#142: Programatorii fantomă din IT – nu lucrează, dar primesc salariu; Gen Z transformă jobul în comunitate; 81% dintre angajați ar munci mai cu spor dacă șefii lor ar fi mai recunoscători.
Bonus: Cum să construiești conexiuni emoționale în echipa ta? 8 din 10 angajați de vârstă mijlocie învață aptitudini noi; Cel mai bun moment pentru a trimite e-mailuri poate fi și cel mai prost.
Servus și bună dimineața, știrile din piața muncii taie greața! Sperăm să îți distragem puțin atenția de la grijile cu care te confrunți zilele astea, așa că ți-am împachetat frumos multe noutăți despre cum muncim. Să îți fie de folos!
Tinerii din Generația Z vor mai mult decât un birou – vor o comunitate.
Contrar așteptărilor, 95% dintre angajații din Gen Z consideră că petrecerile de sărbători de la job stimulează implicarea, iar 91% apreciază evenimentele organizate în afara biroului. Mai mult, această generație își dorește ca angajatorii să încurajeze prieteniile la locul de muncă prin activități sociale organizate după program.
Tinerii americani sunt, de asemenea, mai deschiși să vină la birou decât alte generații. Angajații între 20 și 24 de ani preferă să-și înceapă cariera într-un mod tradițional, dorindu-și să contribuie la crearea unei comunități. De exemplu, 40% dintre aceștia și-au ajutat colegii mai în vârstă să folosească instrumentele digitale, iar o treime și-au sprijinit colegii la sarcini simple, precum imprimarea documentelor.
În același timp, vor un mediu de lucru flexibil și deschis, în care pot discuta despre subiecte personale, pot integra activități precum mersul la sală (38%) sau chiar un pui de somn (21%). Concluzia e clară: Gen Z le oferă angajatorilor oportunități de a reinventa modul în care echipele lucrează și interacționează.
Fantomele din IT: Programatorii care nu fac (mai) nimic, dar primesc salariu.
Un studiu al Universității Stanford arată că aproape 10% dintre programatori, numiți „fantome”, contribuie minim la muncă, deși sunt plătiți. Aceștia sunt mai des întâlniți în echipele care lucrează de la distanță (14%), față de birou (6%). Concedierea lor ar economisi companiilor mari, precum Google sau Amazon, miliarde de dolari fără a reduce productivitatea.
Studiul, bazat pe analiza datelor a peste 50.000 de programatori cu ajutorul unui algoritm avansat, a evaluat atât cantitatea, cât și complexitatea codului scris. Deși metoda a fost criticată pentru limitări în măsurarea sarcinilor complexe, cercetarea evidențiază nevoia companiilor de a optimiza echipele și de a evalua mai precis munca în IT.
🔎 Meserii sub lupă: câinele salvamontist.
Misiunea câinilor de salvare în avalanșă este vitală, mai ales într-o ţară care se află pe locul 9 în Europa la riscuri de avalanşă. Pregătirea unui câine pentru misiunile de salvare durează aproape un an și include simulări realiste, adaptarea la frig și dezvoltarea rezistenței fizice. La finalul antrenamentelor, câinele trebuie să-şi dovedească aptitudinile într-un examen alături de salvamontistul care îl coordonează. După certificare, aceștia participă periodic la exerciții pentru a-și menține abilitățile esențiale în misiuni critice.
„Pe un spaţiu de un hectar, 20 de oameni cu sonde au nevoie de patru ore să găsească o persoană pusă în cel mai nefavorabil loc iar o unitate canină are nevoie de 15 minute”, spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamontului Argeş.
