#141: 7 din 10 români sunt obosiți cronic; Cât câștigă un IT-ist în Europa?; 63% dintre antreprenorii români spun că avem condiții bune pentru afaceri, dar ne temem de eșec.
Bonus: 2 din 10 părinți cred că educația se face mai bine cu bătaia; Tinerii români moștenesc traumele financiare ale părinților; 4 sfaturi care ne ajută să ne descâlcim mintea.
Servus. De meserie, copleșiți emoțional. Se simte-n aer și chiar și aici, în taste, o uriașă încărcătură emoțională. E important să rămânem informați și să ne alegem știrile din mai multe surse, pe care să le privim cu un ochi critic. Să-ți fie de folos tot ce am cules pentru tine!
Burnoutul afectează tot mai mulți angajați români.
Studiul APSAP arată o creștere a burnoutului, mai ales în rândul femeilor, cu 40% dintre angajații în ture care resimt frecvent epuizarea. Mai mult, 7 din 10 români care locuiesc cu alte persoane se confruntă mai des cu oboseala cronică, în special cei care împart spațiul cu mai mult de două persoane. Printre cauze se numără programul dezechilibrat, munca repetitivă, orele suplimentare și lipsa liniștii pentru refacere.
„Studiul nostru, la care au răspuns 2.053 de angajați din sectoarele privat și public, evidențiază că epuizarea emoțională, fizică și mentală (cunoscută sub denumirea de Burnout) reprezintă un sindrom real, cu un impact negativ considerabil asupra performanței angajaților, fiind un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Mai mult, conform studiilor medicale internaționale, epuizarea fizică și mentală declanșează boli cardiovasculare, tulburări ale sistemului nervos, depresie și alte afecțiuni, care pot afecta grav sănătatea oamenilor.”, a declarat Bogdan Fârşirotu, președinte al Centrului de Formare APSAP.
O propunere legislativă recentă vizează recunoașterea burnoutului ca problemă de sănătate publică în România, cu modificări în Legea Securității și Sănătății în Muncă (SSM). Se propun astfel concedii medicale plătite pentru angajații afectați de burnout, evaluări periodice ale sănătății mintale și includerea acestuia în asigurările pentru accidente de muncă. Inițiatorii subliniază impactul economic și social al epuizării profesionale, precum și necesitatea unui cadru legislativ care să protejeze angajații.
Emerson își cheamă angajații înapoi la birou: prezență obligatorie 4 din 5 zile.
Tot mai multe companii multinaționale din Cluj își revizuiesc politica de lucru de acasă și ajustează numărul de zile pe care angajații le pot petrece remote. Un exemplu recent este Emerson, care impune prezența obligatorie a mii de angajați la birou. Compania a anunțat că, începând cu 1 martie 2025, angajații vor trebui să vină la birou 4 zile din 5.
Miroase a concedieri mascate sau e o metodă care consolidează relațiile dintre angajați și îi face mai productivi? Tu ce părere ai? Răspunde sondajului nostru și scrie tot ce mai simți în comentarii:
E mai greu ca niciodată să te angajezi în tech – și AI nu ajută deloc.
Domeniul tehnologiei e mai competitiv ca niciodată: doar în 2024, peste 222.000 de oameni au fost concediați din tehnologie la nivel global, iar acum cei mai mulți își caută de lucru. Mai mult, angajările în sector au scăzut cu 23% (cel puțin) anul acesta, potrivit Business Insider. Posturile deschise atrag sute sau chiar mii de aplicații, mai ales că munca remote permite oricui să aplice din orice colț al lumii. Spre exemplu, o companie din California a primit peste 2.000 de CV-uri pentru o poziție de inginer software. Volumul uriaș face recrutarea un coșmar atât pentru manageri, cât și pentru candidați.
