#130: Lucrezi de unde vrei, dar ești sub urmărire. Accepți?; Avem cel mai mic cost al vieții din UE, dar tot n-avem bani de ea; Digitalizarea pune bețe în roate antreprenorilor români.
Bonus: 8 din 10 tineri americani cred că viitorul sună bine, dar nu sunt pregătiți pentru el; Cum combați singurătatea la locul de muncă?; Suntem codași în UE la siguranța și incluziunea femeilor.
Servus! Ești bine? Sperăm că n-ai uitat să-ți iei concediu vara asta și ai avut răgaz și pentru deconectare. Iar ca să te păstrezi informat, am adunat pentru tine știri proaspete, cu sens și impact. Trimite-le și tu mai departe. Să-ți fie de folos!
Ai biroul unde vrei, dar cu GPS-ul atașat.
Gigantul PwC tocmai și-a anunțat cei 26.000 de angajați din Marea Britanie că va monitoriza locul de unde lucrează. În fiecare lună, datele vor fi transmise către angajați și către traineri interni care îi vor ajuta în dezvoltarea carierei. Măsura se va aplica din ianuarie 1984 2025 și e menită să reglementeze regimul de lucru hibrid, cu scopul de a-i aduce pe oameni la sediul lor ori la cel al clienților, măcar trei zile pe săptămână.
Studiile arată că sistemul hibrid de muncă este o situație win-win-win pentru productivitatea, performanța și loialitatea angajaților. Iar prin hibrid înțelegem un echilibru de ore lucrate de la birou și ore lucrate remote (2-3 zile de la birou și 2-3 zile remote). Multe companii le solicită angajaților să lucreze cel puțin parțial de la sediu.
Nouă regulă de urmărire a angajaților de către PwC se aplică numai angajaților din Regatul Unit și vine în aceeași săptămână în care Centre for Cities a arătat că Londra se situează în urma altor orașe mari referitor la subiect: doar 2,7 zile sunt petrecute săptămânal, în medie, la birou, comparativ cu 3,1 zile în New York și 3,5 zile în Paris.
Ne-am digitalizat. Suntem (și) mai lenți acum.
Registrul Comerțului are o nouă platformă online menită să îmbunătățească accesul la serviciile cheie și să reducă timpii de așteptare. Investiția a fost de 40 de milioane de euro, dar a dat roade: a făcut ca activitatea instituției să fie parțial blocată, ori cel puțin încetinită, de atunci.
„Este haos total. Dacă înainte dura 3-4 zile să înființezi o firmă, acum durează cel puțin 3-4 săptămâni. Deși nu este vina noastră, noi suntem ținta frustrărilor și nemulțumirilor antreprenorilor” ne-a transmis un angajat al ONRC.
Consultanții care scriu proiecte cu finanțare europeană se tem că oamenii pot pierde inclusiv finanțări din cauza asta. Mult așteptatul program Start-up Nation 2024 este deja în consultare publică, iar oamenii nu reușesc să bifeze nici măcar primul pas: să-și înființeze firma.
🔎 Meserii sub lupă: Gondolier.
A putea mișca gondola este esența acestei meserii. Și deși poate părea simplă la prima vedere, presupune un proces riguros. Cei care își doresc să devină gondolieri urmează pași stricți: mai întâi se înscriu la un curs de formare – Arta Gondolierului – unde sunt eligibili doar dacă dovedesc că pot vâsli foarte bine sau că au potențial să-și dezvolte abilităţile. Stagiarii urmează 30 de ore de lecţii teoretice (despre căile navigabile, istoria, arta şi cultura Veneţiei, cu accent pe rutele de apă ale orașului) și 10 ore de pregătire practică (vâslirea într-o gondolă cu o singură vâslă, sub îndrumarea unui maestru gondolier). În Veneția, un gondolier poate câștiga până la 150.000 euro pe an.
Astăzi, primăria Veneției continuă să recruteze pentru această profesie tradițională ce datează din 1094, pe vremea când gondolele de 11 metri erau principalul mijloc de transport în oraș. În prezent, există doar 433 de gondolieri, dintre care 14 sunt femei.
Profesioniști pasionați din IT, descoperiți Brillio.
În vremuri în care cele mai multe companii din IT fac concedieri și au oprit recrutările, divizia din România a companiei Brillio are câteva oportunități excelente de lucru pentru profesioniștii experimentați din industria de software: Senior Instructional Designer, Machine Learning Engineer, Senior Content Designer, Project Manager, Conversational Designer, Senior Frontend Developer sau Senior iOS Developer.
