Hacking Monday #46: Relaxarea e cheia pentru productivitate și creativitate – Adrian Rus, fondatorul Komoder.
Bonus: Atlassian crește sentimentul de conectare al oamenilor cu 27%; Transparența în România – 37.000 de joburi cu salariul la vedere. Extra: Cum devii mai dorit de orice angajator: 4 abilități soft.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Surpriză: relaxarea te face mai productiv, este o necesitate, nu un moft.
„O pauză de relaxare îți poate crește productivitatea și nivelul de energie astfel încât să devii mai creativ.”
Adrian Rus, fondatorul Komoder și expert IT din Cluj, face performanță în antreprenoriat, educându-ne totodată cu privire la motivele pentru care e necesar să ne odihnim atât mintea, cât și corpul.
Prin intermediul unui business care inspiră, echipa Komoder ne demonstrează că putem realiza mai multe dacă știm când să ne luăm o pauză, și că putem crește în mod organic și sănătos dacă investim în oameni. În cei peste 10 ani de lucru împreună, au reușit să schimbe modul în care ne raportăm la relaxare, transformând fotoliul de masaj într-un instrument terapeutic.
Acest episod urmărește povestea lui Adrian, antreprenor ambițios care are încredere că prin muncă onestă, fără ingrediente secrete sau speciale, se pot construi produse de succes global, chiar și din România. Să-ți fie de folos! 😊
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Întâlnirile, cheia conexiunii dintre angajați. Atlassian organizează întâlniri de echipă pentru a stimula colaborarea angajaților, iar ele au dus la o creștere cu 27% a sentimentului de conectare, care persistă până la cinci luni. Compania a implementat un program numit Intentional Togetherness Gathering (ITG) care constă în organizarea unor întâlniri de echipă și deplasări în afara biroului, de trei ori pe an. Fiecare durează între trei și cinci zile și are loc la unul dintre cele 11 birouri globale ale companiei. Studiile realizate intern arată impactul semnificativ al acestor întâlniri asupra colaborării. Atlassian subliniază importanța construirii încrederii și a menținerii energiei și după revenirea din aceste întâlniri.
___
Încrederea adultului de azi are la bază independența copilului de ieri. Stima de sine protejează sănătatea mintală a copiilor, ajutându-i să devină mai încrezători și rezilienți în fața dificultăților, de-a lungul întregii vieți, concluzionează experții. Părinții pot cultiva această calitate esențială prin gesturi mici, dar cu impact major:
Arată-i că îl iubești: Dragostea necondiționată oferă sentimentul de siguranță și apartenență.
Fă un pas înapoi: Permite-i să facă alegeri și să-și asume riscuri, în loc să-l lauzi constant.
Dă-i responsabilități: Sarcinile potrivite vârstei îi oferă un sentiment de control și încredere.
Încurajează-i independența: Nu-ți subestima copilul. Vorbește-i ca de la egal la egal și dă-i voie să se exprime. Lasă-l să fie autonom și să-și susțină punctul de vedere.
Acordă-i atenția ta: Ascultă-l activ și validează-i emoțiile, pentru a-i arăta că e important.
Evită să îl insulți: Separă gestul de persoană. Atunci când face ceva nepotrivit, adresează punctual întâmplarea, nu întregul său comportament. Vorbește-i cu respect, pentru a nu-i submina încrederea în sine.
___
Criogenia, mai puțin SF: cercetătorii chinezi au reușit să dezghețe creier uman fără a-l deteriora, iar neuronii din țesutul cerebral au continuat să transmită semnale în mod normal după dezghețare. Profesorul Zhicheng Shao, neurocercetător format la Harvard care lucrează la Universitatea Fudan din Shanghai, a dezvoltat un amestec chimic complex, numit MEDY, care protejează neuronii de deteriorare în timpul criogenării. Această realizare ar putea avansa nu doar studiile neurologice, ci și ideea de a readuce la viață persoanele criogenate, pe viitor.
___
37.000 de joburi cu salariul la vedere, dintr-un total de aproximativ 110.000 de posturi noi postate pe eJobs, de la începutul anului şi până acum. 83% dintre acestea au fost publicate de angajatori români, 13,2% de angajatori străini, iar 3,9% sunt joburi remote. Domeniile cele mai deschise la publicarea salariilor sunt: retail, servicii, turism, transport/logistică, industria alimentară și construcții. Până la jumătatea lui 2026, toate anunțurile de angajare vor trebui să aibă salariul public, conform noilor reglementări europene.
💡Patru competențe soft de care ai nevoie ca să fii (și mai) dorit pe piața muncii.
Ce caută angajatorii atunci când vânează candidatul perfect? Pe lângă cunoștințe solide și expertiză tehnică în domeniul lor, angajatorii sunt în căutarea unor candidați care au și un set solid de competențe soft. Aceste abilități sunt esențiale pentru a contribui la crearea unui mediu de lucru armonios și productiv, deoarece influențează direct modul în care o persoană interacționează și lucrează cu ceilalți. În plus, deși sunt mai dificil de măsurat decât abilitățile tehnice, sunt la fel de importante pentru succesul profesional. Iată câteva dintre cele mai apreciate competențe soft pe care angajatorii le caută:
Comunicarea eficientă: Capacitatea de a exprima ideile clar și concis, atât în scris, cât și verbal. O bună comunicare facilitează colaborarea și previne neînțelegerile, contribuind la un flux de lucru mai fluid și mai eficient.
