#108: Afacerile remote se încoronează drept „cele mai productive”; Sfârșitul lui Glassdoor e aici?; Mamele lucrează lunar 120 de ore suplimentare neplătite; Suntem pregătiți să ne vedem salariile?
Bonus: Joburile viitorului; 61% dintre români nu dorm din cauza stresului; Fertilitatea a scăzut la jumătate în ultimii 70 de ani; E-dezastru în sistemul medical și e-Factura.
Servus! Ne găsești și în versiunea internațională, aici. Trimite cele mai valoroase informații și către prietenii sau colegii tăi, indiferent de limba vorbită. Când putem spune că e mai bine acasă?
Transparența salarială - cutia Pandorei de pe birou?
60% dintre companiile din Statele Unite își publică intervalele salariale în anunțurile de angajare, arată un studiu care a chestionat peste 5.700 de lideri și profesioniști din domeniului resurselor umane la sfârșitul anului 2023. Creșterea față de anul precedent este de 15%, iar din totalul angajatorilor care practică transparența salarială, 21% fac acest lucru deoarece legea îi obligă, în timp ce 39% o fac independent de legislație.
Show me yours, I’ll show you mine.
Transparența salarială pare să crească implicarea angajaților care își arată interesul față de acest subiect, punând mai multe întrebări despre salariile lor. Cu toate acestea, 13% dintre companii se opun transparenței salariale. Motivele principale sunt costurile pe care le presupune implementarea sistemelor necesare standardizării și publicării structurilor salariale, precum și reticența de a dezvălui concurenților din piață informații despre nivelul salariilor oferite. Mai mult, 14% dintre lideri spun că angajații au plecat pentru că au văzut joburi cu salarii mai mari în alte companii, iar 11% și-au dat seama că primesc un salariu mai mic decât alți angajați, pentru un rol similar.
În Uniunea Europeană avem încă de anul trecut o Directivă care urmărește stabilirea unor standarde de transparență salarială. Practic, angajatorii vor trebui să asigure transparența salarială atât înainte, cât și după angajare. Cum dreptul european primează în fața legislației naționale, Codul Muncii va trebui să fie și el actualizat, iar termenul pentru transpunerea legislației este 7 iunie 2026.
Discriminarea de gen, limbaj universal pe piața muncii.
Banca Mondială a constatat că, la nivel mondial, diferențele dintre femei și bărbați sunt mult mai mari decât se credea anterior, și că nicio țară a lumii nu oferă ambelor sexe aceleași oportunități în câmpul muncii. Ultimele cercetări arată că eliminarea acestui decalaj ar putea crește produsul intern brut global cu peste 20%. Raportul evaluează pentru prima dată modul în care 190 de ţări implementează legile existente pentru protejarea femeilor şi arată că există un decalaj „şocant" între politică şi practică.
Cea de-a zecea ediție a raportului „Femeile, afacerile și legea" arată că siguranța femeilor la nivel global este scăzută, cu un scor de doar 36 din 100. Asta înseamnă că femeile au doar o treime din nivelul de protecție juridică necesar pentru a le proteja împotriva violenței domestice, hărțuirii sexuale, căsătoriilor infantile și femicidului. Deși 151 de țări au legi împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă, doar 39 dintre acestea acoperă abuzurile în spațiile publice sau în transportul în comun, lăsând femeile neprotejate în drumul lor spre/ de la locul de muncă.
98 din cele 190 de economii evaluate au adoptat legislația pentru remunerarea egală, însă doar 35 dintre ele au implementat măsuri de transparență salarială sau mecanisme de aplicare a legii pentru a aborda diferențele. Chiar dacă noi nu stăm rău, ca medie globală femeile câștigă 77 de cenți din fiecare dolar câștigat de un bărbat.
„Peste tot în lume, legile și practicile discriminatorii împiedică femeile să lucreze sau să înființeze afaceri pe picior de egalitate cu bărbații", a declarat Indermit Gill, economist-șef al Grupului Băncii Mondiale.
Femeie = sacrificiu. Rolul mamei, cel mai greu din România.
