Hacking Monday #34: Cea mai mare provocare atunci când lucrezi cu oamenii + cum știm dacă tragem la căruța bună, de la patru experți în coordonarea echipelor.
Bonus: Fericirea se atinge „în floarea vârstei”, adică la pensie; ChatGPT te ține minte; Wishcasting - gogoașa pozitivă; Extra: 5 pași spre descătușarea gândirii creative, care te vor ajuta la job.
Servus! Începe săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Care este cea mai mare provocare atunci când lucrezi cu oamenii sau ai de gestionat echipe?
Ce provocări întâmpinăm atunci când lucrăm cu oamenii? 🤔 Am întrebat patru experți care au coordonat multiple echipe cu nevoi diferite: ce îi face pe oameni să tragă împreună la aceeași căruță? Andra Pintican, Magor Csibi, Corina Neagu și Ileana Alexandru ne dezvăluie că tocmai diferențele dintre noi sunt cele care ne ajută în atingerea obiectivelor comune.
Tu ce provocări ai întâmpinat în lucrul cu oamenii? 🔍 Zi-ne și nouă câteva pățanii din care ai avut de învățat.
🆕 Ce-i nou săptămâna asta?
„În floarea vârstei”, reinventat. Noua vârstă de aur pentru fericire și încredere în sine: 60 de ani. Un studiu recent răstoarnă miturile despre înaintea în vârstă, concluzionând că cei mai mulți oameni ating apogeul fericirii și încrederii în sine la 60 de ani. În locul temerilor legate de îmbătrânire, cercetarea dezvăluie că aceasta vine cu bonusuri neașteptate: o minte mai limpede, o viață stabilă și o apreciere autentică a momentului prezent. Aceste descoperiri contrazic percepția comună care plasa tinerețea drept epoca de vârf a vieții, subliniind că anii de pensionare pot aduce cele mai înalte niveluri de satisfacție personală.
___
WOW sau bau-bau? OpenAI lansează Sora + funcția de memorie pentru ChatGPT. Funcția va fi disponibilă mai întâi pentru un număr limitat de utilizatori, și va permite chatbotului să păstreze informații obținute din interacțiuni. Această capacitate de "memorie" este concepută pentru a evita necesitatea repetării informațiilor de către utilizatori, însă ridică îngrijorări cu privire la confidențialitatea datelor. Detaliile exacte ale ceea ce constituie "memoria" AI-ului și durata sa rămân neclare, însă funcția va fi activată implicit, iar utilizatorii o pot dezactiva oricând doresc, ori activa „selectiv”. Deși a fost o schimbare mult dorită, acum experții se întreabă cât de mult ne expunem de fapt la posibilitatea dezvăluirii unor aspecte sensibile, către o mașină ce poate reține aceste detalii pe termen nelimitat – mai ales că OpenAI a avut deja incidente de scurgere accidentală a unor conversații. Gustul dulce-acrișor a atins apogeul joi, când compania a anunțat și lansarea unui chatbot capabil să transforme textul în video-uri realiste – Sora, care vine la pachet cu un potențial imens de generare și dezinformare, totodată.
___
Documente interne dezvăluie că Google a lansat în secret „Goose”, un nou model AI destinat exclusiv angajaților, care-i va ajuta să scrie cod mai repede. „Goose” este descris ca fiind următorul pas al modelului „Gemini”, antrenat pe baza a 25 de ani de expertiză Google în inginerie.
___
Termenul zilei: Wishcasting – manifestez sau mă păcălesc?
Definiția oferită de
: Actul de a interpreta informații sau o situație într-o lumină pozitivă, conformă propriilor dorințe, în ciuda faptului că nu există dovezi pentru o astfel de concluzie. Altfel spus, o prognoză bazată mai mult pe speranțe decât pe realitate, date, ori vreun precedent.
