#128: Doar 18% dintre tineri își văd relația de lungă durată cu jobul; Două Românii: una în țările calde, una aruncă pantofi în sobă să se-ncălzească; Pauza nefumătorilor - refugii de liniște la birou
Bonus: Cum stai cu sănătatea mintală la job?; Românii trec experiența ca principalul lor atu în piața muncii; Partenerul de business pentru 7 din 10 tineri antreprenori e robot.
Servus! Îți mulțumim că ești aici și că ți-ai făcut o rutină din a ne citi. Ți-am pregătit conținut proaspăt și util care să-ți ofere inspirație pentru o muncă cu sens. Dacă îți place cum muncim, dar și cum gândim, ni te poți alătura pe Patreon, unde vrem să strângem o comunitate de oameni faini.
Izolarea pe care ne-o dorim: Spațiul de „alonement” e noul „colț al nefumătorului”.
În contextul întoarcerii angajaților la birou, oamenii resimt lipsa unor momente de liniște care le erau ușor accesibile atunci când lucrau de la distanță. Birourile deschise și aglomerate nu mai corespund nevoilor actuale ale angajaților, care caută locuri în care să se retragă într-un spațiu mai izolat în timpul programului de lucru. Această tendință a dus la crearea unor spații de „alonement”, un concept care redefinește cumva pauza de fumat pentru nefumători. Spațiile sunt proiectate pentru a le oferi angajaților momente de răgaz și reîncărcare psihică, fără a părăsi biroul.
Companiile care recunosc importanța sănătății mintale îmbrățișează din ce în ce mai mult aceste soluții. Mai mult, elementele moderne de design, cum ar fi scaunele semiînchise sau cabinele izolate fonic, ajută la crearea unor astfel de zone de liniște. Cu toate astea, pentru mulți angajați, accesul la astfel de spații rămâne doar un vis, unii fiind nevoiți să se refugieze prin mașini sau chiar în toalete pentru puțină liniște.
Gen Z și Milenialii dau stabilitatea pe oportunități.
Odată cu schimbarea modului în care ne raportăm la muncă, conceptul tradițional de loialitate își pierde sensul. Potrivit unui studiu recent, 43% dintre angajații din Generația Z și milenialii din Hong Kong și Singapore se gândesc frecvent să-și schimbe locul de muncă. Tendința este susținută de exemple concrete precum cel al Verei Lau, o tânără de 27 de ani care a lucrat la trei companii în ultimii trei ani, susținând că loialitatea nu mai aduce beneficii în contextul în care relația dintre angajator și angajat este pur tranzacțională.
Studiile recente arată că interesul pentru stabilitatea pe termen lung la job în rândul tinerilor scade semnificativ, doar 18% dintre angajații sub 30 de ani fiind interesați să rămână mai mulți ani în aceeași companie. Experți în resurse umane subliniază că angajații care schimbă frecvent locul de muncă au șanse mai mari să negocieze salarii mai bune, dar există riscul de a fi percepuți ca instabili sau pretențioși în piața muncii, mai ales în roluri de conducere.
Româncele afaceriste: „Ne e mai greu decât bărbaților”.
Aproape 60% dintre femeile antreprenor din România consideră că trebuie să muncească mai mult și câștigă mai greu în business doar pentru că sunt femei, iar jumătate dintre ele spun că le este mai greu în antreprenoriat decât le este bărbaților, arată un sondaj realizat într-o comunitate cu peste 15.000 de antreprenoare.
Femeile antreprenor resimt și alte dificultăți:
17% simt că negociază mai greu și obțin câștiguri mai greu deși muncesc mult, doar pentru că sunt femei;
13% consideră că sunt manipulate sau desconsiderate de bărbați în parteneriate în afaceri;
peste 8% cred că femeile iau decizii mai greu și riscă mai puțin în afaceri pentru că au și alte responsabilități, în special îngrijirea copiilor.
„Studiul nostru relevă faptul că antreprenoriatul încă are gen, însă are gen în întreaga lume. Statisticile internaționale arată că aproximativ 25% din afacerile mici și mijlocii din toată lumea sunt conduse de femei. În România, în jur de 36% dintre afaceri sunt cu acționariat feminin, procent în creștere în fiecare an”, declară Carmen Mihalca, fondatoarea Asociației Antreprenoare.
Dedeman își deschide firmă IT cu birouri în Iași, Bacău și București.
Liderul naţional al pieței de bricolaj lansează DedeTech, un proiect prin care migrează către digitalizare. Prin această inițiativă strategică, Dedeman se axează pe optimizarea proceselor de logistică și e-commerce a celor 62 de magazine din țară.
