Hacking Monday #45: Tineri români, campioni mondiali la case sustenabile. Cum se scrie domeniul viitorului în România - idei cu inspirație de la liderul care ne-a dus în top.
Bonus: Comunitatea ne ajută să trăim mai mult și mai fericiți; România, în topul destinațiilor atractive pentru muncă; Extra: Biroul perfect de acasă – patru aspecte de care să ții cont.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Claudiu Butacu, EFdeN: O echipă din România, campioană mondială la construcția de case sustenabile.
Cum au reușit niște tineri români să devină campioni mondiali la construcția de case sustenabile?
Cum construiești o astfel de echipă?
Sau cum construiești o casă 100% pasivă pentru care nu plătești facturi?
EFdeN este o asociație preocupată să aducă sustenabilitatea mai aproape de studenți, tineri profesioniști și de publicul larg. Nu doar construiește case, ci modelează viitorul modului în care construim în România, deoarece a format deja peste 1000 de specialiști în sustenabilitate.
În acest episod discutăm cu Claudiu Butacu – președintele și co-fondatorul asociației. Claudiu este un profesionist cu multiple roluri, având peste un deceniu de experiență în afaceri, ONG-uri, sectorul public și academic. Dorința lui de a inspira următoarea generație este una puternică, astfel că pe lângă sutele de tineri crescuți de EfdeN ca profesioniști în dezvoltare durabilă, este și lector în cadrul BISM – Bucharest International School of Management.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și ia-ne cartea! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere și pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Secretul longevității: Comunitatea ne prelungește viața și aduce fericirea, conform unui studiu care s-a întins pe aproape 80 de ani, realizat de Harvard. Cercetarea a început în 1938 și a urmărit inițial 268 de studenți de la Harvard, ajungând să includă și urmașii acestora, plus soțiile participanților. Principala descoperire a fost că relațiile apropiate și fericirea în aceste relații sunt predictori mai puternici pentru o viață lungă și sănătoasă decât clasa socială, coeficientul de inteligență sau chiar genele. Legăturile cu cei din jur protejează împotriva nemulțumirilor vieții, întârzie declinul mental și fizic și îmbunătățesc sănătatea generală. Grija față de relațiile personale se dovedește astfel a fi o formă esențială de grijă față de sine.
___
România, pe locul 89 în topul celor mai atractive destinații pentru muncă din lume – e o îmbunătățire față de anul 2020, când ne situăm pe locul 92. Cei mai interesați de oportunitățile de muncă din România sunt candidații din Pakistan, Italia, Elveția, Ungaria și Austria, iar principalele motive invocate sunt calitatea vieții și mediul prielnic familiilor, numărul și tipul de joburi scoase în piață de angajatori, costul vieții, spiritul ospitalier, dar și faptul că formalitățile pentru a accesa piața muncii din România sunt mai puțin complicate decât pentru alte țări.
___
Săptămâna de lucru de patru zile, păstrată în cele mai multe companii care au testat-o. Timp de șase luni (iunie-decembrie 2022), angajații din 61 de organizații din Marea Britanie au lucrat patru zile pe săptămână în loc de cinci, pentru același salariu. Cel puțin 89% dintre aceste firme încă aplicau politica și cel puțin 51% dintre ele o implementaseră drept normă până la sfârșitul anului 2023. Managerii și directorii din 28 dintre companii susțin azi că săptămâna de patru zile a avut un impact pozitiv asupra companiei, rotația angajaților a scăzut în jumătate dintre organizații, aproape o treime spun că procesul de recrutare s-a îmbunătățit vizibil, iar 82% menționează efecte benefice asupra bunăstării angajaților.
___
Speranța de viață, în creștere. La începutul secolului al XIX-lea, nicio țară nu avea o speranță de viață mai mare de 40 de ani. Până în 1950, nou-născuții din Europa, America de Nord, Japonia și unele părți ale Americii de Sud aveau o speranță de viață care depășea 60 de ani, în timp ce în alte regiuni durată de viață era de aproximativ 30 de ani. De atunci, speranța de viață a crescut enorm la nivel mondial. Această creștere e datorată unor factori diverși, cum ar fi progresele în tehnologia medicală, o infrastructură mai bună a asistenței medicale, accesul la apă curată și o conștientizare ridicată a sănătății și nutriției.
___
Lucrezi în marketing sau îți dorești asta? 2024 Global Marketing Jobs Outlook este o analiză realizată de Linkedin despre oportunitățile, skillurile căutate și piețele pe care un marketer le poate explora. Să-ți fie de folos!
___
Vrei să fii un lider mai bun? Poftim un super-pont: s-au eliberat trei locuri la tabăra de leadership de la Breb - are loc săptămâna asta, de joi până duminică. Am redeschis înscrierile pe site, cu preț LAST MINUTE (adică același care a fost și pentru early booking), iar la ce interes a generat, musai să te grăbești dacă vrei să-ți asiguri locul. Tutorii acestei tabere sunt: Magor Csibi, Ligia Cremene, Flavia Zah, Antonio Meze, Dragoș Călin și Doru Șupeală. Dacă vrei niște indicii despre ce te așteaptă, poți citi cronica ultimei tabere organizate la Breb, în aprilie.