Raportul "Ce Rost are Mama în România?", lansat de Andra Pintican în cadrul proiectului
este cu siguranță unul dintre cele mai curajoase demersuri făcute pe la noi în ultimii ani. Lupta femeilor de a îmbina cerințele carierei cu cele ale maternității sunt pentru prima oară surprinse fidel și asumat printr-o muncă de cercetare ce reunește experiențele a peste 1500 de mame.Unul dintre cele mai importante fenomene surprinse este "Double burden syndrome". Acesta descrie cum mamele, pe lângă responsabilitățile profesionale, depun lunar un efort suplimentar de 120 de ore pentru îngrijirea familiei și a casei.
Din paginile raportului rezultă tabloul complex al vieții româncelor: aproape 20% dintre mame nu-și dedică nici măcar o oră pe săptămână pentru ele însele, în timp ce 60% de-abia ajung la 1-3 ore de relaxare săptămânal, în condițiile în care programul supraîncărcat include și 30 de ore de muncă casnică. Stresul cotidian și lipsa odihnei își spun cuvântul, ducând la rate ridicate de anxietate și un somn agitat, ceea ce afectează profund atât starea de sănătate fizică, cât și pe cea emoțională și mintală. Acest cerc vicios conduce mamele spre un sentiment accentuat de vină: „Sunt o mamă rea”, „Nu fac destul”, „Fac de toate și nimic bine”. Îți sună cunoscut? Astfel, „femeie” ajunge să fie sinonim cu:
Și totuși, câte mâini are o mamă?
Alte concluzii esențiale ale studiului:
Mamele nu mai apucă să-și exercite și rolul de femeie: în medie, femeile cu copii se consideră 62,40% mame, 27,20% angajate și doar 6,70% femei, respectiv 2,70% soții;
Între rolul de mamă și cel de angajată, aproape 70% dintre femei spun că le mai rămâne foarte puțin timp pentru ele;
46% dintre mame se simt copleșite și epuizate din punct de vedere emoțional;
73,9% din mame au indicat că nu primesc consiliere psihologică, deși sprijinul emoțional și psihologic se află pe primul loc în topul resurselor de care ar avea nevoie pentru a fi mai bine;
88% dintre mamele între 26-25 de ani și 87,24% dintre cele între 36-45 de ani semnalează un echilibru extrem de precar între viața profesională și cea de familie;
În ceea ce privește fricile mamelor angajate, pe primele locuri se regăsesc: „să nu-mi acapareze jobul tot timpul și să nu mai fiu disponibilă emoțional pentru familia mea” și „să nu mă pierd pe mine între rolul de mamă și cel de profesionist”. Un job pierdut se regăsește pe ultimul loc, pentru doar 2,61% din angajatele de 18-45 de ani.
„Ce Rost are Mama în România?" nu e un strigăt de ajutor, ci un îndemn la acțiune. Este vital să recunoaștem rolul mamelor în societate, și să le oferim resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a depăși aceste provocări. La finalul raportului vei găsi și un instrument de autoevaluare a calității vieții, o resursă valoroasă pentru oricine dorește să-și analizeze și să-și îmbunătățească starea de bine. Dacă ești mamă, îți recomandăm să-l încerci și să ne împărtășești experiența ta, pentru a contribui la crearea unui dialog necesar și la clădirea unei societăți care susține sănătatea și bunăstarea mamelor și, implicit, a generațiilor viitoare.
Sfârșitul anonimatului pe Glassdoor? Libertatea de exprimare, redusă la tăcere.
Recent, platforma Glassdoor a stârnit controverse prin introducerea unei noi funcții care obligă utilizatorii să își verifice identitatea cu numele complet, funcția și compania pentru care lucrează, renunțând astfel la anonimat, cel puțin în relația cu reprezentanții platformei.
Mulți utilizatori se bazau pe anonimatul total pentru a lăsa recenzii despre companii, a expune probleme ce țin de cultura organizațională sau a negocia salarii mai bune. Schimbarea impusă de Glassdoor naște temeri privind confidențialitatea datelor personale, deoarece crește riscul ca informațiile să fie supuse unor ordine judecătorești sau scurgeri de date.
