#116: O treime din tinerii majori își uită părinții; România Educată, în fruntea abandonului școlar din Europa; Lista celor mai bine plătiți incompetenți ai lumii.
Bonus: Cum arată spirala corupției în România?; Zâmbet doar pe Instagram: în rest, Tânăr și Nefericit; Cum îți pierzi cei mai buni angajați cu o singură decizie; Un super cadou pentru recrutori.
Servus! Pare că ceva facem bine, așa că ediția 116 ajunge azi la 7965 de oameni.
Ca să nu consumi tu tot internetul, am adunat pentru tine informații valoroase, trecute prin filtrul nostru critic. Dacă îți place ce-a ieșit, ne poți susține aici.
Epidemia de abandon: generația crescută cu teamă de părinți se teme azi și de propriii copii.
Suntem în mijlocul unei epidemii mondiale de înstrăinare parentală, ne avertizează experții. Tot mai mulți părinți se confruntă cu o realitate dureroasă: copiii lor, azi adulți, îi resping și rup legătura cu ei, fără avertisment. Un studiu recent arată că 32% din tinerii adulți nu mai simt să-și viziteze casa părintească: 26% dintre ei sunt înstrăinați de tații lor și 6% de mamele lor. Aceste cifre record par să-și aibă rădăcinile în tipul diferit de parenting adoptat de generațiile mai noi.
Ce s-a întâmplat: Părinții Baby Boomers (născuți între 1946 și 1964) au crescut sub o disciplină strictă, cu părinți care foloseau cureaua și frica pentru a asigura comportamentul „adecvat”. Drept reacție, când le-a venit vremea, au adoptat un stil de parenting mai blând și mai implicat, încercând să nu facă aceleași greșeli. Evitarea conflictelor și dorința de a crea relații egalitare cu copiii lor nu au avut însă doar efectul scontat - ba chiar au dus la perpetuarea unei lipse de experiență în gestionarea sănătoasă a disputelor.
Această abordare a crescut copii care nu au învățat cum să-și gestioneze furia și dezamăgirile - așa că azi cei mai mulți tineri nu se mai ceartă cu părinții lor - ci aleg mai degrabă să se retragă, să reducă la minim discuțiile, ori chiar să taie complet legăturile. În mod paradoxal, generația care a crescut temându-se de părinți a ajuns acum să se teamă și de respingerea propriilor copii.
Ce putem face: Dialogul e cheia, și, ce să vezi, nu există „scurtături”. E nevoie ca și părinții și copiii să învețe să își asume și consume conflictele într-un mod sănătos. Să înlocuim fuga cu o înțelegere profundă a durerilor noastre poate întrerupe ciclul de înstrăinare și teamă care ne marchează relațiile familiale.
Consideră-l un imbold să pui mâna pe telefon și să vezi ce mai fac ai tăi.
Tânăr și Nefericit: telenovela mondială a discrepanțelor.
Măsurarea fericirii este o sarcină complexă și adesea subiectivă. Trebuie luați în calcul indicatori care variază în funcție de regiune, cultură și religie. Totuși, Raportul Mondial al Fericirii încearcă să o cuantifice fericirea și să clasifice țările după media scorului.
Deși am găsit multe aspecte interesante în raport, ne vom axa pe discrepanțele de fericire între grupurile de vârstă din interiorul țărilor. În tabelul de mai jos, țările sunt ordonate după diferențele de fericire între tineri (<30 ani) și seniori (60+ ani).
Dintre cele 20 de țări incluse în studiu, Mauritius are cea mai mare diferență, cu tineri care sunt mult mai nefericiți decât adulții. Pandemia a afectat grav turismul și locurile de muncă, crescând șomajul în rândul tinerilor la aproape 25%. Mulți tineri de pe insulă caută oportunități în străinătate și speră la o viață mai bună departe de casă.
De obicei, tinerii sub 30 de ani sunt cei mai fericiți, cu o scădere a sentimentului în jurul vârstei mijlocii și o creștere după 60 de ani - din această categorie făcând parte și țara noastră. Totuși, unele zone se abat de la acest model, iar adulții mai în vârstă ajung să fie mult mai fericiți decât tinerii. Această discrepanță nu este neapărat negativă, dar evidențiază problemele cu care se confruntă tinerii. De exemplu, în SUA și Canada, mulți tineri nu-și permit locuințe, au anxietăți legate de climă și inechități economice, și simt că nu-și vor putea permite pensionarea. De asemenea, tinerii între 18-25 de ani raportează rate mai mari de singurătate decât media populației.
România are cea mai mare rata a abandonului școlar timpuriu.
Ponderea tinerilor de 18-24 ani care au părăsit prematur educația și formarea în 2024 a fost de 9,5% la nivel european. Această pondere a scăzut constant în ultimii 10 ani, de la 11,8% în 2013. Mai mulți băieți decât fete au abandonat școala, cu procente de 11,3% față de 7,7% în 2023. D
in aceste date tragem două concluzii: o veste bună și una rea. Vestea bună este că abandonul școlar timpuriu scade în toată Europa. Vestea rea este că România are cea mai mare rată de abandon școlar (16,6%), urmată de Spania (13,7%) și Germania (12,8%). La polul opus, cele mai mici rate de abandon școlar timpuriu în UE sunt în Croația (2,0%), Polonia/ Grecia (ambele cu 3,7%) și Irlanda (4,0%).
