#111: 8 din 10 firme românești nu găsesc oameni calificați; Implicarea angajaților, în cădere liberă de 11 ani ; Salariul emoțional, mai tare ca banii; Viitorul muncii: cum arată următorii 30 de ani?
Bonus: Șefi decuplați de realitate la Spotify și Tesla; Elevii români susțin democrația și vor să voteze, dar nu au cunoștințe civice; Felicitările, noul job suplimentar neplătit al femeilor.
Servus. Ediția 111 este aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai valoroase informații și la prietenii sau colegii tăi.
Elevii români se declară mai mult „europeni”, dar pică la cunoştințe şi gândire civică.
Elevii români au obținut un scor sub media studiului International Civic and Citizenship Education, clasându-se pe locul 16 din 20 de țări participante, cu un scor de 470 față de media de 508. Aproximativ un sfert dintre elevii români se află la nivelul cel mai scăzut de competență, în timp ce doar o cincime ating cel mai înalt nivel, ambele procente fiind sub mediile internaționale. În contrast, un număr peste medie de elevi români sunt activi în grupuri de voluntariat și exprimă un sentiment puternic de apartenență – 97% se declară europeni și 94% sunt mândri de includerea României în Uniunea Europeană.
Deși interesul elevilor români pentru politică și probleme sociale este apropiat de media internațională, încrederea acestora în instituțiile statului și intențiile de vot arată un optimism mai mare decât media ICCS 2022. Raportul sugerează revizuirea curriculumului și implementarea unor programe de formare continuă pentru cadrele didactice, pentru a îmbunătăți cunoștințele și pentru a stimula implicarea civică a elevilor.
Ne lipsesc oamenii calificați.
Trei din patru angajatori (75%) din 21 de țări europene nu găsesc oameni cu competențe adecvate; o creștere uriașă față de cei 42% din 2018. România este printre țările în care cei mai mulți angajatori au semnalat această problemă (81%), conform studiului efectuat de ManpowerGroup.
Conform Eurostat, mai mult de jumătate dintre IMM-urile din UE au raportat că dificultățile în găsirea de angajați cu competențe potrivite reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale lor. Competențele necesare companiilor nu mai sunt aliniate cu cele ale oamenilor, iar această discrepanță este agravată de schimbările demografice și de nevoia de competențe noi, impulsionate de progresul tehnologic.
✨ InSPORation: Companiile deștepte își atrag angajații la birou, nu-i aduc cu forța.
Globant le permite angajaților să lucreze complet de la distanță, spre deosebire de alte companii care le impun să vină la birou. Compania a ales să-și atragă oamenii prin extinderea și modernizarea spațiului de lucru, oferind mai multe zone de relaxare și birouri individuale. CEO-ul companiei spune că biroul trebuie să fie un punct de atracție, în care oamenii să-și dorească să meargă, nu doar un loc unde își fac treaba.
Deși unele companii susțin că munca de la birou crește productivitatea și facilitează colaborarea, alți angajatori consideră că poate avea un efect negativ asupra vieții angajaților. Un studiu recent arată că firmele care își obligă oamenii să lucreze de la birou nu sunt mai profitabile, iar angajații nu sunt neapărat mai productivi.
Unde nu-i grijă față de oameni, vai de organizații.
Un studiu recent arată că doar 12% dintre transformările de business își ating obiectivele propuse, cauza fiind lipsa investiției în oameni. Iată trei greșeli majore pe care le fac companiile:
Nu identifică rolurile cheie pentru integrarea cu succes a schimbării. 76% dintre respondenții care au avut o transformare reușită de business au identificat corect rolurile esențiale, comparativ cu doar 58% dintre cei care au eșuat.
Suprasolicită angajații „vedetă". 56% dintre companiile cu transformări reușite au evitat supraîncărcarea liderilor de top, comparativ cu 44% dintre cele cu rezultate slabe.
Nu aliniază strategia de employer branding cu obiectivele companiei. Doar în 62% din cazuri directorii HR au fost implicați în strategia de transformare, de la bun început.
Lipsa de credibilitate a presei aruncă tinerii în brațele extremiștilor.
Tinerii români nu mai au încredere în mass-media tradițională, și se orientează mai degrabă spre surse online pentru informare, arată studiul Free Press for Eastern Europe.
