Hacking Monday #49: „Un bun specialist nu e neapărat și un lider bun.” Prima întrebare pe care să o pui înainte de promovare, de la Cosmin Alexandru.
Bonus: Te-ai săturat de patul tău de-acasă? Țările care te invită să fii nomad până la 4 ani; O nouă descoperire poate face vederea ageră și la bătrânețe. Extra: De ce să spui NU multitaskingului?
Servus! Începe săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Cosmin Alexandru: Nu există lider fără întrebările corecte.
Să avansezi un bun specialist în rolul de lider poate fi costisitor și dureros pentru toată lumea, dacă lui nu-i place, de fapt, să conducă oameni.
„Prima întrebare pe care aș adresa-o unui om căruia vreau să-i propun să fie lider, ar fi dacă lui îi place să conducă oameni.” spune Cosmin Alexandru, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați consultanți specializați în dezvoltarea echipelor și coaching de echipă.
Episodul de azi îți va dezvălui ce separă o echipă de un „working group", care sunt abilitățile complementare esențiale pentru performanța membrilor unei echipe și cum se disting echipele antifragile de cele robuste.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și ia-ne cartea! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere și pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Topul țărilor care oferă vize pentru nomazii digital. Această viză le permite oamenilor să trăiască și să lucreze de la distanță într-o țară străină pentru o perioadă extinsă, de obicei între șase luni și un an. La nivel global, peste 40 de țări oferă vize pentru nomazi digital. El Salvador și Mexic oferă cele mai lungi vize, cu o durată de patru ani, iar alte țări, printre care Spania, Coreea de Sud, Portugalia, Canada sau Islanda oferă vize pentru o perioadă mai scurtă de timp (un an sau mai puțin). Țara noastră oferă o viză de doi ani pentru nomazii digital.
___
România a dominat Campionatele Europene de Canotaj U19 din Polonia, aducând acasă un total de 10 medalii – 7 de aur și 3 de argint. Succesul echipei naționale a fost completat de performanța remarcabilă a trei sportivi legitimați la CSM Suceava.
___
Oamenii ar putea să-și păstreze vederea ageră și la bătrânețe. Creșterea nivelului unei proteine în celulele oculare poate proteja adulții de peste 50 de ani împotriva degenerării maculare legate de vârstă (AMD), ne arată o cercetare recentă. Această afecțiune, care afectează aproximativ 200 de milioane de persoane la nivel mondial, nu are tratamente eficiente până azi. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că proteina IRAK-M, esențială pentru sănătatea retinei, scade odată cu vârsta, în special la cei cu AMD, iar creșterea nivelului acestei proteine ar putea preveni deteriorarea vederii, deschizând calea pentru noi terapii genice.
___
Vermont e primul stat care impune companiilor petroliere să plătească pentru daunele climatice, după ce statul a suferit inundații și alte fenomene meteorologice extreme. Legea solicită trezorierului statului să raporteze costurile totale suportate de Vermont din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, evaluând impactul asupra sănătății publice, resurselor naturale și infrastructurii. Fondurile colectate de la companiile petroliere vor fi utilizate pentru îmbunătățirea infrastructurii și alte măsuri de adaptare la schimbările climatice.
___
Elevii au curaj. Doza de onestitate oferită de Iulia Cociuba, șefă de promoție la „Colegiul Mihai Viteazul” din Ineu:
„Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.
Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.”
💡5 metode utile pentru a renunța la multitasking (+ niște mituri demontate).
Multitaskingul pare o soluție bună pentru o zi aglomerată. Credem că ne ajută să gestionăm timpul mai bine și să fim mai eficienți, făcând față presiunii și stresului. Oare chiar așa să fie? Hai să vedem cum arată și cealaltă față a monedei:
în realitate, când treci constant de la o sarcină la alta, consumi resurse prețioase și devii chiar mai puțin eficient/ă;
multitaskingul poate avea un impact negativ asupra calității muncii;
încercarea de a face prea multe lucruri simultan duce la un nivel crescut de stres și oboseală mentală.
