nouă lege: Stop risipei alimentare; Extra: Cronomunca - cum îți adaptezi programul de muncă la ritmul biologic, nu invers.
Servus! Începem săptămâna cu o doză scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Bogdan Cronț (Camarad): Cum am ajuns de pe șantier la 650.000 de urmăritori.
Cum îți construiești o nouă viață departe de casă? Poți porni din nou de la zero? Cum se vede România din străinătate?
Bogdan Cronț, cunoscut sub pseudonimul Ionică Nebunu', împărtășește din experiența sa de viață, de la primii pași ca dulgher (deși nu a bătut un cui în viața lui până atunci), la crearea de conținut online urmărit de sute de mii de oameni.
Originar din Iași, Bogdan are 43 de ani și s-a stabilit la Londra împreună cu soția și cei doi copii acum mai bine 10 ani. Este recunoscător României pentru că l-a crescut și format, și Marii Britanii pentru că l-a adoptat și i-a oferit șansa unei noi vieți și apoi i-a acordat statutul de cetățean.
În acest episod, discutăm despre provocările și bucuriile vieții în diaspora, despre importanța adaptabilității și a învățării continue, dar și despre cum poate diaspora să influențeze pozitiv schimbările din România. Ascultă povestea lui Bogdan (Camarad), o lecție de curaj, reinventare și dedicare pentru toți românii care trăiesc între două lumi.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și pune mâna pe carte! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Legea pentru combaterea risipei alimentare a intrat în vigoare. Cele mai importante măsuri: prețurilor produselor trebuie reduse aproape de data expirării, clienții restaurantelor își pot lua la pachet mâncarea rămasă fără costuri suplimentare pentru ambalaj, iar magazinele sunt încurajate să doneze mai multe alimente către ONG-uri. La nivel european, din zece porții de mâncare, una se pierde – adică 130 kg de risipă alimentară pe cap de locuitor anual. În România, se estimează că fiecare persoană risipește 70 kg de mâncare/an. Noua legislație prevede crearea unei platforme electronice pentru monitorizarea risipei alimentare, care trebuie implementată până la 30 iunie anul viitor. Sperăm să meargă mai bine ca e-Factura.
___
Senatorul Bernie Sanders cere o săptămână de lucru de 32 de ore în SUA, fără diminuarea salariului angajaților. Proiectul de lege, intitulat „Thirty Two Hour Workweek Act”, solicită o modificare a săptămânii de 40 de ore de muncă cu o săptămână de lucru redusă de 32 de ore, echivalentă cu patru zile de lucru pe săptămână.
___
Media Freedom Act: un nou proiect de lege pentru a proteja jurnaliștii din UE și libertatea presei. Această lege interzice intervențiile în deciziile editoriale și impune transparență în finanțarea și proprietatea media. Totodată, se introduc măsuri pentru a preveni restricționarea conținutului media independent de către marile platforme online. Raportoare a Parlamentului European din partea Comisiei pentru libertăți civile, Ramona Strugariu (Renew, RO), a declarat:
„Jurnaliștii au acum un aliat, un set de instrumente care îi protejează, le sporește independența și îi ajută să facă față provocărilor, interferențelor și presiunilor cu care se confruntă adesea în meseria lor. [...] Niciun jurnalist nu ar trebui să se teamă vreodată de presiuni de orice fel atunci când își face meseria și informează cetățenii”.
___
România ocupă locul 32 din lume la fericire, din cele 143 de țări incluse în World Happiness Report 2024, publicat de ONU. Interesant e că această medie se datorează unei discrepanțe uriașe între generații: tinerii români sunt pe locul 8 în topul celor mai fericiți la nivel mondial, în timp ce seniorii doar pe locul 48. De altfel, aproape peste tot în lume tinerii sunt mai fericiți decât bătrânii, cu excepția Americii de Nord, unde situația s-a inversat dramatic în ultimii ani. În Europa Centrală și de Est, inclusiv România, tinerii manifestă un nivel de fericire comparabil cu cel al tinerilor din Europa de Vest, diminuând diferențele intergeneraționale observate în perioada 2006-2010. Raportul concluzionează însă: cu excepția celor din Asia de Est și Europa, oamenii din întreaga lume se simt, per total, mai triști.
Harta fericirii pentru 2024, întocmită de Visual Capitalist, arată cam așa:
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡Muncești 9-17:00 sau când ești cu adevărat productiv? 4 moduri să integrezi cronomunca în echipa ta.
Cronomunca este un trend care ne spune că ar trebui să ne adaptăm programul de lucru la ritmul biologic individual, ținând cont că momentele optime de productivitate pot fi diferite pentru fiecare dintre noi. Se propune astfel renunțarea la sistemul de lucru rigid și adoptarea unui program mai flexibil.