Conform experților, AI-ul complică și mai tare lucrurile. Mulți candidați folosesc chatboți ca să scrie CV-uri sau scrisori de intenție mai atrăgătoare, dar asta duce la aplicații generice, care nu spun nimic despre omul din spate. Pentru a reduce haosul, companiile au început să folosească platforme de nișă, anunțuri mai clare și specifice sau să apeleze la recrutori. Specificarea salariului și simplificarea procesului de aplicare ajută la atragerea candidaților potriviți, iar cercetările arată că formularele simple de aplicare la job care durează sub 5 minute cresc șansele de succes de 3,5 ori.
🔎 Meserii sub lupă: hipoterapeut.
Un hipoterapeut este un specialist în hipoterapie, o formă de terapie bazată pe ajutorul cailor și a mișcărilor acestora pentru a ajuta la tratamentul diverselor afecțiuni fizice, mentale și emoționale. Hipoterapeuții lucrează cu persoane care suferă de afecțiuni precum tulburări de mobilitate, autism, paralizie cerebrală, traumatisme psihice sau anxietate, folosind mișcările calului pentru a stimula coordonarea, echilibrul și abilitățile motorii. De asemenea, hipoterapia poate ajuta la dezvoltarea încrederii și la reducerea stresului. Hipoterapeutul are cunoștințe și abilități în domeniul fizioterapiei, psihologiei și îngrijirii animalelor, pentru a coordona sesiunile într-un mod sigur și eficient.
Salariul unui hippoterapeut poate varia între 40.000 și 80.000 de dolari anual în Statele Unite, cu diferențe în funcție de locație și experiență. Salariile anuale din Europa variază semnificativ: Luxemburg – 73.416 euro pe an, Elveția – 62.280 euro și Norvegia cu 56.940 euro. În România, prețul mediu al unei ședințe de terapie cu cai de 30 de minute este de 200 de lei.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
📜 Scurte și tari (I).
De ce iau atât de multe voturi extremiștii? De ce tinerii votează cu candidații care promit schimbări radicale? Fiindcă instituțiile statului sunt corupte și nefuncționale, își ignoră cetățenii și acoperă abuzurile unor angajatori iresponsabili. Noutăți în cazul Atos Timișoara: ancheta s-a încheiat, nu există niciun vinovat, cazul a fost mușamalizat.
___
Românii cred că brandurile ar trebui să încurajeze prezența la vot (72% pentru brandurile locale și 66% pentru cele internaționale) și spun că astfel de inițiative denotă leadership, responsabilitate și implicare socială. Brandurile locale sunt percepute ca având o înțelegere mai profundă asupra problemelor din societate, ceea ce implică o responsabilitate socială mai mare. Peste jumătate dintre respondenți cred că brandurile au o influență pozitivă atunci când promovează mersul la vot, iar mai mult de o treime consideră că brandurile sunt autentice atunci când nu o fac. Cu toate astea, aproape două treimi încă nu au remarcat astfel de campanii inițiate de brandurile pe care le urmăresc. Aceasta e doar una dintre concluziile studiului „EXPUS în an electoral”, realizat de Golin Romania.
___
Inteligența Artificială / Inteligența Umană: Ce faci azi cu ceea ce știi? Tehnologia evoluează rapid, iar granițele dintre AI și inteligența umană devin tot mai difuze. Cum ne putem folosi de cunoștințele și abilitățile noastre pentru a crea un impact pozitiv pentru noi și comunitate? Te așteptăm la Cluj Business & Technology Club pe 4 decembrie 2024 unde îi vom avea ca speakeri pe Alexandru Oancea, Delivery Manager la Qubiz, fondator BlooDoChallenge și Apartinator.ro și Radu Orghidan, Global SVP of Data & AI Strategy la Endava. Te poți înscrie gratuit aici.
___
Bosch reduce programul de lucru pentru 10.000 de angajați din Germania, măsură ce vine în contextul reducerii costurilor. Salariile acestora vor fi ajustate proporțional cu noul program. De la 1 martie 2025, angajații din Gerlingen și Stuttgart vor lucra doar 35 de ore pe săptămână, față de 38-40 de ore în prezent. În paralel, Bosch a anunțat concedieri masive, estimând renunțarea la 5.500 de angajați până în 2027, pe fondul cererii scăzute pentru sisteme auto avansate și soluții de conducere autonomă.