În contextul românesc, "wishcasting" poate fi văzut ca o oglindă a optimismului nejustificat sau a negării realității, care adesea colorează discursul public, politic și mediatic. De exemplu, în fața unor provocări economice sau sociale, liderii și instituțiile pot recurge la "wishcasting" pentru a prezenta o imagine mai roz decât realitatea, promițând soluții rapide și eficiente fără o bază concretă. Acest tip de "wishcasting" poate duce la deziluzie și scepticism în rândul populației, care, învățată cu promisiuni neonorate, începe să privească cu neîncredere orice formă de optimism oficial.
Industria nu este nici ea imună acestui fenomen. În cazul unor inițiative tehnologice sau economice ambițioase, "wishcasting" poate substitui o evaluare realistă a viabilității și sustenabilității proiectelor. Astfel, eforturile și resursele pot fi risipite în direcții care, în final, nu aduc beneficiile anticipate.
"Wishcasting" este prezent peste tot, indiferent unde te uiți sau ce asculți. Mai des decât „manifestare”, reprezintă un semnal de alarmă despre importanța ancorării în realitate și a planificării temeinice, despre gândirea critică esențială care ne permite să discernem între optimismul fundamentat și iluziile periculoase.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 5 metode pentru dezvoltarea gândirii creative.
Cu toate că abilitățile de gândire creativă sunt extrem de căutate la nivel global și peste 70% dintre companii anticipează că aceste abilități vor deveni tot mai importante în următorii trei ani, focusul nostru adesea se îndreaptă către îndeplinirea sarcinilor, lăsând prea puțin loc pentru manifestarea creativității la locul de muncă. Pentru a-ți crește oportunitățile de avansare în carieră și a ține pasul cu dinamismul din piața muncii, este însă esențial să te diferențiezi - adică devine necesar să îți dezvolți gândirea creativă. Iată 5 moduri simple prin care poți face asta:
1. Îmbrățișează diversitatea. Amintește-ți că o echipă în care există diversitate o să te poziționeze mai bine pentru a dezvolta soluții inovatoare și a gestiona eficient provocările viitoare. Creați un mediu în care toți membrii echipei se simt încurajați să-și exprime gândurile și sugestiile. Integrarea perspectivelor variate stimulează creativitatea și oferă noi moduri de a aborda problemele. Dacă renunți la ideea de a te face mereu auzit și începi să îi asculți activ și pe ceilalți, o să dobândești această „superputere” de care o să beneficieze toată lumea.
2. Alimentează-ți curiozitatea. Aproape 75% dintre manageri consideră curiozitatea o trăsătură extrem de valoroasă la angajați. Mai mult de jumătate dintre aceștia au fost de acord că angajații cu un nivel crescut de curiozitate sunt și mai performanți. În plus, 59% dintre manageri au subliniat că această trăsătură de personalitate aduce un impact semnificativ asupra afacerii. A rămâne curios înseamnă că o să adresezi întrebări, o să explorezi idei noi și o să fii dispus să-ți pui la îndoială presupunerile. Ieși din zona de confort și lasă-te surprins de ceea ce descoperi.
3. Ia-ți timp pentru a reflecta. Pare copilăresc, dar chiar ai nevoie de timp cu tine. Rezervă-ți o perioadă scurtă pentru auto-reflecție în cursul săptămânii de lucru. Dacă ești într-o poziție de conducere, poți propune acest exercițiu echipei tale. Include sesiuni de brainstorming în timpul întâlnirilor voastre, dedică zile pentru învățare informală și identificați acele zone care au nevoie de îmbunătățire.
4. Încearcă tehnica Mind-Mapping. Mind-mapping este o metodă vizuală care facilitează organizarea gândurilor într-un mod interconectat, cu posibile rezolvări dispuse în jurul problemei centrale, sub forma unor bule sau ramuri cu idei. Această metodă este eficientă pentru brainstorming și explorare creativă, evidențiind mai ușor soluții din idei diverse, puse cap la cap.
