Hacking Monday #60: Protejează-te de abuzuri: 10 răspunsuri de la un avocat specializat în dreptul muncii, despre concedieri ilegale, drepturi și nedreptăți la job.
Bonus: Campionii României au cucerit 26 de medalii într-o săptămână; Spania te plătește să te muți la țară; Extra: Trei moduri în care să gândești dialogurile „delicate” la birou.
Servus! Începutul de toamnă vine cu informații și idei care să te ajute să lucrezi mai inteligent și cu mai multă energie. Îți mulțumim că dai mai departe munca noastră.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Românii redefinesc performanța: au obținut 26 de medalii în diverse competiții mondiale, în ultima săptămână. Românii par a fi mai bine pregătiți anul acesta în toate campionatele, olimpiadele și concursurile internaționale. Ne-ar fi imposibil să spunem care dintre aceste victorii e mai impresionantă, așa că te bucurăm cu o antologie a celor mai strălucitoare rezultate din ultimele zile:
România a terminat pe primul loc în clasamentul general la Campionatele Mondiale de Canotaj 2024 din Canada, cu 7 medalii de aur: 4 la Juniori, 2 la Tineret și 1 la Seniori.
Din Suedia, de la Campionatele Mondiale de Atletism, categoria masters, sportivi români s-a întors cu 10 medalii: 2 de aur, 5 de argint și trei de bronz.
Elevii români au adus acasă patru medalii de la Olimpiada Internațională de Geografie și cinci medalii de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică seniori din Brazilia - trei de aur și două de bronz, acesta fiind cel mai bun rezultat al României de până acum.
___
Comuna Ciugud face un nou pas important către educația viitorului, început prin semnarea contractului de finanțare în valoare de 9 milioane de euro pentru construirea unei noi școli verzi, complet independente energetic. Sălile de clasă vor avea pereți care se deschid pentru a permite desfășurarea orelor în aer liber vara, îmbinând astfel tot ce au natura și tehnologia mai bun de oferit.
În dezvoltarea proiectului a fost implicată și o echipă de experți condusă de Ovidiu Tuduruță, specialist cu deficiențe de vedere, care și-a folosit experiența în obținerea fondurilor europene și ideile pentru a crea o școală cu adevărat accesibilă, unde incluziunea nu rămâne doar pe hârtie. Noua unitate va fi construită pe un teren de 15 hectare și va fi înconjurată de un parc și o bază sportivă modernă.
Hai să ne reamintim și de restul pionieratelor făcute în ultimii ani de administrația publică din comuna Ciugud, și de ce ele n-ar trebui să fie excepția, ci normalitatea României.
___
Lucrezi în tehnologie? Poți primi până la 17.000 de dolari să lucrezi din Spania. Pentru a beneficia de acest grant, solicitanții trebuie să fie rezidenți legali în Spania, să fie dispuși să se mute în regiunea rurală Extremadura și să lucreze la distanță în industria tehnologiei. Aplicațiile se deschid în septembrie și pot fi depuse online.
Și Italia a avut recent o inițiativă similară de revitalizare a zonelor slab populate, prin care oferea granturi de până la 32.000 de dolari celor dispuși să se mute în localități montane din Toscana.
___
Inteligența artificială poate depista autismul de la cele mai mici vârste. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvoltat un model de inteligență artificială bazat pe învățarea automată care a demonstrat o acuratețe de 78,5% în identificarea corectă a autismului la copiii sub doi ani, în cadrul unui studiu care a inclus datele a peste 30.000 de copii. Modelul nu este destinat să înlocuiască diagnosticul clinic standard, ci să ofere un instrument de screening preliminar care să faciliteze intervenția timpurie. Pe lângă asta, studiul evidențiază potențialul tehnologiei de a schimba modul în care se face screeningul pentru autism la vârste atât de fragede.
