Hacking Monday #44: Alex Holicov: „Dacă ne dorim autostrăzi, spitale moderne și oameni civilizați, trebuie să investim în educație”.
Bonus: Munca casnică este recunoscută și remunerată; Elevii români, campioni mondiali la robotică; Jocurile foamei la corporație. Extra: Cum să-ți faci un program zilnic eficient și cum să-l respecți.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Alex Holicov: Educația modernă, digitalizarea și transparența aduc un viitor mai bun în România.
Cu mentalitatea potrivită, Alexandru Holicov este antreprenorul care de 16 ani luptă ca digitalizarea educației să se întâmple mai mult în școli și mai puțin pe hârtie.
Într-un sistem educațional rezistent la schimbare, în care profesorii sunt îngropați în birocrație inutilă, platformele de comunicare și management al educației dezvoltate de Alex și echipa sa îmbunătățesc, zi de zi, viața a peste un milion de oameni – elevi, părinți, profesori și manageri de școli.
Soluția digitală creată de echipa Adservio este utilizată de 1.200 de școli din România și alte 26 de țări, fiind un exemplu unic de performanță și succes în industria românească de software.
Vorbim cu Alex despre curaj, inovație, dezvoltarea de produse proprii, digitalizare, educația modernă în învățământul preuniversitar, universitar și în industria aviației, dar și despre industria IT. Să îți fie de folos! 😊
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Echipă de elevi români, campioană la Campionatul Mondial de Robotică din SUA. Echipa AICitizen a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza" din Focșani, formată din 12 elevi, sub coordonarea profesorului Tiberiu Oprea, a impresionat prin performanță și spirit inovativ, cu robotul lor inteligent Atlas. Într-un moment istoric, două echipe românești s-au întâlnit în finală, disputându-și titlul suprem. Elevii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul" din Ploiești au devenit astfel vicecampioni mondiali. Finanțarea echipelor a venit integral din mediul privat.
___
Noutate pe piața muncii: munca casnică recunoscută și plătită. Pe platforma tichete.anofm.ro poți angaja și plăti legal persoane care prestează activități casnice precum: aranjarea și servirea mesei, realizarea cumpărăturilor, spălatul vaselor și al hainelor, curățenia/igienizarea locuinței, etc. Mai mult, prestatorii beneficiază de aceleași drepturi pe care le au și angajații – asigurare socială și de sănătate, contribuții la pensie. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale ne anunță că „Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.”
___
Quit-Tok: Tinerii angajați refuză abuzul și impun respect în relațiile de muncă. Am descoperit un nou fenomen apărut pe TikTok în newsletterul
: „Quit-Tok" a devenit un simbol al opoziției tinerilor angajați împotriva abuzurilor manageriale. Foștii angajați nu mai sunt dispuși să demisioneze „în tăcere", ci aleg să folosească platforme precum TikTok pentru a face publice discuțiile cu șefii lor, expunând astfel abuzurile de putere și lipsa de respect cu care se confruntă în unele companii. Maja Korica, profesor de management strategic, subliniază impactul educativ și corectiv al acestor măsuri, considerându-le o lecție necesară pentru angajatori. Ea spune că această formă de protest public îi obligă pe lideri să recunoască și să abordeze problemele de comportament și etică în managementul lor.___
A apărut raportul „Women @ Work" de la Deloitte. N-am avut ce extrage pozitiv din el, dar credem că e și asta o știre în sine.
___
Jocurile foamei, varianta de corporație: lupta pentru fructe. În campusul Amazon Development Center România se desfășoară zilnic o scenă care ar putea rivaliza cu suspansul unui blockbuster: angajații se întrec să prindă nu unul, ci mai multe fructe din coșurile oferite gratuit de companie. Cristian Josan, un membru al managementului, vrea să pună capăt acestei extravaganțe necontrolate și a lansat un apel public prin care le solicită oamenilor să se limiteze la un singur fruct pe zi. Cu un ton care aduce aminte de seriozitatea cu care Bezos ar gestiona situația, apelul a devenit viral pe Reddit, provocând reacții diverse în comunitate. Ironiile nu au întârziat să apară, unii utilizatori sugerând că, în spiritul economisirii resurselor și al luptei împotriva schimbărilor climatice, poate ar trebui să se introducă și rația la cafea sau la post-it-uri. Salvarea planetei începe, se pare, de aici.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡Patru pași pentru a avea o zi productivă (și liniștită).
