Hacking Monday #35: Paul Olteanu, despre burnoutul care nu te iartă nici când iubești ce faci: „În România, dacă nu ești epuizat, nu meriți să te odihnești”.
Bonus: Roboții ne duc mai aproape de energie infinită; Angajații lui Musk l-au salvat ignorându-l; Extra: Cei șase „hoți” irezistibili de poftă de muncă și cum să le reziști.
Servus! Începe săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Paul Olteanu: „În România, dacă nu ești epuizat, nu meriți să te odihnești”.
Când a fost ultima oară când NU te-ai simțit obosit(ă)? Chiar dacă faci ce îți place, ignori semnele care îți spun că ești în pericol. Odihna pare un moft pe care nu ni-l permitem și fără de care ne putem continua liniștiți viața. Dacă îți spui asta când nu mai poți și NU iei o pauză, există riscul să intri în colaps. Capcanele epuizării emoționale, fizice și mentale sunt și mai mari pentru cei care se afundă în munca pe care o iubesc.
„Trăim într-o țară în care ne uităm la relaxare ca la ceva ilegitim, unde dacă nu ești epuizat, nu meriți să te odihnești.” Și pentru că ni se spune de mici că statul degeaba e păgubos, confundăm odihna cu lenea.
Paul Olteanu, fondatorul renumitului podcast MindArchitect, ne atrage atenția că nu avem un creier acasă și altul la birou. Munca pe care o iubim ne poate afecta negativ dacă nu știm să ne tratăm cu blândețe și să punem stop când se aprinde beculețul epuizării. Acordă-ți un moment pentru tine și ascultă cu atenție ce poți face mai bine pentru a te feri de burnout.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și pune mâna pe carte! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
🆕 Ce-i nou săptămâna asta?
Un pas mic pentru roboți, un pas mare pentru omenire. Inteligența artificială deschide calea către fuziune nucleară – cea mai curată și potențial infinită formă de energie. Cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit cum să folosească inteligența artificială pentru a depăși una dintre cele mai mari provocări în realizarea energiei prin fuziune nucleară - controlul instabilităților în plasma necesară pentru fuziune. Experimentele realizate au demonstrat că un controler bazat pe inteligența artificială poate prezice și preveni instabilitățile plasmei, cu până la 300 de milisecunde înainte de a se întâmpla, menținând astfel reacția de fuziune. Această inovație reprezintă un pas mare în eforturile de a folosi energia de fuziune, procesul care alimentează soarele, ca sursă de energie curată și aproape nelimitată pe Pământ. Avantajele listate de experți sunt numeroase: acest tip de energie nu generează CO2, produce mai puţine deşeuri radioactive şi nu prezintă riscuri de accidente nucleare.
___
Blankfactor își amenajează birourile la cel mai înalt nivel, în cea mai frumoasă clădire de birouri din București. Potrivit lui Andrei Mocan, Managing Director la Blankfactor România, spațiul de la etajul 35 al SkyTower va acomoda aproximativ 100 de angajați, din martie 2024. Ne bucurăm de această știre și pentru că avem planuri mari împreună: după ce birourile vor fi amenajate, ne vom întâlni la ultimul etaj din SkyTower atât pentru filmarea episoadelor noi de podcast Hacking Work în Capitală, cât și pentru evenimente educaționale informale ale comunităților de business, tehnologie, marketing și HR, similare celor pe care le organizăm deja cu mare succes la Cluj.
___
Mai bine conștient decât obedient. Angajații Twitter l-au salvat pe Musk ignorându-i ordinele. În ciuda cererii răspicate a acestuia de a le oferi reporterilor „acces la tot ce este în Twitter... fără limite", angajații cu experiență în IT au ales să nu se conformeze, protejând astfel compania de o posibilă încălcare a ordinelor guvernamentale privind practicile de securitate și, totodată, de o nouă acuzație din partea Comisiei Federale pentru Comerț, în cadrul epopeei „Dosarelor Twitter".