Acesta poți fi tu la Brand Minds:
Vrei să apari într-un episod de podcast Hacking Work? Pe 24-25 septembrie suntem la București la Brand Minds. Ai strategii și idei bune de împărtășit, sau vrei pur și simplu să ne cunoaștem personal? Vino cu încredere să ne întâlnești și hai să construim împreună un episod special Hacking Work!
P.S.: Dacă vrei să vii la ediția aniversară BRAND MINDS, dar nu ți-ai luat încă bilet – nu uita de codul nostru: HW12 îți oferă cea mai mare reducere de care vei putea beneficia (pentru orice număr de bilete), așa că oferă-l cu încredere și altora.
🎞️ Alexandru Dincovici: Inteligența Artificială - prieten sau dușman? Cum ne schimbă viața?
Ce ne facem cu AI-ul? Știm deja că ne influențează viața și schimbă modul în care muncim, dar suntem pregătiți să fim prieteni? Alexandru Dincovici crede că putem folosi această tehnologie în avantajul nostru, ca un ajutor de nădejde în muncă.
Totuși, trebuie să fim atenți: nu ar trebui să comparăm oamenii cu roboții și nici să facem din productivitate singurul scop. Pentru că ne dorim să muncim cu sens și să simțim că suntem utili, inteligența artificială ne poate ajuta să economisim timp prețios.
Episodul apare azi, la ora 18:00. Abonează-te la canalul nostru de Youtube, ca să nu-l ratezi. 😊
💡3 idei ca să gestionezi mai bine discuțiile pe subiecte sensibile.
Discuțiile despre politică sunt un teren minat și e aproape imposibil să le ocolim, mai ales în toamna aceasta, când urmează două noi rânduri de alegeri: prezidențiale și parlamentare. Mai bine învățăm cum să gestionăm cu cap aceste dezbateri, astfel încât să păstrăm liniștea între colegi. Iată trei idei care te vor ajuta să gestionezi mai bine discuțiile pe subiecte sensibile (aplicabile pentru politică, religie, origine etnică, gen etc.):
Dacă ești lider sau decizi bugetul pentru training, investește în educarea managerilor cu privire la modul de gestionare a conversațiilor dificile dintre colegi, cu accent pe ascultare activă și empatie;
Dacă ești manager de echipă, recunoaște în mod deschis că indiferent de preferințele politice, există tensiune la nivel de societate în astfel de perioade. Arată-le celor din echipa ta că îți pasă de ei ca oameni și reamintește-le constat că locul de muncă este un loc în care fiecare trebuie să se simtă în siguranță, binevenit, respectat și inclus.
Dacă lucrezi în HR, poți stabili ghiduri privind discuțiile pe subiecte sensibile la locul de muncă, care să-i învețe pe oameni ce e acceptabil și ce nu, cu exemple clare din viața reală legate de limbaj, acțiuni sau comportamente inadecvate.
Dacă te gândești să interzici complet astfel de discuții, să știi că nu-i o soluție tocmai bună. Îi va face pe oameni să se simtă reduși la tăcere și nivelul de încredere în lideri le va scădea. În schimb, angajații pot fi încurajați să abordeze aceste discuții din curiozitate și să știe de la început că s-ar putea să nu găsească teren comun. Dialogul ar trebui văzut ca o oportunitate pentru o mai bună înțelegere, nu ca pe un mijloc de a schimba părerea cuiva.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Îți cauți job și iubești muntele? Asta e o ocazie pentru tine. Dacă ai două luni libere din septembrie încolo, te poți alătura unui proiect special de refacere a marcajelor turistice în Carpați. Asociația „În slujba muntelui” îți oferă o „vacanță plătită” în care vei îmbina drumețiile cu munca. Vei lucra la vopsirea marcajelor, plantarea stâlpilor de ghidaj și întreținerea potecilor, cu un salariu brut de 4.000 lei pe lună. Transportul, cazarea și mesele sunt asigurate, iar echipamentul poate fi împrumutat dacă nu îl ai.
Pont: ia legătura cu ei și dacă nu ai chiar două luni la dispoziție – sunt deschiși la variante.
