Hacking Monday #38: Cel mai nesănătos obicei la muncă – cine hrănește toxicitatea și ce forme ia în organizații? Aflăm de la patru experți în coordonarea echipelor.
Bonus: Egalitatea de gen, condiția unei societăți fericite; Bunăstarea poate fi exersată; Extra: Vino cu noi la Brand Minds, facem cinste cu 12%!; 5 pași să devii mai încrezător într-un nou rol.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
___
🎞️ Când vine vorba de cultură organizațională, care este cel mai nesănătos obicei care încă se practică?
Vorbim des despre toxicitatea de la locul de muncă, dar cine o hrănește? Ne lămuresc experții Andra Pintican, Magor Csibi, Corina Neagu și Ileana Alexandru care ne dau câteva exemple de obiceiuri nesănătoase practicate în organizații. Și nu vrem să arătăm cu degetul, ci doar să conștientizăm ce facem greșit pentru a ne putea corecta.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Cele mai fericite țări din lume susțin egalitatea de gen. Țări precum Islanda, Finlanda, Suedia, Norvegia și Noua Zeelandă excelează atât în clasamentele privind fericirea populației, cât și în cele privind egalitatea de gen.
Politicile sociale joacă un rol esențial în promovarea bunăstării familiilor și avansării profesionale a femeilor. Țările nordice se remarcă prin concediile generoase plătite oferite părinților și accesul la îngrijirea copiilor la prețuri accesibile. Reducerea diferenței salariale este o altă prioritate. Guvernul Noii Zeelande obligă companiile mari să raporteze discrepanța salarială de gen, iar Islanda le solicită organizațiilor cu peste 25 de angajați să ofere salarii egale bărbaților și femeilor care ocupă roluri similare.
Mai mult, Finlanda, Islanda și Suedia oferă studii universitare gratuite, oferind acces egal la oportunități de muncă bine plătite. Concluzia este clară: egalitatea de gen nu este doar un principiu moral, ci și o condiție esențială pentru construirea unor societăți fericite și prospere.
___
Parlamentul a aprobat un nou proiect de lege pentru combaterea violenței la locul de muncă. Acesta vizează protejarea tuturor angajaților, indiferent de sex, și acoperă diverse forme de violență, cum ar fi hărțuirea sexuală, fizică sau verbală, atât online, cât și offline. Proiectul se extinde pentru a acoperi situațiile de urmărire sau mobbing (stres psihic). În plus, convenția precizează că hărțuirea la locul de muncă nu se limitează doar la incidentele care au loc în birou sau în spațiul obișnuit de lucru al angajatului, ci include și situațiile din timpul deplasărilor, călătoriilor profesionale, instruirilor, evenimentelor sau activităților sociale legate de muncă.
___
Fericirea e un obicei și poate fi cultivată prin exercițiu, concluzionează profesori ai Universității Bristol. Bunăstarea poate fi văzută astfel drept o „practică” pe care o putem stimula constant – prin recunoștință, exercițiile fizice, meditație și ținerea unui jurnal.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡Rol nou = teamă de eșec? 5 sfaturi să te ții departe de probleme.
Studiile Gartner arată că jumătate dintre promovările interne au rezultate slabe în primele 18 luni, iar McKinsey afirmă că o treime dintre directorii noi sunt considerați nepotriviți pentru noua funcție.
Dacă te simți copleșit într-un rol nou și simți că nu poți face față problemelor, acești pași te pot ajuta să-ți recâștigi încrederea și să progresezi:
Clarifică așteptările. Mai mult de jumătate dintre angajați dintr-un sondaj global efectuat pe 550 de organizații, inclusiv 2,2 milioane de respondenți, nu știu exact ce se așteaptă de la ei, iar managerii nu stăpânesc sarcinile ca să îi ajute să se integreze în noul rol. Întreabă ce se așteaptă de la tine, cum o să se măsoare succesul și când trebuie să îți atingi obiectivele. Comunică planurile și necesitățile de resurse, iar dacă întâmpini dificultăți, cere sprijin. Aceste discuții trebuie să aibă loc cât mai devreme pentru a evita confuziile. Înțelegerea clară a așteptărilor managerului ajută la prevenirea erorilor și a sentimentelor de eșec.
Caută și implementează feedbackul. Managerii ar trebui să ofere feedback frecvent și util pentru angajați, însă mulți nu o fac deloc sau îl oferă într-un mod ineficient. Pentru a înțelege nivelul tău de pregătire, nu trebuie să aștepți revizuirea anuală sau un proces formal de feedback. Cere păreri oneste de la câteva persoane de încredere și abordează subiectul cu interes și curiozitate. Află cum ești perceput și ce poți face pentru a fi mai eficient. Căutarea și aplicarea activă a feedbackului te poate ajuta să treci rapid de la eșec la succes.