Termenul a fost introdus în newsletterul Working On Purpose, de către jurnalista Ellen Scott care îl vede ca pe o evoluție firească a accentului pus pe bunăstare și flexibilitate în mediul profesional. Implementarea cronomuncii necesită însă adaptabilitate și folosirea tehnologiei adecvate. The Startup Scoup ne oferă un ghid simplu pentru a pune în practică acest program:
Pune întrebări echipei, pentru a înțelege ritmurile naturale de somn și trezire ale fiecărui membru. Cercetările indică faptul că preferințele privind orele de lucru pot varia în funcție de generație. Raportul Adobe despre Viitorul Timpului subliniază discrepanțe între Baby Boomers, care preferă programul tradițional 09-17, și Gen Z, care sunt atrași de orele mai târzii, între 18:00 și 3:00.
Adoptă flexibilitatea în programul de lucru, inclusiv opțiuni precum muncă de la distanță. Indiferent de preferințele individuale, această abordare crește productivitatea și bunăstarea. Mai mult, respectarea ritmurilor naturale ale corpului și adaptarea programului de lucru în funcție de ele reduce oboseala și alte efecte negative ale stresului.
Valorifică tehnologia pentru a facilita colaborarea și gestionarea proiectelor. Folosește instrumente care îți ușurează munca și oferă „ponturile” și colegilor tăi. Fiecare echipă are nevoie de un om pragmatic, care găsește soluții eficiente pentru orice problemă.
Concentrează-te pe rezultate și realizări, mai degrabă decât pe orele lucrate. În loc să te simți presat să-ți dovedești mereu valoarea și să pleci mereu ultimul de la birou, concentrează-te pe echilibrul între viața profesională și cea personală. Astfel, o să fii mai motivat pentru a obține rezultate și implicit, o să găsești și satisfacție în munca ta.
Concluzionând, cronomunca pare să câștige tot mai mult teren în mediul profesional, iar noi trebuie să ne adaptăm schimbărilor care ne fac viața mai ușoară.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Cum construiești încredere în organizații?
Învață cum să construiești încredere și să susții procesele de inovare în organizații într-un mod sănătos și sustenabil. Cursul, condus de mentorul* Silvia Fierăscu, doctor în Științe Politice și Știința Rețelelor, se desfășoară online în aprilie 2024, în fiecare joi, între orele 12 și 15, online. Te poți înscrie AICI, până la 1 aprilie inclusiv.
„Analiza Rețelelor Organizaționale” – training cu certificare. ”Organizational Network Analysis (ONA) este o metodologie științifică aplicată în business, dezvoltată interdisciplinar din știința rețelelor, managementul schimbării, dezvoltare organizațională și psihologie organizațională.”
*Bonus: Sesiuni Q&A cu experți în domeniu
___
Cum ai grijă de oamenii, cultura și climatul organizației?
Performanța și profitul organizației tale depind direct în primul rand de oameni, adică de calitatea și motivația echipei cu care lucrezi. În consecință, strategia ta de business trebuie construită pornind de la oamenii de care ai nevoie.
Talent Academy este un program inovator structurat în șase module, care te va ghida prin cele mai moderne concepte și metode din Managementul Capitalului Uman.
Certificat de University of Suffolk, acest micro-MBA îți va oferi oportunitatea de a învăța și interacționa cu unul dintre cei mai respectați și pricepuți profesori din domeniu, Andrew Taylor.
Mai avem doar câteva locuri disponibile, la Cluj și București.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– Texte amuzante, scenarii umoristice, glumițe și filosofii la firul ierbii scrise de , purtător de cuvinte epice și cenzurate, filosof de duminică și ierbosof de ziua a șaptea. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📝 Explorează tipurile de colegi dificili pe care îi poți întâlni la job și află cum te poți înțelege mai bine cu fiecare.
___
🎧 (6:12) Descoperă cum îți afectează sărăcia creierul și de ce nu e atât de ușor să te îmbogățești peste noapte în Ideile Hacking Work din 19 martie:
___
🎧 (3:34) Cât ne costă salariile mari ale angajaților nou-veniți? Află din rubrica HWNews:
___
🎧 (6:53) Ai angajați vârstnici în echipă? Fac treabă bună sau sunt depășiți de tehnologie? În episodul din 21 martie al Ideilor Hacking Work analizăm dacă merită (sau nu) să lucrăm cu seniori:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți sprijini. Ai la îndemână două metode: poți deveni abonat premium YouTube (caz în care obții și acces în exclusivitate la anumite materiale pe care le publicăm) sau ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!