Hacking Monday #55: „M-au angajat deși știau că sunt însărcinată” – normalitatea din spatele excepției, un exemplu.
Bonus: Beneficiu inedit - tabere de vară pentru copiii angajaților; În Suedia, bunicii au concediu parental plătit. Extra: Cum îi dai șefului tău feedback?
Servus! Ți-am pregătit un mix fresh de informații și idei care să-ți dea energie pozitivă pentru o săptămână întreagă. Să-ți fie de bine!
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Angajatorii organizează tabere de vară la birou, pentru a-și ajuta angajații în îngrijirea copiilor pe parcursul verii. Bright Horizons este una dintre companiile care oferă tabere dedicate copiilor angajaților în timpul orelor de lucru, organizând activități diverse și spații de luat masa reamenajate prin sediile companiei. Cererea pentru astfel de soluții crește, în contextul în care peste jumătate dintre angajatorii din Statele Unite prioritizează beneficiile pentru îngrijirea copiilor în 2024, în încercarea de a spori loialitatea angajaților.
___
Suedia le permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit. Conform noii legi, cuplurile pot transfera maxim de 45 de zile bunicilor, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile. Există și alte beneficii pentru părinți în Suedia: au dreptul să nu lucreze deloc atunci când se naște copilul, iar indemnizația parentală este plătită pe o perioadă de 480 de zile pentru fiecare copil. În plus, părinții pot lucra cu program redus până când copilul împlinește 8 ani, respectiv 12 ani în cazul angajaților guvernamentali.
___
Arborii spun povești: adoptă un fag secular prin proiectul „Pădurea cu povești nemuritoare". Comuna Nucșoara, cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia, își propune astfel să protejeze unii dintre cei mai vechi și spectaculoși fagi din Europa. Oricine poate adopta un arbore pentru suma de 700 lei, și îi poate „anexa” în schimb, printr-un cod QR, o poveste proprie. Donațiile vor fi folosite pentru protecția arborilor, dezvoltarea infrastructurii turistice și întreținerea zonei.
___
Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest Places”, un program care promovează 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024 realizat de TIME. „Proiectul nostru nu avea cum să lipsească tocmai pentru că e un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse. Suntem onorați că apărem pe aceeași listă cu locuri iconice din toată lumea precum Cortina d’Ampezzo, La Maison Rabelais sau Angama Amboseli, Kimana Sanctuary din Kenya.”, menționează echipa pe Facebook.
___
ING România și trupa Vunk aniversează 30 de ani de existență (P) – așa că au sărbătorit împreună, cu o nouă melodie și un videoclip în stilul lor comun: creativ și orientat către oameni. Astfel, ING a propus trupei Vunk să filmeze videoclipul piesei aniversare, Un sărut sărat și-un răsărit, în sediul băncii, o clădire cu terasă la etajul 8, perfectă pentru a ilustra versurile. În plus, toți actorii care apar în videoclip sunt, de fapt, angajați ai ING Bank, ING Office sau ING Hubs. Piesă de vară, cu vibe bun + o modalitate inedită de colaborare, numai bună pentru deschis noi orizonturi de inspirație într-o zi de luni. O prietenie și mai și: Vunk și ING:
Inspirația de luni: Însărcinată, caut job. Și găsesc.
Povestea Oanei Alexandra Tușa și a angajatorului său, Wiren – companie din domeniul energiei din surse regenerabile – a devenit recent sursă de inspirație, dintr-o simplă postare pe Linkedin. Cu ocazia baby showerului organizat la firmă, Oana își arăta recunoștința pentru sprijinul primit în echipă, pentru eforturile colegilor, dar și pentru faptul că a fost angajată pe când era deja însărcinată în 2 luni.
„Însărcinată fiind, mi-am schimbat jobul. Medicul meu, mirat și în glumă, îmi sugera să-i dau la ziar pe cei care au curajul și umanitatea de a mă angaja, conștienți fiind, de „circumstanța agravantă”.
Oana ocupă azi rolul de Recruitment Training & Development Specialist, și se pregătește să iasă în concediu de maternitate, după doar câteva luni petrecute la job. Promite însă că se va întoarce cu drag, motivată să întoarcă bunăvoința primită:
„Susținerea și înțelegerea din zilele mai puțin bune de sarcină au existat mereu, ceea ce în zilele mele bune m-a făcut să dau 150%, iar obiectivele au fost îndeplinite. Mi s-a dovedit că propria motivație nu are limite, și de departe depășeste orice tentativă de motivație exterioară.”
Iar asta e ceea ce a simțit angajatorul său să-i transmită, asumat, semn că orice-ai face în viață, lumina tot din interior vine:
Mai mult, Adina Viașu, managerul de talent al organizației concluzionează: „Oana reprezintă tipologia colegului ideal pe care ni-l dorim în companie. Sarcina reprezintă o etapă normală a vieții și nu un criteriu de selectie a talentelor.”
Ce zici, angajatorul tău ar accepta un nou membru în echipă, conștient fiind că-l va avea alături doar câteva luni, după care urmează o pauză de 2 ani?
💡3 moduri prin care să-i oferi șefului tău feedback (că doar e și el e om și are nevoie).
