Hacking Monday #59: O carte românească devine fenomen internațional: „IMPOSIBIL e doar un cuvânt”. Alex Donovici: „Se vede de la o poștă tânărul care a primit cărți și cel care nu a primit”.
Bonus: România a câștigat aurul la informatică și canotaj; Află cum poți fi protagonistul unui episod Hacking Work; Extra: De la angajat la freelancer în cinci pași.
Servus! Săptămâna bună se cunoaște de lunea. Poftim niște vești interesante, idei proaspete și evenimente, care să te inspire pentru finalul verii. Să-ți fie de folos!
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
„Imposibil e doar un cuvânt”: o carte românească rupe topurile din Coreea și China. Seria „Țup”, scrisă de Alex Donovici, a ajuns în top 50 cărți pentru copii publicate anul acesta conform uneia dintre cele mai mari librării din China, la doar două săptămâni de la lansare. Asta deși în China se publică anual în jur de 200.000 de cărți, iar cele pentru copii reprezintă cam o treime din această piață imensă: aproximativ 60.000 de cărți noi în fiecare an.
Primele două cărți „Țup” au avut un impact similar și în Coreea de Sud, lansarea lor fiind marcată prin recenziile pozitive ale celor mai iubiți autori asiatici de literatură pentru copii.
Dar să nu uităm de unde a început totul. În România, seria „Țup” a devenit rapid un fenomen. De la lansarea primei cărți, în 2018, s-au tipărit 13 tiraje, iar întreaga serie are aproape 180.000 de exemplare tipărite și vândute până azi. „Țup” este, de asemenea, singura serie românească pentru copii publicată în 10 țări, printre care și Turcia, Ungaria, Spania, Portugalia. Și asta nu e tot: urmează Polonia în această toamnă și Franța anul viitor.
Întrebat ce crede referitor la comportamentele actuale ale românilor și dacă tinerii au șanse să schimbe lucrurile și dincolo de „bula” noastră, Alex răspunde:
„Ăsta-i adevărul, citim cel mai puțin dintre toți cetățenii Uniunii, dar lucrurile au șansa să se schimbe. Copiii din această generație citesc mai mult pentru că părinții lor au citit mult – e drept, în cazul multora dintre cei născuți în ‘80, nici nu prea aveau ce să facă altceva. Generațiile viitoare vor citi și mai mult dacă părinții le vor cumpăra cărți și vor citi cu ei încă de mici, și dacă școala le va oferi materiale atrăgătoare cu care să continue.
Însă, pentru ca autorii români să devină cunoscuți și în școli, este esențială promovarea operelor lor, ceea ce în România încă lipsește. Cărțile pentru copii nu pot avea o viață fără voi. Fără voi stau o vreme într-un raft, apoi intră în uitare și dispar. Sunt date la „topit”. Copiii, părinții și dascălii împreună pot da viață cărților.
Și, deși în țara asta a noastră, ultima la citit în UE, foarte mulți subestimează încă importanța cărților în copilărie, există oameni care le iubesc și au nevoie de ele, dar nu și le permit în mod normal. Așa că încercăm să facem cât mai des campanii cu reducere de 50%, pe care le anunț anticipat pe pagini – ultima tocmai ce s-a încheiat, dar vor mai urma. Dacă aceste reduceri ajută măcar un părinte, măcar un copil, noi suntem fericiți.”
Concluzia? „Este o diferență uriașă între o minte care a primit cărți și una care nu a primit. Vocabularul, modul de a gândi, flexibilitatea, exprimarea, viteza de reacție, capacitatea de a găsi soluții – toate acestea sunt profund influențate de lectură. Din punctul meu de vedere, nu există comparație: se vede de la o poștă tânărul care a citit în copilărie și cel căruia nu i s-a citit.”
Cunoști români remarcabili? Scrie-ne despre oamenii/ companiile/ proiectele sau produsele care au făcut performanță în (sau pornind din) România și promitem să le aflăm și spunem mai departe povestea.
___
În 2023, 83,5% dintre tinerii absolvenți din UE erau angajați, în creștere față de 82,4% în anul anterior, continuând trendul ascendent din ultimul deceniu (cu excepția scăderii din 2020, cauzată de pandemie), conform Eurostat. Rata de angajare a tinerilor absolvenți (cei cu vârste între 20 și 34 ani) a înregistrat în 2023 o diferență semnificativă între cei cu studii superioare (87,7%) și cei cu studii medii (78,1%), subliniind importanța nivelului educațional în piața muncii.