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Ce poți face, în calitate de lider, ca să îmbunătățești implicarea angajaților? Iată 7 sfaturi concrete găsite pe platforma BIZTRO Club by Edenred.
___
3 luni gratuite pentru 3 cititori ai newsletterului Hacking Work. Startup-ul clujean Angel Recruiters a creat un sistem inteligent pentru echipele de recrutare. Platforma ajută managerii să coordoneze mai ușor partenerii de recrutare, atât interni, cât și externi. Prin automatizarea și optimizarea sarcinilor zilnice repetitive, platforma permite echipei să economisească timp pentru activități mai importante. Super oportunitate: oferim trei luni gratuite primilor trei cititori care vor să folosească platforma și sunt dispuși să ofere feedback creatorilor + un testimonial, dacă ajung la concluzia că le-a făcut viața mai ușoară.
___
Salariul minim crește la 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024, de la minimul brut pe ţară garantat de 3.300 de lei lunar, cât este în prezent. Facilitatea de 200 lei scutiți de taxe se menține până la sfârșitul anului. Nu că e fain în an electoral?
___
Angajații americani se simt vinovați atunci când cer timp liber, însă în loc să facă cerere de concediu, preferă să chiulească de la muncă.
___
Îți permiți să-ți schimbi cariera? Panorama a făcut un reportaj despre cât te costă dacă vrei să-ți schimbi cariera, cine îți deschide uși și cine ți le închide în nas.
___
Expunerea la riscuri = oportunitate de creștere sau pericol iminent? Șase din zece companii active din Europa Centrală și de Est, printre care și România, consideră că expunerea la riscuri atrage după sine creștere, însă reglementările stricte și problemele lanțurilor de aprovizionare le pun bețe-n roate, arată un sondaj PwC. Perspectivele asupra riscurilor diferă însă în organizații. Retailul și tehnologia sunt mai deschise să-și asume riscuri pentru a crea noi oportunități, în timp ce rolurile financiare, sectorul public și cel farmaceutic prioritizează conformitatea și evitarea riscurilor.
___
Ce gust are o cafea excelentă? ☕️ Acest video te poate ajuta să-ți cizelezi simțurile:
___
Cei mai bine plătiți incompetenți ai lumii. Lista celor mai supraevaluați CEOs în 2023 include nume de companii mari - precum Pfizer sau Moderna, și lideri care au primit bonusuri de milioane, în ciuda lipsei de performanță. De exemplu, CEO-ul Enphase Energy a primit anul trecut un pachet de 19,52 milioane de dolari, deși compania a înregistrat pierderi de 50,1%.
___
Disney Pixar concediază aproximativ 175 de persoane pentru că CEO-ul Bob Iger îndreaptă atenția studioului exclusiv către producția de filme de lungmetraj.
___
Situația de la Atos România se agravează: 150 de angajați deja alungați, alte sute în pericol. Angajații confirmă abuzurile și acuză conducerea că plănuiește să forțeze afară din firmă sute de angajați, folosindu-se de tertipuri lipsite de etică și ilegale.
___
Imaginează-ți o societate în care oamenii se simt suficient de în siguranță cât să-și lase copiii pe stradă. Aproape 74% dintre danezi cred că „majoritatea oamenilor pot fi de încredere" – mai mult decât orice altă naționalitate. Cum au reușit danezii să atingă acest nivel de încredere în concetățenii lor? Citește aici.
____
Iar n-avem femei în politică. Cum arată distribuția pe sexe pentru primele 10 partide ca număr de candidaturi?
___
9 din 10 candidați la admiterea în magistratură au picat din cauza testului psihologic, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Evaluările cognitive sunt conforme cu standardele psihologice specifice magistraților în funcție, nu populației generale” - aceasta e justificarea prin care CSM caută acum să explice rata ridicată de respingere. Procesul de admitere continuă cu reexaminarea candidaților.
___
Să cauți prea mult ceva „de vindecat” la creierul tău te îmbolnăvește. Psihologul Travers Mark explică cum importanța acordată în ultimii ani sănătății mintale are și o față mai puțin plăcută - supra-conștientizarea - un soi de ipohondrie manifestată pe plan psihologic. Conform studiilor, 40% dintre americani încearcă să-și pună singuri diagnostic, pe baza informațiilor de pe internet, care îi conduc deseori la concluzii și tratamente greșite. Acest comportament nu doar amplifică stresul, dar împiedică și tratarea eficientă a problemelor reale.
___
Cum poți aplica inteligența artificială generativă în zona de Fuziuni și Achiziții (M&A) - un articol mai tehnic, dar poate de interes pentru unii cititori.
___
Spirala corupției (percepute) în România. „Furată” de la Daniel Enescu, fondator al grupului Daedalus.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Fericirea e o decizie rațională și are „rețetă”.