Tinerii critică mass-media, percepută ca fiind coruptă și părtinitoare, pentru faptul că se concentrează pe senzaționalism mai mult decât pe furnizarea de informații exacte.
Lipsa de independență a mass-media, împreună cu prevalența dezinformării și politizarea excesivă, contribuie la creșterea extremismului și la o scădere a încrederii în democrație, mai ales în rândul tinerilor, care se orientează către surse alternative de informare, precum rețelele sociale, creând și mai mult teren de manevră pentru extremism și știri false. Ce efecte crezi că poate avea asta în plin an electoral?
România – salarii mici, cu pretenții „decente”.
După Bulgaria, România are cel mai mic salariu pe oră din Uniunea Europeană – doar 10,4 euro, față de media europeană de 24 de euro. Vecinii din Ungaria sunt și ei plătiți puțin mai bine – cu 11 euro pe oră. La polul opus, Luxemburg își remunerează locuitorii cu peste 47 de euro pe oră, plasându-i drept cei mai bine plătiți angajați din UE.
Mai mult, România mai are câteva luni la dispoziție să aplice o directivă europeană privind „salariul minim decent”. Deși aceasta nu va duce automat la o creștere a salariului minim la un nivel uniform în toate statele membre, se așteaptă ca metoda prin care se stabilește salariul minim să ia mai bine în calcul bunăstarea populației și nivelul de productivitate al economiei.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Am trecut de 10.000 pe canalul de YouTube Hacking Work! Când faci totul organic, fiecare victorie înseamnă mult, așa că suntem foarte bucuroși că și educația ajunge în ”trending”. Mulțumim că ne urmăriți, că ne ascultați în drum spre serviciu, în pauza de masă, când faceți treburi casnice sau exerciții, când vă relaxați sau vă pregătiți să schimbați lumea. Dacă ți-am fost de folos, ne poți susține aici.
___
4% dintre angajați trebuie să fie persoane cu dizabilități în instituțiile publice și companiile care au cel puțin 50 de angajați. Realitatea însă nu este atât de prietenoasă și incluzivă. Sistemul de învățământ neadaptat cerințelor pentru nevoi speciale reprezintă adesea un blocaj în viața persoanelor cu dizabilități – iar asta vine la pachet cu afectarea studiilor și lipsa unor oportunități decente de locuri de muncă. Asociația Neurodivers România a făcut o listă cu câteva companii care au programe speciale pentru oamenii cu dizabilități și ne amintește că accesibilitatea este un drept, nu un lux.
___
Salariul emoțional, mai important decât cel tradițional. Pachetele salariale tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a atrage și a loializa angajații. Aceștia caută împlinirea emoțională, care include o varietate de beneficii intangibile, cum ar fi flexibilitatea, mediul de lucru pozitiv, programele de wellbeing etc. Pe scurt, câștigurile non-financiare ale angajaților, care îi motivează și le îmbunătățesc nivelul de satisfacție. Aceste beneficii intangibile poartă denumirea de „salariu emoțional".
___
Implicarea angajaților a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. În primul trimestru al acestui an, implicarea angajaților a coborât la 30%, față de 33% la finalul anului 2023, potrivit Gallup. Motivele? Deconectarea angajaților de la misiunea și scopul organizației, scăderea satisfacției și a clarității rolului în ultimii patru ani.
___
Incident major de securitate, din neglijență – Microsoft a expus parolele angajaților, după ce a lăsat nesecurizat un server Azure. Informații sensibile, inclusiv date de acces și scripturi, erau accesibile fără parolă. Avertismentul experților a fost transmis pe 6 februarie, dar serverul a fost securizat doar pe 5 martie. Situația ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Microsoft de a-și proteja propriile resurse, în contextul în care compania oferă soluții de securitate și a mai avut precedente în care au facilitat accesul neautorizat la informații critice. Încă nu se știe precis timpul în care serverul a fost expus și nici dacă a fost accesat de hackeri, însă este evident că Microsoft trebuie să revizuiască urgent procedurile de securitate pentru a preveni producerea unor incidente similare pe viitor.
