Hacking Monday #42: Ce alegi - drumul care-ți place sau cel la care ești bun? Idei pentru consolidarea carierei, în viitorul tech
Bonus: Antidotul nefericirii tinerilor; Sarcasmul, semn de inteligență; Vii cu noi la București?; Extra: 4 pași utili să învingi procrastinarea și 5 „de ce?”, să afli dacă merită.
🎞️ Cât de importante sunt competențele soft într-un prezent al tehnologiei? Învață să-ți construiești o carieră (în orice domeniu), de la oameni cu experiență IT.
Cristian Călbază și Ovidiu Marițan sunt delivery managers la Qubiz. Oameni cu experiență solidă, Cristian și Ovidiu au îndeplinit diverse roluri de-a lungul carierei lor de 15, respectiv 20 de ani în IT, iar la momentul acesta își aduc contribuția în coordonarea mai multor proiecte și a peste 80 de colegi.
Descoperă ce turnură a luat industria IT în ultima perioadă și care sunt sfaturile pe care le poți urma (chiar și dacă nu lucrezi în această industrie) atunci când vine vorba de crearea și consolidarea unei cariere.
„Este de învățat tot timpul. Și nu există un traseu bun sau un traseu rău. Eu merg în direcția care îmi place, chiar dacă nu-mi iese tot timpul și am multe eșecuri. Dar e mult mai fain decât să merg pe direcția pe care știu că-s bun și care poate nu-mi place așa mult.”
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Sarcasmul, semn de inteligență și creativitate. Contrar percepției comune, sarcasmul nu este doar un mod de a te elibera de tensiune, ci implică abilități complexe și are beneficii cognitive. Pentru a pricepe sarcasmul, trebuie să înțelegi stările interlocutorului, să ai un vocabular bogat și abilități de interpretare a limbajului nonverbal. Mai mult, sarcasmul stimulează creativitatea, facilitează rezolvarea problemelor și atenuează tensiunile în situații dificile. Totuși, ai grijă în ce situații apelezi la sarcasm și ce ton folosești. Doar nu vrei să rănești pe cineva, nu-i așa?
___
Vrei să scapi de furie? Scrie gândurile negative pe o foaie, iar apoi distruge-o – dă-i foc sau rupe-o în bucăți. Eficacitatea acestei tehnici simple a fost demonstrată de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Nagoya.
___
70% din biletele la Brand Minds sunt sold out. Dacă vrei să-i vezi live pe Adam Grant, David Sinclair, Jim Kwik, Martin Lindstrom, Erin Meyer, Kjell Nordstrom și Marisa Peer, și să te bucuri de una dintre cele mai valoroase oportunități de networking posibile pe la noi, trebuie să afli că prețul biletelor urcă iar săptămâna aceasta. Nu e momentul să mai amâni. În plus, cu 12% din valoare facem noi cinste, doar folosește în căsuța de discount codul HW12.
___
Fericirea tinerilor, dictată de scop și odihnă. Generația Z găsește fericirea mai greu decât au făcut-o generațiile anterioare la vârsta lor, arată un studiu realizat de Gallup și Walton Family Foundation. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 26 de ani nu consideră că lucrurile pe care le fac zi de zi sunt interesante sau motivante. Dar cum putem schimba asta? Cercetarea concluzionează că un simț real al scopului în activitățile zilnice, fie la școală sau la muncă, este cel mai important factor asociat cu fericirea generației tinere. În plus, calitatea somnului și capacitatea de a se deconecta din online cântăresc mult în starea lor de bine.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 Procrastinezi? 4 moduri de a te motiva (și DE CE nu ar trebui s-o faci mereu).
Așa-i că ai vrea să nu mai amâni fără motiv decizii sau acțiuni importante? Procrastinarea reprezintă o problemă frecventă ce poate avea consecințe negative, precum pierderea oportunităților și creșterea nivelului de stres. Și apare întrebarea: ce a apărut prima dată, anxietatea sau amânarea? Pare că cele două vin la pachet și îți lasă un gust puternic de vinovăție. Avem pentru tine patru sfaturi pentru a te lupta cu amânarea deciziilor:
Stabilește-ți obiective specifice și realiste. De exemplu, pentru a începe să faci sport, un obiectiv bun ar fi „să pot alerga un kilometru până la sfârșitul lunii", în timp ce obiectivul general (nespecific) ar fi „să fiu în formă" și „să alerg un maraton până la sfârșitul lunii" (nerealist).
Evaluează amânarea. Identifică momentele și modurile în care amâni activități și analizează-le pentru a înțelege de ce apare acest comportament. Deseori, oamenii amână pentru că se tem de ceva, cum ar fi eșecul sau faptul că vor fi criticați.
Fă-ți un plan de acțiune. Acesta ar trebui să includă tehnici eficiente împotriva procrastinării, adaptate la obiectivele pe care ți le-ai propus și la motivul specific pentru care amâni. Grupează ce ai de făcut în ordinea priorității și setează și un timp rezonabil în care poți rezolva ce ți-ai propus.
Pune planul în practică. Urmărește cu atenție progresul făcut și vezi ce merge cel mai bine pentru tine. Poate ai nevoie doar de un plus de energie, de un mediu mai plăcut de lucru sau de tehnici utile pentru managementul timpului.