💡Lucrezi de acasă? Uite patru aspecte de care să ții cont pentru a avea biroul perfect.
În timpul pandemiei COVID-19 ne-am dat seama că o mare parte din munca noastră se poate face din confortul casei, așa că am început să vedem avantajele unui program flexibil: economisirea timpului de deplasare, posibilitatea de a munci în zone mai greu accesibile și economisirea banilor. Numărul persoanelor care lucrează de acasă s-a triplat între 2019 și 2021, ajungând la 27,6 milioane doar în SUA. În acest context, biroul de acasă necesită o atenție mai specială pentru a fi funcțional și ergonomic. Specialiștii ne recomandă să ținem cont de următoarele aspecte:
Locație – Plasează biroul într-o parte liniștită și izolată a casei. Dacă ai posibilitatea, adaugă o izolație fonică pentru a crea un sanctuar liniștit. Distragerile ar trebui reduse la minim, așa că poți transforma o parte din camera pentru oaspeți în spațiul tău de lucru pentru a avea intimitate atunci când ai convorbiri telefonice și întâlniri. Plasarea ferestrelor este de asemenea foarte importantă pentru a te putea bucura de lumina naturală.
Design – Spațiul de lucru de acasă trebuie să difere de aspectul general al casei pentru a crea efectul psihologic că ești la muncă. Înainte de pandemie, accentul într-un spațiu de lucru era să se evite cât mai mult dezordinea, teoria fiind că, fără multe lucruri în jur, oamenii se pot concentra mai bine. Totuși, în prezent, oamenii caută să-și decoreze birourile în așa fel încât să se simtă mai fericiți și relaxați. Nu uita să cauți și oportunități pentru a lucra în aer liber de câte ori ai ocazia (noi am probat și sigur face bine).
Funcționalitate – Rafturile, sertarele și dulapurile îți pot salva viața (sau măcar te scapă de dezordine). Pentru a menține dezordinea departe de suprafața de lucru, încearcă să depozitezi și să maschezi tot ce nu folosești în mod uzual. Folosește un birou sau o masă spațioasă ca stație principală de lucru și pune la îndemână doar obiectele care îți sunt de ajutor.
Ergonomie – Investește într-un scaun confortabil și un monitor mare pentru a lucra în condiții optime. Configurația ergonomică corectă a spațiului de lucru reduce durerile de spate și tensiunea oculară. Folosește un birou reglabil și ajustează-l la înălțimea ta. Nu uita să iei pauze în mod regulat și să faci mișcări care ajută mobilitatea corpului.
Deși tot mai mulți angajați au investit în renovarea și amenajarea birourilor de acasă pentru că preferă să lucreze așa, unii angajatori își îndeamnă oamenii să se întoarcă la birou. O fi de vină nevoia de control? Tu ce crezi? De unde preferi să lucrezi?
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 Magor Csibi vine la Cluj pe 15 mai 2024 la o nouă ediție a Cluj People & Culture Society.
Ne-am întors cu forțe proaspete și cu un nou eveniment unde vom descoperi cum să creem o cultură organizațională sănătoasă și prosperă de la:
👨🏻 Magor Csibi, Head of Leadership and Organizational Culture Practice – Trend Consult: Este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați mentori și traineri de Leadership din România. Crede că rolul managerilor este să dezvolte culturi organizaționale constructive, bazate pe curiozitate, autodezvoltare, deschidere, compasiune și interes față de ceilalți, iar noua generație de lideri se va remarca prin proiecte și idei, nu prin exces de putere și agresivitate.
👩🏻 Anca Selin (Rosa), Senior Developer, Team Lead, and Career Manager – Qubiz: Anca Rosa este o IT-istă a cărei mantră, „Emoțiile îndrumă oamenii, oamenii determină performanța”, sumarizează stilul ei de leadership și de muncă în echipă.
📍 Ne vedem pe 15 mai 2024, începând cu ora 17:30, la ABC Incubator (Constantin Brâncuși 55-57-59). Rezervă-ți locul aici, e gratuit.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– un newsletter săptămânal cu principii de performanță antreprenorială care te vor ajuta să simplifici fenomenele complexe și să îți păstrezi mintea liniștită, scris de , un introvertit pasionat de învățare. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:01) Alexandru Holicov: Pierdem timpul cu hârtii și educație nu se mai face.
„Vrem să facem din toate școlile cele mai bune școli”. Cu un scop bine stabilit și o misiune asumată, Alex Holicov schimbă în bine educația nu doar în România, ci în mai multe țări.
Alături de colegii săi de la Adservio, a creat platformele de comunicare și management al educației folosite zi de zi de peste un milion de oameni: elevi, părinți, profesori și manageri de școli.
Descoperă de ce digitalizarea educației e o necesitate, nu un lux și ce înseamnă dezvoltarea continuă a unui produs care ajută milioane de oameni din 27 de țări, în fiecare zi.
🗞️ Liderul bun nu vrea să aibă musai dreptate. Când a fost ultima dată când nu ai fost de acord cu șeful tău? I-ai comunicat asta sau i-ai dat dreptate doar pentru că era șeful tău? Este mult mai simplu să îi dai dreptate, dar, pe viitor asta va împiedica întreaga echipă să facă lucrurile mai bine și să inoveze.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!