Brillio eo companie globală specializată în designul și execuția de soluții informatice complexe, cu expertiză și impact mai ales în sectorul financiar, media și telecomunicații, știință, sănătate și comerț, și are deja echipe puternice în birourile din București, Cluj și Oradea, colaborând remote cu profesioniști din toată țara.
Pe 19 septembrie 2024, Brillio și Microsoft organizează la București evenimentul ”Designing the Future: Product Experience in the AI Era”, o sesiune plină de informații valoroase despre UX Design și modul în care Inteligența Artificială transformă modelul de business al companiilor, interacțiunile online și experiența utilizatorilor.
Suntem onorați să anunțăm că Brillio este cel mai nou partener al proiectelor Hacking Work, descoperind cu mare bucurie că echipa de management a Brillio împărtășește ideile moderne despre leadership, management, muncă, echipe și cultură organizațională pe care le promovăm deja de peste patru ani.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari (I).
Românii de la AirportLabs au câștigat prestigiosul premiu Red Dot pentru un nou sistem inovator. Succesul e cu atât mai important încât furnizorul român de soluții de management pentru aeroporturi a devenit astfel doar a doua companie de tehnologie aviatică din lume care a primit această distincție. SkyCore AODB este o componentă cheie a sistemului de management aeroportuar, iar juriul a apreciat în mod special modul în care sistemul simplifică gestionarea tuturor operațiunilor complexe din aeroporturi, prin interfețe intuitive și eficiente.
___
Cum te pregătești pentru un an sabatic? Tot mai mulți oameni preferă angajatorii care oferă posibilitatea de concedii sabatice, conform The Guardian, iar Adecco, una dintre cele mai mari companii de HR din lume, spune că acestea reprezintă chiar tendința nr. 1 la locul de muncă în acest moment. Iată un articol care te învață la ce să fii atent, dacă te gândești să-ți iei un astfel de concediu prelungit.
___
Suntem în topul țărilor poluante: peste 95% din textilele prezente în gospodăriile româneşti ajung să fie aruncate la gunoi şi incinerate, din cauza lipsei unei infrastructuri de colectare, sortare şi reutilizare sau reciclare, comparativ cu peste 80% la nivel european. Efectele sunt dezastruoase: fibrele sintetice eliberează microplastice periculoase în mediul înconjurător, iar cele naturale generează efect de seră atunci când se descompun. UE are în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate de fiecare ţară în parte: una dintre acestea presupune colectarea separată a textilelor și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
___
Un truc de a combate singurătatea la locul de muncă, de la CEO-ul Airbnb. Brian Chesky folosește o strategie simplă: încurajarea muncii „în pereche”. El a observat că atunci când doi angajați care colaborează bine sunt puși să lucreze împreună, își pot valorifica punctele forte, se pot completa acolo unde au lipsuri și creează un mediu de lucru mai productiv și armonios. Ideea s-a dovedit a fi eficientă nu doar pentru creșterea productivității, ci și pentru îmbunătățirea moralului și a sentimentului de apartenență în cadrul echipei.
___
Cei mai mari angajatori din Bistriţa-Năsăud concediază sute de angajați din cauza scăderii comenzilor. RAAL va disponibiliza 300 de persoane în trei etape: primii 100 de angajați vor pleca la jumătatea lunii septembrie, iar restul până în octombrie. Firma nu va oferi salarii compensatorii celor concediați. Leoni, cel mai mare angajator din județ, a redus numărul concedierilor, preconizate inițial la 420, până la 190, după negocieri cu sindicatul. Aceștia vor primi însă până la cinci salarii compensatorii.
___
Dacia lansează un program de concedieri voluntare cu compensații generoase pentru angajați, începând cu data de 1 octombrie, ca parte a unei "reorganizări necesare". Sumele pornesc de la 22.000 de lei pentru angajații cu până la doi ani vechime și pot ajunge până la 185.000 de lei (aproximativ 37.000 de euro) pentru cei cu peste 16 ani de muncă.
___
Primul program anti-abuz la muncă din România: „Ești angajat? Cunoaște-ți drepturile”. (P)
Auzim în ultima vreme de tot mai multe forme ale abuzului în spațiul profesional - de la concedieri nejustificate sau ilegale, până la discriminare și intimidări constante. Ca să te asiguri că asta nu ți se va întâmpla, trebuie să înveți cum să îți aperi drepturile, rolul și demnitatea. Și avem trainingul perfect pentru tine: „Ești angajat? Cunoaște-ți drepturile” este primul program din România care te ajută să navighezi cu încredere prin provocările din mediul profesional.