___
Trăim „cea mai bună lume posibilă”, dar o ratăm în timp ce stăm cu ochii în ecrane. De ce preferăm să ne omorâm timpul stând pe rețelele de socializare, în loc să avem grijă de el și să învățăm să-l gestionăm? Cât din timpul nostru liber este cu adevărat timp liber, chiar și în concediu? Sorin Costreie, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București, ne explică cum ne poate ajuta un concept de acum trei secole:
„Noi privim lucrurile din perspectiva noastră și asta ne limitează. Dacă vedem lucrurile de la o anumită distanță, o să vedem că există nuanțe. E ca-ntr-o orchestră. Ai și sunet, și disonanțe. (...) Lumea noastră este guvernată de liber arbitru, avem posibilitatea să ne și înălțăm, dar și să coborâm. „Cea mai bună lume posibilă” este cea care dă perspectiva, dă liberul arbitru.
Marea noastră problemă este gestionarea timpului. Oricâte aplicații avem, oricâte sfaturi am respecta, timpul ne scapă printre degete. Nu știm să-l folosim, nu știm să-l prețuim. E vorba de perspectivă. După părerea mea, în vacanță trebuie să faci ceea ce ai vrut să faci în timpul anului și nu ai putut. Noi facem 365 de zile cam aceleași lucruri. Avem nevoie de aceste întreruperi în care să ne simțim altfel și să reintrăm cu bucurie în ritmul vieții.”
___
România a câștigat aurul la informatică și canotaj. Elevii români au obținut două medalii de aur și două de argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI) 2024. Dintre cele 25 de țări participante, România se plasează pe locul I. Mai mult, patru românce – Mariana-Laura Dumitru, Manuela-Gabriela Lungu, Emanuela Ioana Ciotău şi Patricia Cireş – au înregistrat cel mai bun timp din istorie (6:15,97) la Campionatele Mondiale de canotaj Under 23 din Canada.
___
Vrei să apari într-un episod de podcast Hacking Work? Întreaga noastră echipă se deplasează în 24-25 septembrie la București, pentru ediția aniversară Brand Minds. Ai strategii de împărtășit care chiar funcționează, idei bune și inspirație, ori vrei pur și simplu să ne saluți? Vino cu încredere să ne întâlnești și hai să construim împreună un episod special Hacking Work!
Dacă vrei să vii la ediția aniversară BRAND MINDS, dar nu ți-ai luat încă bilet – grăbește-te, e 95% sold out. Se anunță o experiență fabuloasă, în care nu doar că avem ocazia de a respira același aer cu cei mai mari gânditori contemporani ai lumii, ci și de a învăța, la prima mână, strategii imediat aplicabile de business și de-a cunoaște oameni valoroși din domeniul nostru (și dincolo de el).
Codul nostru e încă valabil – introdu HW12 în căsuța de reducere înainte de a finaliza plata, iar prețul scade automat cu 12% – e cea mai mare reducere de care vei putea beneficia (pentru orice număr de bilete), așa că n-o rata și ofer-o și altora.
🎞️ Episod nou: Cum îți aperi drepturile, ca angajat? Învață de la un avocat cum să te ferești de abuzuri.
Poate angajatorul să-ți taie din salariu?
Cum te aperi dacă ai fost hărțuit sau discriminat la locul de muncă?
Poate șeful să-ți urmărească prezența la laptop atunci când lucrezi de acasă?
Sunt legale clauzele de neconcurență care te limitează să te angajezi la un competitor?
Cum să negociezi o ofertă de muncă și ce trebuie să ceri înainte de a semna un contract?
Marius Barbu este avocat specializat în legislația muncii, iar răspunsurile lui la întrebările de mai sus și altele la fel de importante fac cât o sesiune de consultanță specializată.
Episodul apare azi, la ora 18:00. Abonează-te la canalul nostru de Youtube, ca să nu-l ratezi. 😊
💡 5 pași utili pentru a face tranziția de la angajat la freelancer.
Tot mai mulți angajați văd freelancingul ca pe o opțiune de carieră reală. Trecerea de la un loc de muncă tradițional la unul flexibil poate fi plină de satisfacții, dar necesită un plan bine pus la punct. Ca freelancer, nu mai ești doar un profesionist, ci și un mic antreprenor. Iată un ghid care te poate ajuta să faci această schimbare:
Promovează-te. Reputația ta este cel mai bun brand personal. Asigură-te că profilul tău online arată clar expertiza și realizările tale. Actualizează-l cu abilități noi, certificări și recomandări. Creează un portofoliu care să-ți demonstreze competențele. Fă networking: participă la evenimente, alătură-te grupurilor și discuțiilor online. Acestea îți pot aduce recomandări și oportunități noi.
Gestionează-ți contractele și finanțele. Ca freelancer, vei avea noi responsabilități financiare. Învață să redactezi contracte clare și negociază condiții avantajoase. Stabilește tarife corecte, aliniate la standardele din industrie. Consultă un consilier financiar, fă-ți un buget, monitorizează veniturile și cheltuielile, economisește pentru taxe.
