Hacking Monday #64: A venit momentul schimbării - scăpăm de managementul abuziv? Cazul Atos Timișoara continuă, francezii reacționează - noi tăcem dacă mușamalizează?
Bonus: Cauți sprijin? Avem soluții să te protejezi; Creierul, descifrat de cercetători români; Generația Z se întoarce la munca fizică; Se dau 14 milioane de euro pentru educația tinerilor.
Servus! Ediția asta nu-i doar cu bine și frumos, dar e cu pașii necesari pentru a ajunge la bine și frumos. Trimite-o cu drag oricui crezi că ar avea nevoie de un plus de informație, de inspirație și de curaj. Să îți fie de folos!
___
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Cazul Atos Timișoara. Cum oprim managementul iresponsabil? - suntem LIVE miercuri, 2 octombrie, de la ora 16:30, pe toate platformele noastre, cu invitați puternici și cu multă informație de culise despre ce s-a întâmplat și cum arată cu adevărat viitorul oamenilor care lucrează acolo.
Doru va avea alături în live doi invitați puternici, lideri veritabili - nu uita să-ți pregătești întrebările.
___
Ai nevoie de sprijin? Găsești aici soluții ca să te protejezi. Tragedia angajatei de la Atos Timișoara cu siguranță e una șocantă. Și nu este singulară, din păcate, așa cum am aflat din mesajele primite de la voi. Am făcut o listă cu persoane specializate care s-au oferit să acorde sprijin celor care se află în astfel de situații. Lista de actualizează la zi, deci scrie-ne și dacă vrei și poți să ajuți.
___
De când n-ai mai primit vești bune? Din 14 octombrie, în fiecare luni, trimitem către tine un plus de inspirație și încredere din România remarcabilă. Lansăm un nou proiect multimedia, care aduce în centrul atenției modele de performanță, oameni și echipe. Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că le vom transforma într-o platformă de educație, conectare, învățare, colaborare și informație care va fi de folos pentru zeci de mii de oameni buni, încă de la start. Ajută-ne și tu: spune-ne ce om, companie, produs sau serviciu din România consideri remarcabil?
___
O metodă revoluționară de înțelegere a activității creierului a fost dezvoltată de cercetători din Cluj. Soluția dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe şi Universitatea „Babeş-Bolyai" poate fi utilizată și la studierea autismului, a depresiei, a traumatismelor craniene și chiar a alcoolismului, ajutând la înţelegerea volumelor foarte mari de date complexe obţinute prin scanarea creierului cu rezonanţă magnetică nucleară funcţională (RMNf sau fMRI) sau prin electroencefalogramă (EEG). Metoda deschide noi perspective de cercetare, în special în domeniul neuroştiinţelor, dar poate fi utilizată şi în studierea unor afecţiuni precum autismul, depresia, traumatismele craniene ori alcoolismul.
___
Se caută proiecte deștepte destinate educației tinerilor! Platforma "UCF Edu-Fund" pune la bătaie 14 milioane de euro pentru a combate abandonul școlar. Organizațiile non-profit din 12 țări, inclusiv România, pot primi finanțare pentru proiectele ce sprijină educația tinerilor și o societate incluzivă. Sumele oferite de Fundația Unicredit încep de la 100.000 și pot ajunge la peste 1 milion de euro per proiect, în funcție de complexitate. Scopul final este cel de a combate sărăcia educațională și de a le oferi șanse egale la educație elevilor și liceenilor între 11 și 19 ani, ajutându-i să-și continue studiile și să se integreze mai ușor pe piața muncii.
___
Un kilogram de digitalizare, vă rog! Până se dumirește Guvernul cum să digitalizeze România, oamenii simpli găsesc soluții moderne pentru a se adapta vremurilor. Gál Tünde, alături de soțul ei, au dat startul digitalizării în piața volantă din Cluj, oferind clienților posibilitatea de a plăti rapid cu telefonul dacă scanează codul QR afișat. Pe Tünde o găsiți în Cluj, în piața volantă din Gheorgheni (joia) și în cea de lângă Cluj Arena (sâmbăta), alături de alți producători locali, cu produse delicioase și de sezon.