Un program eficient nu înseamnă să-ți umpli fiecare minut cu sarcini. Este mai degrabă un cadru flexibil care te ajută să-ți prioritizezi obiectivele, să îți gestionezi energia și să faci progrese în ceea ce contează cu adevărat. Nu există o rețetă universală, fiecare trebuie să își găsească propriul echilibru, să fie deschis să experimenteze și să se adapteze la nevoie. Hai să vedem așadar cum putem crea un program zilnic care să funcționeze pentru obiectivele, prioritățile și stilul tău de viață:
Setează ora de început și cea de încheiere pentru ziua de lucru. Identifică momentele când ai cea mai mare energie, respectă-ți angajamentele personale și profesionale și adaptează-ți programul în consecință. Comunică colegilor și clienților care sunt orele în care ești disponibil/ă și respectă acest program pentru a evita epuizarea.
Adu-ți toate sarcinile într-un singur loc. Când pui tot ce ai de făcut într-o singură listă, totul devine mult mai organizat și mai ușor de gestionat. Astfel, poți să te concentrezi mai bine pe munca ta, pentru că petreci mai puțin timp căutând sarcini și mai mult timp lucrând efectiv la ele.
Prioritizează-ți sarcinile. Pentru a prioritiza eficient, ai nevoie de o mentalitate potrivită – încearcă să îți evaluezi sarcinile în mod regulat și întreabă-te dacă sunt cu adevărat importante, dacă le poți delega sau dacă le poți sorta în funcție de ce „arde” mai tare.
Alocă intervale de timp pentru fiecare sarcină. Calculează în mod realist de cât timp ai nevoie pentru a realiza fiecare lucru. Respectă limitele de timp pe parcursul zilei și ajustează-ți prioritățile în funcție de progres. Acest pas te ajută să te concentrezi, să eviți procrastinarea și să lucrezi mai eficient.
Crearea unui program zilnic eficient este doar începutul.
de la plan.clar ne spune că adevărata provocare constă în a-l respecta. Poate ai dificultăți când vine vorba de stabilirea limitelor legate de timp în interacțiunea cu ceilalți, dar mai ales față de tine însuți. Și chiar dacă nu ține numai de tine respectarea acestor limite, intervine frustrarea. În acele momente, e nevoie să explorezi pe marginea nevoilor și să îți pui o întrebare dificilă: Nerespectarea termenelor îmi hrănește cumva o nevoie ascunsă?Dacă schimbările pe care ți le propui sunt prea abrupte, o să fie dificil să le respecți pe toate. Începe cu cel mai mic pas posibil, testează ce îți este de ajutor. Iar dacă prioritizarea nu funcționează, poate e un semn că trebuie să începi să elimini ce nu este valoros pentru tine.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 THE BUCKET – workshop de învățare experiențială, pe 10 mai la Cluj-Napoca.
Dacă ești antreprenor, manager sau profesionist pasionat din Cluj, cam ce crezi că poți să faci, memorabil și folositor, pe 10 mai? Îți spunem noi: un exercițiu creativ de design de cultură organizațională, facilitat de Petruș Stuparu, partener Trend Consult, care te ajută să treci de limita imposibilului și îți răspunde la următoarele întrebări:
Ce îi motivează de fapt pe oameni să facă ceea ce fac în fiecare zi?
Ce se întâmplă cu bucuria noastră și a oamenilor din echipele noastre în activitățile curente?
Cum să planifici mai eficient lucrurile care contează, nu doar pe cele care te țin ocupat?
Cum poți colecta mai mult din inovația echipelor din jurul tău?
🎁 Dacă vrei să participi, avem un cadou pentru tine: folosește codul SPOR30 și ai 30% reducere la fiecare bilet achiziționat pe site.
