Hacking Monday #36: Leadershipul nu e despre stăpânire. Abilitatea necesară oricărui lider - patru perspective realiste.
Bonus: Compania care angajază doar 60+; Punctele de reper în recrutarea românească pentru 2024. Extra: Codul nescris al bunelor maniere la job - trei greșeli de evitat.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
🎞️ Care este cea mai importantă valoare sau abilitate pe care un lider ar trebui să o aibă pentru a conduce o echipă?
Ce calități trebuie să aibă un lider pentru a conduce eficient o echipă? 🔑 A avea un rol de conducere nu este doar despre a fi în frunte, ci și despre a-ți asuma responsabilitatea succesului sau eșecului echipei pe care o ghidezi. Într-un dialog captivant cu Andra Pintican, Magor Csibi, Corina Neagu și Ileana Alexandru, aflăm care sunt abilitățile necesare pentru a consolida o echipă de succes.
Tu ce crezi că le lipsește șefilor pentru a fi lideri adevărați?
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Știai că durează cam 48 de zile, în medie, până ocupi o poziție deschisă într-o organizație? Sau că zilele în care aplică cei mai mulți oameni pentru un job sunt lunea și marțea? Aflăm asta din studiul „Puncte de reper în recrutare pentru 2024”, pe care îl poți descărca gratuit. Datele se bazează pe activitatea a peste 1000 de profesioniști HR din 53 de companii din România care folosesc aplicația Mingle ca software de recrutare și vin cu multe concluzii valoroase atât pentru recrutori, cât și pentru candidați
___
Milenialii, pe cale să devină cea mai bogată generație din istorie. Conform unui nou studiu, tinerii americani urmează să moștenească în jur de 90 de trilioane de dolari. Această tranziție financiară masivă se bazează în mare parte pe averile acumulate în imobiliare de către familiile lor. În ciuda provocărilor economice recente, cum ar fi criza din 2008, Brexitul și războiul din Ucraina, care le-au făcut viața mai grea, 75% dintre mileniali se așteaptă la o creștere semnificativă a averilor lor în 2024.
___
Liderul celei mai vechi fabrici de lactate din Italia a ales să angajeze doar persoane de peste 60 de ani pentru un nou proiect. Roberto Brazzale, în vârstă de 61 de ani la rândul său, susține că angajații de 60 de ani și peste sunt de încredere, plus că au experiența, pasiunea și energia pe care le aveau în trecut angajații de 40. Asta în timp ce experiențele anterioare cu angajați tineri s-au sfârșit în regret, cu „rezultate dezamăgitoare”.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 Codul nescris al bunelor maniere la job - trei greșeli de evitat.
Într-un interviu recent, Valerie Rodriguez, specialist HR cu o vastă experiență, atrage atenția asupra unor comportamente de evitat în mediul de lucru. Pe scurt:
nu vorbi mai mult decât e cazul – ar fi bine să filtrăm inteligent ce și când vorbim despre noi, să evităm să împărtășim excesiv de multe informații irelevante și să ținem cont mereu de cadrul în care ne aflăm, pentru a ne proteja integritatea și oportunitățile. În ciuda impresiei că dezvolți o prietenie cu colegii după atâtea ore petrecute împreună, există momente în care informațiile personale pot fi utilizate împotriva ta.
nu-ți subestima realizările – modestia excesivă ne poate umbri talentul și poate fi prost interpretat drept nesiguranță sau lipsă de expertiză. Nu este necesar să te îndrepți către aroganță sau să te consideri superior altora, dar o atitudine amabilă și empatică poate să-ți ofere reușite. Este important să nu lași pe nimeni să îți încalce limitele și să rămâi fidel valorilor tale fundamentale.
nu „sări calul” la evenimentele companiei – adică încearcă să te păstrezi lucid, nu pleca mereu chiar ultimul și nu goli și paharele rămase după cei care au plecat înaintea ta. Anumite moduri de a socializa, chiar dacă inofensive, îți pot știrbi reputația profesională.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
🗓️ Talent Academy 2024: Cum faci ca strategia ta de business să pună accent pe calitatea și dezvoltarea capitalului uman?
Cum motivezi oamenii, cât de importanți sunt banii și care este principalul element în jurul căruia trebuie să construiești strategia de Resurse Umane pentru a avea echipe implicate și dornice să contribuie la succesul unei afaceri?
Acestea sunt doar câteva din întrebările la care a răspuns Andrew Taylor, Director al Transilvania Executive Education, programul MBA de la Cluj, la cea de-a doua ediție a Cluj People & Culture Society.
