Hacking Monday #30: Ce înseamnă „timpul de creier disponibil”? Despre noua față a creativității, cu Ciprian Mihali.
Bonus: 40% din angajați își iubesc jobul cât să refuze avansarea; Istoria incluziunii se scrie în Spania. Extra: Fără drame la locul de muncă: trei pași pentru abordarea sănătoasă a conflictelor.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei cu spor la treabă pentru un nou început de săptămână. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
🎞️ Ciprian Mihali: Cum să muncim cu sens și să devenim autentici?
Cum arată fericirea și împlinirea la locul de muncă? De ce avem nevoie de fericire și împlinire când muncim? Ce este conceptul de „timp de creier disponibil" – care a schimbat peisajul creativității – și care sunt provocările legate de sensul muncii noastre?
Ne clarifică Ciprian Mihali, profesor de filosofie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și un susținător dedicat al drepturilor omului. Cu un doctorat în filosofie obținut în 2000, a servit ca ambasador al României în Senegal și alte șapte state din Africa de Vest între 2012 și 2016.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
40% dintre angajați își iubesc atât de mult jobul actual încât refuză ofertele de avansare, conform unui studiu global recent efectuat pe 27.000 de persoane din 34 de piețe diferite. Aproximativ o treime dintre participanți n-ar vrea niciodată să devină manageri, de dragul activității actuale și din pricina efectelor pe care noile atribuții le-ar putea avea asupra jobului lor. Cu alte cuvinte, succesul în carieră începe să aibă azi alte definiții, iar flexibilitatea și echilibrul dintre viața profesională și cea personală au devenit prioritare.
___
Istoria incluziunii se scrie în Spania: Mar Galcerán aleasă drept primul parlamentar cu sindromul Down în parlamentul regional al Valenciei. Acest eveniment reprezintă un pas important în recunoașterea și integrarea persoanelor cu dizabilități în politică și în mediul public, în general. Membră a Partidului Popular, Mar Galcerán a fost implicată activ în promovarea drepturilor și integrării persoanelor cu sindrom Down, lucrând peste 20 de ani ca funcționar public în Valencia.
___
Republica Dominicană testează săptămâna de lucru de patru zile, fără a reduce salariile. Experimentul începe în februarie și va dura șase luni, reducând săptămâna de lucru standard de la 44 la 36 de ore. Inițiativei se vor alătura organizații mari, printre care și agenția națională de asigurări de sănătate. Rezultatele vor fi analizate de o universitate locală, și vor analiza preponderent schimbările de sănătate a angajaților și relația dintre muncă și viața personală. Această inițiativă urmează exemple similare din Marea Britanie și SUA, precum și recentele modificări legislative din Chile pentru reducerea săptămânii de lucru.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 3 trucuri pentru a avea mai puține drame și mai multe conflicte sănătoase.
Deși pare contraintuitiv, un mediu de lucru fără conflicte poate ascunde probleme nerezolvate, care, în timp, au potențialul de a se transforma în situații tensionate. Cu toate acestea, atunci când conflictul escaladează și devine dramatic, tensiunea devine toxică. Căutăm așadar un echilibru între gestionarea conflictelor și evitarea dramelor în mediul de lucru. Iată trei abordări simple:
1. Vorbește despre probleme: Atunci când apar probleme, indiferent dacă este vorba de erori software sau de procese ineficiente, este crucial să abordezi aceste aspecte într-un mod deschis și constructiv. Este benefic să porți discuții deschise despre provocările întâmpinate, să identifici cauzele și să găsești cele mai productive soluții.
Evitarea dialogului sincer poate duce la escaladarea problemelor și la apariția comportamentului pasiv-agresiv. Aceste conversații dificile devin însă problematice atunci când cineva insistă să schimbe lucrurile care funcționează bine.
2. Oferă feedback constructiv: Dacă supervizezi pe cineva, însă nu îi comunici că nu îndeplinește așteptările, îi răpești ocazia de a se schimba. O conversație deschisă și constructivă despre progres poate evita apariția dramei și contribuie la creșterea eficienței echipei.
În loc să menții o atitudine negativă față de colegul de serviciu, inițiază o discuție despre aspectele observate și îmbunătățirile dorite. De asemenea, este important să rămâi receptivi atunci când primești feedback, fără a fi însă defensiv. O sugestie de îmbunătățire nu înseamnă antipatie sau răutate din partea șefului sau a colegilor.
3. Respectă limitele celorlalți: Pentru a preveni epuizarea profesională, stabilirea limitelor este esențială. Conflictul apare atunci când aceste limite nu sunt respectate. Discuțiile sincere despre disponibilitate și așteptări pot preveni neînțelegerile și asigura un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.
Pentru a rămâne productiv, este esențial să îți iei și pauze. Menține separarea între muncă și viața personală pentru a evita dramele - evită să îți confesezi problemele personale în mod constant. La serviciu, concentrează-te pe activități pentru a te bucura apoi de timpul liber.
Aceste sfaturi pot reprezenta un ghid practic pentru a îmbunătăți dinamica echipei și pentru a evita conflictele nesănătoase. O comunicare deschisă și o abordare constructivă pot transforma aparentele probleme în oportunități de creștere.
Rubrica de idei cu spor la treabă vă e oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🗓️ Talent Academy 2024: cum avem grijă de Oamenii, Cultura și Climatul organizației.
Iar dacă înțelegi că valoarea în business vine de la oamenii cu care muncești și de la modul în care știi să lucrezi cu ei, te așteptăm la Talent Academy – Micro-MBA For Advanced Professionals.
Talent Academy este un program de nivel post-universitar cu o complexitate egală cu a unui MBA, dedicat antreprenorilor, managerilor de organizații, profesioniștilor din HR și tuturor celor care lucrează cu oameni. Este un program acreditat internațional, iar Certificarea în Talent Management este emisă de University of Suffolk din Marea Britanie. Tutorul programului este profesorul Andrew Taylor, un profesionist cu 25 de ani de experiență academică și managerială în Resurse Umane, Business și Leadership.
Suntem deja la a patra generație a acestui program, avem deja aproape 100 de absolvenți, oameni care au descoperit cum poți transforma și construi strategia de business a organizației folosind Strategia de People & Culture drept coloană vertebrală.
Am început înscrierile, vom avea grupe la Cluj și București, iar locurile sunt limitate. Găsești toate detaliile aici.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (2:21) Vlad Iftime: Ce curaj are un copil când tatăl lui e lângă el, în țară?
Salariile din România se apropie de cele din Europa, dar în țară viața este mai ieftină și familia aproape. Nivelul companiilor românești nu diferă de nivelul companiilor nemțești.
Uite o perspectivă valoroasă împărtășită de Vlad Iftime, un tânăr antreprenor cu inimă: dacă fiecare antreprenor român ar convinge doi români să se întoarcă în țară, economia națională ar avea enorm de mult de câștigat, deoarece oamenii care au plecat au învățat meserii bune acolo.
Află punctul lui de vedere și scrie-ne părerea ta în comentarii.
🎧 (5:44) Află cum poți folosi plictiseala în mod inteligent pentru a genera noi idei din episodul Ideile Hacking Work din 16 ianuarie:
🎧 (3:33) Paradoxul salariilor: mai mult pe foaie, mai puțin în buzunarul angajaților. Descoperă mai multe despre acest subiect în cel mai recent episod HWNews de la radio:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!