În România sunt 31 de câini cu brevet de salvator, iar sistemul de intervenţie cu unităţi canine în caz de avalanşă a luat naștere în Argeș. După ce o delegație a Salvamontului Argeș a participat în Franța la cursuri de antrenament privind câinii de avalanșă, în 2013 le-a fost donat Helios, un câine din rasa Border Collie. Din anul 2013, Ion Sănduloiu alături de Helios au devenit prima unitate canină (conductor + câine) din România, cu brevet eliberat de Ministerul de Interne din Franţa.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F31ec5781-049b-4c01-93fd-e67fc58800fb_1600x1200.png)
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
📜 Scurte și tari (I).
Guvernul a adoptat majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025, de la 3.700 lei în prezent. Astfel, salariul minim net va urca la 2.574 lei de la începutul anului viitor, de la 2.363 lei în prezent. O creștere la 4.050 de lei ar însemna că România va ajunge la 47% din salariul minim european. „Bonus”: va fi menținută măsura scutirii de taxe pentru 300 de lei din cuantumul salariului minim brut.
___
Amazon impune revenirea zilnică la birou din 2025, iar mulți angajați caută deja alte joburi. Experții cred că este o strategie deliberată pentru a reduce numărul de angajați fără concedieri formale, dar asta vine la pachet cu riscuri mari: pierderea talentelor, dificultăți de recrutare și scăderea inovației. Aproape 73% dintre angajați iau în considerare demisia, iar competitorii mai flexibili ar putea profita pentru a atrage oamenii care pleacă de la Amazon.
___
8 din 10 angajați de vârstă mijlocie învață aptitudini noi. Angajații de vârstă mijlocie sunt adesea trecuți cu vederea în companii, dar reprezintă o forță cheie în piața muncii. Un raport Udemy arată că aproape 80% dintre cei peste 40 de ani își dezvoltă activ noi competențe, adaptându-se la o carieră tot mai lungă. Aproape jumătate se concentrează pe abilități tehnice, inclusiv AI, dar și pe soft skills precum comunicarea și creativitatea, esențiale pentru a conduce echipe hibride.
___
39% dintre angajatori nu sunt mulțumiți de tinerii români din Generația Z, iar 6,6% nu văd nicio diferență față de alte grupuri de vârstă, potrivit eJobs. Aproape 7 din 10 respondenți consideră că Gen Z se descurcă excelent cu abilități digitale, social media și vorbirea limbilor străine. În schimb, nu sunt prea apreciați pentru abilități de comunicare, gândire critică sau adaptabilitate. Totuși, tinerii impresionează prin încrederea în ei, curaj, învățare rapidă și spirit antreprenorial.
___
Spania oferă concediu plătit de 4 zile în situaţii de „urgenţă climatică”, pentru evitarea deplasărilor în caz de alertă meteorologică, la aproape o lună de la inundaţiile soldate cu 230 de morţi în sud-estul ţării. Decizia vine după ce mai multe firme au fost criticate pentru că le-au cerut angajaţilor să rămână la locul de muncă în pofida alertei roşii emise de Agenţia meteorologică naţională (AEMET). În caz de forță majoră, după cele 4 zile, angajatorii vor avea posibilitatea să ia în calcul şomajul parţial.
___
Belgia devine prima țară din lume care permite lucrătorilor din industria sexului să încheie contracte de muncă, oferindu-le acces la protecție socială. Noua lege le garantează aceleași drepturi ca și altor angajați, inclusiv asigurări de sănătate, șomaj, pensii, concedii plătite și de maternitate. De asemenea, reglementează orele de lucru, salarizarea și siguranța. Angajatorii trebuie să asigure condiții de siguranță, precum butoane de urgență, articole de igienă, lenjerie curată și prezervative.
___
„Brain rot” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de către Oxford, fiind frecvent utilizat de tineri pe rețelele de socializare pentru a descrie „deteriorarea presupusă a stării mentale sau intelectuale a unei persoane,” în special din cauza consumului excesiv de conținut online banal, potrivit editorului Dicționarului Oxford al Limbii Engleze. Actual și în contextul în care ne aflăm noi în perioada asta.