Glassdoor a încercat să calmeze tensiunile, afirmând că a reușit să respingă peste 100 de solicitări de divulgare a identității utilizatorilor în trecut. Cu toate acestea, mulți utilizatori rămân sceptici și consideră că noua funcție contravine principiilor fundamentale al platformei: libertatea de exprimare și anonimatul. Rămâne de văzut cum va fi afectat numărul și calitatea recenziilor publicate pe platformă.
Copilul singur la părinți devine norma mondială.
Declinul semnificativ al ratelor de fertilitate va împiedica majoritatea ţărilor să îşi menţină nivelurile actuale de populaţie în acest secol, arată un studiu recent, care atrage atenţia asupra dezechilibrelor de la o regiune la alta. Studiul arată că:
155 (76%) din cele 204 ţări și teritorii din întreaga lume vor avea rate de fertilitate (numărul mediu de copii născuţi de femeile cu vârstă fertilă) sub nivelurile de înlocuire a populaţiei în 2050.
În Europa Occidentală, rata medie totală a fertilităţii va ajunge la 1,44 copii per femeie în 2050 şi va scădea până la 1,37 în 2100.
Coreea de Sud va avea cea mai scăzută rată de fertilitate, de numai 0,82, la mijlocul secolului.
Rata globală de fertilitate a scăzut la mai puţin de jumătate în ultimii 70 de ani, de la aproximativ 5 copii per femeie în 1950 la 2,2 în 2021.
În 2021, 110 țări (54%) aveau rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire a populaţiei, de 2,1 copii per femeie. În timp ce populaţia ţărilor sărace va continua să crească, ea va scădea în statele dezvoltate - dezechilibru ce riscă, potrivit cercetătorilor, să aibă „consecinţe grave pe plan economic şi social”.
O nație mistuită de dor de casă.
În România mai trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, adică la fel ca în 1966. Mai mult, o statistică a Ministerului de Externe din același an arăta că circa șase milioane de români (aproape un sfert) locuiesc în străinătate. Copiii lor sunt acum copiii altor țări. Asta scriam în ediția #104 a newsletterului, iar acum, am găsit o imagine care să ilustreze perfect dorul de casă, care îi macină pe românii plecați să muncească în toată lumea, în speranța un trai mai bun. Ce putem face pentru a le spune cu încredere că e mai bine acasă?
E-dezastru: Medicii de familie din România au ajuns să stea „14 minute la calculator și doar 1 minut cu pacientul”.
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), esențial pentru orice act medical în România, este aproape paralizat de la începutul anului, iar asta afectează pacienții, medicii de familie și întregul sistem CNAS, care nu pare să mai știe ce se întâmplă cu banii pe care îi dă pe servicii.
Digitalizarea defectuoasă și investițiile realizate fără previziunea necesităților viitoare au adus sistemul în pragul colapsului. Medicii de familie sunt printre cei mai afectați, întrucât au ajuns să petreacă aproape întregul timp alocat pacienților în luptă cu sistemul digital deficitar, menit să-i ajute. Această situație, în care "din 15 minute alocate pentru pacient, 14 minute se folosesc pentru sistemul informatic", după cum reclamă Gindrovel Dumitra, secretar general al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), scoate în evidență discrepanța între intențiile de digitalizare și realitatea practică a sistemului de sănătate din România, excelent documentată într-un articol Panorama. Experții sugerează azi chiar o revenire temporară la metode offline, până la construirea unei noi infrastructuri digitale.
Informațiile pe care le culegem pentru tine îți sunt de folos? Să știi că și pe noi ne ajută mult sprijinul tău. Cum o poți face? Simplu: 1. prin distribuirea conținutului nostru pe platforma ta preferată. 2. Pe lângă inimioare virtuale, ne poți face cinste și cu o cafea. 3. Dacă ești fan și mai înfocat, poți deveni abonat premium Youtube (așa primești și acces mai rapid, în exclusivitate, la materialele publicate). Indiferent de metoda de susținere aleasă, noi îți mulțumim că ești aici și ne citești, ne comentezi și ne ajuți să fim tot mai buni.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Românii codași și la calitatea somnului. 61% dintre români se plâng de calitatea somnului, acuzând stresul, scumpirile și orele prelungite de muncă, iar asta ne clasează pe penultimul loc în UE la odihnă.