DedeTech caută acum profesioniști în domeniul IT și al comerțului electronic care să poată dezvolta și implementa sisteme tehnologice integrate, pentru birourile din cele trei prime sedii.
Devine tot mai clar care este noua direcție de creștere a domeniului IT: integrarea tehnologică a altor sectoare economice.
🔎 Meserii sub lupă: Coachline Painter.
La prima vedere, Mark Court este doar un angajat din fabrica Rolls-Royce. În realitate, Mark are unul dintre cele mai importante roluri – este artistul care, de mai bine de 20 de ani, pictează manual dungile decorative pe fiecare mașină Rolls-Royce, fie că e vorba de un model de serie sau de unul realizat la comandă.
Acest proces minuțios implică aplicarea unei vopsele speciale care se fixează instantaneu pe vopseaua mașinii și nu lasă loc pentru greșeli; orice eroare ar însemna reluarea procesului. Întrebat dacă nu se teme că ar putea greși, Mark spune: „Dacă începi să te gândești la cine sau unde va ajunge, mintea îți va juca feste și nu vei mai putea să o faci. Trebuie doar să înveți să te deconectezi și să faci ceea ce ai de făcut.”
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari (I).
E sfârșitul joburilor 9-to-5? Cofondatorul LinkedIn prezice dispariția acestora până în 2034. Hoffman crede că revoluția digitală și schimbările tehnologice vor transforma fundamental modul în care lucrăm, eliminând rigiditatea programelor de lucru fixe și mutând focusul pe abilități, proiecte și rezultate, în locul numărului de ore petrecute la birou. Dacă Hoffman are dreptate, modelul clasic de muncă ar putea deveni curând o relicvă. Tu ce crezi?
___
Românii cred că experiența reprezintă principalul lor atu în piața muncii. În clasamentul punctelor forte se regăsesc și carisma, flexibilitatea și inteligența emoțională. Iar în clasamentul punctelor slabe se află: lipsa competențelor de nișă, a abilităților digitale și dificultatea de a vorbi fluent o limbă străină.
___
Sclavii telefoanelor: 70% dintre oameni își verifică telefonul din 10 în 10 minute. Dependența de telefoanele mobile a atins la un nivel critic, iar asta ne face mai puțin prezenți în viața reală, ne afectează somnul și sănătatea mintală, în general, ne crește nivelul de stres și ne compromite conexiunile umane autentice.
___
Sărăcia energetică în România: Oamenii disperați ard haine și pantofi în sobe pentru a se încălzi. Numărul gospodăriilor care se confruntă cu imposibilitatea de a-și plăti facturile la energie s-a dublat în ultimul an, potrivit unei analize detaliate publicate de PressOne. Una din trei gospodării din România este afectată azi de sărăcia energetică, iar situația e tot mai gravă. Mai mult, aproape 40% dintre gospodăriile vulnerabile trăiesc în sărăcie și frig extrem, ceea ce le forțează să recurgă la soluții improvizate și periculoase pentru a supraviețui iernii.
___
Generația nativilor digital nu se lasă păcălită: tinerii verifică informațiile online din mai multe surse. Bine, nu și-n România. La nivel mondial, tinerii europeni combat era dezinformării și a fake news-ului cu o doză sănătoasă de scepticism și gândire critică, verificând constant acuratețea conținutului online utilizând surse alternative. Media în România e însă de 15%, mult sub cea europeană de 36%, ceea ce arată clar că ne lipsește gradul de maturitate digitală a țărilor mai (din timp) educate. În topul Eurostat, sub noi mai sunt doar Bulgaria și Cipru, ceea ce ne face susceptibili la a crede încă că „tot ce zboară se mănâncă” - lucru din care nu poate ieși nimic bun.
___
Există joburi rușinoase? Noțiunea de „bullshit jobs” există demult, însă nimeni nu merită să fie umilit pentru munca pe care o face, iar etichetele care vin la pachet cu stigmă sunt extrem de dăunătoare. Dă fuguța la
pe , să vezi ce frumos a scris despre acest subiect.___
Cele mai bune 100 de cărți ale secolului 21. O colecție recomandată de The New York Times.
___
Companiile din IT cu cele mai multe concedieri în 2024, într-un grafic de Visual Capitalist.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Câteva minute din timpul tău = sănătate mintală la muncă pentru toți.