___
Angajații români vor avea acces online la datele din Revisal începând cu 2025, conform unei noi proceduri publicate de Guvern. Astfel, vor putea să-și consulte direct datele personale privind raporturile de muncă și să obțină extrase referitoare la vechimea în muncă, însă informațiile obținute vor trebui asumate de angajatori prin semnătură.
___
Mii de muncitori din Grecia au participat săptămâna trecută la o grevă generală de 24 de ore, protestând împotriva costului ridicat al vieții și salariilor mici, în timp ce sindicatele au criticat guvernul pentru lipsa măsurilor împotriva inflației și crizei locuințelor.
___
Turismul din Bulgaria s-a confruntat în timpul sezonului de vârf din vară cu o pierdere semnificativă a numărului de angajați. Sectorul turismului a pierdut 11,5% din angajaţi, în timp ce la nivelul economiei declinul a fost de 1%. Reducerea forţei de muncă din turism vine în condiţiile în care în acest sector s-a înregistrat una din cele mai rapide creşteri salariale, un avans anual de 18,2% al salariului mediu brut. Cu toate acestea, este cel mai scăzut salariu mediu din industriile din Bulgaria.
___
Angajații care simt că sunt încurajați să învețe noi abilități sunt cu 47% mai puțin predispuși să caute alte locuri de muncă, ceea ce arată că investițiile în formare contribuie la loialitate și la succesul organizației. Deși recunoașterea învățării abilităților noi este esențială pentru implicarea angajaților, doar 14% dintre aceștia primesc astfel de aprecieri. Datele provin dintr-un studiu realizat de Gallup și Workhuman, care au urmărit evoluția carierei a 3.447 de angajați din SUA între 2022 și 2024.
___
S-a schimbat România sau ne-am schimbat noi? Românii sunt adaptabili și descurcăreți – asta știm cu toții. Radu Paraschivescu ne spune cum „descurcăreala” ne-a salvat în momente dificile, dar și cum poate deveni o piedică în drumul spre progres. Descoperă poveștile și reflecțiile lui Radu despre transformările României din ultimele două decenii, de la scepticismul față de lideri la încrederea în anumite instituții și capacitatea noastră de a găsi mereu „o soluție românească”.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife.
Învață să lucrezi cu colegii neurodivergenți: cele trei etape din ciclul motivației.
Conceptul de neurodivergent motivation cycle (trad. „ciclu de motivație neurodivergent”) explorează felul în care persoanele neurodivergente – adică cei cu ADHD, autism, dislexie sau alte diferențe neurologice – resimt și gestionează motivația sau efortul diferit față de majoritate.
Pentru cei neurodivergenți, momentele de productivitate intensă sunt adesea urmate de perioade de extenuare și pauze necesare pentru recuperare, iar funcțiile executive precum planificarea, organizarea și urmărirea sarcinilor pot fi mai solicitante decât munca în sine.
Specialiștii în neurodivergență spun că un mediu de lucru adaptat acestor nevoi, cu mai multă flexibilitate, poate face o diferență majoră în modul în care conlucrăm. Înțelegerea acestui ciclu de motivație este importantă nu doar pentru persoanele neurodivergente, ci și pentru angajatorii lor, deoarece sprijinul oferit în gestionarea sarcinilor și planificarea adaptată poate transforma eforturile comune în productivitate sustenabilă și valoroasă.
IT-iștii români: salarii mai mici, putere de cumpărare ca-n Spania.
În acest an, salariile românilor din sectorul IT încă rămân sub media europeană, plasându-ne pe locul 22 în clasamentul salariilor din Europa pentru programatorii cu 4-6 ani de experienţă, comparativ cu locul 25 în 2022. Aceștia se pot aștepta la un salariu mediu net anual de aproximativ 24.000 de euro, ceea ce ne situează înaintea unor țări precum Grecia, Slovenia, Bulgaria și Ungaria, dar în urma Spaniei, Lituaniei, Portugaliei, Poloniei, Cehiei și altor țări.