Ne vedem pe 10 mai 2024 de la ora 9:00 la Ramada Hotel Cluj, să descoperim împreună bucuria de a construi un vis puternic și ambițios, dar și echipa de care avem nevoie pentru a-l împlini.
📅 Ești mamă? De când nu te-ai mai văzut (și) femeie? Săptămâna Sănătății Mintale Materne – Ediția a IV-a, marcată prin învățare și conștientizare.
Evenimentul se desfășoară în perioada 6-12 mai, îmbină conferințe online și fizice cu participarea unor experți recunoscuți în sănătatea mintală, oferind prezentări, ateliere și sesiuni de networking. Inițiativa vizează educarea mamelor și a familiilor acestora despre semnele tulburărilor mintale și accesul la resurse, încurajând un mediu empatic și informativ, atât acasă cât și la muncă. Conferința principală, „Mama sufocă femeia”, are loc pe 11 mai la Magnum Place Timișoara – aici afli toate informațiile despre speakeri și înscriere.
Mai e luna Sănătății Mintale Materne la nivel global – însă înainte de a căuta soluții, trebuie mai întâi să conștientizăm că ceva e în neregulă. Am scris aici pe larg despre multe dintre principalele probleme pe care mamele le întâmpină în viața lor personală sau profesională, cele două suprapunându-se adeseori.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletter despre gândire critică, gândire laterală și creativitate, din care înveți cum să găsești soluții noi la problemele vechi, scris de , antreprenor, marketer și co-fondator Blindspot. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (10:14) Avansarea în ierarhie duce deseori la incompetență. Principiul lui Peter.
Te-ai gândit vreodată că nivelul ierarhic la care ajungi într-o companie reprezintă de fapt nivelul tău de incompetență? Sună foarte ciudat, dar treaba asta are un uriaș substrat de adevăr: pe măsură ce avansăm în ierarhia profesională, devenim tot mai puțin conștienți de lipsurile și deficiențele pe care le avem și ajungem frecvent să fim incompetenți pentru poziția înaltă la care am ajuns.
Ce crezi? Ai pățit-o sau ai văzut asta întâmplându-se la locul tău de muncă?
🎞️ (2:52) Succesul poate deveni o traumă – Elena Birtoc.
Cum poate deveni succesul o traumă? Elena Birtoc, CEO al companiei Carel Woodworks, ne explică și cum a transformat o experiență traumatică în energie creativă.
___
🗞️ Stresul de la muncă e și motiv de divorț. De câte ori ai sacrificat timpul valoros petrecut cu cineva drag, ca să vorbești doar despre problemele de la job? Hai să vedem când încep să ne înstrăineze prea multe tensiuni profesionale aduse acasă.
___
🗞️ Workaholismul – trăsătura angajaților dedicați sau boală în toată regula? „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” e crezul tău când vine vorba de job? Deși societatea glorifică adesea ideea de a fi „workaholic" ca pe un semn de forță fizică, emoțională și morală, aflăm că dependența de muncă nu e un lucru tocmai bun.
___
Diversitatea culturală în echipă, asul din mâneca liderilor puternici. Patru idei de la Erin Meyer.
___
🗞️ Cum îți poți antrena creativitatea? La cea mai recentă ediție a Cluj Marketing & Comms Club am avut alături de noi doi oameni luminoși: Claudiu Butacu – inginer, cofondator – EFdeN & energiaTa și George Bonea – copywriter și storyteller. Am descoperit cum să construim un brand puternic pe un teren dificil, cum să scriem povești memorabile, dar și cum să folosim înțelept umorul în marketing și publicitate.
___
🗞️ Fabrica de Idei 2024: Explorarea, mirarea și umanitatea sunt surse inepuizabile de creștere și inspirație. Esența acestei experiențe nu este informația, ci conexiunea și revelația că undeva, într-un sat din România, timpul a uitat oamenii – și oamenii au uitat de grijile lumești. 37 de oameni din diferite colțuri ale țării au plecat joi dimineață către Breb să învețe împreună de-ale creativității.
Urmează și pentru noi o mică vacanță. Ne recitim începând de joi, 9 mai! Îți dorim zile pline de experiențe și oameni care îți fac bine!
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!