___
Grija pentru angajați, premiată. MedLife a câștigat aurul la categoria Best Employee Engagement & Experience Campaigns a competiției COMMA, una dintre competițiile importante din industria comunicării din România. După pandemie, oboseala profesională și burnoutul au devenit probleme tot mai importante pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Cu scopul de a combate acest fenomen și a îmbunătăți implicarea și starea de bine a angajaților, în 2023, MedLife a lansat prima expediție medicală pe Vârful Omu.
___
Inegalitățile de gen sunt cauza crizei globale din domeniul sănătății și al asistenței medicale. Femeile, care reprezintă o majoritate covârșitoare în forța de muncă plătită (67%) și neplătită (76%) din acest sector, se confruntă cu condiții de muncă precare și o recunoaștere insuficientă a contribuțiilor lor esențiale. Asta duce la un sistem de sănătate cu rezultate mai slabe, conform unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă vrem să avem sisteme de sănătate și îngrijire durabile și eficiente, trebuie să începem prin a valorifica în mod echitabil și a investi în cei care lucrează în aceste domenii.
___
Reprezentarea femeilor în politică și administrația locală dezvăluie niște cifre cu adevărat rușinoase. Aflăm de la Centrul Filia că într-un sfert din comunitățile țării noastre nu există nicio femeie aleasă într-o funcție publică. Important de știut este și că 78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic. Și pentru că suntem în an electoral, rămâne să măsurăm și la anul câte femei au reușit să fie alese în funcții importante.
___
Mai vrei un pic de inspirație? Iată femeile anului 2024, conform revistei Time.
___
Tennessee, leagănul muzicii country, devine primul stat american care va avea legislație pentru protejarea muzicienilor împotriva AI. Legea care intră în vigoare de la 1 iulie va interzice replicarea vocii unui artist fără consimțământul său. Crezi că este o modalitate potrivită de a proteja și mâine joburile de azi?
___
Munca flexibilă, și mai accesibilă pentru britanici. Angajații vor putea solicita aranjamente de lucru flexibil încă din prima zi de angajare, datorită noilor reglementări care intră în vigoare din 6 aprilie în Regatul Unit. Anterior, era necesar ca angajații să aștepte 26 de săptămâni înainte de a putea face astfel de solicitări. Nu mai este necesar nici ca angajații să-și justifice detaliat cererea, simplificând procesul de aplicare pentru muncă flexibilă, care include opțiuni precum orele de lucru, modelul de lucru și spațiul preferate - de exemplu, muncă hibridă. În plus, angajatorii trebuie să răspundă la aceste cereri în două luni, nu trei, cum era înainte.
___
Hornbach deschide un HUB IT în România, menit să sprijine operațiunile internaționale pentru cele 9 țări în care grupul german de retail este prezent. Decizia înființării hubului în țara noastră este argumentată, în primul rând, prin forța de muncă locală bine pregătită. „Hornbach IT Hub România va deservi exclusiv grupul Hornbach și va fi, mai concret, o extensie a departamentului de IT din Germania.” Hubul va servi totodată și ca centru de inovație.
___
„Una zice, alta face” se aplică și angajatorilor. După ce a implementat recent o politică obligatorie de revenire la birou, Dell a anunțat că, din luna mai, angajații care lucrează de acasă nu vor mai fi eligibili pentru promovări sau schimbări de rol. Această decizie este surprinzătoare, având în vedere faptul că, înaintea pandemiei, Dell a implementat un regim de lucru hibrid și susținea că nu își va obliga angajații să lucreze de la birou.
___
Amenzile pentru RO e-Factura nu se mai aplică de la 1 aprilie, ci de la 1 iunie. Ministerul Finanțelor a adoptat această decizie pentru a mai lăsa timp de acomodare celor 74.000 de societăți plătitoare de TVA care nu folosesc încă noul sistem de transmitere a facturilor.
