#134: Jumătate dintre angajații români au anxietate legată de job; Șefu’ taie chefu și pofta de viață: încă o tragedie, la MDPI România; Muncitorii asiatici la noi: salarii mici, abuzuri mari.
Bonus: „Mic manual de Leadership” cu idei practice pentru lideri buni și angajați fericiți; Bărbații se simt și ei mai apreciați la job decât femeile; Managerul Amazon – specie pe cale de dispariție?
Servus! Îți mulțumim că te-ai „pontat” și azi! Ți-am pregătit o ediție plină de informații utile și inspirație, din care sperăm să rămâi cu sentimentul că poți face o schimbare în jurul tău. Nu uita să împărtășești ideile noastre cu prietenii și colegii tăi. O discuție onestă pe zi poate ține doctorul departe.
Noi muncim, dar mai și trăim? Angajații români sunt în pericol de burnout.
„34% dintre angajații din România amână constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihnă din cauza muncii, iar 32% dintre angajați nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală în echipele lor”. Aflăm aceste cifre îngrijorătoare din raportul „Ce ROST are sănătatea mintală la locul de muncă în România?”, lansat de Școala de HR și Airost.ro.
Mai mult, 47% dintre angajați raportează frecvent stări de anxietate legate de muncă, iar 33% se confruntă cu manifestări fizice ale stresului, cum ar fi dureri de cap și probleme digestive. Din lipsă de bani, nici nu dăm pe la psiholog ca să ne putem pune pe picioare: 70% fiind procentul celor care declară că nu au acces la consiliere psihologică. Datele au fost culese recent de la peste 3.500 de angajați și reflectă lipsa unui sprijin adecvat din partea organizațiilor.
Raportul concluzionează că angajatorii ar trebui să ajute prin programe de formare pentru manageri, acces la resurse de consiliere și normalizarea discuțiilor despre sănătatea mintală la muncă. Pare că e necesar mai mult efort și din partea celor care îți cer (și) sufletul pe tavă.
Tehnologia transformă piața muncii, iar competențele ne salvează carierele.
Automatizarea și inteligența artificială schimbă abrupt natura muncii la nivel global, iar 50% dintre activitățile existente azi ar putea fi automatizate, concluzionează un raport McKinsey. Milioane de oameni vor trebui să își schimbe modul în care lucrează, în următorii ani. Pentru a evita decalaje economice majore, e important să ne adaptăm rapid. Abilitățile sociale, emoționale, cognitive și competențele digitale vor fi esențiale și vor face diferența în viitor.
De ce? Pentru că tehnologia nu poate înlocui total abilitățile umane. Un nou studiu Indeed concluzionează că „zero” competențe umane pot fi complet preluate de AI – și asta e valabil chiar și în domenii tehnice. Deci inteligența artificială nu va fura joburile oamenilor, dar va schimba mult modul în care lucrăm, iar cei care știu să o folosească vor avea un avantaj uriaș.
Învățarea nu se oprește, însă, la finalul educației formale. Învățarea continuă rămâne cheia: McKinsey subliniază că între 40 și 60% din valoarea capitalului uman provine din experiența de muncă. Recalificările și mișcările curajoase pe piața muncii sunt cele care vor asigura relevanța și creșterea (inclusiv) financiară pentru cei care se adaptează din mers. De asemenea, educația timpurie joacă un rol definitoriu în carieră: fiecare dolar investit în educația de calitate a copiilor aduce azi un randament de 7-10%/ an. Pe această fundație, fie ea mai solidă ori mai șubredă, crește piața de talenta viitorului.
12+1 idei care te vor ajuta să fii un lider mai bun.
Simți că oamenii din echipa ta au un potențial uriaș, dar încă nu ai găsit scânteia care să-i facă mai creativi și mai implicați? Am creat pentru tine un instrument util și valoros – un Mic manual de Leadership, plin de idei practice pentru lideri buni și angajați fericiți în organizații moderne, realizat de echipa Hacking Work, cu sprijinul prietenilor de la Edenred.