Un IT-ist din România, cu un salariu net anual de 24.624 euro, pare mai puțin competitiv față de colegii din Elveția sau Marea Britanie, unde salariile depășesc 63.000 euro, însă diferența scade considerabil când se ajustează la costul de trai. Analiza SDA Academy arată că puterea de cumpărare echivalentă a salariului românesc ajunge la 63.463 euro, aproape de cea a IT-iștilor din Suedia (70.663 euro) sau Spania (67.706 euro), unde, deși salariile sunt mai mari, și costurile de trai sunt semnificativ mai ridicate. Astfel, în termeni reali, un IT-ist român are o poziție competitivă în Europa.
Ambițioși, dar frânați de teama de eșec.
Cei mai mulți antreprenori români au studii superioare sau postliceale, arată un studiu internațional realizat în 51 de țări. Mai mult, peste 63% consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona unde locuiesc.
Deși există oportunități de afaceri promițătoare în România, teama de eșec rămâne o barieră majoră care afectează 58% dintre adulți și plasează țara pe locul 5 global la acest capitol. Această reticență, influențată de factori culturali și economici, face ca eșecul să fie perceput ca un risc prea mare. În plus, educația antreprenorială insuficientă agravează situația: România ocupă locul 37 din cele 51 de economii analizate, ceea ce arată o pregătire slabă a tinerilor pentru antreprenoriat.
Copiii invizibili ai satelor României: bătuți, flămânzi și puși la muncă.
Cel mai recent raport World Vision, „Bunăstarea copilului din mediul rural din România” ne arată cât de vulnerabili sunt copiii din mediul rural și câtă nevoie au de un start bun în viață. Punem aici niște concluzii despre care merită să vorbim mult timp de acum încolo:
2 din 10 părinți cred că educația se face mai bine cu bătaia;
23% dintre copii se duc flămânzi la culcare pentru că nu au suficientă mâncare acasă;
14% dintre copii cred că viața lor ar mai bună dacă ar avea mai multă mâncare (și mai bună);
42% dintre gospodăriile din mediul rural unde sunt și copii nu au venituri salariale, așa că se întrețin doar din ajutoare sociale, pensii sau surse neregulate de venituri (12,3 lei/zi este suma medie a costurilor pentru hrană în familie);
93% dintre copiii (6-17 ani) din mediul rural înscriși la școală au suferit pe parcursul anului școlar anterior cel puțin o situație de bullying în mediul școlar;
4 din 10 copii de gimnaziu nu vor să meargă la liceu, ci să se angajeze (să urmeze un curs de calificare sau să muncească în familie);
15% dintre copiii peste 8 ani se simt mereu obosiți pentru că muncesc și înainte sau după școală;
1 din 5 copii afirmă că nu are deloc timp liber.
Studiul a fost făcut în perioada august-septembrie 2024, cu 1.800 de părinți chestionați și 1.009 cu copii cu vârste între 8-17 ani, din 70 de localități rurale, inclusiv 17 comunități marginalizate.
🚸 Parenting Hack: Dimineața, între rutină și uragan – cum să-ți gestionezi mental load-ul.
Eu sunt omul rutinelor. Dimineața îmi place să am tabieturile mele: să beau cafea, să mănânc, să trec încet prin rutina de igienă și frumusețe. Îmi iau timp să mă conectez cu fiica mea – o drăgălesc cel puțin 15 minute, după care ea se joacă, iar eu îi pregătesc banana. Ne îmbrăcăm dansând pe muzica de la radio. Când ne trezim devreme, totul curge armonios. Însă, dacă întârziem, devin un uragan: țip, trântesc, iar presiunea punctualității mă copleșește. În zilele bune, reușesc să respir adânc, să sar peste etapele care nu sunt esențiale sau să le deleg. Aceste momente îmi amintesc de „mental load” – acea listă interminabilă de sarcini din mintea noastră, care începe acasă, continuă la serviciu și revine înapoi cu noi, seara, în sânul familiei.