Cum i-a venit ideea?
„Veneau oamenii la piață și voiau să cumpere produse, dar nu aveau bani cash, așa că m-am gândit că ar fi de folos așa ceva. M-am interesat cum se face și m-am dus la bancă. Înainte nici nu știam ce-i aia cod QR. Clienții sunt foarte bucuroși, iar pe colegi îi bat la cap să-și facă și ei.”
___
Vești „generoase” de la Guvern: s-a rezolvat cu nivelul de trai. Valoarea bonurilor de masă crește de la 40,00 la 40,04 lei pe zi, de la 1 octombrie. Pentru o lună cu 20 de zile lucrătoare, valoarea bonurilor de masă crește astfel de la 800 de lei la 800 de lei și 80 de bani, asta dacă angajatorii vor acorda oamenilor valoarea maximă legală.
___
Tot mai mulți tineri americani dau munca de birou pe cea fizică. 18% dintre angajații din Generația Z și Mileniali din Statele Unite nu lucrează în birouri, ci au profesii bazate pe muncă fizică, arată un studiu recent. Mai mult, tot mai mulți tineri se orientează către școli profesionale, considerând că diplomele universitare nu mai sunt esențiale pentru o carieră de succes. Aproximativ 50% dintre Zeții care au un job de birou intenționează să facă această tranziție, atrași fiind de avantajele muncii fizice, de echilibrul între muncă și timp liber și siguranța jobului. Schimbarea e alimentată de preocupările privind impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă, dar și de costurile ridicate ale educației universitare.
___
Prima rasă de pisici recunoscută oficial din România: pisica transilvană. Rasă a apărut prin selecție naturală, în munții Carpați, și e prima recunoscută mondial de cele mai mari federații internaționale de specialitate.
☕ Luni, da’-n imagini.
🎞️ Cazul Atos. Franța reacționează la presiunea presei: Vor ancheta corect sau vor mușamaliza cazul?
Doru Șupeală a fost invitat în emisiunea „România de la A la Z”, moderată de Sabin Gherman, pentru a discuta despre evoluția cazului firmei Atos Timișoara, despre reacția oficială a conducerii corporației franceze, reacția autorităților române și modul în care evoluează situația angajaților firmei, dar și despre sumedenia de cazuri de abuz asupra angajaților, care a ieșit la iveală în urma publicării acestei tragice povești.
A devenit oficial: conducerea Atos încearcă să mușamalizeze cazul sinuciderii de la Timișoara și să îngroape problemele și suferința miilor de angajați care au fost deja alungați din firmă sau care trăiesc sub teroarea unor manageri abuzivi.
Angajații Atos rup tăcerea, sătui de minciuni. Ai aici și ultimele declarații ale actualilor angajați Atos. Depinde de noi să nu lăsăm ca acest subiect să se stingă. În fiecare oră ies la iveală noi informații - rămâi cu ochii pe site, îl actualizăm în funcție de tot ceea ce primim referitor la subiect.
💡Întrebările deschise aduc cu 20% mai multe câștiguri într-o negociere de business.
Negociatorii care utilizează întrebările deschise pot obține câștiguri financiare cu până la 20% mai mari decât cei care folosesc predominant întrebări închise, arată cercetările recente. Analizând peste 60.000 de interacțiuni de negociere cu ajutorul inteligenței artificiale, studiul arată că întrebările deschise sunt folosite în mai puțin de 10% din cazuri, iar asta e o greșeală strategică majoră. Pentru a aplica aceste tactici cu succes, ia în considerare câteva aspecte cheie înainte de următoarea ta negociere:
Pregătirea întrebărilor: Înainte de o negociere, e util să formulezi 3-5 întrebări deschise care te pot ajuta să descoperi care sunt nevoile și constrângerile celeilalte părți.
Transformarea întrebărilor închise: Transformă întrebările închise în întrebări deschise. De exemplu, în loc să întrebi „Este aceasta oferta finală?” poți întreba „Ce factori influențează oferta finală?”.