___
Noile orizonturi profesionale: cinci domenii de carieră în ascensiune în Europa. Odată cu adoptarea legii privind Inteligența Artificială, Europa se află în mijlocul unei transformări majore. În consolidarea poziției UE în reglementarea noilor tehnologii, cinci roluri noi devin tot mai relevante - iar specialiștii, tot mai căutați. Inginerii în inteligență artificială, inginerii de prompt, analiștii de cybersecurity specializați în AI, specialistul sau consultantul în tehnologie AI și ofițerul de etică AI reprezintă direcții de carieră-cheie în noua realitate a pieței muncii.
___
Ministerul Educației a anunțat un proiect despre burse noi și camere de filmat în clase. Aceasta a propus ca bursele de merit (450 de lei) să se acorde elevilor care au media peste 9,50 pe an, iar elevii care au media anuală de cel puțin 7,00 și se află în primii 30% dintre elevii din clasă să primească bursă de reziliență (300 de lei). O noutate sunt și camerele audio și video montate în clase, fără acordul părinților sau profesorilor, justificat ca măsură de combatere a violenței în școli. Tu ce crezi despre aceste măsuri propuse?
___
Un scurt reminder că nu sunteți prea tineri să faceți lucruri mărețe, preluat din newsletterul
.___
Rețelele de socializare sunt percepute ca fiind principalele canale expuse dezinformării (43%), urmate de posturile TV (37.9%), site-urile de știri (7%), ziare, reviste (5,2%) și posturi de radio (1,2%).
___
Vremuri grele pentru middle manageri, care reprezintă 31,5% din totalul disponibilizărilor din 2023 în SUA, potrivit unei analize realizate de Live Data Technologies. Efectul este previzibil - managerii sunt mai puțin încrezători decât restul angajaților în perspectivele de business ale companiilor pentru care lucrează.
___
Afacerile 100% remote, autoproclamate drept cele mai productive. Întreaga dezbatere asupra politicii de întoarcere la birou poate fi reluată în lumina noului raport Impactul Tehnologiei la Locul de Muncă. 64% dintre afacerile remote consideră că sunt foarte productive, comparativ cu 54% dintre cele care au optat doar pentru prezență fizică la birou și 53% dintre cele cu sistem de lucru hibrid. În plus, afacerile remote recrutează mai ușor cu 44%. Raportul subliniază, de asemenea, că utilizarea inteligenței artificiale ajută – 72% dintre afacerile care folosesc în mod uzual AI raportează o productivitate mult mai ridicată decât restul.
Bookster a jucat cartea scandalului. HR sau matematician, asta e întrebarea.
O tânără care a candidat pentru un post de HR pentru Bookster a detaliat într-un clip TikTok procesul de recrutare prin care a trecut. A trebuit să completeze mai multe modele de teste de găsire a soluțiilor până să îl completeze pe cel oficial – un test GMAT – care este, de fapt, un test de logică matematică, cu ecuații complexe, și care, cel puțin aparent, nu ar avea legătură cu fișa postului unui HR.
Clipul s-a viralizat, și deși inițial tânăra nu spusese numele companiei, oamenii s-au prins, ba chiar au semnalat situații similare. Drept răspuns, Bookster a postat 3 clipuri care ironizau anumite secvențe povestite de candidată, a dezvăluit informații confidențiale și se pare c-a „fabricat” niște conturi doar cu aceste scopuri.
Tu ce părere ai despre această situație - de unde a pornit greșeala?
Angajații non-UE care intră în România, obligați să aibă contract de muncă în 15 zile de la intrarea în țară.
Asta le permite să-și prelungească dreptul de ședere temporară în scop de muncă, conform Ordonanței de Urgență publicată de Guvernul României. De asemenea, angajatorii trebuie să demonstreze că desfășoară efectiv activitate în domeniul pentru care solicită aviz pentru angajarea oamenilor. Această măsură vine în contextul aplicării condițiilor de intrare în Schengen pentru România și implică necesitatea unei monitorizări mai stricte a firmelor care aduc anual aproximativ 100.000 de noi angajați străini în țară.