Menține un flux constant de proiecte. Diversifică-ți clienții pentru a evita dependența de unul singur. Promovează-ți constant serviciile, actualizează portofoliul și caută mereu noi oportunități. Livrarea unor rezultate de calitate îți va aduce clienți mulțumiți, proiecte recurente și recomandări.
Folosește tehnologia în folosul tău. Ca să fii organizat și eficient, folosește inteligent aplicații pentru gestionarea sarcinilor (precum Trello, Notion, Todoist sau Asana) și pentru facturare (SmartBill sau Oblio). Comunicarea cu clienții e mai simplă cu Slack sau Zoom.
Echilibrează munca și viața personală. Freelancingul îți oferă flexibilitate, dar necesită disciplină. Stabilește orele de muncă, respectă-le și comunică-le clienților pentru a evita epuizarea. Ia pauze regulate pentru a menține productivitatea și creativitatea, și investește în dezvoltarea profesională.
Bonus: Bucură-te de flexibilitatea și libertatea pe care ți le oferă rolul de „propriul șef”. Nu uita că învățarea continuă și networking-ul sunt esențiale într-un freelancing de succes.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Mai sunt doar 4 zile până la Jazz in the Park. Întâmpinăm toamna în modul nostru preferat – alături de prieteni, pe ritmuri molipsitoare – de vineri (30 august-1 septembrie) strângem gașca la Parcul Etnografic Cluj. Dacă nu ți-ai luat încă biletul, grăbește-te, avem informații „de culise” că sunt foarte aproape de a anunța că-i sold out. Câștigătorii titlului de Europe’s Best Small Festival pentru ediția din 2019 ne-au pregătit în anul acesta un lineup fabulos; de și dacă nu știai până acum că-ți place jazzul, ai șanse mari să te răzgândești. Plus că acolo va fi mai toată lumea faină din oraș. Da, chiar și noi. Ne vedem?
___
🙏 Poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta doar prin educație, colaborare și dialog. Dacă vrei să construim împreună, ne vedem acolo!
___
📆 Singurul festival de wellness din România se-ntâmplă toamna asta.
Instructori recunoscuți la nivel internațional, precum Maude Hirst, Leo Oppenheim, SANCTUM, Yotam Agam, Julio Papi și mulți alții ne așteaptă în 31 august la Cluj și în 28 și 29 septembrie la București la Wanderlust 108, singurul festival de wellness din România.
Eveniment adresat tuturor iubitorilor de mișcare. Indiferent de nivelul de pregătire, Wanderlust 108 este locul în care poți da startul unui noi obicei sănătos, începând să practici fitness, yoga sau meditație ori să te perfecționezi. Poți profita de discount la prețul Early Bird, rezervându-ți locul încă de pe acum. Wanderlust 108 este prezentat de Unicredit Bank. Găsești bilete aici.
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Jobometru: dispozitiv imaginar care măsoară nivelul de satisfacție la locul de muncă. Cu cât are o valoare mai mică, cu atât e mai mare dorința de a căuta alt job.
☕ Luni, da’-n imagini.
Când ești angajatul lunii și nu mai trebuie să demonstrezi nimic:
Te-am făcut să zâmbești? Fă-ne și tu! Pune tu un text deștept și amuzant imaginii de mai sus ( un fel de caption this, dar legat de muncă) și noi o vom împărtăși în comunitatea Hacking Work.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– Must-see, dacă ești din Cluj (sau în trecere) și vrei să afli de evenimente cât să poți și merge, nu doar din poveștile altora, după ce le-ai ratat. În fiecare duminică primești în inbox câte o ediție nouă și concentrată de recomandări culturale de tot felul, ordonate frumos pe zile și categorii, cât să-ți poți alege ușor unde-i de tine. CooltCluj este scris de colega noastră Izabella, așa că știm deja că din septembrie va avea și un frățior (pont: te poți abona încă de-acum) – Coolturalist – în care vei găsi știri și noutăți culturale, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să-și urmeze pasiunea și recomandări de ce să mai citești/ vezi/ asculți/ încerci. Cool(t), nu?📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (7:47) Când ți-ai întrebat ultima oară oamenii cum se simt?
Ai o problemă? Sigur există o aplicație care o poate rezolva. Însă pot aplicațiile dedicate angajaților să le rezolve toate nevoile? Cu siguranță nu. Ce ar trebui să facă mai degrabă companiile, în loc să dezvolte aplicații care să îți măsoare starea de bine (sau timpul pe care-l petreci la baie într-o zi de lucru)?
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!