Vei descoperi cum să:
Îți antrenezi gândirea critică și să-ți deblochezi potențialul creativ;
Devii o sursă de inspirație prin autenticitate și empatie;
Creezi o cultură a încrederii, în care oamenii să fie cu adevărat implicați;
Aplici strategii testate de campioni, pentru o performanță reală, durabilă;
Transformi provocările în oportunități cu ajutorul antifragilității.
De aici poți descărca gratuit cele 12+1 idei care ar trebui să se afle în tolba fiecărui lider modern. Să îți fie de folos!
🔎 Meserii sub lupă: președintele României.
Aici n-avem prea multe cuvinte, dar avem niște motivație:
Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că începând de luni îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță din România remarcabilă. Ajută-ne și tu, spunându-ne: Ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
📜 Scurte și tari (I).
Amazon va concedia 14.000 de manageri până în 2025. Gigantul tech își propune să economisească între 2,1 și 3,6 miliarde de dolari anual prin scăderea posturilor de management. Restructurarea are ca scop și simplificarea procesului birocratic. În acest sens, Amazon dispune și de o procedură de tip „bureaucracy tipline”, care permite angajaților să raporteze direct procedurile inutile. De asemenea, compania va cere angajaților să revină la birou full-time din ianuarie 2025 - asta probabil ca să filtreze și mai ușor cine stă și cine pleacă.
___
Schaeffler renunță la 800 de angajați de la fabrica din Cristian până la sfârșitul anului, printr-un plan de pensionări și plecări voluntare. Aceștia vor beneficia de un salariu compensatoriu. Problemele economice ale companiei au început în vară, când aproape 1.000 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, fabrica fiind dependentă de comenzile din Germania, care se confruntă cu o criză economică.
___
O serie de cărți care te vor ajuta în înțelegerea relației dintre om și muncă. Recomandate de George Bonea, al cărui newsletter (
) îl recomandăm și noi cu drag.___
„Cine știe cum ajungi până la pensie? O rapandulă de om, o umbră”. PressOne a scris un articol despre statul român, care pare să n-aibă niciun plan pentru a ajuta vârstnicii să îmbătrânească cu demnitate. Alte concluzii importante: În România, 19,2% din populație are peste 65 de ani, iar până în 2050 acest procent va ajunge la 27,7%, cu un număr dublat de persoane peste 80 de ani; țara se află semnificativ sub media UE la cele patru criterii esențiale pentru o îmbătrânire demnă, conform Indexului European de Îmbătrânire Activă din 2018, iar în următoarele decenii, Europa va avea cu 61 de milioane mai puțini oameni activi pe piața muncii.
___
Una dintre cele mai mari bănci de investiții din America limitează orele de lucru pentru bancherii juniori la „decât” 80 pe săptămână. După moartea unui fost Green Beret devenit bancher, banca JPMorgan a decis să reducă numărul maxim de ore lucrate de bancherii juniori la 80 pe săptămână (40 de ore pe săptămână fiind norma). Noua regulă se adaugă politicii existente „pencils down”, care interzice munca între vineri seara și sâmbătă la prânz, și oferă un weekend liber la fiecare trei luni. Și Bank of America implementează, la rându-i, un sistem de monitorizare a orelor, pentru a se asigura că limitele de muncă sunt respectate. E frumos visul american, nu-i așa?
___
Tinerii români zboară târziu din cuib – mai precis, părăsesc casa părintească la 27,7 ani, o vârstă mai înaintată decât media europeană de 26,3 ani. Băieții români se mută din casa părintească în medie la vârsta de 30 de ani, iar fetele la 25 de ani. Aici intervine efectul bulgărelui de zăpadă: 59,4% dintre tinerii români cu vârste între 15 și 29 de ani locuiesc în case supraaglomerate, comparativ cu media europeană de 26%.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Cum influențează anxietatea leadershipul bărbaților și al femeilor?
Unul dintre cele mai vechi stereotipuri este că femeile sunt prea emoționale pentru a fi lideri buni, în special în vremuri de incertitudine. Totuși, o cercetare realizată pe 137 de perechi de lideri din Europa în primele etape ale pandemiei Covid-19 arată că femeile sunt mai puțin influențate negativ de emoții în comportamentul lor de conducere. Deși femeile lider au raportat niveluri mai ridicate de anxietate, acestea nu au manifestat comportamente abuzive, spre deosebire de bărbații care au avut o supraveghere mai ostilă atunci când se simțeau anxioși. Femeile s-au concentrat pe sprijinul familiilor lor, indiferent de emoțiile resimțite.