___
Anul acesta se poartă sustenabilitatea. În România, 78 din cele mai mari 100 de companii au publicat rapoarte privind sustenabilitatea, o creștere cu 4% față de studiul anterior. Numărul companiilor românești care stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a crescut de la 18 la 22. În plus, includerea indicatorilor de sustenabilitate în remunerarea echipelor executive a crescut cu 267%.
___
Un angajat al Macy's a ascuns între 132 și 154 de milioane de dolari în costuri de livrare pe parcursul a aproape trei ani. Problema a fost descoperită la începutul acestei luni în timpul unei revizuiri a cheltuielilor de livrare. Macy's a explicat că angajatul a modificat înregistrările contabile pentru a ascunde aceste costuri de la sfârșitul anului 2021 până în noiembrie 2024.
___
Fă cunoștință cu noul tău coleg, agentul AI. Agenții AI sunt asistenți personali care ajută utilizatorii să se pregătească pentru întâlniri, să scrie e-mailuri și să proceseze rapid informații pentru a răspunde întrebărilor. Conform unui studiu recent al Universității Cambridge, AI a depășit oamenii în majoritatea aspectelor legate de conducerea unui business, cum ar fi profitabilitatea și gestionarea stocurilor, însă nu a reușit să ia decizii în timp real.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Un „mulțumesc” spus la momentul potrivit face cât 1000 de cuvinte.
Exprimarea recunoștinței înainte de o sarcină dificilă are un impact însemnat asupra motivației și rezilienței angajaților, arată studiile recente. Mulțumirile și gesturile de recunoștință oferite în avans ajută angajații să depășească emoțiile negative și să simtă că munca lor are valoare socială. În plus, aceștia vor fi mai predispuși să persevereze și să se ridice mai puternici după ce trec prin diverse eșecuri.
Deși 70% dintre angajați spun că ar avea o părere mai bună despre ei înșiși și 81% ar munci mai intens dacă șefii lor ar fi mai recunoscători, exprimarea recunoștinței se-ntâmplă rar. Recunoștința anticipativă reglează emoțiile negative și oferă un sentiment de apartenență, iar asta motivează angajații să accepte chiar și sarcinile care sunt mai puțin pe placul lor.
Managerii pot implementa patru pași simpli pentru a fi mai recunoscători: anticiparea dificultăților, exprimarea recunoștinței cu sinceritate, verificarea stării angajaților după situațiile dificile și promovarea unei culturi a recunoștinței în echipă.
Îți lansăm o provocare: uită-te cine e în jurul tău și exprimă-ți recunoștința. Azi, nu mâine, nu altădată. De multe ori habar nu avem ce soare trezim în sufletele oamenilor.
Cel mai bun și mai prost moment pentru e-mailurile de la job – duminica la 15.
E-mailurile trimise duminica între orele 15:00 și 18:00 au cele mai multe șanse să fie deschise (94% rată de deschidere, comparativ cu 50-76% în restul săptămânii), arată un studiu în care au fost analizate 8,7 milioane de e-mailuri. Al doilea cel mai eficient moment pentru a ajunge la echipa ta este tot duminica, între orele 18:00 și 21:00 (86%).
Totuși, deși e-mailurile sunt deschise rapid, ele pot afecta sănătatea mintală a angajaților, generând stres și anxietate, mai ales duminica seara, când angajații se simt împovărați și presați să răspundă.
Studiul subliniază diferența între deschiderea unui e-mail și citirea acestuia, avertizând asupra riscului ca un mesaj deschis să fie ignorat din cauza iritării angajaților. Deși duminica este eficientă pentru deschiderea rapidă a e-mailurilor, managerii trebuie să fie atenți la modul în care sunt percepute aceste mesaje, în special dacă urgența nu este clar comunicată.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4d723dfe-e485-4282-87c0-aa2054307cf8_779x377.png)
📜 Scurte și tari (II).