Nicio schimbare nu are loc până nu ne conștientizăm problemele și nu punem pe masă soluții. Încercăm să creionăm o imagine cât mai fidelă realității din piața românească actuală, pornind de la modul în care oamenii se simt + cum le afectează asta activitatea. Dar nu putem singuri. Așa că ne alăturăm cu bucurie unei oportunități fantastice de a contribui la schimbarea de care avem nevoie în organizațiile noastre, oferită de Andra Pintican și echipa sa.
Completează sondajul în mai puțin de 10 minute și primești acces GRATUIT la cursul „Design de Carieră”, pentru care altfel ar trebui să plătești 539 RON. Asta așa, ca bonus, în caz că mai ai nevoie de motivație în plus față de satisfacția că un mic efort de-al tău poate avea un impact major în viețile noastre, ale tuturor!
AI-ul, partener de afaceri pentru tinerii care visează măreț.
Aproape 70% dintre tinerii care au și o activitate secundară pe lângă jobul principal consideră că inteligența artificială este esențială pentru succesul lor, arată un studiu Samsung. Mai mult, unul din doi tineri profesioniști consideră că locurile lor de muncă nu se ridică la nivelul așteptărilor inițiale, acest lucru explicând de ce 73% dintre ei visează să își lanseze o activitate pe cont propriu.
Apetitul pentru antreprenoriat este susținut, în mare măsură, de inteligența artificială. Dintre cei care și-au dezvoltat un „side hustle”, aproape 70% au declarat că AI-ul este resursa principală la care apelează pentru a se descurca. Noile tehnologii sunt folosite pentru a rezuma documente, a efectua cercetări, a găsi inspirație și a crea conținut nou, fie el scris sau vizual.
Tesla: „Susținem economia verde, deci tăiem copacii”.
Construirea fabricii Tesla de lângă Berlin a venit la pachet cu defrișarea a aproximativ 500.000 de copaci, pe o suprafață de 329 de hectare. Acest proiect a generat multiple controverse și proteste, activiștii de mediu trăgând un semnal de alarmă asupra distrugerii naturii locale și a impactului asupra resurselor de apă potabilă. Deși Tesla susține tranziția la vehicule electrice ca parte a unei economii verzi, activiștii susțin că extinderea fabricii amplifică problemele de mediu într-o regiune deja vulnerabilă.
Pe de altă parte, susținătorii proiectului au găsit propriile argumente: defrișările trebuie puse în balanță cu beneficiile globale aduse de reducerea emisiilor de CO2 prin producția de vehicule electrice. Pierderea acelor păduri ar echivala cu 13.000 de tone de CO2, o cantitate mult mai mică decât emisiile eliminate prin înlocuirea mașinilor cu motoare tradiționale. În iulie, Ministerul Mediului a aprobat planul de extindere a fabricii pentru a dubla producția la un milion de mașini pe an, în ciuda opoziției continue din partea activiștilor de mediu.
📜 Scurte și tari (II).
Cum să-ți „păcălești” ADHD-ul la muncă? Te filmezi pentru TikTok. Trendul „Body doubling” are tot mai mulți adepți la nivel mondial. Tehnica, ce constă în efectuarea sarcinilor de lucru în prezența unei alte persoane (sau chiar a unui grup), îmbunătățește capacitatea de concentrare și productivitatea, reușind să te țină cu mintea la ceea ce faci, chiar și atunci când ești predispus la distrageri. Adepții spun că un livestream pe TikTok îi ajută la „disciplină”: se filmează cu telefonul în timp ce lucrează la laptop, făcând abstracție de audiență. Metoda nu e nouă - am mai scris despre ea pe larg acum câteva luni, ca formă inedită de shadowing, care ar putea ajuta chiar și urmăritorii să deprindă (ori să-și consolideze) anumite abilități.
___
„Salvatorul de timp”, o soluție de la CEO-ul Amazon. Andy Jassy, a anunțat recent pe LinkedIn că Amazon Q, asistentul AI al companiei, a fost integrat cu succes în sistemele interne de actualizare a software-ului. Acest lucru a redus timpul de actualizare a unei aplicații de la 50 de zile la doar câteva ore: „Estimăm că acest lucru ne-a economisit echivalentul a 4500 de ani de muncă pentru dezvoltatori (da, acest număr este nebunesc, dar real)”.
___
Shein a identificat două cazuri în care furnizorii săi se foloseau de munca copiilor în 2023, în timp ce a intensificat auditurile la producătorii din China pentru a atenua criticile la adresa afacerii gigant. Retailerul susține că a suspendat comenzile de la furnizorii care au angajat copii sub 16 ani, urmând să se reaprovizioneze de la aceştia doar după consolidarea proceselor de lucru. Conform Shein, cele două situații au fost rezolvate rapid, prin întreruperea contractelor angajaţilor minori, organizarea de controale medicale şi facilitarea repatrierii părinţilor sau tutorilor, dacă era necesar. Și pentru că un scandal nu-i era de-ajuns, Shein dă în judecată Temu că îi fură modelele de haine. Cum se spune – hoțul strigă hoțu’?
