Hacking Monday #31: Drumul către succes începe de la modul în care ți-ai acceptat eșecul. Lecții pentru reușite sănătoase, de la psihologul campionilor, Andrada Vincze.
Bonus: Vrei să fii mai productiv la job? Ia niște cursuri de dans; Extra: Cum gestionezi percepțiile negative ale celor din jur, în cinci pași realiști.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
___
🎞️ Andrada Vincze: Un feedback prea politicos e adeseori mincinos.
Tu cum reacționezi când eșuezi? Te-ai gândit cât de mult contează asta în reușitele tale viitoare?
„Psihologul campionilor” Andrada Vincze traduce experiența din lucrul cu sportivii de performanță în lecții prețioase pentru toți cei care vor să-și îmbunătățească motivația și performanța, indiferent de zona lor de activitate. În cel mai recent episod al podcastului Hacking Work am vorbit despre presiunea pe care sportivii o poartă pe umeri pentru a performa și cum același lucru se vede și în organizații, dar și despre ce înseamnă spiritul de echipă și cum poate fi cultivat.
Andrada este doctor în psihologie și specialist în psihologie sportivă aplicată. Ea lucrează în general cu sportivi, antrenori și părinți, în diferite formate, pentru a descoperi drumul spre statutul de campion. Dedicată preponderent sportivilor tineri, Andrada are deseori o misiune grea: să-i învețe să accepte eșecul.
Cum face ea asta și cum putem construi și noi un drum către succes la fel de sănătos, învâțând mai întâi să cădem? Urmărește episodul integral, pentru a afla, și scrie-ne și tu în comentarii despre momentele în care eșecurile te-au învățat cum să continui:
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și ia-ne cartea! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Dansatorii sunt angajați mai de încredere. Un nou studiu desfășurat pe angajați din Italia, Marea Britanie și Brazilia concluzionează că pasionații de dans sunt mai sprinteni la muncă decât colegii lor care preferă alte tipuri de mișcare. Se pare că dansul nu e doar distractiv, ci și un super-boost pentru creier, oferind un plus de stimulare cognitivă ce crește performanța, în special în joburi cu sarcini de rutină și un grad ridicat de colaborare în echipă. Rezultatul? O prezență și o productivitate mai mare în rândul dansatorilor, datorită nivelurilor reduse de absenteism și prezenteism (prezența la job lipsită însă de productivitate). Altfel spus, dansatorii nu doar că vin mai des la muncă, dar când sunt acolo, dau tot ce pot. Poate data viitoare când îți vezi colegul dansând lângă espressor i te alături, în loc să îl privești ciudat.
___
Angajații din mediile de lucru hibride sunt „mai productivi și mai inovatori", conform unui nou studiu publicat de Universitatea Massey. Cercetarea, condusă de Jarrod Harr și bazată pe răspunsurile a peste 1000 de angajați din Noua Zeelandă, sugerează că acest mod de lucru are un impact pozitiv asupra eficienței, implicării, inovației și productivității respondenților. În același timp, este privită și ca fiind mai economică. 41,7% din angajații Noii Zeelande adoptă în prezent un model de muncă hibrid, în creștere față de 28,4% în iunie 2023.
___
Roboții nu ne vor înlocui chiar așa de repede, totuși – e prea scump, concluzionează un nou studiu MIT. Doar în cazul a 23% din locurile de muncă actuale ce ar putea fi automatizate aceasta mișcare e considerată și rentabilă. Pe lângă faptul că e nevoie de mulți bani pentru implementare și întreținere, AI-ul mai are și un apetit serios pentru apă și energie. În plus, automatizarea ajută mult în cazul taskurilor repetitive și a calculelor, dar antrenarea lui în activități ce țin de intuiție și emoție nu se prea justifică. Concluzia aduce o perspectivă ceva mai optimistă asupra viitorului și contrazice o parte din temerile globale privind efectele tehnologiei asupra locurilor de muncă. Studiul subliniază că, în multe cazuri, angajații umani rămân o opțiune mai prietenoasă cu bugetele companiilor, sugerând astfel că impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii va evolua gradual, oferind timp pentru recalificare și adaptarea la noile tehnologii.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 5 pași pe care îi poți face pentru a schimba o percepție negativă despre tine sau munca ta.