Cercetarea evidențiază importanța recunoașterii punctelor forte unice pe care femeile le aduc în rolurile de conducere, în special abilitatea de a ghida cu empatie și de a prioritiza nevoile altora. Totodată, se remarcă faptul că aceste comportamente grijulii sunt percepute diferit în funcție de sexul liderului.
😠 Șefu’ care taie chefu’: O nouă tragedie la locul de muncă.
O tânără de 27 de ani leșină la birou în cursul dimineții. Șefii nu sună ambulanța și nu o lasă să plece acasă. În jurul prânzului „cade efectiv de pe scaun” și moare. Suferise un infarct.
Pare că trăim un film prost, dar nu, e realitatea pe care ne-o servesc acele companii care ignoră sănătatea oamenilor care le aduc bani. Întâmplarea de mai sus a avut loc vinerea trecută, în cadrul biroului MDPI din București. Fata a fost răpusă nu doar de un infarct, ci și de niște șefi complet lipsiți de empatie față de cei pe care îi conduc.
Angajații și-au făcut curaj să vorbească, să povestească despre un management care impune supunere oarbă, ascunzând sub fațada de „companie modernă” un regim ce seamănă mai degrabă a lagăr decât a spațiu de colaborare. Așadar, nu, nu e doar o întâmplare tragică, ci o consecință directă a unui climat profesional dominat de niște lideri toxici, similar celor din cazul Atos Timișoara petrecut în urmă cu o lună.
Vă lăsăm aici și o poză de la protestul care a avut loc ieri în Timișoara, organizat de SIIT. Să nu uităm așa de repede cum o facem de obicei:
📜 Scurte și tari (II).
„Vreau să te ajut, dar îți pun piedică” – Semnat, Statul. La nouă luni de la lansarea programului de tichete casnice, impactul este încă limitat. Doar șapte angajatori au accesat programul, iar voucherele, destinate formalizării muncii casnice, nu sunt disponibile la oficiile poștale, ci doar la agențiile județene de ocupare a forței de muncă sau online. Aproximativ 6.300 de persoane au prestat servicii casnice folosind 23.653 de tichete, însă obstacolele birocratice (cum ar fi cei 30 de pași necesari doar pentru înregistrarea în platforma de cumpărare a tichetelor) au întârziat implementarea sa completă.
___
De ce directorii executivi ar trebui să își găsească timp pentru auto-reflecție? Pune-ți căștile și dă play unei discuții scurte, dar valoroase.
___
Apare o nouă tendință în modul în care companiile își stabilesc salariile: introducerea unui salariu minim garantat, așa numitul „salary floor”, care asigură că niciun angajat nu câștigă sub pragul stabilit. Acesta garantează un nivel salarial minim pentru angajatori, contribuind la combaterea inegalității veniturilor și la asigurarea stabilității financiare.
___
House sitting – metoda prin care poți călători fără să plătești cazare. Cum funcționează? Un localnic îți oferă cazare gratuită, atâta vreme cât îți asumi să ai grijă de casă și animale, cât timp acesta este plecat. Panorama a găsit și câțiva tineri români care au prins gustul acestei experiențe win-win prin care descoperă orașe și țări noi, oferind la schimb nu bani, ci responsabilitate față de cățeii, pisicile și plantele gazdei.
___
O fabrică din județul Cluj se închide: 57 de angajați concediați colectiv. Compania italiană Taffarello SpA, producător de pungi din hârtie, a decis să închidă punctul de lucru al Romanbag Production din Dej. Închiderea fabricii a fost motivată de scăderea vânzărilor, influențată de inflație, consum redus și competiția intensă din partea firmelor din Turcia. Totodată, creșterea costurilor de producție și a salariilor, în urma majorării salariului minim, a contribuit la această decizie.