___
Evoluția CV-ului, în ultimii 5 ani, de la standard la personalizat: competențele contează mai mult ca niciodată. Chiar dacă în 2019 nu ți-ai întrebat CV-ul unde se vede peste cinci ani, acum primești cel mai interesant răspuns nesolicitat. Conform unei analize LiveCareer efectuate pe 50.000 de CV-uri, acestea au crescut de la o pagină la două, ca nou standard, reflectând nevoia tot mai mare a pieței muncii pentru detalii și competențe diverse. Lungimea medie a crescut de la 312 cuvinte în 2018 la 503 cuvinte în 2023, cu un accent crescut pe competențele tehnice și pe secțiuni suplimentare, precum pasiuni și certificări.
___
Inegalitatea veniturilor în 2023, via Visual Capitalist. Un indice Gini mai mare indică o inegalitate mai mare.
___
Cele trei crize care au speriat piața muncii. Criza economică din 2008, criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19 și transformările digitale de pe piața muncii sunt „bubele” care au transformat profund piața muncii din România. Aceste schimbări abrupte au îngreunat și mai tare viața persoanelor deja vulnerabile (șomeri, imigranți, persoanele plătite cu salariul minim, sau oamenii care locuiesc în mediul rural, fără prea multe oportunități de carieră). Găsești o radiografie completă în cartea „Răspunsuri la criza ocupării. Transformări digitale ale pieței muncii din România”.
___
Consiliul Concurenței a dat amenzi de peste 1,2 milioane de euro marilor librării și edituri din România pentru că s-ar fi înțeles să limiteze vânzările de carte către Bookster în perioada 2017-2020. Editurile și librăriile resping acuzația și anunță că vor căuta dreptatea în instanță. Gabriel Liiceanu, directorul Humanitas, spune că amenzile ar putea pune la pământ industria.
___
Cele mai grave cinci probleme ale producției industriale din România.
✨ InSPORation. Educația începe cu un ghiozdan.
În această toamnă,
, întemeietorul , și-a propus să strângă bani de ghiozdane și rechizite pentru 150 de copii de la sate. Pentru că da, în țara asta a noastră, mai sunt copii care ar merge la școală, dar n-au cu ce.Victor a deschis o strângere de fonduri prin Galantom, și azi e ultima zi. E de-abia la jumătatea sumei pe care și-a propus-o, dar credem că-l putem ajuta în lupta lui. „Dacă nu ajutăm atunci când putem, nu avem dreptul să arătăm cu degetul statisticile triste, topurile negative, lipsa civilizației, culturii și bunului simț”, scrie autorul Alex Donovici despre asta și credem că are mare dreptate.
Ce zici, facem ghiozdanul?
💡 Uite ce fain: Dreptul la deconectare migrează în UK.
Marea Britanie plănuiește să introducă o lege care să ofere angajaților dreptul de a ignora e-mailurile și apelurile de muncă în afara orelor de program, urmând modelul altor țări europene. Aceste măsuri previn munca neplătită și protejează bunăstarea angajaților, asigurând un echilibru mai sănătos între viața profesională și cea personală.
Franța a fost prima care a implementat „dreptul la deconectare" în 2016, obligând companiile să stabilească ore clare în care angajații nu pot fi contactați pentru chestiuni de serviciu. Belgia a extins această măsură în 2022 pentru toate companiile cu peste 20 de angajați, iar Spania, Portugalia, Grecia și Italia au adoptat legi similare, cu prevederi specifice menite să protejeze angajații de munca în afara orelor stabilite prin contract.
📖 Cartea câștigătoare.
Cunoști pe cineva care este motivat, creativ, neînfricat, curios, flexibil, hotărât și plin de inițiativă? Care gândește adesea diferit și care poate depăși aproape orice dificultate? Ei bine, aceste trăsături pozitive sunt tipice persoanelor cu ADHD, diagnostic care mult timp a fost considerat doar o sursă de probleme. Descoperă cum îl poți transformi într-un avantaj, fie pentru tine, fie pentru copilul tău, și cum să-i gestionezi dezavantajele.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Lore, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.
Lucrez de acasă, deci nu simt nevoie de alonement că deja îl am. :)