#138: Jumătate dintre noi suntem îngrijorați de sărăcie, dar mulțumiți de viața noastră; Vrei să lucrezi într-o industrie a viitorului? Ai lista cu primele 18
Bonus: Munca remote aduce și bani, nu doar loialitate; Sănătatea mintală a angajaților britanici costă 138 miliarde de lire/ an; Vrei să devii un lider mai bun? Ia-ne bursa la Middle Management School
Servus! Știm că timpul tău e prețios. Tocmai de-asta am făcut noi căutarea, selecția și sinteza celor mai importante știri și noutăți din piața muncii, care să te ajute să lucrezi mai cu sens și să te țină până joia viitoare când ne reîntâlnim.
Jumătate dintre români sunt îngrijorați de sărăcie, deși le place viața lor.
Mulți dintre români sunt îngrijorați de creșterea gradului de sărăcie, de crizele alimentare și de apă, dar rămân printre cei mai mulțumiți de viața lor din Europa Centrală și de Est, conform studiului Life Satisfaction in CEE 2024. Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală şi de Est, urmată de creşterile abrupte ale prețurilor bunurilor şi serviciilor (37%) iar mai apoi de migrație și refugiați (36%). Totuși, mulți români își găsesc confortul în valorile familiale, un factor-cheie pentru evaluarea per total pozitivă.
În ceea ce priveşte satisfacţia generală față de viață, Austria (66), România (65) şi Bulgaria (58) depăşesc nivelul mediu, în Cehia (54) satisfacţia este medie, iar Slovacia (46) şi Ungaria (36) au scoruri sub medie.
Locul al doilea în clasamentul privind satisfacţia poate părea contradictoriu, dat fiind procentul ridicat de români îngrijoraţi de creşterea sărăciei (43%). „Aceste rezultate pot fi şi o dovadă de realism sau de prudenţă: românii pot fi mulţumiţi de situaţia lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranţei economice şi a percepției de vulnerabilitate în faţa schimbărilor economice”, a explicat Carmen Pătraşcu, director general al Kantar România.
Mai mult, găsirea sensului devine „nenegociabilă” pentru majoritatea oamenilor din această regiune a Europei. 85% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că „în ultima vreme, m-am gândit mai mult la felul în care îmi petrec timpul şi care sunt acele activităţi care sunt mai semnificative pentru mine”. Dorința de a avea un stil de viață mai sănătos nu este doar un subiect mediatic, ci o preocupare importantă pentru jumătate din populaţia din Austria, România, Ungaria şi Bulgaria.
Industriile viitorului: Cele 18 sectoare care vor schimba lumea până în 2040.
Vrei să dezvolți o afacere sau să-ți construiești o carieră într-o industrie a viitorului? Informațiile de mai jos ți-ar putea fi de folos.
Anumite industrii creează mai multă valoare și au un impact mai mare decât altele. Specialiștii McKinsey au analizat evoluția a 12 industrii actuale care au triplat ponderea lor în PIB-ul global între 2005 și 2020. Iar uitându-se în urmă cu gândul la viitor, s-au conturat 18 industrii promițătoare, care ar putea genera între 29 și 48 de trilioane de dolari venituri până în 2040. Aici intră industria AI, mobilitatea aeriană de nouă generație, roboții, biotehnologia non-medicală sau noile medicamente pentru tratarea obezității.
Ce putem învăța de aici? Să recunoaștem potențialul acestor industrii deoarece ele vor fi epicentrul inovației, competiției și profiturilor de mâine. Aceste sectoare nu doar că vor înghiți o felie mare din PIB-ul global (ajungând la 10-16% din întreaga economie), dar vor rescrie modul în care trăim și gândim despre sănătate, energie, mobilitate și chiar divertisment. Așa că, nu e o simplă prognoză economică, ci și o potențială hartă a puterii pentru viitor.
Munca de la distanță crește prețul acțiunilor.
Flexibilitatea muncii nu-i împlinește doar pe angajați, ci îmbunătățește și performanța financiară a companiilor, arată noile studii. Folosind listele FlexJobs „100 Cele Mai Bune Companii pentru Munca Remote”, un cercetător de la Universitatea din Melbourne a descoperit că anunțurile companiilor despre remote work au generat reacții pozitive pe bursă. Companiile recunoscute pentru munca flexibilă au avut creșteri majore ale acțiunilor pe termen scurt și lung.
În același timp, Mark Ma, profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh, sugerează că forțarea revenirii la birou poate afecta și moralul angajaților, și rezultatele financiare. Acesta a observat că organizațiile care au introdus prezența la birou pentru patru sau cinci zile pe săptămână, precum Nike și UPS, au performat mai slab după ce au făcut acest anunț, în comparație cu rivali care au rămas flexibili, precum Adidas sau FedEX.