Renunțarea la multitasking e un proces gradual și de durată, însă poate să înceapă cu întrebarea: „De ce faci asta?” Pentru a-ți răspunde la întrebare, foarte eficientă se dovedește metoda celor 5 de ce. Pentru a aprofunda, completează cu următoarele metode:
Creează liste de sarcini: pune pe hârtie toate lucrurile pe care le ai de făcut. Poți face asta plecând de la ce știi că se întâmplă în luna respectivă, ori de la săptămâna sau ziua în curs;
Prioritizează: vezi care sunt cele mai importante lucruri de făcut, ia în calcul și gradul lor (real) de urgență și rescrie lista în funcție de asta;
Stabilește limite de timp pentru fiecare sarcină în parte și încearcă să te încadrezi. Poți dubla timpul estimat ca să eviți frustrarea ce e posibil să apară dacă nu te încadrezi în estimare. Poți face o documentare a timpilor pentru ca data viitoare când vei avea ceva similar de făcut să-i poți aloca mai realist;
Fă pauze regulate, dar ține cont și de ritmul, energia și starea de concentrare în care ești atunci când lucrezi;
Îmbunătățește-ți puterea de concentrare: Exersează tehnici de îmbunătățire a stării tale de focus, cum ar fi meditație sau mindfulness, care te ajută să-ți antrenezi creierul să se concentreze mai bine pe o singură sarcină odată.
Nu uita că renunțarea la multitasking este un proces gradual, de durată. Erika Popliceanu de la plan.clar spune că este important să începi cu aflarea motivului din spatele acestui comportament. Așadar, dacă vrei să aprofundezi acest subiect, fă-ți curaj să răspunzi la întrebările importante.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 Cum creăm comunități care schimbă lumea? Afli la următoarea ediție a Cluj Marketing & Comms Club.
Pe 13 iunie, te așteptăm la Cluj la o nouă ediție a serilor de marketing, să învățăm lucruri deștepte de la:
👩🏻 Oana Kovacs – brand manager la URSUS: Cu experiență de 10 ani în comunicare, digital marketing și brand management, în ultimii 3 ani Oana a fost implicată în proiecte de inovație ale brandului URSUS. Oana vine să ne povestească pe scurt cum își continuă URSUS povestea și ce își propune să facă pentru universul berii din România.
👨🏻 Prof. Dr. Sergiu Georgian Mazerschi – artist plastic, muralist, fondator Comunitatea 156, organizator al M.Y. – Murals of Youth: Din dorința de a contribui la dezvoltarea sistemului educațional la nivel național, a fondat Comunitatea 156, un proiect ce își propune să devină un model de bună practică la nivel național. Cu o experiență vastă în artele plastice, artă murală, procesare computerizată a imaginii, Sergiu aduce o viziune creativă și multă inspirație în lumea artistică și cea educațională.
📰 Ce să mai citești – publicații deștepte, pe care merită să le urmărești:
– un ghid pentru liderii și angajații care cred că lucrurile se pot schimba în dinamica relației lor și în piața globală a muncii. , fost consultant la Deloitte, oferă săptămânal informații valoroase despre atragerea și loializarea oamenilor, leadership și cultură organizațională. Abonează-te pentru idei noi, tactici aplicabile și povești inspiraționale pentru dezvoltarea profesională și personală. Dacă îți place de noi, ai toate șansele să-ți placă și de el.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🗞️ Stresul este boala secolului și ne afectează pe toți. Deși suntem conștienți de acest lucru, ne autosabotăm ignorând nevoia de relaxare. Paul Olteanu, fondatorul Mind Architect, ne arată că epuizarea poate apărea chiar și atunci când facem ceea ce ne place.
___
🗞️ Crezi că dacă negociezi la interviu nu o să mai primești oferta de angajare? Te temi că cerând mai mult, vei părea lacom și vei pierde respectul angajatorului? Aceste temeri mai mult ne încurcă decât să ne ajute și sunt mult mai frecvente decât ai crede.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!