Percepțiile pozitive pe care alții le au despre tine pot fi esențiale pentru avansarea în carieră. Dar cum gestionezi situația atunci când tu crezi că faci ceva bine, dar colegii tăi văd contrariul? Când ți se spune că trebuie să faci ajustări, iar concluziile sunt întemeiate, e important să te adaptezi și să înveți, însă fără să te autoflagelezi și să îți distrugi stima de sine. Cum schimbi percepțiile celorlalți despre tine, sănătos și sustenabil:
Reflectează asupra feedbackului: Dacă primul tău instinct este să îl respingi, să te aperi sau să îți explici comportamentul, atunci trebuie să gândești obiectiv, să depășești emoțiile și să îți iei timp pentru reflectat. Percepțiile nu se schimbă în urma explicațiilor, ci necesită timp în care va trebui să îți ajustezi acțiunile și comportamentul. Chiar dacă ceilalți și-au construit o percepție negativă despre tine, tu poți controla doar acțiunile tale – ai grijă ca ele să nu lase de dorit.
Ascultă activ: După ce ai explorat constructiv toate informațiile primite, arată-le colegilor dorința de a te schimba. Fii curios și adresează întrebări simple: „Ce fac bine? Ce trebuie să fac în continuare? Unde pot să mă îmbunătățesc? Ce trebuie să evit?”. Ascultă fără să devii defensiv și cere exemple concrete.
Recunoaște neînțelegerile sau comportamentele greșite: A recunoaște și a-ți cere scuze pentru orice neînțelegere sau comportament nedorit poate vindeca rănile și schimba percepțiile. Actul tău de curaj îl poate inspira și pe celălalt să-și ceară scuze, iar recunoașterea situației de către ambele părți poate ajuta la schimbarea percepției.
Folosește instrumente de dezvoltare a aptitudinilor: Majoritatea companiilor oferă acces gratuit la instrumente de învățare pentru dezvoltarea personală. Verifică așadar resursele disponibile în cadrul companiei pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. În cazul în care compania nu oferă oportunități de învățare, apelează la platforme accesibile precum LinkedIn Learning sau Coursera.
Caută sprijinul potrivit: Vorbește deschis cu colegii tăi de la HR, găsește un mentor sau discută direct cu managerul. Cere feedback și ajutor pentru identificarea priorităților în timp real. Demonstrează-le celor din jur că ești dispus să te schimbi, pe baza unui feedback justificat și cu ajutorul sprijinului solicitat, iar eforturile tale vor fi mult mai credibile.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🗓️ Resurse pentru minte & unde ne mai întâlnim:
Talent Academy 2024 – Micro-MBA For Advanced Professionals – un program de nivel post-universitar cu o complexitate egală cu a unui MBA, dedicat antreprenorilor, managerilor de organizații, profesioniștilor din HR și tuturor celor care lucrează cu oameni. Este un program acreditat internațional, iar Certificarea în Talent Management este emisă de University of Suffolk din Marea Britanie. Tutorul programului este profesorul Andrew Taylor, un profesionist cu 25 de ani de experiență academică și managerială în Resurse Umane, Business și Leadership. Am început înscrierile, vom avea grupe la Cluj și București, iar locurile sunt limitate.
Cluj Marketing & Comms Club – un eveniment informal de marketing și comunicare pentru specialiști și pasionați din toate domeniile marketingului: oameni de comunicare, Social Media, PR, media, branding, seniori & juniori, strategi & creatori, deopotrivă. Pe 1 februarie descoperi informații valoroase despre storytelling și strategii de advertising care au ajutat la construirea unor afaceri de succes, de la: Maria Nistor – Storyteller, Master Practician de NLP & Co-fondator Popotam Productions și Anabela Luca – Fondator adLemonade, Google Premier Partner și Meta Partner. Mai avem câteva locuri disponibile aici.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ O echipă funcționează bine când există chimie între oameni – Vlad Iftime.
Conduce peste 100 de oameni, dar face personal toate angajările pentru a se asigura că oamenii se identifică cu valorile companiei. Află ce înseamnă să conduci cu smerenie și integritate, și cum poate fiecare dintre noi să contribuie la un viitor mai prosper pentru România de la Vlad Iftime, fondatorul complexului turistic Haita Land și CEO Vestra Industry.
🎧 (5:53) Află cum modul în care gândim depinde de regimul politic sub care creștem din episodul Ideile Hacking Work din 23 ianuarie:
___
🎧 (3:37) Descoperă joburile viitorului: ce ar trebui să înveți în 2024 în cel mai recent episod HWNews:
___
🎧 (5:02) Angajatorii sunt obligați să aibă toate salariile la vedere, cel târziu în luna iunie 2026. Suntem oare pregătiți? Despre ce înseamnă asta pentru România vorbim în episodul Ideile Hacking Work din 25 ianuarie:
😊 Cum a fost la cea mai recentă ediție Cluj People & Culture Society?
Oameni, emoție, vulnerabilitate și un tot de informații care te vor ajuta să trăiești anul 2024 într-un mod mai prezent și mai aliniat cu valorile tale: așa am putea rezuma cea de-a doua ediție a Cluj People & Culture Society din 16 ianuarie. Descoperă cele mai importante momente din cadrul evenimentului aici.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!