#96: 2023 vs. 2024 – ce-am avut și ce-am pierdut. Carusel de majorări, scumpiri și taxe noi la început de an; Trend în recrutare: joburile verzi cuceresc piața globală a muncii.
Bonus: Știrea începutului de an vine de la Google; Roboții umanoizi ne ajută să explorăm universul; Aproape 200.000 de români au decis: președintele Klaus Iohannis poate fi repetent, cu media 3,80.
Servus. Aici e ediția 96 a Hacking Work News – scurtă și numai bună de reintrat în ritm după sărbători. Am selectat pentru tine câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi la acest început de an - trimite tot ce îți place și colegilor sau prietenilor tăi, să avem cu toții un an bun, cu spor și sens!
Scurte și tari.
Ce schimbări ne aduce 2024. De la 1 ianuarie, România trebuie să se adapteze unor modificări economice majore, care influențează atât veniturile cetățenilor, cât și taxele. Printre principalele schimbări: salariile bugetarilor se majorează cu 5%, iar ale profesorilor cu 13%, în timp ce pensiile cresc cu 13,8%, echivalentul inflației din anul precedent. În plus, TVA-ul pentru locuințe a crescut de la 5% la 9%, iar alimentele și băuturile cu zahăr au acum o cotă TVA de 19% – valoare majorată și pentru sălile de fitness. Companiile cu vânzări peste 50 de milioane de euro vor plăti o taxă de 1% pe cifra de afaceri, impozitul pentru producătorii de petrol și gaze se va majora cu 0,5%, iar taxele pentru lux vor crește, afectând proprietarii de locuințe și mașini de valoare mare. Sistemul RO e-Factura devine de asemenea obligatoriu.
___
Joburile anului: sectorul climatic și al energiei verzi domină piața muncii, cu o cerere în continuă creștere pentru tehnicieni de turbine eoliene și instalatori de panouri fotovoltaice. Mai precis, vorbim despre o creștere de 10% a locurilor de muncă în industria energiei verzi la nivel global, semn că cei care posedă cunoștințe și abilități în domeniu vor avea un avantaj competitiv. Mai mult, investițiile în tehnologiile climatice de către capitalul de risc și capitalul privat au crescut la 59 de miliarde de dolari. În contrast, în sectoarele IT, agricultură și construcții, afectate de eliminarea facilităților fiscale, se preconizează scăderea salariilor de intrare și temperarea creșterilor salariale.
___
Știrea începutului de an vine din IT: Google ar putea concedia 30.000 de angajați ca parte a unei strategii de integrare a inteligenței artificiale în structura sa organizațională. Această mișcare urmează precedentul stabilit în 2023, când compania a concediat 12.000 de angajați. Decizia ar putea avea un impact major de această dată asupra departamentului de vânzări de publicitate, unde inteligența artificială promite eficiență operațională sporită și nevoie de mai puțină intervenție umană.
___
O retrospectivă: ce sectoare au câștigat sau au pierdut cel mai mult în 2023? Piața americană de acțiuni a avut un randament surprinzător de bun, chiar și în contextul creșterii dobânzilor. S&P 500 a crescut cu peste 24%, recuperând astfel pierderile din 2022 și ajungând aproape de cele mai înalte niveluri din istorie. Printre sectoarele cu cele mai bune performanțe s-au numărat tehnologia, cu un randament de 56% datorită potențialului AI, și serviciile de comunicare, care au înregistrat o creștere de 54%. Pe de altă parte, sectoarele defensive nu s-au descurcat la fel de bine. Utilitățile au avut cele mai mari scăderi, cu un randament negativ de 10%, în timp ce prețurile la petrol au scăzut cu 10%, ceea ce a afectat sectorul energetic. Un infografic de la Visual Capitalist cu imaginea completă, aici.
___
193.854 de cetățeni români au decis: președintele Klaus Iohannis poate fi declarat repetent, cu media 3,80. Mai mult, după cei nouă ani de mandat prezidențial, rezultatele colectate pe platforma ”Notele lui Klaus” în perioada 1 decembrie 2023 – 3 ianuarie 2024 arată că președintele țării nu ar trece clasa la niciuna dintre cele mai importante 10 responsabilități ale sale.
Pe platforma ”Notele lui Klaus”, cele mai proaste note au fost acordate pentru numirile prim-miniștrilor (media generală 3,00) și pentru modul în care președintele a îndeplinit promisiunile sale electorale din 2014 și 2019 (”România Lucrului Bine Făcut” și ”România Normală”), la ambele materii media finală fiind 3,10.
___
Ajută-ne să te cunoaștem mai bine, până pe 7 ianuarie, ca să putem să construim mai departe conținut interesant, folositor și potrivit așteptărilor tale. Dacă ești dispus să ne oferi maxim 5 minute din timpul tău și câteva răspunsuri sincere, mai ai patru zile la dispoziție să completezi acest chestionar și să ne faci o mare bucurie. Răspunsurile sunt 100% anonime, nu colectăm adrese de e-mail sau date cu caracter personal, nu plasăm cookies, iar informațiile vor fi folosite strict de către echipa Hacking Work.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
„Când o să fiu mare, vreau să mă fac om bun”.
