Hacking Monday #62: Un grup de cercetători români primește 500.000 de euro, ca să prelungească viața pisicilor.
Bonus: Munca hibridă devine normă în cinci industrii cheie; Poezia, medicament prescris de o farmacie din Londra; Extra: 3 sfaturi care te ajută să-ți motivezi echipa în timpul schimbărilor.
Servus! Lunea e despre începuturi, dar și despre idei și informații care să-ți dea energie, voie bună și inspirație până la următoarea ediție de Hacking Monday. Să avem o săptămână cu sens!
___
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Munca hibridă ia avânt. Un studiu realizat de FlexJobs arată că modelul de muncă ce combină prezența la birou cu lucratul de la distanță continuă să capete popularitate în cinci industrii cheie: contabilitate primară (bookkeeping), managementul clienților (account management), roluri și poziții care necesită cunoașterea a două sau mai multe limbi (bilingual), HR/ recrutare și administrativ. Managementul clienților a înregistrat cea mai mare creștere, cu 62% mai multe oferte de locuri de muncă în regim hibrid în ultimele șase luni, iar celelalte – cu excepția contabilității – au avut creșteri de peste 30%.
___
The Cat Health, un startup biotech românesc, a primit o investiție de 500.000 de euro pentru cercetări menite să prelungească viața pisicilor, cu potențial de aplicare și pentru oameni. Fondatorii companiei, Alex Vodă, doctor în Medicină Moleculară la Oxford, și Alex Băcița, fost Senior Scientist la Charles River Laboratories, își propun să dezvolte tratamente inovative care atacă principalele cauze ale îmbătrânirii, bazându-se pe expertiza lor științifică, rezultatele obținute la pisici, și pe algoritmi de calcul avansați.
___
Primul campus dual din țară a fost inaugurat în Oradea. Campusul de meserii sprijină dezvoltarea învățământului dual, unind sectorul public și privat pentru a forma elevi în meserii precum mecanică, construcții, electromecanică, electronică și chimie industrială. Complexul se întinde pe o suprafață de 2,2 hectare, include opt clădiri, laboratoare, ateliere, un cămin modern pentru 146 de elevi, o bibliotecă, un centru de evaluare, cabinete medicale, cantină, sală de sport, piscină și teren de sport. În plus, elevii vor primi cazare, masă gratuită și transport decontat, dar și o bursă lunară.
___
Singura farmacie din lume care prescrie poezie în loc de medicamente. Poetry Pharmacy din Londra oferă prescripții literare personalizate pentru fiecare nevoie emoțională, iar „farmaciștii” ajută oamenii care le trec pragul să găsească versurile care li se potrivesc. Pe lângă asta, în zona Dispensary Café, „pacienții” primesc băuturi care completează efectul terapeutic al poeziei.
Rădăcinile acestui concept inedit se trag din proiectul „Emergency Poet”, lansat în 2011, care aduce poezia mai aproape de oameni prin intermediul unei ambulanțe vintage transformate într-o farmacie mobilă de versuri. La festivaluri, conferințe sau în spitale, centre de îngrijire, biblioteci și școli, „Emergency Poet” oferă poezie sub formă de „pastile”, cu scopul de a demonta preconcepția că poezia este inaccesibilă și de a îmbunătăți totodată sănătatea mintală și bunăstarea oamenilor.
___
Viața bate filmul. „Anul nou care n-a fost", film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureșanu, a câştigat Premiul FIPRESCI – oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Biennale Cinema. În plus, a obţinut şi Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru cel mai bun scenariu. „Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepţional”, a explicat juriul.
Vrei să apari într-un episod Hacking Work? Pe 24-25 septembrie, suntem la București, la Brand Minds. Dacă ai idei bune de împărtășit despre muncă, echipe, soluții moderne de conlucrare sau practici pozitive, scrie-ne că vii pe la noi. Hai să ne cunoaștem și să construim împreună un episod special Hacking Work!
P.S.: Dacă vrei să vii la ediția aniversară BRAND MINDS, dar nu ți-ai luat încă bilet – nu uita de codul nostru: HW12 îți oferă cea mai mare reducere de care vei putea beneficia (pentru orice număr de bilete), așa că oferă-l cu încredere și altora.
🎞️ Primiți cu arta care ne vindecă? DJ ALEX Super Beats in the mix: pasiune, talent, terapie și omenie.
Așa îl descriem pe Alex Super Beats, cu care am vorbit onest despre greutățile pe care le întâmpină un freelancer și despre sacrificiile făcute pentru a deveni un model care să inspire alți tineri să-și găsească scopul în viață.
Noi credem că este un episod de neratat și o lecție de vulnerabilitate ce poate să-ți fie de ajutor dacă vrei să-ți transformi pasiunea în carieră.
Episodul apare azi, la ora 18. Până atunci, abonează-te la canalul nostru de YouTube, să nu-l ratezi.
💡3 moduri prin care liderii pot implica angajații în transformarea organizației.