Începe competiția pentru bursele de studiu la Transilvania Executive Education MBA.
Transilvania Executive Education și Banca Transilvania anunță startul unei noi competiții pentru două burse parțiale de studiu la TEE Executive MBA – Management General, program 100% britanic, acreditat de Universitatea Buckingham. BT acordă două burse, fiecare dintre acestea acoperind 50% din taxa de studiu. Valoarea totală a acestora este de 19.000 euro.
Cursurile încep în 8 februarie 2025 și cuprind 12 module: Leadership, HR, Economie, Marketing, Finanțe, Strategie, Managementul Operațiunilor, Gândire sistemică, Complexitate, Guvernanță și etică în afaceri, Consultanță și Transformare digitală. Acestea sunt susținute de profesori de la universități din Europa și Statele Unite ale Americii și se desfășoară o dată la șase săptămâni, timp de 18 luni. Diploma de absolvire este oferită de Universitatea Buckingham.
Candidații trebuie să aibă cel puțin trei ani de experiență profesională post-universitară într-o poziție de management şi să cunoască limba engleză la nivel avansat. Te poți înscrie în competiție până în 30 noiembrie, vezi aici de ce ai nevoie.
🔎 Meserii sub lupă: fierarul tradițional.
Fierarii tradiționali păstrează vie arta de a prelucra manual fierul forjat, transformându-l în elemente decorative personalizate, cu un farmec unic. Și chiar dacă te-ai gândi că sunt pe cale de dispariție, noi i-am întâlnit pe maeștrii fierari de la Batem Fierul La Conac la nZEB Expo 2024.
Acești meșteri lucrează fierul încins cu pricepere, știind cât de important este să „bați fierul cât e cald.” Prin tehnici tradiționale și o viziune artistică aparte, dau formă fierului la temperaturi ridicate. Fiecare piesă, realizată manual, reflectă amprenta personală și măiestria fierarului. Nu sunt produse de serie, ci lucrări în care se simte efortul și talentul creatorului, ce transformă fierul într-o contribuție estetică durabilă, cu un caracter aparte imposibil de replicat de mașinării.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
📜 Scurte și tari (I).
UniCredit deține acum 90,1% din Alpha Bank România, după ce a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni. Fuziunea va transforma UniCredit în al treilea cel mai mare grup bancar din România, după valoarea activelor. Tranzacția a costat aproximativ 255 de milioane de euro și face parte dintr-un parteneriat strategic între UniCredit și Alpha.
___
50 de deținuți au fost angajați de Black Friday de către Sameday. Aceștia se află în sisteme de detenție cu regim deschis și semideschis, au libertatea de a munci și vor procesa coletele clienților. Dacă rezultatele acestui proiect pilot vor fi bune, inițiativa ar putea fi adoptată și anul viitor.
___
Top 3 lucruri pe care angajații le doresc în era modernă a muncii. Nu mai este suficient să oferi cel mai mare salariu de pe piață. Printre altele, oamenii caută și apreciază tot mai mult beneficiile non-financiare, cunoscute sub numele de „salariu emoțional". Ce înseamnă asta mai exact?
___
„Nu-ți poți trata angajații ca pe niște copii”, semnat Spotify. Compania refuză să impună revenirea angajaților la birou și continuă să ofere un program de lucru flexibil, chiar și acum când alți giganți tehnologici, precum Amazon și Dell, reintroduc obligația. Katarina Berg, Chief Human Resources Officer al Spotify, spune că angajații nu trebuie să fie tratați ca niște copii și subliniază că nu a observat nicio scădere a productivității de când a adoptat acest mod de lucru.
___
Dropbox concediază 528 angajați (20% din total). Anunțul a fost făcut printr-un mail trimis angajaților, publicat pe siteul oficial, unde CEO-ul și fondatorul Drew Houston a menționat că organizația trece printr-o „perioadă de tranziție”. „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această decizie şi circumstanţele care au condus la ea şi le cer sincer scuze celor afectaţi”, a afirmat Houston. El a pus accent pe nevoia de a accelera investiţiile şi de a lua măsuri decisive, mai ales într-un context în care piaţa evoluează rapid, iar investitorii continuă să finanţeze cu sume importante acest sector. Dropbox estimează că va aloca între 63 și 68 milioane dolari pentru plățile compensatorii.