Îți amintești ce copil entuziasmat erai? Cu cât curaj visai că o să schimbi lumea și câtă speranță îți puneai în scrisorile trimise lui Moș Crăciun? Pentru că am vrut să te provocăm din nou să speri și să lupți pentru mai mult, am înființat departamentul pentru oameni mari „Moș Crăciun, fă-mi jobul mai bun!”, și ne bucurăm că răspunsul tău n-a întârziat să apară.
Hacking Santa a avut de unde alege câteva citate faine, spuse curajos de oamenii care își doresc vieți profesionale mai fericite. Te invităm să le asculți sau să le citești aici și să te gândești și tu ce îți dorești de la jobul tău în 2024, dacă nu ai făcut-o încă.
🗓️ Pitch your year: People & Culture revine la început de 2024.
Și dacă tot vorbim de schimbări, dacă vrei să începi anul așa cum se cuvine, musai să vii cu noi la o nouă ediție a Cluj People & Culture Society, pe 16 ianuarie 2024. Privim în urmă la ce am făcut bine și ce puteam face și mai bine, vorbim despre planurile fiecăruia pentru 2024 și ne bucurăm de prezența, experiența și gândurile pentru viitor a doi invitați excepționali:
➡️ actorul și probabil cel mai iubit lider civic al Clujului, Bogdan Bob Rădulescu;
➡️ profesorul Andrew Taylor, director al programului Executive MBA al Transilvania Executive Education și tutor al programului Talent Academy.
Va fi un eveniment optimist și plin de informații care să ne ajute să avem un an nou productiv și axat pe dezvoltarea de relații armonioase, atât la job, cât și în afara lui. Rezervă-ți locul aici.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
📚 7 cărți pentru un plus de curaj în 2024.
Știm că ești mereu în căutarea acelor surse de inspirație care să te ajute să crești și să inovezi. Am dat recent peste o listă cu unele dintre cele mai bune cărți lansate în 2023, pe baza recenziilor din ultimul an. Mai jos îți prezentăm o parte din cele mai provocatoare titluri pentru antreprenori, manageri și, în general, oameni îndrăgostiți de schimbare – perfecte pentru a-ți oferi noi idei (și) în 2024:
"Beyond Disruption" de Renee A Mauborgne și W Chan Kim – O lectură esențială pentru a înțelege cum inovația nu trebuie să fie întotdeauna disruptivă;
"Innovating for Social Change" de Leah Kraal – Dacă vrei să faci o schimbare în lume, aceasta e cartea ta. Plină de studii de caz despre cum să aduci impact social;
"Open Labs and Innovation Management" de David W Versailles și Valerie Merindol – Pentru cei mereu curioși despre cum funcționează ecosistemele inovatoare;
"Build the Fort" de Chris Heivly – Ghid practic despre cum orașele și regiunile pot crea comunități startup eficiente;
"The Leader's Guide to Lateral Thinking Skills" de Paul Sloane – Un manual pentru a debloca creativitatea individuală și organizațională prin gândire laterală;
"Hidden Potential" de Adam Grant – O perspectivă inovatoare despre cum progresul depinde de capacitatea de a învăța, nu doar de munca grea;
"The Unicorn Quest" de Archana Rai – Descoperă povestea startup-urilor din India și cum au ajuns să fie unicorni.
Sperăm că această listă îți va fi de folos și te va inspira în călătoria ta. Completeaz-o și tu cu titlurile recente care ți-au dat de gândit.
Inconștiența în Leadership = drumul sigur spre colaps organizațional.
Invitat în podcastul Growing Together, Doru Șupeală atrage atenția asupra lucrurilor dificile și inconfortabile din management și leadership, subliniind cât este de important să înțelegem ce nu facem bine și ce gândim greșit, pentru a produce schimbarea serioasă și pozitivă pe care ne-o dorim.
Urmărește episodul și descoperă insight-uri valoroase despre managementul creativității și inovației, strategii de branding și leadership.
💡 Uite ce fain: Robotul umanoid construit de NASA e gata să exploreze spațiul.
Cu o înălțime de 188 cm și o greutate de 136 kg, Valkyrie a fost testat la Centrul Spațial Johnson din Houston și este proiectat pentru a funcționa în mediile cele mai greu accesibile omului. Shaun Azimi, liderul echipei din departamentul Dexterous Robotics al NASA, subliniază că Valkyrie și alți roboți umanoizi ar putea prelua sarcini riscante în spațiu, precum curățarea panourilor solare sau inspectarea echipamentelor defecte, eliberând astfel astronauții pentru activități de explorare. Simultan, NASA colaborează cu Apptronik pentru a adapta roboți umanoizi tereștri precum Apollo pentru utilizare în spațiu, marcând un pas major în tehnologia robotică și explorarea spațială.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Sergiu O., Mihai și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.