În calitate de angajat, probabil primești feedback la ordinea zilei, însă te-ai gândit vreodată că și șeful tău are nevoie să i se atragă atenția atunci când face ceva greșit? Și dacă face o treabă minunată, tot e nevoie să îi reamintești din când în când. Dacă ai un manager/șef înțelept, o să accepte feedbackul tău constructiv, știind că e nevoie de mult curaj pentru a deschide un dialog onest. Uite aici trei metode prin care poți să-i spui șefului tău ce ai pe suflet:
Prezintă feedbackul ca pe o problemă de rezolvat împreună. Oamenii devin defensivi când se simt criticați, așa că expune problema delicat, cerând ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții. În acest fel, schimbarea pare că nu a fost ideea ta. Abordează problema într-un mod prietenos și arată că vrei să ajuți.
Tratează emoțiile cu blândețe. Modul în care te simțiți este important, așa că atunci când oferi feedback, menționează cum te afectează acțiunile și cuvintele șefului. Pornește de la premisa că are intenții bune și recunoaște că poate fi inconfortabil să porți discuția asta. Un manager bun va aprecia acest feedback și va încerca să corecteze situația.
Cere și tu feedback. Feedbackul funcționează în ambele sensuri. Când îi oferi sugestii șefului tău, cere și feedback pentru munca ta. Întreabă: „Este ceva ce pot face pentru a face întâlnirile noastre mai eficiente?” sau „Există o modalitate mai bună de a trimite idei?”. Gestionarea poate fi complicată, dar poate face viața profesională mult mai armonioasă.
Ce zici? Începem să ne vorbim cu adevărat?
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Educație aplicată: Romanian Science Festival ne aduce mai aproape de magia științelor - „Fii curios, nu plictisit!”. Cel mai mare eveniment dedicat disciplinelor STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), va avea loc anul acesta în patru județe:
18-21 septembrie, Argeș
2-5 octombrie, Iași
11-13 octombrie, Cluj
18-22 septembrie, Maramureș.
Festivalul își propune să inspire oameni de toate vârstele să exploreze și să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor. Credem că un astfel de proiect ambițios este esențial pentru a stimula interesul copiilor, tinerilor și românilor în general pentru știință și tehnologie. Totodată, le poate oferi o platformă vie de colaborare și încuraja mediu educațional să găsească metode mai creative și aplicate de-a susține curiozitatea.
___
Startup-uri inovatoare folosesc tehnologia pentru a revoluționa modul în care mâncăm. De la bucătari roboți și până la creioane comestibile care adaugă arome pe farfurie, 2.300 de expozanți care schimbă regulile jocului în industria alimentară din 56 de țări s-au întrecut în invenții la prestigiosul Fancy Food Show din New York. Îți dăm doar câteva exemple de ce se mai face în lume, să prinzi „gustul”:
Ziba din Afganistan promovează fructe și nuci locale incluzând pe ambalaje coduri Spotify care le oferă consumatorilor posibilitatea de a asculta muzică tradițională în timp ce le savurează produsele.
RoboSousChef este un bucătar robotizat care gătește rețete la perfecție în doar 12 minute.
Nepal Tea Collective folosește coduri QR pentru a permite consumatorilor să vadă cine a cules ceaiul și să-i recompenseze direct pe culegători, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor lor de viață.
Let Them Eat Candles produce lumânări de ciocolată comestibile pentru torturi aniversare, care pot fi aprinse, stinse și apoi consumate. Fără risipă, varianta delicioasă.
Amos TastySounds comercializează acadele care folosesc tehnologii avansate pentru a transmite muzică direct către urechea internă, oferind o experiență multisenzorială unică.
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Carieristită (substantiv compus)
Definiție: Boala cronică a celor care nu se pot opri din avansat pe scara profesională. Simptome: obsesie pentru promovări și titluri pompoase.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
@Intersecția de bine – Natalia Șeremet pune în fiecare lună la un loc resursele de bine și faptele bune cu amprentă socială despre care aude. Astfel, vrea să ajute la răspândirea lor prin lume, dar și la capacitarea echipelor nonprofit mici și mijlocii și a comunităților cu oameni responsabili.
☕ Luni, da’-n imagini:
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:13) Cum construim o echipă pornind de la mentalitatea atleților profesioniști?
Pedeapsa pentru o muncă bine făcută? Și mai multă muncă! Ți s-a întâmplat să faci treaba foarte bine iar șeful să-ți dea și mai mult de muncă, fiindcă ești capabil(ă)?
Mai multă muncă, mai mult stres și epuizare. Șefii inconștienți cred că oamenii performanți pot fi încărcați și mai mult. La ce se ajunge, de fapt, după astfel de decizii neinspirate? Află aici:
🗞️ Lectura de vară pentru antreprenori. Iată aici lista de lectură (cărți, articole și studii) pentru tot anul de la Peter Barta, omul potrivit cu care să vorbești despre inovație și creștere în afaceri, fiind consultant de strategie pentru organizații prestigioase, cum ar fi Consiliul Europei și Google. Are un bagaj imens de cunoștințe pe care cu drag a vrut să le împărtășească cu comunitatea Hacking Work când i-am cerut lista de resurse recomandate în cadrul episodului.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Way! 😊 La noi (Wiren), cultura companiei include și angajarea supereroilor, indiferent de stadiul misiunii lor!
No way