Time management: Abilitatea de a gestiona timpul în mod eficient, de a prioritiza sarcinile și de a respecta termenele limită. Un bun management al timpului sporește productivitatea și reduce stresul legat de volumul de muncă.
Adaptabilitate și flexibilitate: Capacitatea de a te adapta rapid la schimbări și de a rămâne eficient în fața situațiilor noi. Această competență este vitală într-un mediu de lucru în continuă evoluție, unde prioritățile și condițiile se pot modifica rapid.
Leadershipul și motivarea: Aptitudinile de conducere și capacitatea de a inspira și motiva echipa. Un lider eficient știe cum să-și îndrume colegii, să-i motiveze și să-i sprijine pentru a-și atinge obiectivele comune.
E de înțeles de ce angajatorii investesc din ce în ce mai mult în formarea acestor abilități, recunoscând valoarea lor strategică în dezvoltarea unei echipe competente și flexibile.
Vestea bună este că toate aceste competențe pot fi dezvoltate în timp. Tu unde simți că stai bine și unde crezi că mai ai de lucrat?
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 23 mai 2024 la Cluj: Leadership și inovație în tehnologie cu Bogdan Lucaciu și Dragoș Dușe.
Învățăm că visurile îndrăznețe pot avea succes chiar dacă pornim din România și vorbim despre leadership, business și tehnologie cu doi oameni care conduc companii de tehnologie cu succes global:
👨🏻 Bogdan Lucaciu este Chief Technical Officer la Adore Me, un Benefit Corporation care a fost achiziționat în anul 2022 de gigantul retailer Victoria’s Secret.
👨🏻 Dragoș Dușe este fondatorul Synaptiq, un start-up românesc care revoluționează tratamentul cancerului cu ajutorul soluțiilor bazate pe inteligență artificială.
📍 Evenimentul are loc în 23 mai de la ora 17:30 la Cluj Business Campus – Cloudflight. Rezervă-ți locul aici, e gratuit.
___
📅 Școala de Valori aduce discuția despre „Tineri și Joburi” la Cluj. Dacă ești tânăr și vrei să înțelegi și mai bine cum stă treaba cu piața modernă a muncii, vrei să fii mai bine pregătit pentru viitor, să găsești mai mult sens în ceea ce faci și să te bucuri, pe bune, când mergi la job, trebuie să știi despre această întâlnire - e gratuită și ți se va potrivi de minune!
Sub deviza ”There is no wrong answer!”, Școala de Valori aduce la Cluj discuții valoroase în cadrul proiectului Mindcraft Academy, tocmai ca să te ajute să te simți și să fii mai bine pregătit pentru ceea ce îți dorești, să te dezvolți și să explorezi oportunități reale de carieră. Ediția de la Cluj se desfășoară pe 23 mai, iar printre speakeri o vei întâlni și pe Ioana Szabo, colega noastră, care va răspunde deschis celor mai dificile întrebări despre cum abordăm curajos cariera de comunicator.
___
📅 Romanian Creative Week mută la Iași capitala antreprenoriatului creativ.
Programul de mentorat pentru tinerii antreprenori susținut de UniCredit este unul dintre cele mai așteptate momente ale celei de-a patra ediții a Romanian Creative Week, și aduce la Iași șapte dintre cei mai importanți experți în banking, business, financiar, juridic, digital marketing și branding din țară.
Timp de o zi, în 22 mai, zeci de antreprenori aflați la început de drum vor primi consultanță personalizată pentru dezvoltarea afacerilor lor, în cadrul programului de mentorat UniCredit Lab/Speed Mentoring for Wannabe Entrepreneurs. Investitori care au construit de la zero business-uri de succes în România, specialiști în domenii-cheie de afaceri, cu experiență importantă în unele dintre cele mai mari companii din țară vor lucra, în format unu la unu, cu tinerii antreprenori înscriși în workshop-ul de la Iași. Dacă ești acolo, musai să te înscrii!
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– un bufet suedez cu idei și oameni care fac lucruri și vorbesc despre procesul lor de a crea sau recrea, pregătit de . Îl primești de două ori pe lună, gratuit. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (2:57) Putem construi case sustenabile pentru care să nu plătim facturi lunare.
O echipă de tineri români știu cum să construiască case sustenabile pentru care să plătești facturi lunare pentru utilități! Sunt și campioni mondiali la așa ceva. Iar mari constructori îi descriu ca fiind cel mai sigur șantier din România.
___
🗞️ Cum construiești o echipă de succes – exemplul EFdeN. Știai că o echipă din România este campioană mondială la construcția de case sustenabile? Da, o echipă de tineri, din București, cu media de vârsta în jurul a 24 de ani.
___
🗞️ Te simți parcă blocat în carieră? Anii trec, dar tu simți că stai pe loc, pentru că promovarea de la job nu mai apare? Azi aflăm cât timp ar fi corect de fapt să aștepți pentru o promovare. Unii experți spun că 2 ani e suficient, alții mizează pe 3-4 ani – dar există un răspuns universal valabil? Hai să vedem ce concluzii putem trage.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Ce surpriză mișto. Mersi pentru recomandare & keep up the good work 💛