Hacking Monday #33: Excelența cere muncă, sacrificiu și perseverență – Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike.
Bonus: Pentru o viață sănătoasă, cântă; Românii, vecini cu prejudecăți - mai bine un profesor decât un antreprenor; Extra: Creierul tău de când nu s-a mai odihnit? Idei pentru un moment de respiro.
Servus! Începe-ți săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Cum ajungi campion mondial în esports? Aflăm de la Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume.
„Muncește până când nu va mai fi nevoie să te prezinți”. Această idee i-a alimentat Anei Dumbravă motivația, curajul și puterea de sacrificiu care-au făcut-o cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume, pentru al doilea an consecutiv.
În industria jocurilor video, „a te juca” e egal cu „a munci”, iar dacă ajungi în top poți construi o carieră remarcabilă și poți câștiga sume importante de bani. Ana este unul dintre tinerii harnici, modești și pasionați care ne arată că rezultatele vin după multă muncă.
Aflăm care sunt dificultățile și obstacolele pe care le-a avut însă de înfruntat, ce abilități trebuie să dețină un jucător profesionist, câți bani se fac în această industrie, cât te costă să fii gamer și cum treci peste discriminare și descurajările celor din jur.
La doar 24 de ani, Ana are deja 8 titluri mondiale, într-un sport digital dominat de bărbați, iar jobul ei full-time este cel de lunetist în echipa feminină Nigma Galaxy. A absolvit Facultatea de Inginerie de la Iași și a jucat fotbal de performanță 8 ani. Își dorește să fie un exemplu pentru fetele care au ambiția de a căuta succesul în domenii profesionale preponderent masculine, iar noi credem că deja a reușit. Tu ce zici?
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și pune mâna pe carte! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
🆕 Ce-i nou săptămâna asta?
Un profesor clujean arată cum își pot păstra universitățile integritatea academică în fața inteligenței artificiale (AI). Etica și rezistența la presiunile corporatiste sunt esențiale, arată studiul cercetătorilor de la Universitatea Charles Darwin și Universitatea Babeş-Bolyai – dar și dialogul deschis dintre profesori și studenți. Lucrarea subliniază nevoia ca universitățile să se adapteze la popularitatea modelelor AI în educație, concentrându-se pe soluții care plasează principalii beneficiari în centrul procesului de decizie. Dr. Ștefan Popenici, expert în inteligența artificială, recomandă o colaborare mai strânsă între aceștia și adoptarea AI în practici de predare inovative, cu atenție sporită acordată securității datelor și transparenței, pentru a menține o abordare echilibrată și umană în educația superioară.
Simți că nu mai dai randament la job? Cântă ceva. Studiile recente arată că implicarea activă în muzică, fie că e vorba de cântat la un instrument sau într-un cor, nu numai că ne ține creierul agil, dar ne îmbunătățește și memoria de lucru. Oamenii care alocă 2-3 ore pe săptămână activităților muzicale se bucură și de scoruri cognitive superioare, de mai bune abilități de planificare și organizare esențiale în viața profesională, iar la vârste mai înaintate, suferă mai rar de demență. Astfel, muzica devine nu numai un mijloc de destindere, ci și o strategie eficientă pentru menținerea agilității mintale și combaterea declinului cognitiv. Specialiștii recomandă integrarea activităților muzicale în rutina zilnică ca o investiție simplă și sigură în sănătatea mintală. Dacă vrei să afli și alte date cât se poate de interesante despre cum activitățile culturale ne fac mai sănătoși și mai motivați, avem un articol întreg dedicat acestui subiect, aici, care întrunește studii relevante din domeniu.
Ce prejudecăți avem legate de vecini? Românii vor ca vecin mai degrabă un profesor universitar decât un antreprenor, iar acesta din urmă este preferat în fața unei familii cu copii sau unui preot ortodox, conform unui studiu Frappe Digital. În fața antreprenorului se clasează și persoanele „elegante, bine îmbrăcate” și cele „atrăgătoare fizic”. În contrast, ideea de a împărți palierul cu imigranți din Orientul Mijlociu, cu persoane care aparțin comunității LGBTQ sau de etnie rromă cauzează un mare nivel de disconfort românilor - fiind devansate doar de persoanele recent ieșite din închisoare. Cifrele studiului indică o fluctuație imensă în acceptarea socială, oferind o oglindă bună a tendințelor și prejudecăților actuale din societatea românească.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡De ce e important să-ți odihnești mintea - și cum faci?
Te simți iritat, uiți lucruri tot mai des, iar noaptea când încerci să dormi ai senzația că mintea ta nu se poate opri și o mulțime de gânduri rulează în background? Creierul tău e obosit. Într-o lume agitată, cu stres, presiune și stimulare constantă, acordarea atenției necesare odihnei mentale este esențială pentru menținerea echilibrului și performanței. Mintea noastră are nevoie de o pauză de la stimuli pentru a se regenera, a procesa informațiile acumulate și a se recupera în urma solicitărilor zilnice. Ce poți face, așadar, pentru a-i acorda minții tale puțină liniște?