8.388 de incidente de securitate cibernetică au fost raportate anul trecut în România. Infractorii cibernetici folosesc diverse instrumente pentru a accesa date personale, conturi de social media sau bancare și dispozitive inteligente, conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Cum ne protejăm de infractorii online? Panorama a scris un articol bine documentat și ne recomandă „să fim cât mai riguroși cu expunerea online, să avem parole diferite pentru conturile de pe diverse platforme, să verificăm temeinic linkurile primite din surse nesigure și să analizăm la rece mesajele primite de la persoane necunoscute.”
___
Jumătate dintre managerii de social media vor să plece din cauza nemulțumirilor legate de muncă și a lipsei de apreciere în industria digitală, arată o cercetare la care au răspuns peste 2.280 de persoane din 350 de orașe și 35 de țări.
___
Ghid pentru folosirea în siguranță a lui ChatGPT la locul de muncă. Un instrument util scris de Tudor Galoș, expert în inovație digitală și protecția datelor.
___
(Și) Curiozitatea poate duce la adicție. 40% dintre elevii de liceu din România au fumat pe parcursul vieţii cel puţin o ţigară. Dintre aceştia, 8 din 10 au experimentat şi noi produse din tutun – ţigări electronice sau produse cu tutun încălzit. Mai mult, 82% dintre fumătorii români încep să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar jumătate înainte de vârsta majoratului. La nivelul Uniunii Europene, 29% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani sunt fumători.
___
Program național pentru reducerea analfabetismului funcțional. Ministerul Educației va depune un proiect de 41,5 milioane de euro pentru dezvoltarea alfabetizării funcționale în școlile primare și gimnaziale, prin școli pilot, platformă de teste și formare pentru profesori. Apelul este lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi depus doar până pe 16 decembrie 2024.
___
Utilizarea plasticului și deșeurile rezultate s-ar putea tripla până în 2060, iar mai puțin de 20% ar putea fi reciclate. Restul va ajunge în gropi de gunoi, alimentând o criză ecologică și sanitară fără precedent. „Deși este evident că avem nevoie de o gestionare mai eficientă a reciclării deșeurilor, dacă nu reducem producția și cererea, nu vom putea face față volumului de plastic în 10 ani de acum încolo”, avertizează ministrul norvegian Anne Beathe Tvinnereim.
___
Ne gândim mai mult de jumătate din viață la muncă, așa că ar fi păcat să nu acordăm mai multă atenție acestui aspect esențial al vieții noastre. „Carieră cu sens” este cel mai amplu jurnal de carieră din România, care te poate ajuta să îți clarifici direcția profesională atunci când te simți pierdut sau nesigur.
___
AI – catalizator pentru carierele tinerilor americani din Generația Z. Majoritatea tinerilor din Generația Z (22-27 ani) folosesc inteligența artificială la locul de muncă pentru sarcini precum redactarea e-mailurilor și luarea notițelor. Mulți consideră că AI este un „catalizator” pentru carierele lor, economisind timp și crescând eficiența. Totuși, 62% cred că AI le-ar putea înlocui joburile în următorii 10 ani, dar chiar și așa, îl văd ca pe o oportunitate de dezvoltare profesională.
___
România este pe primul loc în Europa la procentul de adulți „foarte religioși”. În general, europenii sunt mai puțin religioși decât oamenii din alte părți ale lumii. Totuși, pe continent, există diferențe semnificative în ceea ce privește nivelul de angajament religios, potrivit unei analize bazate pe sondaje recente realizate de Pew Research Center în 34 de țări europene.
___
10 sfaturi pentru o carieră de succes. HBR IdeaCast, podcastul de referință al Harvard Business Review, sărbătorește 1000 de episoade. Cu această ocazie au extras 10 sfaturi esențiale pentru succesul în carieră. Printre idei se regăsesc importanța construirii unei cariere cu sens, gestionarea discuțiilor dificile, învățarea din deciziile anterioare, redefinirea direcției la mijlocul carierei sau cum să colaborezi cu scepticii.