___
În Texas, inteligența artificială dă note elevilor. Agenția care supervizează școlile publice din Texas va înlocui o parte din evaluatori cu un sistem de notare bazat pe inteligență artificială. Agenția estimează că va economisi între 15 și 20 de milioane de dolari pe an prin reducerea numărului de evaluatori. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la acuratețea sistemului și la potențialul de fraudă, deoarece elevii ar putea utiliza instrumente de inteligență artificială pentru a răspunde la întrebări.
___
47% dintre români vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai mare, arată un sondaj eJobs. Pe lângă salariu, posibilitatea de a munci de acasă reprezintă un criteriu important pentru 37,2% dintre respondenți, urmat de oportunitățile de avansare în carieră și beneficiile extrasalariale. Studiul, efectuat în perioada martie-aprilie, pe un eșantion de 1.002 angajați actuali din diverse domenii, arată că o mărire de salariu ar putea convinge 71,8% dintre cei hotărâți să plece să rămână la actualul loc de muncă.
___
80% din emisiile globale de CO2 sunt produse de doar 57 de companii, dezvăluie un raport recent al ONG-ului InfluenceMap. Raportul arată că aceste companii au crescut producția de combustibili fosili după semnarea Acordului de la Paris în 2016, contribuind semnificativ la criza climatică.
___
Tinerii se îmbolnăvesc mai des de cancer pentru că sunt îmbătrâniți prematur. Un studiu prezentat la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului a concluzionat că principalul factor decisiv nu este vârsta cronologică, ci cea biologică, afectată de stilul de viață, stres și genetică. După ce a examinat dosarele medicale a 148.724 de persoane, dr. Yin Cao de la Universitatea Washington a identificat nouă indicatori sanguini legați de îmbătrânirea biologică, printre care albumina, creatinina, glicemia, și proteina C reactivă. Acești indicatori sugerează că boli precum cancerul pulmonar, de colon, sân și uterin apar la vârste tot mai tinere, din pricina accelerării îmbătrânirii biologice.
___
43% dintre directorii executivi din Marea Britanie se tem că inteligența artificială îi va lăsa fără joburi și 44% consideră că angajații nu sunt pregătiți pentru integrarea acesteia în munca lor.
___
Uite aici o listă cu 100 de instrumente bazate pe inteligența artificială care îți pot fi de folos în munca ta.
___
Toți miliardarii sub 30 de ani și-au moștenit averea, ne spun studiile. Așa că nu dispera încă. E puțin mai greu să faci primul milion la jobul de la 09-17.
___
6,6% a fost rata anuală a inflației în luna martie 2024, comparativ cu luna martie anul trecut.
___
Creator de conținut – noul job de după concediere. În ciuda faptului că piața muncii din Statele Unite se menține solidă, mii de persoane au rămas fără loc de muncă, iar angajările sunt limitate la câteva industrii. Persoanele concediate își creează noi trasee profesionale în loc să se întoarcă la joburile tradiționale, iar unul dintre ele este crearea de conținut.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife.
Viitorul muncii pe următorii 30 de ani, prin ochii angajaților – pariu pe flexibilitate.
Cu ocazia aniversării a 30 de ani, Monster.com a realizat un sondaj pentru a afla cum văd angajații viitorul muncii în următoarele trei decenii. Pe scurt, pesimismul e răspândit la scară largă, când vine vorba de bani – 62% cred că raportul dintre salarii și costul vieții se va înrăutăți. Cu toate acestea, un număr surprinzător de mare de angajați anticipează că vor rămâne loiali angajatorilor actuali: 22% se așteaptă să facă parte din aceeași companie și peste 30 de ani, iar 48% prevăd că-și vor schimba jobul de maxim trei ori în această perioadă.
În ceea ce privește pensionarea, opiniile sunt împărțite: unii cred că se vor pensiona înainte de 60 de ani, în timp ce alții se văd lucrând și peste vârsta de 70.
Angajații par a se pune de acord însă la un lucru: flexibilitatea locului de muncă devine normă. Doar 12% dintre ei mai cred că programul tradițional 9-5 va rămâne standard.
😠 Șefu’ care taie chefu’: Spotify strânge cureaua în timp ce aruncă cu bani.