Echilibrul între cercetare și relaționare: Construiește o relație pozitivă cu interlocutorul tău. Un mix bine gândit de întrebări de tip „de ce”, „ce” și „cum” poate ajuta la dezvoltarea unei atmosfere colaborative.
Așadar, întrebările deschise nu doar descoperă nevoile celuilalt, ci creează șanse mai mari de colaborare, ducând la rezultate (inclusiv financiare) mai bune în negocieri.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, Climate Change Summit, are loc la București, în perioada 15-17 octombrie 2024. Este o ocazie excelentă să ascultăm și să învățăm opiniile educate ale experților pe acest subiect. Oferim comunității noastre 5 locuri gratuite la Summit. Primul venit, primul servit, deci click repede pe hyperlink.
___
Te așteptăm pe 9 octombrie la o nouă ediție People & Culture Society, cu Andra Pintican – Povestitor de Rost și Antrenor Human Relevance. Pregătim o dezbatere puternică despre sănătatea mintală la muncă, pornind de la rezultatele studiului pe care Andra îl desfășoară. Stai cu ochii pe site, te poți înscrie din 3 octombrie!
___
În 1995, lupul cenușiu a fost reintrodus în Parcul Natural Yellowstone. Din acel moment, s-a declanșat o cascadă trofică de schimbări ecologice: flora a început să prospere, au reapărut păsările și castorii, iar cursurile râurilor au început să se echilibreze. Inspirați de impactul haitei asupra întregului ecosistem, prietenii noștri de la EFdeN au lansat proiectul EIS (European Institute for Sustainability) – un pion pe piața de dezvoltare a liderilor, profesioniștilor și ambasadorilor sustenabilității.
___
🌱 Vrei să te alături misiunii noastre? Poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta doar prin educație, colaborare și dialog. Dacă vrei să construim împreună, intră în comunitate!
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Șefocrație: Sistem de management în care șefii iau toate deciziile importante, ignorând complet angajații.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– scrie despre istoria boardgame-urilor și ne învață că nu sunt doar niște jocuri, ci au o dimensiune socială și culturală despre care merită să aflăm și să vorbim. Ba chiar au putere similară unei cărți, unui film sau unei melodii, atunci când vine vorba de a ne transporta într-o lume aparte sau într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (8:40) Fericirea la job are o rețetă: interacțiunile umane.
Ce este mai important: echipa sau jobul în sine? Care ar cântări mai mult pentru tine dacă s-ar ivi o nouă oportunitate profesională? Cei mai mulți dintre noi punem pe primul loc climatul organizațional și oamenii și avem câteva argumente solide în favoarea unei astfel de decizii.
Pe cât de simplă pare această rețetă, pe atât de complicată e de pregătit:
___
🗞️ Vrei să reușești pe piața muncii? Învață să te autoeduci. Explorăm într-un articol de blog recent cum vor arăta joburile viitorului, ce ar trebui să învețe un tânăr care intră azi pe piața muncii și cum facem educație modernă, folositoare și atrăgătoare pentru tineri.
___
🗞️ Suntem egali în bani, dar nu și în șanse. Și muncim mult în ore, dar puțin în ani. Avem cea mai scurtă carieră din Uniunea Europeană și suntem pe ultimele locuri în ceea ce privește rata de ocupare profesională în rândul femeilor. Ce impact are asta asupra economiei și de ce suntem atât de departe de egalitate pe piața muncii?
___
🗞️ Urmează o perioadă de criză, care se va lăsa și cu concedieri. Cum te lupți pentru jobul și drepturile tale? Doru a discutat pe această temă cu Remus Florescu de la Adevărul.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Felicitări că abordați subiectul. Caracatița e imensă. Eu mă tot întreb cum ajung unii oameni să fie atât de haini...
Sa incepi sa te interesezi de abuzurile care vor incepe la Dell Romania in curand. După ce acum câteva luni au spus că cine nu accepta sa se întoarcă 3 din 5 la birou vor da afară, acum au venit să spună că dacă nu se întorc 5 din 5 la birou vor da afară oameni. Metoda va fi una deja patentată, vor merge pe desființarea postului. Și nu, nu există contract colectiv de muncă.