💡 Uite ce fain: Poți vedea direct salariul jobului la care aplici, încă de când deschizi anunțul.
MyJobGuru.ro e singura platformă de recrutare din România unde toate salariile sunt afișate clar și transparent. Oricine își poate crea un cont gratuit, iar companiile pot publica primul anunț fără costuri. Ce crezi – o astfel de platformă poate ușura procesul de recrutare? Care e primul beneficiu la care te poți gândi?
Pentru conexiuni emoționale, lasă garda jos mai des.
Simpla apropiere fizică nu este suficientă pentru a crea o conexiune cu ceilalți. Angajații trebuie să se simtă mai aproape emoțional, spun experții. Dacă apropierea fizică înseamnă „să fii văzut”, apropierea emoțională înseamnă „să te simți văzut” — adică să simți că ești important și apreciat.
Unele interacțiuni sociale întăresc mai bine legăturile decât altele. De exemplu, o activitate în afara biroului sau împărtășirea unei experiențe noi cu un coleg este o modalitate de a crea legături. Vei crea conexiuni atunci când petreci mai mult timp cu cei în care ai încredere, te simți în siguranță să fii vulnerabil și să lași garda jos. Altfel spus, în momentele în care poți să râzi de tine și să-ți arăți latura umană.
Totuși, angajatorii trebuie să evite „distracția obligatorie”, cum ar fi obligarea angajaților să participe la întâlniri la care trebuie să fie activi. Uite câțiva pași pe care îi poți urma pentru a crește apropierea emoțională: cultivă empatia și identifică momentele care contează pentru angajați – acelea în care se simt cei mai valoroși și importanți. Ajută echipele să descopere momentele de apropiere emoțională, care devin mai intense atunci când sunt împărtășite personal.
📆 Ce-am mai publicat zilele trecute:
🎥 (08:09) Frica de „prea mult bine”: Ai accepta un salariu cu mult peste media pieței?
Te-ai aflat vreodată în situația în care un angajator sau o companie ți-a oferit un salariu mai mare decât te așteptai? Poate te-ai gândit că e prea frumos să fie adevărat și că, undeva, trebuie să fie un truc, o șmecherie. Este un fenomen psihologic natural, care se aplică nu doar în relațiile interpersonale, ci și în contextul pieței muncii, unde prea mult bine poate stârni suspiciuni.
Puși în fața unor oferte prea avantajoase, mulți oameni le refuză din cauza fricii de „costuri fantomă”, care, deși nu sunt evidente, par să fie sugerate de generozitatea aparent excesivă a ofertei.
___
✍️ Ce pierdem cu adevărat când un copil renunță la școală? Știai că, anual, în România, aproximativ 23.000 de elevi renunță la școală? E un număr imens, iar în spatele fiecărei cifre se află un tânăr cu vise frânte, cu provocări imense și o poveste complicată. Pentru unii, decizia de a părăsi școala vine din cauze extrem de obiective: sărăcia, lipsa accesului la resurse educaționale, sau nevoia de a contribui financiar în familie. Pentru alții, poate fi lipsa de sprijin, de motivație sau un sistem educațional care nu reușește să fie relevant și incluziv.
___
✍️ Tehnologia transformă piața muncii, iar competențele ne salvează carierele. Imaginează-ți că ceea ce muncești azi ar putea arăta complet diferit mâine. Ce șanse ai să rămâi relevant într-o piață a muncii în care inteligența artificială nu doar că influențează, ci redefinește complet regulile? Află din articolul de blog.
📖 Cartea câștigătoare.
Gândindu-ne la contextul actual, cât de periculos e tăvălugul inegalității și care sunt motivele pentru care e riscant să-l lăsăm să se rostogolească? În „Marea divizare”, Joseph E. Stiglitz ne pune față-n față cu efectele inegalității asupra economiei, democrației și globalizării și ne oferă soluții reale. Mai rămâne doar să punem umărul la treabă, nu?
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi, Flavian și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.