___
AI washing e atunci când (și) automatizarea tot pe hârtie se întâmplă. Fenomenul AI washing este practica prin care firmele se bat cu pumnul în piept cu privire la utilizarea tehnologiilor AI, fără un fundament real. Altfel spus, se întrec în promisiuni vagi despre beneficii care nu sunt îndeplinite, cu scopul de a atrage investitori sau de a-și crește vizibilitatea. Acest fenomen nu e ferit de implicații juridice: în SUA, organismele de reglementare monitorizează declarațiile companiilor despre AI, iar sancțiunile pentru informații false includ amenzi, acțiuni corective sau chiar acuzații de fraudă împotriva managerilor.
Un fel de sindromul Stockholm: muncitorii asiatici sunt atrași de România chiar dacă-i abuzează.
Imigranții asiatici care s-au stabilit în România primesc salarii variate, de la 600 de euro pentru lucrători necalificați în ferme până la peste 1.000 de euro pentru chefi de bucătărie. Pe lângă salariul de bază, majoritatea angajaților străini beneficiază de diurnă, mese, cazare și, în unele cazuri, transport între locul de cazare și locul de muncă (sau cel puțin așa ar trebui).
Cu toate acestea, există multe probleme legate de abuzuri și condiții de muncă dificile. Expertul în migrație Anatolie Coșciug subliniază însă că mulți muncitori nu au calificările necesare pentru posturile pentru care sunt aduși, ceea ce ar fi inacceptabil în alte țări europene. Statul român nu oferă suficiente reglementări pentru a proteja drepturile muncitorilor străini, iar companiile de recrutare nu sunt verificate corespunzător. În plus, muncitorii asiatici sunt adesea supuși unor ore de muncă excesive și condiții de muncă nesigure.
„E important de observat că tot procesul este gândit în termeni pur comerciali. Statul nu vrea să aibă nimic de-a face cu asta și totul cade pe umerii companiilor: recrutarea, deplasarea, responsabilitatea de a-i păstra la locul de muncă. Ce faci dacă o companie care a adus 1000 de oameni se închide? Nimeni nu-și asumă responsabilitatea.”, a declarat Anatolie pentru HotNews.
Chiar și în fața abuzurilor, cei mai mulți dintre aceștia aleg să vină în România în speranța unei vieți mai bune.
Jumătate dintre angajați (nu) se simt apreciați.
Aproximativ 56% dintre angajați se simt apreciați la locul de muncă, în timp ce 44% se simt neapreciați sau neutri în legătură cu contribuțiile lor, arată un studiu realizat de Canva. În ceea ce privește diferențele de gen: bărbații se simt mai apreciați (63%) decât femeile (51%). Această discrepanță se datorează prejudecăților și culturilor organizaționale care subestimează contribuțiile femeilor.
Dintre angajații care se simt foarte apreciați, jumătate lucrează la birou, 35% în regim hibrid și 15% de la distanță. Acest lucru subliniază importanța instruirii managerilor în gestionarea echipelor flexibile, deoarece 70% dintre manageri nu au beneficiat de formare în acest sens.
De ce e atât de importantă aprecierea? Ei bine, angajații care se simt apreciați sunt mai motivați, în timp ce doar 6% dintre cei care nu se simt apreciați sunt foarte motivați. Mai mult, aprecierea nu ar trebui să fie prezentă doar la evaluările anuale, ci ori de câte ori un angajat merită.
💡 Uite ce fain:
Când ai un șef tânăr și nu știi cum să-i ceri o mărire de salariu:
📖 Cartea câștigătoare.
Este firesc să încercăm să facem mereu totul cât mai bine cu putință, chiar dacă asta înseamnă să ne neglijăm? Este firesc să ne străduim să evoluăm și să nu fim niciodată mulțumiți de noi înșine?
În cartea „Perfecționismul, o problemă?”, Vincent Trybou, psiholog și psihoterapeut clinician, explică tehnicile prin care un raționament sănătos poate să deosebească perfecționismul normal de cel patologic și oferă soluții pentru ca impactul poverii pe care o cărăm în spate toată viața, de multe ori fără să ne dăm seama, să fie cât mai mic.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Lore, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.
Bro, mișto newsletter-ul!
Bookster