___
Opusul narcisistului a primit un nume: „echoist". Acest termen (căruia nu i-am găsit un termen mai apropiat ca sens în limba română decât poate „rezonator”) descrie pe cineva care, spre deosebire de narcisistul preocupat excesiv de sine, pune constant nevoile altora înaintea propriilor nevoi. Inspirat de mitologia greacă, unde nimfa Echo nu putea decât să repete cuvintele altora și s-a îndrăgostit fără speranță de Narcis, cel fascinat de propria reflecție, echoistul se neglijează adeseori, încercând să fie empatic și de ajutor până în punctul de a prelua povara altora. Dacă te regăsești în situația în care eviți să-ți exprimi propriile nevoi pentru a nu-i incomoda pe alții, sau dacă ai dificultăți în a accepta laudele, s-ar putea să aparții acestui grup special de altruiști. E important să recunoști și să-ți exprimi nevoile, stabilind limite sănătoase în relațiile cu ceilalți, la job și dincolo de el, și consolidându--ți stima de sine. Dacă te autodistrugi, nu vei fi de prea mult ajutor nimănui, nu-i așa?
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 Ce ne fură timpul la job? 6 „hoți de energie” și cum să le reziști.
Reușești să îți îndeplinești sarcinile planificate, sau simți că n-ai înțeles nimic din ziua care tocmai a trecut? Adesea, productivitatea noastră este afectată de notificări, ședințe prelungite și aproape orice mișcă pe lângă noi. Asta e realitatea unei lumi pline de stimuli care ne distrag atenția, generează frustrare și lipsă de productivitate. Pentru a-ți recâștiga controlul, am adunat pentru tine principalele pierderi de timp care ne stau în calea obiectivelor + soluții pentru a le evita:
1. Supraîncărcarea e-mailurilor. Aproximativ 68% dintre angajați consideră că e-mailul este principala sursă de distrageri la locul de muncă. Phil Strazzulla, fondatorul SelectSoftware Reviews, ne spune cum să nu ne rătăcim prin labirintul mesajelor primite:
Utilizează etichete și foldere pentru organizarea emailurilor;
Dezabonează-te de la adresele de mail pe care oricum nu le deschizi și nu îți sunt utile;
Stabilește-ți limite clare și comunică-le colegilor și clienților orele în care ești disponibil;
Utilizează instrumente de gestionare a emailurilor.
2. Pauzele de social media. Rețelele sociale reprezintă un refugiu care ne costă în medie 151 de minute pe zi, în timp pierdut. Limitează consumul de social media la fiecare pauză, iar dacă ai nevoie de ajutor pentru a controla impulsul, îți poți seta un reminder că mai ai încă de muncit. Este util și să folosești website blockers precum Freedom, care te țin departe de rețelele sociale când nu e locul pentru ele. În loc să petreci timp dând refresh feed-ului, alege alternative mai sănătoase, precum plimbările în natură, sportul sau orice alt hobby ai avea.
3. Introducerea manuală a datelor. În cadrul unui sondaj realizat de Zapier, care a inclus 1.000 de persoane din domeniul afacerilor, s-a constatat că 76% dintre participanți alocă până la trei ore pe zi pentru introducerea manuală a datelor dintr-un device în altul. Cu toate că automatizarea este la îndemână, tastarea manuală rămâne o practică comună. Pentru a depăși această provocare, folosește instrumentele care automatizează transferul de date între aplicații.
4. Multitasking. În încercarea de a face mai multe lucruri în același timp, tocmai pentru a economisi timp, ajungi, culmea, să nu faci aproape nimic. Studiile arată că acest ”vreau să fac de toate acum” ne afectează negativ productivitatea, mai ales atunci când avem de finalizat sarcini complexe.
O abordare mai eficientă este să le iei pe rând - prioritizezi sarcinile în funcție de urgență și le aloci, realist, timpul necesar. Utilizarea listelor zilnice de to-do poate ajuta la organizare și gestionare, oferind un program zilnic structurat și eliminând din anxietate.
5. Procrastinarea. Uite cum te păstrezi eficient de-a lungul zilei, fără amânări nejustificate:
Identifică motivele pe care ți le dai cel mai des drept justificări ale amânărilor și ia măsuri pentru a le evita/ demonta. Majoritatea nu sunt reale - știi, nu?;
Stabilește-ți obiective realiste și împarte-le în sarcini pe care să le faci cu pași mărunți;
Grupează-ți sarcinile și finalizează-le pe cele similare într-o singură ședință;
Utilizează instrumente de productivitate & task management care ți se potrivesc;
Vizualizează rezultatele pozitive pentru a-ți menține motivația;
Dacă știi că te „fură peisajul” deseori, găsește-ți un partener care trece prin aceeași provocare și responsabilizați-vă reciproc.