Succesul unei schimbări depinde foarte mult de cât de implicați sunt angajații. Dacă vrei rezultate de lungă durată și să obții un avantaj competitiv, trebuie să-i motivezi să-și dorească să se adapteze. Companiile care reușesc să facă asta, împreună cu dezvoltarea abilităților și o implementare bine gândită, au șanse mai mari de succes. Iată trei metode care te pot ajuta să-ți mobilizezi echipa:
Creează un nucleu puternic de angajați, la toate nivelurile, pentru a da startul. Pentru ca o schimbare să aibă impact, e important să implici cât mai mulți oameni. Ca să reușești asta, fii un lider autentic, deschis la inovație, alocă resursele corect și asigură un mediu de lucru în care oamenii să se simtă bine. Încurajează-i să participe activ la proces, nu doar să fie spectatori.
Dă-le mai multă putere liderilor informali. Creează o echipă extinsă de „influenceri” și manageri care să inspire și să modeleze comportamentele dorite. Ei nu doar comunică, ci devin parteneri reali în transformare, oferind feedback și sprijin. Cercetările arată că atunci când 25% dintr-un grup susține puternic o schimbare, acest lucru poate influența întregul colectiv.
Fă-i să simtă că sunt parte din schimbare. Schimbarea cere energie și perspective noi. În loc să dai ordine, inspiră și motivează echipa. Explică de ce schimbarea e importantă și ce beneficii va aduce. Creează o poveste care să-i conecteze pe toți la noul drum și încurajează discuțiile deschise.
Într-un proces de transformare de lungă durată, e posibil ca unii să se piardă pe drum, însă cei care îmbrățișează schimbarea vor fi pregătiți pentru provocările care apar. Nu uita să ai răbdare cu oamenii și să-i ajuți să vizualizeze destinația spre care vă îndreptați împreună.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Primul program anti-abuz la muncă din România: „Ești angajat? Cunoaște-ți drepturile” este soluția perfectă pentru toți cei care vor să își protejeze drepturile și demnitatea la locul de muncă. În doar două ore, vei învăța cum să identifici și previi abuzurile, de la concedieri nejustificate până la discriminare și intimidări, cum să răspunzi la situații dificile și cum să te protejezi la locul de muncă. Toate sub îndrumarea unei echipe de avocați specializați în dreptul muncii, care îți vor oferi soluții practice, aplicabile imediat. Următorul training are loc pe 23 septembrie și te poți înscrie aici.
___
Lucrezi în IT și ești în căutarea unui job? În timp ce alte companii din IT concediază, Brillio angajează. Divizia din România continuă să ofere oportunități excelente pentru profesioniști experimentați în software. Printre joburile deschise se numără: Senior Instructional Designer, Machine Learning Engineer, Project Manager și Senior Frontend Developer. Brillio este o companie globală cu expertiză în sectoare precum financiar, telecomunicații și sănătate, cu birouri și echipe puternice în București, Cluj și Oradea, dar care colaborează remote cu specialiști din toată țara. Pe 19 septembrie, Brillio și Microsoft organizează și un eveniment despre UX Design și impactul AI în afaceri la București.
___
🌱 Vrei să te alături misiunii noastre? Poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta doar prin educație, colaborare și dialog. Dacă vrei să construim împreună, intră în comunitate!
___
🪩 Săptămâna asta dansăm în familie (și în echipă), la cele mai așteptate petreceri retro ale anului: Discoteca '90, pe 20 septembrie și Discoteca '80, pe 21 septembrie, la BT Arena Cluj. Toată săptămâna muncim și învățăm, dar în weekend e ok și să ne deconectăm – nu uita s-o faci și să-i îndemni și pe cei dragi să-ți urmeze exemplul. O parte din echipa noastră va fi acolo; dacă ne vezi pe ring, vino să ne saluți!
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Avarist: individ dedicat în mod egoist acumulării de averi în cadrul mediului de afaceri.
☕ Luni, da’-n imagini.
Când (în sfârșit) decide șefu’ că e nevoie de o investiție și îți cumpără scaun ergonomic:
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– îl primești în fiecare sâmbătă dimineață și îți aduce noutăți din librării, idei de lectură pentru copiii sub 12 ani, recenzii de cărți și sfaturi despre cum poți transforma lectura într-o experiență captivantă de familie. Este scris și trimis de Ana Sipciu, iar uneori presară recomandări de cărți și pentru mame. Nu uita, un copil care citește va crește într-un adult care gândește.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (10:05) Inteligența emoțională – antidotul împotriva toxicității la locul de muncă?
Ai întâlnit vreodată pe cineva care pare să ignore complet bunul simț? Sau ai colegi care fac afirmații atât de surprinzătoare încât te lasă fără cuvinte? Unii nu realizează puterea cuvintelor și nici efectul pe care îl au asupra celorlalți, în timp ce alții par să se distreze creând haos.
Rezultatul? Conflicte, stres și un mediu de lucru care devine din ce în ce mai toxic. Cum reușești să menții un echilibru la locul de muncă în astfel de situații? Studiile arată că dezvoltarea inteligenței emoționale poate fi extrem de utilă în astfel de cazuri. Tu ce zici?
___
🗞️ Stresul financiar ne îmbolnăvește. Te trezești noaptea cu griji legate de bani? Sau te simți mereu sub presiune din cauza dificultăților financiare? Lucrurile astea pot avea un impact major asupra stării noastre de bine, afectându-ne atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
whaaa 😊 mulțumesc frumos pentru recomandare! 💫🎈