Conștientizează nevoia de odihnă. Exceptând orele de somn, tu te odihnești cu adevărat? Repaus total, să nu planifici nimic, să nu mergi nicăieri? Oferă-ți un moment în care nu faci absolut nimic – fără stres, fără presiune și fără învinovățirea că ai anulat lucrurile care nu „ardeau”.
Alungă temerile. Temperează orice gând irațional sau temere legată de odihnă – cum ar fi ideea că, dacă te relaxezi, îți vei pierde avantajul, situațiile se vor degrada fără implicarea ta, îi vei dezamăgi pe cei din jurul tău și oamenii te vor critica.
Implică-te doar în lucruri care au sens pentru tine. Refuză să îți încarci lista cu sarcini noi, ia mai multe pauze și ajută-ți mintea să se extragă din discuții sau lupte interioare care nu sunt necesare.
Te provocăm să faci următoarele „exerciții de echilibru” cu mintea ta:
Când te trezești, amintește-ți care e scopul tău fundamental și reflectă asupra lui. Obiectivele care te duc mai aproape sunt prezente în acțiunile tale de zi cu zi?
Când te așezi la masă, ia o pauză de o jumătate de minut și observă ce ai în farfurie, înainte să începi să guști mâncarea.
Ia-ți câteva momente să te concentrezi pe respirație – conștient de durata unei inhalări și începutul unei expirații (sau invers).
Când termini o sarcină, fă o pauză de câteva secunde sau mai mult înainte de a trece la următoarea, pentru a-i da creierului timp să perceapă schimbarea.
Ia-ți câteva minute în fiecare zi pentru a medita în liniște și a rămâne prezent cu tine, fără să faci nimic – recomandat, dimineața sau seara.
Deconectează-te cu adevărat și alocă-ți în fiecare zi un timp în care să nu dai socoteală nimănui – citește, plimbă-te, fă sport, yoga, joacă-te, fă o baie – orice.
Încurajează-ți mintea să se odihnească. Poți să îți faci griji și să îți rezolvi problemele mai târziu. Creierul e un mușchi care are nevoie să-și încetinească activitatea uneori pentru a se reface, ca să-ți fie același aliat demn de încredere și pe mai departe.
Prin aceste practici ne asigurăm mintea ageră, ne stimulăm creativitatea și consolidăm reziliența emoțională. O minte odihnită nu doar că îmbunătățește gândirea și memoria pe termen lung, ci contribuie și la o stare de bine generală, susținând sănătatea mintală și echilibrul emoțional. Prin urmare, acordarea atenției necesare odihnei creierului devine o investiție importantă în calitatea vieții și în capacitatea noastră de a gestiona provocările de zi cu zi.
Rubrica de inspirație pentru spor la treabă vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Începe Talent Academy 2024, un Micro-MBA de Talent Management.
Programul este o oportunitate de învățare modernă și interactivă a celor mai actuale concepte, metode și principii de management a oamenilor și o resursă de valoare pentru top manageri, antreprenori, profesioniști din HR și orice persoană care înțelege cât de important e modul în care lucrezi cu ceilalți.
Talent Academy este un program certificat și acreditat de University of Suffolk pentru grupe de maxim 20 de cursanți, livrat față în față, în șase module de o zi, programate până la finalul anului, de profesorul britanic Andrew Taylor.
Începem în aprilie, la București și la Cluj. Înscrie-te aici și dă vestea mai departe. 📢
___
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
Panorama– primești zilnic direct în inbox articolul principal și, în fiecare vineri, newsletter-ul Panorama cu ALP – doză săptămânală de analiză, cu opinii pertinente îmbogățite cu un binevenit strop de umor ori sarcasm, după caz. Adică „un subiect care mă enervează atât de mult că îmi vine să afle și alții”, ca să cităm din descrierea oficială. Te abonezi gratuit aici.
– dacă posezi o minte veșnic însetată de cunoaștere și vrei să descoperi 10 lucruri noi și fascinante săptămânal. Lectura rapidă, utilă și captivantă îți va transforma obiceiul de parcurgere a mailurilor într-o experiență plăcută de îmbogățire a culturii generale. “Brief, eclectic curation like little candy for your brain”, zice Jeremy Caplan de la Wonder Tools - și zice bine.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
💯 O ediție de 10 a Cluj Marketing & Comms Club.
A zecea ediție a serilor de marketing a adunat peste 120 de oameni de comunicare, freelanceri entuziaști, marketeri și antreprenori, într-un eveniment jumătate emoție, jumătate informații practice și un tot de entuziasm. Descoperă cele mai importante momente și cele mai actuale trenduri din industrie, în cronica evenimentului.
🎞️ Andrada Vincze: Feedback-ul politicos ne păcălește.
Nu avem curaj să oferim feedback direct și simplu - uite cum ne autosabotăm. De ce și cum ar trebui să oferim feedback cât mai repede, sincer și direcționat spre comportament?
🎧 (4:20) Șefii incompetenți îți văd rezultatele doar dacă muncești sub ochii lor. Ce evaluăm: distanța sau performanța? Aflăm mai multe despre efectele muncii de la distanță asupra evaluării rezultatelor noastre din episodul Ideile Hacking Work:
🎧 (3:40) Află care este noua categorie de angajați din piața muncii - angajații new collar, și prin ce se deosebesc, din cel mai recent episod HWNews de la radio:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!