Ce face acest training? Nu doar îți explică tot ce e util să cunoști din Codul Muncii, ci îți oferă soluții practice și imediat aplicabile pentru a preveni și combate formele de abuz cu care te-ai putea confrunta. Totul e construit pe baza experiențelor reale și supervizat de o echipă de avocați specializați în dreptul muncii. De la interviul de angajare și până la rezolvarea litigiilor, vei învăța cum să identifici organizațiile toxice și cum să te protejezi de nedreptăți.
Următorul training are loc luni, 23 septembrie, și este ocazia perfectă de a-ți lua în mâini, cu încredere și curaj, viitorul profesional.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Prea multă compasiune poate dăuna grav sănătății.
Asistentele medicale din departamentele de urgență sunt adesea expuse unui nou fenomen - oboseala compasiunii, care poate duce la epuizare și demoralizare. Un studiu calitativ realizat într-un spital din Shanghai a identificat trei efecte principale ale acestui tip de oboseală experimentat de asistente tinere, reprezentante Gen Z:
Stres traumatic secundar: simptome fizice, psihice și schimbări de comportament;
Efecte cumulative: empatie scăzută, probleme în viața de familie și creștere a sindromului posttraumatic;
Strategii de coping: reconstrucția mentală, căutarea de sprijin și acțiuni proactive.
În acest context, managerii de spitale ar trebui să acorde mai mult sprijin angajaților care, pentru a putea face bine, au la rândul lor nevoie de compasiune și odihnă.
România, codașă în Europa la siguranța și incluziunea femeilor.
Țara noastră e printre cele mai neprietenoase țări pentru femei din Europa și ocupă locul 42 din cele 177 de state incluse în Women Peace and Security 2023 Index. Studiul oferă o imagine globală asupra statutului femeilor, măsurând diferențele în ceea ce privește siguranța, incluziunea și gradul de discriminare.
Danemarca ocupă primul loc, cu un scor de peste trei ori mai mare decât Afganistanul, care se află la coada clasamentului. Țările dezvoltate din Europa Centrală, de Est și Asia Centrală se situează, în medie, cel mai bine - dar peste tot e loc de îmbunătățiri.
Principala concluzie a studiului e faptul că tocmai societățile în care femeile sunt bine reprezentate și protejate sunt cele mai pașnice, prospere și democratice, iar aceste rezultate sunt mai strâns legate de statutul femeilor decât de venitul național (PIB).
📜 Scurte și tari (II).
Bancherii români, pe cale de dispariție. 362 de angajați au plecat din sistemul bancar în ultimul an, în timp ce numărul de sucursale şi agenţii bancare a scăzut cu 81, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Din 2008 și până în prezent, 20.441 de salariați au plecat din domeniul bancar (-28,5%) și 3.082 de unităţi bancare s-au închis.
___
Toamna se numără pensionarii speciali. Și avem cu 900 mai mulți decât erau la începutul anului. Mai exact, luna trecută scriptic aveam 11.794 de persoane cu pensii babane.
___
Nvidia a pierdut 279 de miliarde de dolari din valoarea de piață într-o singură zi, reprezentând un record. Această scădere a fost cauzată de temerile investitorilor legate de economia fragilă, care ar putea face companiile să fie mai precaute atunci când vine vorba de investiții în tehnologia AI. În plus, compania este investigată de Departamentul de Justiție din SUA pentru posibile încălcări antitrust, deși Nvidia neagă că ar fi primit o citație oficială.
___
Turneul ESG continuă: sute de antreprenori și directori învață cum să crească afaceri mai sustenabile. Peste 200 de companii din București, Oradea și Timișoara au participat în prima parte a anului la evenimentele ESG Journey organizate de Social Innovation Solutions în parteneriat cu UniCredit Bank. Începând din septembrie, turneul continuă în Brașov, Constanța, Iași, Craiova și Cluj, unde peste 300 de antreprenori, CEO și CFO vor putea afla mai multe despre riscurile și oportunitățile ESG, dubla materialitate, raportarea de sustenabilitate și accesul la finanțări verzi.
___
Scurtă istorie a dezinformării. Un documentar util, produs de BBC.
___
Sari din job în job. Cum îi explici angajatorului? 37% dintre managerii de recrutare văd schimbările frecvente de job drept un semnal de alarmă. Cu toate acestea, Catherine Fisher, expert în carieră la LinkedIn, spune că nu trebuie să-ți faci griji. E important să explici motivele din spatele acestor schimbări și să scoți în evidență tot ce ai învățat și câștigat din fiecare experiență. Dacă arăți că fiecare mutare a fost o decizie strategică, concentrată pe creștere și învățare, vei putea transforma schimbările frecvente într-un avantaj.
___
Cele mai ieftine și cele mai scumpe țări din Uniunea Europeană, sau cât costă aceleași produse în țări diferite. România este țara cu cel mai mic cost al vieții, cu 46% sub media UE. Sănătatea costă cu 70% sub medie, iar educația cu 62% sub medie. Cu toate acestea, România are și al doilea cel mai mic venit mediu după impozitare.