Cum ar trebui de fapt să gestionăm această încărcătură mentală pe care o purtăm mereu cu noi?
Prioritizăm sarcinile esențiale. Gândește-te: ce nu poate fi amânat sau delegat? Fă o listă dimineața sau seara, ca să-ți reduci stresul de peste zi.
Creăm un sistem clar de responsabilități. Poți împărți sarcinile cu partenerul sau alți membri ai familiei, eliminând astfel presiunea de a le face singur.
Construim niște rutine simple. Automatizarea unor activități reduce deciziile de moment – de exemplu, pregătește hainele și prânzul încă de seara.
Spunem „nu” supraîncărcării. Nu te simți obligat să le faci pe toate. Este perfect acceptabil să refuzi sarcini care te copleșesc sau să sari peste anumite etape care nu sunt esențiale, cum ar fi cafeaua sau machiatul (amândouă pot fi amânate).
„Mental load”-ul poate fi redus doar dacă suntem conștienți de el. Ce este însă cel mai important? Ține minte că ești suficient. Atât ca părinte, cât și ca profesionist. 😊
Rubrica Parenting Hack e scrisă de Oana Cojuhovschi – consultant de business, inițiatoarea programului „Parenting-Friendly Organisations” și autor al cărții „Din sala de ședințe, la locul de joacă”. Din fiecare rol, Oana rămâne dedicată misiunii sale: aceea de-a ajuta angajatorii să construiască culturi organizaționale incluzive de sprijin pentru familii, astfel încât toți să trăim și să muncim mai bine și mai fericiți.
🌶️ Sweet & spicy.
📜 Scurte și tari (II).
Tinerii români din Generația Z navighează între traumele financiare moștenite de la părinți și propriile provocări economice, arată un articol publicat de Panorama. Tinerii evită datoriile, sunt precauți cu economiile și au un apetit scăzut pentru risc. Deși folosesc tehnologii moderne, mulți nu își permit să cumpere locuințe, alegând chiria sau să rămână cu părinții. Cu venituri mici și costuri ridicate, economisirea devine o prioritate târzie, după 30 de ani. Totuși, Gen Z adoptă modele economice noi, reușind să gestioneze fricile moștenite, dar și oportunitățile economiei actuale.
___
Așteptări nerealiste: diferențe majore între generații în căutarea unui loc de muncă. Generația Z este preocupată de lipsa oportunităților, în timp ce milenialii și Gen X resimt stres din cauza lipsei de comunicare din partea angajatorilor. În privința muncii la distanță, doar 13% dintre angajați preferă să lucreze exclusiv remote, însă Gen Z și milenialii aleg mai des modelul hibrid, în timp ce Gen X preferă munca la birou. Aceste concluzii provin din studiul realizat de Geographic Solutions, care a analizat opiniile a 500 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, evidențiind diferențele dintre generații legate de preferințe, stres și provocări profesionale.
___
AI schimbă regulile jocului de pe piața muncii freelance. Rezultatele unui studiu recent arată o scădere semnificativă a cererii pentru joburi freelance predispuse la automatizare: scriere (-30%), dezvoltare software (-20%) și design grafic (-17%). Cercetarea, realizată pe 1.388.711 postări de joburi de pe o platformă globală de freelancing între iulie 2021 și iulie 2023, subliniază impactul inteligenței artificiale generative, precum ChatGPT, asupra muncii online. De asemenea, concurența între freelanceri a crescut cu 8,6%, complexitatea joburilor cu 2,18%, iar salariile cu 5,7%. Tot mai multe joburi cer competențe AI, semn că piața muncii se schimbă rapid, iar angajații trebuie să se adapteze și să-și actualizeze abilitățile pentru a face față noii realități tehnologice.
___
A apărut primul ghid dedicat jurnalismului de știință în România.