Fă-ți un plan de învățare. Asta înseamnă uneori să renunți chiar și la plăcerile personale în favoarea lucrurilor necesare care să te ajute să înveți noi abilități. Apelează la un mentor, experți în domeniu sau colegi care să te ghideze în direcția potrivită pentru cariera ta. Ieși din zona de confort și fă eforturile necesare care să te ducă acolo unde îți dorești. Un plan de învățare serios poate fi esențial pentru adaptarea la noile responsabilități.
Consolidează-ți relațiile cu colegii. Pentru a avea succes în noul job, este important să te concentrezi și pe construirea relațiilor cu colegii, nu doar pe managementul de top. Investește timp pentru a cunoaște personal colegii și arată-le că poți aduce valoare echipei prin abilitățile tale. Aceste relații sunt esențiale în momentele dificile și îți pot oferi sprijinul de care ai nevoie.
Cere ajutorul. Când te simți copleșit de responsabilități, cere sfaturi și îndrumări despre cum să obții rezultate și demonstrează că ești deschis la sugestii pentru a face progrese vizibile. A cere ajutorul nu este o dovadă de slăbiciune, ci un act de curaj de care ai nevoie pentru a face față cerințelor de la locul de muncă.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
Ai preluat și tu un rol nou în companie? Cum te-ai simțit, ce obstacole ai remarcat și ce sfaturi ai putea da celor care sunt pe care să se regăsească în aceeași situație?
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Pont: Hai cu noi la Brand Minds 2024 și ai 12% discount.
Anul acesta, cea mai tare conferință de business și leadership din România, de unde sigur vei pleca cu informații proaspete pe care să le pui în practică ori cu idei bune pe care să le „șoptești” managerilor, are loc în 23 și 24 septembrie.
Dacă vrei să vezi live unele dintre cele mai strălucite minți ale lumii, o poți face acum la un preț mai mic. Am obținut un discount general suplimentar de 12% din prețul biletelor pentru comunitatea Hacking Work (și pentru toți prietenii care ne urmăresc).
🎁 Cum faci? Mergi pe site, alegi ce bilet dorești (oricâte ai cumpăra) și folosești codul de reducere HW12. Ne vedem la Romexpo București pe 23 și 24 septembrie.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletter săptămânal pentru antreprenori și specialiști în marketing, social media și branding, trimis în fiecare miercuri. Afli trenduri, concepte, tool-uri, noutăți și resurse valoroase și folositoare profesiei tale. – newsletter cu idei și concepte care te ajută să fii mai bun în viața profesională și personală (de la sănătate, productivitate, tehnologie și antreprenoriat până la noutăți din diverse industrii) , scris și trimis de .📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
💯 Mindset, performanță și învățare informală la a treia ediție a Cluj Business & Technology Club.
Am vorbit despre industria IT, care cu tot avansul inteligenței artificiale, va trebui să învețe să fie mai umană, mai axată pe nevoile clienților, și mai ales pe cele ale angajaților. Iar noi, indiferent de experiența sau rolurile pe care le avem, va trebui să privim cu un ochi mult mai critic informațiile și să nu îmbrățișăm fiecare trend nefondat.
Dacă nu ai fost alături de noi, nu-i nimic. Citește aici cronica evenimentului și extrage cele mai valoroase idei pentru tine.
🎞️ (9:03) Stop Phubbing. Pentru o viață frumoasă și sănătoasă, scoate nasul din telefon.
Ți-e dor să te privească în ochi atunci când vorbește cu tine? Telefonul din mână pare mai interesant decât ceea ce ai tu de spus? Pare că ne întâlnim doar ca să rămânem deconectați. Acest comportament se numește phubbing, iar persoana ignorată simte că este lipsită de importanță. Vorbim despre acest fenomen și implicațiile lui negative într-un episod de Ideile Hacking Work.
🎧 (5:19) Descoperă care este efectul muncii la distanță asupra bunelor maniere profesionale în Ideile Hacking Work din 12 martie:
___
🎧 (4:03) Te dai bolnav ca să „chiulești” de la muncă? Știm că tu nu, dar 3 din 10 britanici, da. Pentru ce motive își iau liber în felul acesta? Află din rubrica HWNews:
___
🎧 (5:19) Telefobia, cunoscută și ca anxietate telefonică, devine o realitate frecventă în societatea modernă. Încercăm să deslușim rădăcinile acestei frici în Ideile Hacking Work din 14 martie:
___
🎞️ (2:34) Adrian Stanciu: Salariul nu e un factor de motivație.
Toți cei care credeți că ademeniți candidați cu un „salariu motivant”, aflați că salariul nu este un factor de motivație pentru angajați. Iar argumentul este unul foarte simplu.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!