Protejează-te împotriva traficului de persoane cu scopul exploatării prin muncă.
Inspectoratul General pentru Imigrări ne oferă patru sfaturi utile pentru a ne ține departe de poziția de victimă și-a ne proteja împotriva traficului de persoane care are ca scop exploatarea prin muncă:
Verifică întotdeauna credibilitatea agențiilor de recrutare sau a angajatorilor. Caută informații despre aceștia și evită situațiile suspecte.
Fii conștient de drepturile tale în ceea ce privește contractul de muncă, salariul, condițiile de lucru și orele de muncă. Refuză oferte care par prea bune pentru a fi adevărate.
Rămâi vigilent la semnalele de avertizare, cum ar fi controlul excesiv, confiscarea documentelor sau limitarea libertății de mișcare.
Păstrează o comunicare deschisă cu prietenii și familia despre deciziile tale legate de muncă și călătorii. Împărtășește-ți planurile pentru ca alții să știe unde te afli și să te poată ajuta în caz de nevoie.
Americancele, mai stresate și nemulțumite la muncă.
Tot mai multe femei din Statele Unite se confruntă cu frustrare din cauza stresului, volumului mare de muncă, a lipsei flexibilității și dezechilibrului între muncă/familie/timp liber și se gândesc să renunțe la job, arată un sondaj anual realizat de CNBC în colaborare cu SurveyMonkey.
Principalele concluzii ale studiului relevă:
Mai puține creșteri salariale: Doar 39% dintre femei au beneficiat de o creștere salarială în 2023, comparativ cu 44% în 2022.
Salarii mai mici: 17% dintre femei au salariul mai mic decât acum un an, comparativ cu 15% în 2022.
Dorința de schimbare: 22% dintre femei s-au gândit serios să renunțe la locul de muncă în ultimele 12 luni.
Deteriorarea echilibrului muncă-timp liber: Una din cinci femei consideră că acest echilibru s-a înrăutățit în ultimul an.
Aceste date evidențiază nevoia unor măsuri concrete din partea angajatorilor. Oferirea unor opțiuni de muncă hibride și flexibile, precum și o gestionare mai eficientă a volumului de muncă pot contribui semnificativ la îmbunătățirea satisfacției profesionale a femeilor.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Ție îți priește programul de muncă de la 9 la 5?
Și dacă vrei să tragi un pui de somn în mijlocul zilei, să mănânci liniștit și apoi să te întorci la lucru, de ce nu? Esențial este să se facă treaba la timp, nu contează cum și când. Poate sună rebel, dar are sens, nu? Este viziunea unor manageri din generația Z, dar nu numai, care sătui de formalități, au introdus pauze de relaxare, ședințe informale sau politica „nici o ședință după prânz”.
Antropologia ne sugerează că acest punct de vedere poate fi unul valid. Experții în somn arată că este mai sănătos să-i permiți ceasului biologic să se sincronizeze cu orele de lumină naturală, decât să-l forțezi să se trezească cu noaptea în cap. Un alt studiu efectuat în rândul a 10.000 de angajați ne arată că 45% dintre cei cu program de 8 ore pe zi, lucrează doar jumătate din acest timp, petrecând cealaltă jumătate pe internet, pe social media sau în pauze de cafea.
În mod evident, liderii tradiționali privesc cu neîncredere și ușor dispreț aceste inovații. „Cum adică să nu vii la birou la 9 dimineața? Cum să vrei flexibilitate și respect față de ritmul tău natural? La muncă, nu la plimbare!”
Să ne amintim totuși că ziua de lucru, așa cum o știm noi, cu muncă de dimineața până seara, a fost instaurată în secolul XVIII. Poate că a venit timpul să ne întrebăm dacă merită să continuăm în stilul acesta. Soluția probabil este undeva la mijloc. Un echilibru între inovație și tradiție, între flexibilitate și disciplină, între respectul pentru individualitate și nevoia de coeziune și eficiență în echipă. Haideți să lăsăm deschis dialogul și să construim punți, nu ziduri, între generații. Până la urmă, toți ne dorim același lucru: să mergem la serviciu, nu la scârbiciu.