___
Nivelul studiilor și averea influențează riscul de demență. O educație superioară, de nivel universitar, a fost asociată cu o probabilitate cu 43% mai mică de a dezvolta o tulburare cognitivă ușoară. De asemenea, cei care se situează în cea mai bogată treime a populației au cu 26% mai puține șanse ca o astfel de tulburare să progreseze spre demență. Autorul studiului explică: educația și joburile care ne pun mintea la lucru ajută la întărirea capacităților creierului, ceea ce oferă o protecție mai mare împotriva problemelor cognitive și a demenței.
___
4 din 10 ingineri din România au salarii medii nete lunare cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei. Media salarială națională în industrie este de 5.000 de lei pe lună, dar așteptările angajaților urcă la 7.000 de lei. Media salarială netă diferă în funcție de domeniul de activitate al specialiștilor din industrie. Cele mai mari salarii medii lunare sunt încasate de inginerii din energie (6.000 de lei), urmați de inginerii din automotive (5.700 de lei), electroniști (5.700 de lei) sau cei de aeronave (5.300 de lei). Județele în care aceștia sunt cel mai bine plătiți sunt: București, Timiș, Cluj, Sibiu și Mureș.
___
Salvat după ce a amenințat că se sinucide din cauza stresului la muncă. Un tânăr IT-ist din Iași s-a urcat vineri dimineață pe balustrada de la etajul 7 al clădirii Tudor Office Center, amenințând că se va sinucide din cauza suprasolicitării la locul de muncă. Colegii au sunat la 112, iar echipele de intervenție, inclusiv pompierii și o ambulanță, au sosit rapid la fața locului. După ore tensionate de negocieri, salvatorii au reușit să-l convingă pe bărbat să renunțe la gestul extrem.
___
Avem nou termen în dicționarul corporatez: breadcrumbing. E atunci când cineva oferă promisiuni ocazionale pentru a păstra interesul altcuiva. De exemplu, atunci când șefu’ promite beneficii viitoare, precum măriri de salariu sau avansări profesionale care nu se împlinesc niciodată. Această practică de a ține angajații motivați nu e nouă, dar generațiile tinere „o miros” mai ușor și aleg să își schimbe jobul atunci când dau de ea.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Angajații britanici dau o zi din săptămână pe problemele de sănătate mintală.
Angajații din Generația Z și milenialii din Marea Britanie pierd echivalentul unei zile de muncă pe săptămână din cauza problemelor de sănătate mintală, potrivit unui studiu realizat de Vitality. În medie, britanicii sunt absenți mental aproape 50 de zile pe an, iar asta face o gaură de 138 miliarde de lire sterline în economie. Pentru cei sub 30 de ani, numărul zilelor pierdute ajunge la 60, un nivel mult mai ridicat față de generațiile X și baby boomers, care pierd puțin peste jumătate, în jur de 36 de zile pe an.
Problemele de sănătate mintală afectează angajații tineri într-o măsură mai mare decât cele fizice, generând pierderea a 150% din zilele productive. În plus, angajații cu venituri anuale sub 30.000 de lire sterline se simt neglijați la locul de muncă într-un procent cu 86% mai mare comparativ cu cei cu salarii mai mari. În ciuda faptului că unele companii oferă beneficii wellness, iar 85% dintre cei care le utilizează consideră că ele funcționează, doar 25% dintre angajați le folosesc de fapt. Studiul atrage atenția asupra nevoii de sprijin suplimentar pentru sănătatea mintală la locul de muncă, în condițiile în care organizația Mental Health UK avertizează deja că Marea Britanie se îndreaptă către o criză națională de epuizare.
Vrei să devii un manager mai eficace și un lider mai bun? Ia-ne bursa la Middle Management School.
Middle Management School, primul program din România dedicat exclusiv middle managerilor, îți oferă acum șansa de a-ți dezvolta abilitățile și în format online, flexibil și orientat pe practică. Creat de Vision12, programul reunește lectori cu experiență bogată și acoperă teme esențiale pentru liderii de echipă din orice domeniu.
Ce vei găsi în program? Modulele sunt atent gândite pentru a aborda provocările reale ale unui middle manager, de la integrarea în managementul strategic, la abilități de leadership, designul rolului de manager și managementul proceselor de business. Mai mult, vei învăța despre digitalizarea și automatizarea proceselor, gestionarea bugetelor și chiar despre importanța valorilor organizaționale. Toate modulele sunt completate de exerciții practice, instrumente de lucru, sesiuni video și de coaching, în care să aplici noțiunile direct pe situațiile tale specifice.