6. Planificare inadecvată. Lipsa unui plan clar îți poate afecta productivitatea, dar utilizarea unor instrumente utile, cum ar fi Sunsama, îți permite să setezi obiective realiste și să-ți organizezi timpul mai bine. Se pare că planificarea adecvată este cheia succesului, iar Brian Tracy completează această idee: „Fiecare minut pe care îl petreceți în planificare economisește 10 minute în execuție”. Tu ce alte strategii mai folosești?
Rubrica de inspirație pentru spor la treabă vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Notează-ți în calendar: Ne vedem pe 7 martie la Cluj Business & Technology Club.
Descoperim ce este știință și pseudoștiință în psihologia performanței, dar și cât de mult s-a schimbat industria IT din Cluj din perspectivă tehnologică și de business, de la:
👩🏻 Dr. Psih. Andrada Vincze – Psihologul Campionilor: Este doctor în psihologie, specialistă în psihologie sportivă aplicată și fondatoare Happy Champions. Ea lucrează în general cu sportivi, antrenori și părinți, în diferite formate, pentru a descoperi drumul spre statutul de campion.
👨🏻 Cristian Călbază – Delivery Manager Qubiz: Colaborează strâns cu un grup de lideri și echipe de implementare pentru a asigura livrarea de servicii de calitate clienților. Are o experiență de 17 ani în domeniul IT și gestionează performanța a peste 80 de colegi.
👨🏻 Paul Corda – Delivery Managers Qubiz: Face parte din echipa de delivery management la Qubiz, unde coordonează proiecte în diverse domenii tehnologice, îndrumând 35-40 de colegi.
Participarea este gratuită, tot ce ai de făcut e să te înscrii aici.
📰 Ce să mai citești – newslettere la care merită să te abonezi:
Ești fan surprize? Cristian China-Birta (Chinezu’) publică, cu o frecvență nu neapărat ușor de anticipat, un newsletter pe care merită totuși să-l aștepți. Nici tema nu e foarte clară - poți găsi acolo orice despre comunicare, marketing, business și viață, în general, de la știri, evenimente, analize, comentarii deștepte, și până la tentații gen schimburi de cărți și ieșiri la bere. Cert e că-ți va face plăcere. Te abonezi gratuit aici.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
💯 Omenie, încredere și solidaritate la a doua ediție Cluj Business & Technology Club.
Chiar dacă nu ai fost alături de noi la eveniment, am pus toate învățăturile despre cum să contruiești un brand de la zero, care sunt atuurile unui antreprenor de succes, ce este intraprenoriatul și nu numai, în acest articol. Să îți fie de folos.
🎞️ (5:10) Ana Dumbravă, campioană mondială: Muncește până când nu mai este nevoie să spui cine ești.
„Nu poți să fii un campion după o zi de antrenament”, spune Ana Dumbravă, campioană mondială în esports. Chiar dacă succesul pare floare la ureche atunci când avem în fața noastră tineri excepționali, rezultatele nu vin de pe o zi pe alta și nici performanța nu se întâmplă peste noapte.
Mai mult, drumul către podium e presărat cu julituri și piedici care îl vor face anevoios, dar și cu greșeli pe care le poți transforma în cele mai valoroase lecții. Iar Ana – prin modestie, muncă și sacrificiu – a reușit. 👏
Descoperim realitatea din industria jocurilor video prin ochii unei campioane și vorbim despre prejudecățile și discriminarea cu care se confruntă fetele în esports, despre viața unui jucător profesionist și cât de mult contează să iubești ceea ce faci.
🎧 (4:45) Câte zile de muncă productivă pe an ne costă un creier stresat, deprimat sau epuizat? Află din episodul Ideile Hacking Work din 20 februarie:
___
🎧 (6:38) Ca să funcționăm bine, avem nevoie să știm că suntem acceptați și apreciați în grupurile importante pentru noi. Descoperă ce beneficii aduce organizației un angajat împlinit în episodul Ideile Hacking Work din 22 februarie:
___
🎧 (4:19) Onboardingul modern se face prin „improvizația aplicată”. Învățăm de la giganți cum poate stand up comedy-ul să ne transforme experiențele la job și ce beneficii aduce, din cel mai recent episod HWNews:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!