5. Învață din experiența altora. În timp ce îți dezvolți rețeaua profesională și evoluezi în carieră, nu uita să apelezi la experiența celor din jur. Cunoștințele persoanelor aflate în diverse etape ale carierei lor îți pot oferi o perspectivă valoroasă asupra industriei în care activezi. Această interacțiune îți poate stimula gândirea creativă, menține o rețea puternică și îți oferă timp de calitate cu alți profesioniști de la care ai ce să înveți.
Rubrica de inspirație pentru spor la treabă vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Tabăra Fabrica de Idei 2024: Imaginație, Creativitate și Inovație în Business, Marketing și Branding.
Cu un line-up de zile mari, cu bucurie și poftă de învățare și interacțiune, ne vedem inima Maramureșului între 18 și 21 aprilie 2024 să facem o expediție memorabilă în lumea creativității, inovației, marketingului, comunicării și brandurilor puternice.
Mentorii acestei ediții sunt Mihai Bonca, George Bonea, Dragoș Călin și Doru Șupeală, iar al cincilea este o surpriză care va fi anunțată cu câteva zile înainte de eveniment, doar pentru participanți.
Ne strângem, ca de fiecare dată, în cel mai frumos și primitor loc din România, la Casa din Vale Breb. Rezervă-ți locul aici cât de repede, că se dau ca pâinea caldă.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletterul pe care George Bonea (jurnalist convertit la publicitar care cochetează cu sociologia) îl trimite în fiecare zi de luni a săptămânii. „Georgeismele sunt un cumul de gânduri despre lume”, spune el, iar tot ce citește – istorie, antropologie, psihologie, sociologie și beletristică – se reflectă în modul în care vede și analizează lumea. Mai mult, newsletterul e presărat cu umor inteligent și te va ajuta să începi săptămâna cu atitudinea și informațiile potrivite. – un newsletter HR-istic, dar nu doar pentru HR. Maria trimite un newsletter săptămânal, joia, la doar câteva ore după al nostru, doldora de informații faine, scrise la fel de fain, despre lucrul cu oamenii, scopul și starea de bine la muncă, și multe alte subiecte care au șanse să ne influențeze major viețile la job și dincolo de el. Uneori tratăm subiecte similare, alteori nu, dar mai mereu ne completăm bine. Iar dacă nouă ne-a scăpat ceva, fii sigur că găsești la ea!📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📝 Concedierile, din două perspective – a angajatului și a angajatorului.
Ai fost concediat sau te temi că vei fi următorul pe lista celor disponibilizați? Descoperă cum treci peste o astfel de situație dificilă și cum faci față temerilor de concediere. Un articol cu resurse și sfaturi practice care te vor ajuta să-ți regăsești rapid ritmul și locul în piața muncii.
Dacă te afli pe cealaltă baricadă și ești nevoit să reduci numărul angajaților, deși concedierea oamenilor este o decizie grea cu multe consecințe, poți face acest lucru cu empatie și responsabilitate. Află aici cum.
🎞️ Săptămâna de lucru de patru zile este doar pentru cei care colaborează cinstit.
Poate funcționa la noi săptămâna de lucru de patru zile? Angajații zic DA, angajatorii spun BA și strâmbă din nas. O idee îndrăzneață care poate deveni realitate numai dacă învățăm să lucrăm împreună, fără să ne poziționăm în tabere adverse.
Cum putem colabora pentru a munci mai eficient?
🎧 (5:15) Munca peste program ne scade productivitatea cu 20% în comparație cu cei care respectă limitele orare ale programului de lucru. De ce se întâmplă asta? Află din episodul Ideile Hacking Work din 13 februarie:
🎧 (4:13) Alertă în Europa: sănătatea mintală a angajaților este în pioneze. Cine are cel mai mult de suferit? Descoperă în episodul Ideile Hacking Work din 15 februarie:
🎧 (4:20) Află cum ne facem că muncim în timp ce călătorim („vacanțele secrete”), din cel mai recent episod HWNews:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!