Cercetătorii Universității Bristol au ajuns la concluzia că fericirea se obține prin practici constante, asemănătoare antrenamentului fizic. Mai mult, studiul lor a arătat că studenții care au urmat anumite practici și-au crescut starea de bine cu până la 15%, iar jumătate dintre ei au reușit să o și mențină pe termen lung.
Acestea sunt cele șapte obiceiuri cheie pe care le poți include și tu de azi în rutina zilnică, pentru o viață mai fericită:
Acte de bunătate (am scris despre efectele lor și aici): Fii altruist, implică-te în acțiuni care vizează binele altora, nu neapărat pe cel personal – fie că e vorba de gesturi mici sau mari, pentru a-ți crește sentimentul de satisfacție.
Crearea unor conexiuni sociale profunde: Construiește și menține relații autentice și semnificative, care oferă sprijin emoțional și împlinire.
Savurarea experiențelor: Fii prezent și bucură-te de momentele plăcute, fără a te grăbi să treci la următorul lucru de pe ordinea de zi.
Concentrarea pe aspecte pozitive: Învață să te concentrezi pe lucrurile pozitive din viața ta și să le lași mai ușor la spate pe cele negative.
Exercițiile fizice: Menține un stil de viață activ - mișcarea are un efect direct asupra stării de bine și sănătății mintale.
Meditația: Practic-o sub forma care îți vine natural - vei reduce stresul și crește nivelul de conștientizare și calm interior.
Practicarea recunoștinței: Fă-ți un obicei din a recunoaște și aprecia lucrurile bune din viața ta, fie ele mari sau mici.
Cum pierzi cei mai buni angajați, în 7 zile la birou.
Cei mai buni angajați doresc ca șefii lor să se concentreze mai mult pe rezultate și mai puțin locul de unde ele se întâmplă. Companii mari precum UPS și Boeing cer angajaților să vină la birou cinci zile pe săptămână, iar asta pare doar să reducă angajamentul și performanța.
După patru ani de la pandemie, birourile sunt utilizate la doar 50% din capacitate, iar Amazon și Google insistă să-și cheme angajații la birou. Cum fac asta? Invocând solidaritatea cu angajații din prima linie, în ciuda faptului că și ei ar vrea flexibilitate.
De „necrezut”, știm, însă companiile care oferă încredere și flexibilitate performează mai bine, iar echilibrul între încredere și responsabilitate permite oamenilor și organizațiilor să prospere. Uite un model care poate să schimbe parcursul organizației:
Milionul nu te mai face bogat.
Cei mai mulți americani nu mai asociază succesul financiar cu a deveni milionari. Conform sondajului Bankrate din 2024, doar 20% mai cred că așa arată succesul. În schimb, 60% s-ar considera de succes dacă ar putea „trăi confortabil,” adică să-și permită cheltuielile zilnice și să pună și ceva deoparte, ca fond de urgență și poate investiții. Sarah Foster, analist financiar Bankrate, spune că la asta contribuie și valoarea actuală a acelui milion de dolari, depreciat din cauza inflației:
„Acum cincizeci de ani, în 1974, un milion de dolari avea puterea de cumpărare pe care o au astăzi 6 milioane de dolari.”
Pentru tine ce înseamnă să fii „bogat”?
💡 Uite ce fain: Mersul pe jos face creierul luminos.
Sigur ai auzit o mulțime de lucruri despre beneficiile mersului pe jos, și-acum venim și noi să îți mai spunem una: dacă reușești să te plimbi zilnic, nu doar că trupul îți va fi mai puternic, imunitatea mai bună, spiritul mai ușor, dar și creierul tău va deveni mai „colorat”. Christian Rominger, cercetător în domeniul psihologiei sănătății, spune că „ne sporim creativitatea, dacă facem 500 de pași în cinci minute.”
N-am testat încă, dar adepți există cât să nu ne îndoim de impactul acestei concluzii. Până și Nietzsche și Kant aminteau că plimbările ajută la generarea ideilor.
Studiile arată că mersul pe jos îmbunătățește fluxul de gânduri, capacitatea de rezolvare creativă a problemelor și, implicit, productivitatea. Mai mult, mersul pe distanțe mai lungi (drumețiile în natură) are și beneficii terapeutice. Neurocercetătorul Shane O'Mara subliniază importanța orașelor care facilitează mersul pe jos zilnic, susținând că planificarea urbană adecvată poate încuraja acest obicei sănătos. Uite niște sfaturi simple care te pot ajuta să-ți crești nivelul de activitate zilnică și să te bucuri de beneficiile plimbărilor asupra trupului, sufletului și minții.
📖 Cartea câștigătoare.
Fiecare dintre noi putem deveni mai buni la a fi buni, iar progresul nu depinde doar de cât de mult muncești, ci și de cât de mult înveți. Adam Grant explorează în „Potențialul ascuns” modurile în care ne putem construi abilitățile de caracter și structurile motivaționale pentru a ne atinge propriul potențial.
Ai ocazia să-l întâlnești pe Adam Grant în cadrul BRAND MINDS 2024 care are loc pe 24 și 25 septembrie 2024. Folosește codul HW12 pentru 12% reducere la fiecare bilet achiziționat. Ne vedem acolo!
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.