___
🗞️ Ghid esențial: 10 întrebări și răspunsuri despre drepturile tale la locul de muncă.
Tu știi ce drepturi ai la job? Ai aici 10 întrebări și răspunsuri de la Marius Barbu, avocat specializat în legislația muncii.
Printre întrebările la care primești răspuns:
Poate un angajator să înceteze un contract de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată? Dar în perioada de probă?
Cum te poți proteja de abuzuri la locul de muncă?
Ai fost la un curs de formare profesională plătit de companie, iar angajatorul te obligă să rămâi în companie doi ani. Cât de legale sunt aceste clauze?
Muncim de la distanță. Sunt legale softurile care îți monitorizează prezența la laptop?
Cum poți contesta o decizie de concediere?
Întrebări creative de adresat candidaților. Știm deja că nu se mai poartă întrebările incomode, însă poți seta un cadru prietenos pentru interviu cu întrebări de genul: „Cum a fost drumul până aici?, Cum ți-a început ziua? sau Ce planuri ai pentru azi?” We are HR au un ghid util pentru a ieși din tiparele clasicului interviu de recrutare.
___
📆 Toamna asta se poartă retro, la Discoteca '80 și '90.
Iar asta înseamnă că ne pregătim să dansăm în familie, la două dintre cele mai așteptate petreceri ale anului! La Discoteca '90, programată pentru 20 septembrie, la BT Arena, vor urca pe scenă Haddaway, No Mercy, Five, Culture Beat, Captain Jack, Alice DJ, Groove Coverage, dar și autohtonii A.S.I.A. și 3 Sud Est. La Discoteca '80, de pe 21 septembrie, îi vom putea asculta live pe Thomas Anders de la Modern Talking, Sandra, Alphaville, Londonbeat și Ottawan.
Din culise: află că și o parte din echipa Hacking Work va fi acolo, iar cadourile în bilete au fost super apreciate de toate generațiile! Așa că alege-ți era preferată, vestimentația colorată, scoate-ți de la naftalină pantofii de dans și invită-ți părinții la party! Ne vedem pe ring!
___
🥳 Veste de crescut inima: Poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta prin educație, colaborare și dialog. Dacă vrei să construim împreună, intră în comunitate!
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Deadlinită: starea de panică și stres generată de apropierea termenului limită.
☕ Luni, da’-n imagini.
Când îți exersezi privirea pentru cerut mărire:
Te-am făcut să zâmbești? Fă-ne și tu! Pune tu un text amuzant imaginii de mai sus (un fel de caption this, dar legat de muncă) și noi o vom împărtăși în comunitatea Hacking Work.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– observații fără concluzii, bucăți de suflet și de viață așternute prin telefon sau prin carnete și oferite în online de Oana Moisil. „De ce să citești ce scriu? Pentru că realitățile mărunte compun marea realitate. Pentru că uneori e nevoie și de-o poezie. Pentru că lângă o poezie merge bine o melodie.” Noi am citit, am rezonat, am recomandat și vom mai reveni la însemnările Oanei. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (06:49) Are dreptul angajatorul să te „spioneze” când lucrezi de acasă?
Muncești de la distanță și angajatorul verifică cât timp petreci în fața laptopului? Avocatul Marius Barbu, specializat în dreptul muncii, ne spune cât de legale sunt aceste lucruri.
🎞️ (10:11) Munca emoțională dăunează grav sănătății.
Ai simțit vreodată să-i spui sincer, în față, unui client imposibil, ce crezi despre el? Sau să le spui colegilor să o lase mai ușor cu bârfa? Cu siguranță ți s-a întâmplat. Dar ce te-a oprit să faci asta? Ai putea spune că nu îți permite conduita proprie, dar de multe ori este vorba și despre regulile nescrise ale companiei. Ce se întâmplă însă cu toate aceste emoții reprimate și ce efecte au asupra noastră, pe termen lung?
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!