Angajații companiei Spotify critică compania pentru sumele exorbitante de bani pe care le aruncă pe fereastră în organizarea unor evenimente extravagante precum Intro Days la Stockholm și Spotifest, în timp ce concediază mii de angajați pentru a reduce costurile. Oamenii consideră aceste evenimente ca fiind o risipă și o dovadă a lipsei de contact cu realitatea a conducerii.
Spotify susține că aceste evenimente sunt esențiale pentru promovarea artiștilor și a serviciilor pe care le oferă, atragerea de noi utilizatori, chiar și stimularea colaborării între angajați. Cu toate astea, compania nu a dezvăluit cât cheltuiește pentru aceste evenimente. Tensiunile dintre angajați și Spotify capătă amploare, în contextul dificultăților economice și a concedierilor.
Și giganții șchioapătă când uită ce-i ține în picioare.
Tesla a anunțat concedierea a peste 14.000 de angajați, adică mai mult de 10% din forța sa de muncă globală, într-o mișcare descrisă de CEO-ul Elon Musk ca fiind necesară „pregătirii pentru o perioadă de creștere”. Decizia vine însă în urma unei prăbușiri a vânzărilor, ceea ce pune justificarea și strategia de management a lui Musk sub semnul întrebării.
În loc să recunoască erorile de strategie, Tesla transmite un mesaj descurajant, punând o presiune și mai mare pe angajații rămași. În memo-ul trimis, Musk le cere să se pregătească pentru „munca dificilă ce va urma", sugerând că vor trebui să facă față unor cerințe crescute, cu resurse diminuate. Această strategie nu doar că agravează nesiguranța și stresul în rândul oamenilor, dar le erodează și mai mult încrederea în calitatea și claritatea de lider a lui Musk.
Mai mult, Tesla a mai avut scăpări și în trecut, după cum aflăm din povestea unei românce pe care o poți citi în newsletterul
, scris de .Sarcinile neesențiale, piatră de moară în cârca femeilor.
O altă față a muncii suplimentare neplătite a femeilor în birouri: sarcinile consemnate drept mici și neesențiale, care le sunt aproape implicit desemnate. Gândește-te bine: de la cine se așteaptă de regulă să preia activități precum organizarea evenimentelor sau asistența colegilor, cumpăratul de cadouri, ori scrisul felicitărilor? Cel mai probabil, gândul te-a dus direct la o colegă. Ei bine, deși aceste sarcini cresc satisfacția la job, sunt rareori recunoscute în evaluările de performanță. Și deși poți spune că „nu-s mare lucru”, consumă timp și energie.
Un sondaj realizat de McKinsey & Company și Lean In concluziona că, deși 87% din companii consideră aceste eforturi esențiale pentru funcționarea organizației, doar 25% le recunosc în mod formal. Această practică perpetuează un ciclu de „muncă nevăzută” care poate împiedica avansarea profesională a femeilor, adăugând o presiune suplimentară și potențial descurajantă.
Ce-ar fi ca la următoarea zi de naștere de la birou să mai variați lucrurile?
💡 #Știațică: Auzul greșelilor gramaticale dăunează sănătății?
Un studiu al Universității din Birmingham concluzionează că ascultarea unor fraze presărate cu greșeli nu doar că ne scoate din sărite, dar ne crește și tensiunea arterială și ne influențează ritmului cardiac, trimițându-ne direct în modul de stres.
Totuși, înainte de a ne lua toți tensiunea la auzul unei greșeli din partea interlocutorului, cercetătorii spun că e nevoie de mai multe studii. Până atunci, poate ar trebui să privim greșelile gramaticale ca pe un mic antrenament cardio involuntar.
Învățăcelul devine profesor – ce avem de învățat de la un copil de doi ani?
Primii doi ani de copilărie sunt deseori supranumiți „anii teribili” (eng. the terrible twos), însă experții sunt de părerea că asta ne face de fapt să subestimăm potențialul copiilor de a ne oferi la rândul lor niște lecții despre fericire. De altfel, concluzionează că adulții ar avea multe de câștigat dacă ar adopta unele dintre trăsăturile celor mici, iar asta nu numai c-ar putea îmbunătăți bunăstarea individuală, dar ar putea avea implicații pozitive și în societate.
Ce ai putea învăța de la copii, te-ntrebi? Păi hai să vedem:
Fii curios: Așa cum un copil de doi ani explorează totul cu entuziasm, lasă-ți curiozitatea să zburde uneori, și frumusețea lumii să te mire de parcă acum ai descoperi-o. Acest lucru te va ajuta să înveți continuu și să găsești noi soluții.