Andrew Taylor este și tutorul Talent Academy – un program de nivel post-universitar cu o complexitate egală cu a unui MBA, dedicat antreprenorilor, managerilor de organizații, profesioniștilor din HR și tuturor celor care lucrează cu oameni. Este un program acreditat internațional, iar Certificarea în Talent Management este emisă de University of Suffolk din Marea Britanie. Am început înscrierile, vom avea grupe la Cluj și București, iar locurile sunt limitate. Găsești toate detaliile aici.
___
Beard Brothers continuă The Tutors, programul de mentorat gratuit pentru tineri. Pe de-o parte, ajută elevii să se descurce mai bine la examenele de capacitate și de bacalaureat, dar propun și o mulțime de cursuri și workshop-uri practice care pun bazele în educație financiară, programare, sau marketing digital. Autocunoașterea: o scurtă călătorie introspectivă e primul curs lansat din noua ofertă educațională, și are loc pe 6 martie. Dacă vrei să afli mai multe despre misiunea Beard Brothers și toate modurile în care sprijină educația, poți urmări episodul de podcast Hacking Work filmat cu Lucian Șteț.
___
Vrei sa fii un manager și un lider mai bun? Să-ți înțelegi mai bine rolul în coordonarea de oameni și echipe, ori să te pregătești corect pentru o avansare? Am găsit oportunitatea perfectă pentru tine: programul Vision12 - Middle Management School. Se desfășoară în Cluj, între 12 martie și 4 aprilie 2024, și te va învăța cum să gândești și să comunici eficient cu oamenii care se bazează pe ghidajul tău, cum să asculți și să înțelegi, să iei decizii strategice și să-ți motivezi echipa. În plus, vei explora automatizarea și digitalizarea proceselor care chiar funcționează.
Fondatorul brandului educațional Vision12 este Florin Șomodi, coach și consultant de business cu experiență solidă, căruia i s-au alăturat pentru acest program alți șase mentori remarcabili, experți în domeniile lor de activitate, de la care vei avea multe de învățat pe parcursul celor 7 module.
Dacă ești antreprenor sau general manager și îți pasă de oamenii tăi, vrei să îi crești profesional ori să le îmbunătățești performanța, înscrie-i în program! Dacă ești deja în poziție de coordonare sau ți-o dorești, acest program este pentru tine. Iar dacă ai vrea, dar nu poți ajunge acum, am aflat „din culise” că te poți pregăti deja pentru seria care începe în 9 aprilie. La ambele ediții te poți înscrie aici.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletter lunar cu informații utile despre drepturile și responsabilitățile tale ca pacient, care te va învăța ce să faci când ești bolnav, chiar dacă acum ești sănătos. – despre chestii juridice și de prin tehnologie, în limbaj pe care îl înțelegi. traduce legaleza pentru tine, ca să știi să te descurci când simți că-ți pierzi drepturile, și dacă acum ești convins că le ai. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:13) Paul Olteanu: Am crescut cu sentimentul că, dacă stau degeaba, sunt în pericol.
Și tu ai crescut cu ideea că statul degeaba e rușinos? Crezi că dacă te oprești pentru o clipă să îți tragi sufletul, o să rămâi în urmă, iar competiția o să ți-o ia înainte? Când a devenit glorificarea epuizării și „căzutului lat la datorie” o normă?
Paul Olteanu ne amintește cât de important este să privim odihna ca pe ceva bine meritat, fără de care corpul și mintea noastră nu pot funcționa optim. Împreună, redefinim conceptul de succes și înțelegem că există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le sacrificăm, chiar dacă facem ceea ce iubim.
✍️ Populația îmbătrânește, natalitatea se prăbușește, iar asta rescrie viitorul economiei globale. De ce nu mai facem copii și cât de tare ne va afecta asta poți citi în cel mai proaspăt articol publicat pe blogul Hacking Work.
🎧 (4:45) Banii sau viața – ce contează cu adevărat pentru angajații de azi? Descoperă în Ideile Hacking Work din 27 februarie:
🎧 (4:19) Ascultă rubrica HWNews de la radio și află de ce tinerii „uită” să se prezinte la job în prima zi:
🎧 (6:17) Descoperă de ce suntem nefericiți la lucru și care sunt cei 3 cavaleri ai apocalipsei profesionale, din Ideile Hacking Work de la radio, din 29 februarie:
▶️ (7:59) Angajatul ideal deține o trăsătură adesea trecută cu vederea, dar esențială pentru succes. Descoperă care este aceasta și cum redefinește ea dinamica profesională:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
mulțumesc pentru mențiune, @hacking work!
Anticipation