Scrie-ne și în comentarii, drept completare, ce părere are angajatorul tău despre asta și dacă programul tău propriu-zis de lucru este unul agreat sub această formă.
Highlights concedieri.
Minim 1600 de angajați ai companiei Webasto, gigant furnizor auto, vor fi concediați. Concedierile vor avea loc în Germania.
Cel mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice, Longi Green Technology Energy Co. urmează să dea afară o treime din angajați. Industria se confruntă cu o supracapacitate de producţie şi o concurenţă intensă.
Stellantis concediază aproximativ 400 de angajați americani din unitățile sale de inginerie, tehnologie și software, pentru a reduce costurile. Purtătoarea de cuvânt a refuzat să comunice numărul exact de angajaţi care sunt concediați, însă o sursă a confirmat că ar fi vorba despre aproximativ 400 de persoane.
Îmbunătățește-ți performanța ca să te pot da afară!
Înainte să concedieze 27.000 de oameni, Amazon a plasat un număr mare de angajați în programe de îmbunătățire a performanței (PIP - Performance Improvement Plans). Aceste programe sunt o modalitate de a le spune oficial angajaților că trebuie să se perfecționeze, iar includerea într-un PIP este în general înțeleasă ca un pas spre concediere. Deși, dacă ele sunt realizate corect, sunt un real sprijin pentru un angajat și îl pot ajuta să își păstreze jobul, nu să îl piardă.
Cu aproximativ șase luni înainte de începerea concedierilor, Amazon a plasat mai puțin de 2.000 de angajați într-un astfel de program. Odată ce au început disponibilizările, peste 3.300 de angajați pe lună se aflau într-un astfel de plan. Ulterior, numărul a continuat să crească și mai mult, potrivit Business Insider.
Această metodă e folosită din ce în ce mai des în companiile mari (și Meta și Google au procedat asemănător) și are ca scop determinarea angajaților să plece de bună voie.
💡 Uite ce fain:
Moment istoric în medicină: rinichi de porc transplantat cu succes la om. Realizată la Spitalul General din Massachusetts, operația deschide noi orizonturi de speranță persoanelor care așteaptă transplanturi. Utilizarea organelor provenite de la porci modificati genetic în transplanturile umane sunt cea mai realistă potențială soluție, în contextul deficitului critic de organe umane disponibile. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, se recuperează bine după intervenția chirurgicală de patru ore care a avut loc în 16 martie.
___
O nouă (șansă la) viață: Beneficiarii organelor transplantate experimentează schimbări de personalitate și amintiri care par să aparțină donatorilor, confirmă un nou studiu de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Colorado. Aproape 90% dintre participanții la studiu au raportat modificări de personalitate după operație, indiferent de tipul organului transplantat. Cercetările sugerează că atât trăsăturile fizice, cât și schimbările de personalitate sunt comune după transplant, implicând diverse teorii de natură psihologică, biochimică și energetică, pentru a explica aceste fenomene. Aceste modificări includ noi preferințe în alimentație, muzică, și chiar amintiri specifice care nu aparțin experienței primitorului, sugerând un posibil transferare de amintiri și trăsături de personalitate de la donator. Rămâne de văzut cum se leagă știrea asta cu cea mai sus.
✨ InSPORation:
Sociologia ne învață despre „profeția care se autoîmplinește”, un concept care se aplică și în contextul persoanelor „atipice”. Un video recent publicat de Canadian Down Syndrome, ca parte a unei campanii deștepte de conștientizare, ne arată de unde începe de fapt schimbarea. Mesajul #AssumeThatICan ne îndeamnă să ne reconsiderăm preconcepțiile și atitudinea și să contribuim la transformarea unor presupuneri pozitive în realitate.
Dacă ai ratat cumva campania asta fabuloasă, vrem să ne asigurăm că ajunge și la tine:
📖 Cartea câștigătoare.
„Rațiune pentru a fi fericiți” te învață să gândești strategic folosind teoria jocului pentru a lua decizii mai bune în viața personală, precum obținerea locurilor dorite în avion sau gestionarea relațiilor, dar și în probleme globale ca schimbările climatice.