Gândește creativ: Imită modul în care copiii privesc problemele, fără prejudecăți. Abordează-le cu o minte deschisă, și te vei bucura de idei noi și mai creative.
Trăiește momentul: Copiii se bucură intens de prezent. Încearcă să te concentrezi complet pe ce faci acum pentru a spori satisfacția și eficiența în activitățile tale.
Acceptă riscurile: Nu te teme să încerci lucruri noi, chiar dacă există posibilitatea de a greși. Asumarea riscurilor calculate te poate ajuta să crești.
Construiește relații: Ai observat cât de ușor relaționează cei mici? Tu ce-ai avea de pierdut? Fii deschis și conectează-te cu cei din jurul tău. Asta poate crea un mediu de lucru plăcut și eficient.
Nu renunța: De la copii putem învăța perseverența – ei încearcă din nou și din nou, până reușesc. Aplică această lecție când înveți sau te perfecționezi într-un domeniu - nu toate lucrurile în viață sunt la fel de grele ca a învăța să mergi sau să vorbești.
Vorbește-ți cu blândețe: Copiii se încurajează deseori pe ei înșiși în timpul jocului. Folosește și tu această tehnică pozitivă, chiar și dacă presupune să te îmbărbătezi cu voce tare - îți va crește încrederea în sine, te va ajuta să performezi mai bine și să ieși cu bine din situații dificile.
Exprimă-ți emoțiile: Nu te teme să arăți cum te simți. Exprimarea emoțiilor în mod sincer îți poate calitatea vieții, sănătatea mintală, dar și relațiile cu cei din jur.
Bani în plus la salariu? Vezi în ce condiții.
Dacă ești angajat cu contract individual de muncă și ai minim 18 ani, cu siguranță ai stabilit împreună cu angajatorul tău un salariu pentru munca depusă. Chiar dacă l-ai negociat deja și e stabilit oficial, iată cele câteva situații prevăzute în Codul Muncii care obligă angajatorul să te plătească în plus:
faci ore suplimentare;
muncești pe timp de noapte (în intervalul 22:00-06:00);
te prinde weekendul lucrând;
ești chemat la datorie și de sărbătorile legale (verifică aici calendarul).
În funcție de situația în care te afli, beneficiile pe care ar trebui să le primești se calculează diferit – fie primești zile libere în plus, fie un spor pentru munca depusă. Chiar dacă știi deja aceste informații, îți recomandăm să consulți periodic Codul Muncii pentru a fi la curent cu toate drepturile și responsabilitățile tale. Iar dacă vrei să traduci ușor „legaleză”, te poți abona la
și al ei Avocatoo.🌶️ Sweet & spicy.
Știi și tu acea ședință care putea fi un mail?
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Lipsa de forta de munca specializata? Pai este limpede de ce. Specialistii au plecat pe alte meleaguri, nefiind tratati corespunzator in Romania. Pretentiile angajatorilor au mers in sus, iar salariile in jos. Nu-i nimic, vor veni lucratori calificati din India care sunt dispusi sa lucreze pe salarii mizerabile... De altfel, acesta este si scopul sondajului, sa se incurajeze imigratia...
Sarcinile alea „ne-esențiale” (apropos, dacă-s descrise ca ne-esențiale atunci ce rost au?) sunt făcute în timpul programului sau în afara lui? Că dacă sunt în timpul programului, oricum iau din cele 8 ore de muncă alocate, deci nu are sens tratamentul special doar fiindcă acea persoană face altceva. Mai ales că nu-și face treaba pentru care e plătită în timpul respectiv, ci face cu totul altceva. Ceea ce poate fi un avantaj pentru persoana respectivă, că ia pauză de la stresul muncii cotidiene.
Și asta explică și de ce din experiența mea femeile în general se oferă pentru acest gen de activități. Consider că e un lucru foarte bun, pentru că sunt mai organizate decât bărbații. Nu am văzut niciodată în nicio corporație în care am lucrat să oblige cineva pe altcineva (femeie sau bărbat) să se ocupe de așa ceva. Întotdeauna a fost pe bază de voluntariat.