Nu uita că o acțiune imperfectă este mai bună decât lipsa de acțiune. Poți începe treptat, cu o singură tehnică și apoi să avansezi în ritmul tău. Iar dacă simți că nimic nu funcționează,
de la plan.clar propune să-ți găsești în primul rând de ce-ul. Te poți întreba de ce amâni sau de ce vrei să fii în formă, spre exemplu. Scrie răspunsul pe hârtie și aplică metoda celor 5 de ce până ajungi la adevărata nevoie din spatele dorinței de a fi în formă.Nu orice amânare e procrastinare, așa că e important să știi de ce procrastinezi, cum faci asta și care e povestea pe care ți-o spui: „lucrez mai bine sub presiune/ mai am destul timp/ mă apuc de chestia asta când o să fiu în dispoziția necesară/ oricum, cel mai bine iese când mă apuc de treabă în ultimul moment” etc., pentru ca în funcție de asta să-ți alegi „arma”. De exemplu, dacă ești ușor de distras, folosește distragerile ca recompense pentru când termini ce ai de fapt de făcut; orice apare între timp, notează pe lista de to do pentru a doua zi, în loc să te întrerupi ca să le faci pe loc - notează specific, când și unde ai de făcut ce ți-ai propus. În schimb, dacă te simți copleșit/ă, te ajută să scrii pașii de care ai nevoie să ajungi la rezultatul dorit și să folosești verbe concrete, de acțiune, pentru ce presupune asta (citesc, ascult, văd, vorbesc).
Și dacă planul tău nu funcționează, întoarce-te întotdeauna la „de ce?”.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 17 aprilie – O nouă seară de marketing la Cluj Marketing & Comms Club.
Te așteptăm la o nouă ediție Cluj Marketing & Comms Club să descoperi mai multe despre strategie, copywriting, storytelling, sustenabilitate, identitate de brand și nu numai. Te vei întâlni cu:
👨🏻 George Bonea – Copywriter, storyteller, scriptwritter: E posibil să-l cunoști de pe Youtube („Speaker Demotivațional”). Ori ai citit vreuna din cărțile publicate de el. Ori ai lucrat cu el (e copywriter cu ascendent în storyteller). Ori ai fost la vreunul din show-urile lui de stand-up comedy. Ori îi citești blogul (www.georgeisme.ro).
👨🏻 Claudiu Butacu – Inginer, Co-Fondator al EFdeN & energiaTa: lider în domeniul ingineriei și sustenabilității, cu o bogată experiență în promovarea locuințelor accesibile și eficiente din punct de vedere energetic.
Participarea este gratuită, tot ce ai de făcut e să te înscrii aici. Ne vedem acolo! 😊
___
BREAKING NEWS: Bucovinenii au creat un antidot pentru dezinformare. Timbru de Bucovina organizează, în perioada aprilie-mai 2024, tabere și ateliere gratuite care să-i învețe pe tineri cum să se protejeze de fake news și dezinformare. Această inițiativă răspunde nevoii de educație media, esențială pentru dezvoltarea gândirii critice în contextul digital de azi, mai ales că România ocupă ultimele locuri în UE la alfabetizare media. 30 de tineri vor avea ocazia să dobândească abilități de analiză a informațiilor, să-și îmbunătățească gândirea critică și nivelul de siguranță cibernetică, prin cursuri moderne și imediat aplicabile. Chiar și față de acest titlu.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
Recomandata Scena9 – un newsletter cu sugestii de lectură, film, teatru sau muzică, îngrijit și trimis de Scena9.ro, una dintre cele mai importante platforme culturale din țară. Te poți abona gratuit aici și îl primești în fiecare joi la ora 10.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (7:11) Ciclul de viață al unei echipe: Modelul FSNP al lui Tuckman.
Fiecare echipă trece prin 4 etape foarte clar delimitate, pe măsură ce membrii călătoresc de la statutul de străini la cel de colegi. Acesta este modelul FSNP a lui Bruce Tuckman. În ce fază crezi că se află echipa ta?
🎞️ (5:12) Raluca Feher: ROMANIA UNDER CONSTRUCTION. Suntem țara lucrului neterminat.
Ți s-a întâmplat să trebuiască să mergi la o întâlnire fără să fi apucat să te speli pe cap? Sau fără să apuci să te schimbi în haine care te avantajează? Sau nedormit/ă, bolnav/ă, nemachiată? Hai să ne imaginăm că așa se simte azi România, dincolo de frunzele în care încercăm de regulă să ne îmbrăcăm campaniile de promovare.
Cum ne asumăm un brand de țară care ne reprezintă, chiar dacă nu sclipește, chiar dacă nu e poleit cu aur sau cosmetizat? Cum ne asumăm o imagine sinceră, relevantă, dacă ne face să ne simțim mici, loviți, vulnerabili sau încă „under construction”?
🗞️ Vorbim împreună, ne înțelegem separat: managerii și angajații din România vor schimbare, dar fiecare altfel.
Aproximativ 9 din 10 oameni activi în câmpul muncii ar schimba modul în care lucrăm. Dar ce schimbări își dorește fiecare și, mai ales, putem cădea de acord cum putem produce această schimbare?
___
🗞️ Tinerețe fără bătrânețe: 5 sfaturi esențiale pentru longevitate și sănătate, de la David Sinclair.
___
🗞️ Mama pe piața muncii din România: penalizată pentru ambiție și devotament. Explorează realitățile cu care se confruntă mamele pe piața muncii din România, complexitatea rolurilor pe care le îndeplinesc în eterna căutare de soluții pentru a jongla eficient între carieră și familie.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți sprijini. Ai la îndemână două metode: poți deveni abonat premium YouTube (caz în care obții și acces în exclusivitate la anumite materiale pe care le publicăm) sau ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!