Pentru comunitatea Hacking Work, echipa Vision12 oferă două burse integrale, în valoare de 579 de euro fiecare. Dacă simți că acest program este prețios pentru tine, trimite-ne o scurtă scrisoare de intenție pe ioana@hackingwork.ro. Spune-ne de ce ai nevoie să devii un lider mai bun sau ce provocări vrei să traversezi mai ușor. Lectorii programului vor analiza toate mesajele și vor selecta cei mai motivați doi participanți, care vor beneficia 100% gratuit de program.
Iar dacă locuiești în Cluj, merită să afli că dacă ești în sală la evenimentul de diseară, Cluj Business & Technology Club #6, cu Marius Bîcu: De la CEO la Antreprenor: un business prosperă când ai încredere în echipa ta, ai de asemenea șansa de a câștiga o bursă.
Fericirea angajaților dă semne de revenire.
După o perioadă de scădere accentuată, fericirea angajaților (cel puțin a celor americani) arată semne de revenire. Conform Indexului de Fericire a Angajaților realizat de BambooHR, nivelul satisfacției a crescut cu 3% față de trimestrul anterior.
Pentru prima dată în ultimele 12 luni, angajații cu vechime au fost mai mulțumiți de locul de muncă decât colegii noi, acest lucru indicând o mai mare apreciere a stabilității. Această tendință este susținută și de rata scăzută a demisiilor în Statele Unite. Mai mult, reflectă eforturile pe care companiile le fac în a găsi strategii de creștere a fericirii angajaților, în special în companiile mari, unde satisfacția angajaților a crescut cu 20% față de trimestrul anterior.
Drumul spre o revenire completă rămâne, totuși, incert. Indicele eNPS, care măsoară satisfacția și recomandarea locului de muncă, a continuat să scadă din 2022, ajungând la o medie de 36 în acest trimestru, față de aproape 50 acum doi ani.
📜 Scurte și tari (II).
România are a treia cea mai mare rată a șomajului (23,2%) în rândul tinerilor din UE, după Spania și Suedia. Cauzele sunt multiple: de la nepotrivirea între competențele pe care școala le oferă și cele pe care le cere angajatorul, la abandonul școlar sau condițiile economice care au afectat în mod disproporționat ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Mai mult, e posibil ca salariul mic și lipsa flexibilității să contribuie la rata șomajului. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani consideră că salariul corect pentru ei ar trebui să fie între 3.000 și 7.000 de lei, iar 9 din 10 își doresc să lucreze de acasă sau hibrid.
___
Cum pot companiile să câștige încrederea Generației Z? În SUA, încrederea în instituții, companii și branduri este scăzută de ani buni, iar Generația Z nu face excepție – mulți tineri din această generație n-au încredere în marile organizații. Pentru companii, însă, câștigarea încrederii consumatorilor este crucială: brandurile de încredere au șanse mai mari să-și crească veniturile și să-și mențină clienții loiali, chiar și atunci când aceștia devin mai exigenți. Soluțiile? Transparența cu privire la dificultățile lor reale și politici clare de protecție a datelor și gestionare a riscurilor cibernetice. În plus, încrederea începe din interior – tinerii angajați vor să lucreze pentru companii care le respectă valorile, iar dacă nu găsesc asta, caută altundeva.
___
Livrări rapide, riscuri mari. 42% dintre curieri, livratori de mâncare sau șoferi de taxi au raportat coliziuni cu pagube, iar unul din 10 a suferit răni în timpul activității, arată rezultatele unui studiu din Marea Britanie. Livratorii sunt adesea pe fugă, expuși oboselii, iar uneori butonează aplicațiile chiar din mers. Cu cât livrează mai repede, cu atât câștigă mai mulți bani. Presiunea aceasta îi poate împinge să ignore reguli de circulație esențiale, iar asta crește mult riscul accidentelor pentru toți participanții la trafic.
___
Românii petrec în medie 2 ore și 20 de minute pe rețelele de socializare, în fiecare zi, iar asta ne situează pe locul 20 în clasamentul realizat de Visual Capitalist. Cu o medie de 3 ore și 43 de minute, Kenya se află în fruntea listei, în timp ce japonezii petrec cel mai puțin timp pe rețelele de socializare, o oră și 53 de minute pe zi. TikTok este platforma pe care oamenii petrec cel mai mult timp, iar YouTube se situează la polul opus. În medie, femeile petrec cu 16 minute mai mult pe zi pe rețelele sociale decât bărbații.
___
Ai bani să lucrezi? Generația Z refuză joburi pentru că n-are bani. Tot mai mulți tineri din generația Z din Marea Britanie refuză oferte de muncă din cauza costurilor ridicate asociate cu începerea noului job, arată raportul NatWest Youth Index. Studiul, bazat pe 2.000 de respondenți cu vârste între 16 și 25 de ani, arată faptul că unul din 10 tineri șomeri a renunțat la job pentru că nu-și permitea costul navetei și achiziționarea uniformei sau a hainelor potrivite mediului de lucru.