Cartea explorează alegerea rațională, bunăstarea colectivă și cum putem contribui la o lume mai bună prin gândire strategică. Spor la citit!
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Sergiu O., Mihai și Sergiu U..
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Aia cu "Mamele lucrează lunar 120 de ore suplimentare neplătite" e un titlu cam clickbait. :)
Că au o viață personală mai dificilă este cu totul altceva. Credeam inițial că e vreo firmă care dă overtime la mame. :))
În altă ordine de idei:
„Mamele nu mai apucă să-și exercite și rolul de femeie: în medie, femeile cu copii se consideră 62,40% mame, 27,20% angajate și doar 6,70% femei, respectiv 2,70% soții;”
Ce înseamnă rolul de femeie? E o întrebare autentică, nu înțeleg la ce anume se referă. Credeam că și mama și soția și angajata sunt femei, eu văd 100% femeie acolo. Poate înțeleg greșit...
Aia cu copilul singur la părinți nici nu știu dacă e bună sau rea... Suprapopulăm, copiii sunt scump de crescut și bani nu sunt, motivele sunt multe... Face Elon pentru noi toți. :))
Ce mă îngrijorează e într-adevăr acel dezechilibru între țările dezvoltate și nedezvoltate, și consecințele pot fi mai mult decât economice - chiar și socio-politice.
La treaba cu odihna subscriu, mai ales că am lucrat în corporații de tip tradițional și somnul devenise o problemă. De când cu munca de la distanță și schimbat angajatorul, e muuuult mai bine!!
Forța de muncă neplătită din domeniul sănătății se referă la voluntari? Altă întrebare autentică, habar nu am. E singura explicație logică - nu înțeleg de ce ar exista forță de muncă neplătită altfel.
Dell sper că încearcă să-i dea afară pe angajații remote prin metode alternative, că altfel am o veste proastă pentru Dell... O să plece oamenii ăia cu prima ocazie. :))
Afacerile 100% remote, autoproclamate drept cele mai productive. - Subscriu!!! Fac parte dintr-una, și așa este.
Direct la ce mi-a atras in mod special atentia din post. Romanii de peste hotare.
Eu sunt unul dintre ei. Am plecat in luna mai 2022, dupa 5 luni in care ma loveam de lipsa unui serviciu. Am avut in Romania 21 de ani de experienta in domeniul juridic, ca avocat mai ales. Restrictiile din pandemie m-au afectat serios, eram cu totul incapabil sa lucrez, guvernul considera ca avocatii sunt "componenta esentiala a justitiei" si ca nu aveam dreptul la facilitati fiscale, restrictiile faceau imposibil pentru mine sa merg in instante etc. Am incercat ca atatia altii sa migrez spre o pozitie de consilier juridic intr-o firma, dar acolo m-am lovit de o discriminare crunta, asa numita supra-calificare, dar care in esenta era discriminarea pe motive de varsta. In Romania cine este trecut de 40 de ani nu este angajabil, se considera la nivel de politica a companiilor ca "trebuie sa lase locul unora mai tineri". Asa ca am plecat, imi este foarte bine in Malta, iar din vara anului trecut sotia si fetita au venit si ele aici. Ne este mai bine, nu vad de ce m-as mai intoarce, iar niciun argument ca "este mai bine acasa" nu mai are efect.
Dar, chiar daca suntem plecati din Romania nu inseamna ca copilul nostru este al altor tari. Ba chiar din contra, in fiecare duminica mergem la biserica romaneasca unde copii, nu doar se joaca (au camera de joaca acolo), dar socializeaza, am avut organizari de mersul cu colindul pe la casele romanilor din comunitate, dar si invitati de primarii ale oraselor de pe insula si chiar la presedintele Maltei. Avem scoala parohiala de duminica, pentru activitati, lectii de istoria Romaniei etc.
Concluzia este, ca mai mult decat se vehiculeaza in general pe internet, Romania este in noi... Suntem in continuare romani, iar mesajele cu "era mai bine acasa" sunt populiste si nu sunt placute.