Viitorul sună bine, dar nu suntem pregătiți pentru el.
„Vocile Generației Z”, un studiu Gallup recent, ne spune că 79% dintre tinerii americani cred că îi așteaptă un viitor măreț, deși doar 51% se simt pregătiți pentru acest viitor. Ce înseamnă asta? Că sunt optimiști, dar nu știu să-și articuleze sau urmărească scopul în viață.
În plus, nu se simt implicați în activitățile școlare sau profesionale și se confruntă cu probleme legate de sănătatea mintală. Doar o mică parte dintre elevi (între 23% și 35%) afirmă că școlile lor le oferă șansa să învețe abilități practice, cum ar fi pregătirea pentru aplicarea la un job, interviuri, ori lucrul efectiv la proiecte legate de cariera pe care și-o doresc.
Pentru Generația Z, o viață ideală înseamnă un trai confortabil și relații apropiate cu prietenii și familia. Îmbogățirea, cumpărarea unei case sau obținerea unui loc de muncă de prestigiu nu mai sunt atât de „cool”. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 4.157 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 27 de ani, care locuiesc în toate cele 50 de state și în districtul Columbia.
Se poate: mori pe birou și nu se prinde nimeni.
Atenție: știre cu puternic impact emoțional. O angajată Wells Fargo în vârstă de 60 de ani a decedat la masa de birou pe 16 august 2024, iar corpul ei nu a fost descoperit decât după patru zile. În ciuda plângerilor referitoare la un miros neplăcut, colegii ei au presupus inițial că este vorba despre o defecțiune a instalațiilor sanitare.
Incidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la bunăstarea angajaților care lucrează hibrid, deoarece majoritatea colegilor din acea filială lucrau de acasă, astfel că puțini erau prezenți la birou pentru a observa absența ei. Pentru noi, acest caz ridică alte două semne de întrebare, la care te provocăm să răspunzi și tu în comentarii: Relațiile mai strânse între colegi ar putea ajuta ca problemele noastre să treacă mai greu neobservate? Munca de la distanță a redus sentimentul de comunitate și grijă în rândul colegilor?
Fii șef de omenie și eviți atacurile cibernetice.
Firmele sunt mai vulnerabile la atacuri cibernetice după concedieri, arată un studiu recent. Deseori, concedierile vin la pachet cu furie, stres și îngrijorări financiare, iar acestea pot alimenta și dorința de răzbunare a unor angajați.
Thi Tran, profesorul care a condus studiul, sfătuiește organizațiile să le revoce angajaților concediați accesul la sisteme și să ia măsuri suplimentare de securitate pentru cele mai grave scenarii, inclusiv prin utilizarea de software antivirus și sisteme de detectare a posibilelor spargeri. De asemenea, cea mai la îndemână soluție e și cea mai umană: angajatorii care comunică onest și clar oamenilor motivele din spatele deciziilor dificile, scad impactul negativ al concedierilor, dorința de „răzbunare” și riscurile aferente.
💡 Uite ce fain:
Încă o „taină” a creierului, deslușită: cercetătorii au descoperit mecanismul care ne permite să păstrăm amintirile pe termen lung. „Secretul” stă într-o proteină numită netrină, care acționează ca un „lipici” ce stabilizează conexiunile neuronale, esențiale pentru memorie. În același timp, cercetări paralele au demonstrat că o amintire este stocată în creier în trei copii diferite, fiecare cu un rol specific, dintre care una este destinată doar reamintirii rapide. Asta poate explica de ce uneori ne amintim lucrurile greșit sau incomplet, dar și cum creierul își optimizează continuu procesele, indicând că mecanismele memoriei sunt mult mai complexe decât se credea anterior.
📖 Cartea câștigătoare.
Stoicii ne-au învățat că succesul vine din stăpânirea emoțiilor și controlul reacțiilor, iar aceleași principii sunt valabile și în investițiile financiare de azi. „Calea stoică spre bogăție” combină înțelepciunea antică cu strategiile marilor investitori și ne arată cum să ne menținem disciplina pe piețele volatile, să dezvoltăm o abordare sustenabilă pentru a ne proteja și crește veniturile pe termen lung, indiferent de haosul economic.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Lore, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.
Rectific , "micimilor" , in loc de "micilor" , fir-ar el de autocorrect!
O moarte absolut tulburatoare care arata ni velul nostru de empatie, solida cultura organizationala, stralucitele proceduri manageriale si alte dimensiuni ale micilor noastre. Morale, intelectuale, professionale!