___
Motivația angajaților: între valorile personale și regulile de la job. Atunci când angajații simt că regulile de la locul de muncă intră în conflict cu convingerile lor morale, motivația și proactivitatea lor au de suferit. Practic, aceștia devin mai puțin implicați și mai reticenți în a propune sau sprijini îmbunătățiri. Studiile arată că nivelul lor de motivație intrinsecă scade considerabil comparativ cu colegii care nu simt acest conflict, ceea ce duce la o reducere a inițiativei și a dorinței de a contribui la optimizarea proceselor de lucru.
___
Roboții ar putea să rezolve problema absențelor școlare. Un proiect pilot din Wirral, Merseyside, a arătat rezultate impresionante: roboții AV1 au crescut prezența elevilor cu până la 21% și au mărit implicarea în lecții cu 42%. Practic, acești roboți ocupă locul elevilor care nu pot veni la școală, permițându-le să participe live la ore dintr-un „spațiu sigur” — fie de acasă, fie dintr-un alt loc din școală.
___
O IT-istă româncă a reușit să obțină o finanțare de 3,75 milioane de dolari de la Google pentru start-upul ei de inteligență artificială, Cascade AI. Ana-Maria Constantin a studiat la Harvard, iar compania ei, lansată în SUA, folosește AI-ul pentru a ajuta echipele de HR să gestioneze mai eficient beneficiile de sănătate ale oamenilor, dar și pentru a simplifica accesul angajaților la informațiile despre facilitățile de care se pot bucura.
___
9 din 10 angajați americani de peste 40 de ani au fost discriminați pe baza vârstei la job. În plus, aproape jumătate dintre aceștia au declarat că au salarii mai mici decât colegii mai tineri care fac aceeași muncă, iar 45% consideră că managementul îi tratează diferit față de angajații mai tineri.
💡 Uite ce fain:
Pentru a găsi un job care să ți se potrivească, personalitatea contează enorm – acesta e mesajul esențial al celui mai amplu studiu de până acum, care a analizat 263 de profesii și trăsăturile comune ale angajaților. Cu aproape 70.000 de participanți din Estonia, cercetarea a arătat că cele mai mari diferențe între ocupații apar la trăsături precum deschiderea (creativitatea, curiozitatea) și extraversiunea, în timp ce amabilitatea (bunătatea, onestitatea) variază cel mai puțin între profesii. Potrivirea între trăsături și profesie ar putea influența semnificativ satisfacția profesională și succesul pe termen lung.
De exemplu, joburile creative – precum artist, scriitor sau designer – atrag persoane cu un nivel ridicat de deschidere și curiozitate, dornice să exploreze idei noi. În schimb, funcțiile din PR sau organizare de evenimente sunt asociate li se potrivesc cel mai lesne persoanelor extrovertite. Pe de altă parte, inginerii și programatorii tind să fie, în mod natural, mai introvertiți. Managerii, în special, au nevoie de un nivel crescut de conștiinciozitate și toleranță la stres, iar psihologii și consilierii, alături de managerii de HR, sunt printre cei mai influenți în interacțiunile lor profesionale.
📆 Ce-am mai publicat zilele trecute:
🎥 (06:17) Cum să-ți gestionezi mai bine timpul folosind metoda „Pomodoro 25 + 5”.
Ai fost vreodată atât de copleșit de sarcini încât nu știai de unde să o apuci, iar când reușeai să te mobilizezi, apăreau tot felul de distrageri care nu te lăsau să muncești? Tehnica Pomodoro este o tehnică simplă și eficientă pe care o poți pune în practică imediat după ce termini de ascultat acest scurt episod. Da, ai intuit bine, numele vine de la italienescul „pomodoro”, care înseamnă roșie (tomată). Hai să vedem de ce se numește așa și cum ne poate ajuta un fruct să ne organizăm timpul mai bine:
📖 Cartea câștigătoare.
Este greu să ne imaginăm lumea fără vedete, idoli și celebrități care par permanente și predestinate. Dar Cass Sunstein ne arată că lucrurile nu stau chiar așa și, concentrându-se pe artiști celebri și uitați (sau pur și simplu neglijați) din muzică, literatură, afaceri, știință și alte domenii, explorează motivele pentru care unele persoane devin celebre, iar altele nu.
„Cum să devii faimos” ne oferă o perspectivă nouă a rolurilor jucate de măreție, noroc și contingență în obținerea faimei.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi, Flavian și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.