___
Toxicitatea pe platformele social media poate fi prevenită dacă companiile își schimbă algoritmii cu o simplă modificare de cod, a declarat Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web:
„Ar trebui să dai vina pe persoana care a scris mesajul? Ei bine, poate, dar ei sunt de fapt o mică parte a ecosistemului. Poate ar trebui să dați vina pe faptul că algoritmul a arătat acel tweet la 2 milioane de oameni. Așadar, motivul pentru care l-ați văzut nu este că lumea este toxică, ci pentru că asta vă va face să dați clic, vă va face să ridicați sprâncenele”.
___
Șeful nu-ți ridică statuie, dar îți construiește bloc. Compania Europlan Spa, din Verona, va construi un bloc de locuințe destinat angajaților săi. Proiectul va avea aproximativ 40 de apartamente și va include servicii de transport către locurile de muncă. Inițiativa vine ca răspuns la dificultățile tot mai mari de recrutare, pe fondul creșterii costurilor locuințelor. Proiectul vizează să atragă și să păstreze personal calificat într-o zonă cu prețuri mari la locuințe. Nu putem să nu ne întrebăm cum ar arăta o asemenea inițiativă și în țara noastră.
💡 #Știațică: Librăriile și bibliotecile sunt pe cale de dispariție în mediul rural din România.
Pornind pe urmele cărților, PressHub a găsit, pe o distanță de 150 km, doar două librării sărăcăcioase în orașele mici și niciuna în sate. Înghesuite printre flori de plastic, mingi, găleți și detergenți, rechizitele școlare sunt singurele obiecte care rezistă în magazinele sătești și care au o legătură cu educația.
„Librărie? O, nu! N-am avut niciodată. Sunt caiete și creioane la magazin, dar nu și cărți. Nu știu de ce nu avem așa ceva, cred că dacă ar fi, s-ar găsi cine să cumpere. Avem însă o bibliotecă la primărie. Dacă vrea cineva, te lasă să citești, dar nu se prea duc oamenii acolo.”, spune primarul comunei Izvorul Crișului din județul Cluj.
Din 1990 și până astăzi, au dispărut peste 8300 de biblioteci din România, țara cu cel mai mic buget din UE alocat achiziției de carte pe an (3 euro/locuitor). Citește reportajul integral aici.
___
Copenhaga garantează fericirea celor care se mută acolo, lansând o campanie de marketing care promite să asigure calitatea vieții. Aceasta oferă o garanție de fericire celor care se mută în zonă și acoperă costurile de întoarcere acasă (până la 7.158 dolari) dacă noii locuitori nu sunt mulțumiți de viața lor acolo. Cei interesați trebuie să semneze un contract de muncă permanent și să se mute până în aprilie 2025. Danemarca este constant printre cele mai fericite țări din lume, iar Copenhaga oferă un echilibru excelent între muncă și viață personală.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎥 (58:32) Te temi că pierzi oameni buni? Uite ce știu liderii moderni și tu încă nu.
Câți lideri care pun oamenii mai presus de afacere cunoști? Știi tu, dintre cei care nu vor profit cu orice preț, care știu ce înseamnă respectul și au grijă de angajați. Sau cei pentru care „înainte de business suntem oameni” – cum spune Dragoș Stoica, Country Manager al Brillio România – nu e doar o vorbă-n vânt.
Am pus de-o discuție ca la carte despre ce poate face un lider pentru a avea angajați mulțumiți și cum împaci omenia cu succesul financiar, mai ales când crezi că cele două nu fac casă bună împreună.
___
🎥 (11:05) 45% dintre angajați sunt copleșiți emoțional. Tu ești bine?
Când a fost ultima dată când te-ai simțit cu adevărat relaxat după o zi de muncă? Te simți copleșit, dar continui să mergi la muncă zi de zi? Nu ești singurul. Un număr tot mai mare de angajați resimt presiune, stres și oboseală, iar consecințele sunt mult mai profunde decât ne imaginăm. Cum ne putem proteja sănătatea mintală într-un mediu care ne cere mereu mai mult? Descoperă mai multe sfaturi practice:
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi, Flavian și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.