Hacking Monday #28: Vrei să câștigi mai bine, să fii promovat și mai apreciat de șeful tău? O lecție de empatie, de la Radu Atanasiu.
Bonus: Europa ocupă toate cele 10 locuri de top pentru munca remote; Ai lucrat în SUA? Poți primi pensia în România; Extra: 6 moduri prin care să te organizezi mai bine în 2024.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna asta - prima „ pe bune” din acest nou început de an. :)
🎞️ Radu Atanasiu: Oamenii empatici câștigă și mai mulți bani și aprecierea șefului.
Te-ai întrebat vreodată de ce ai avea nevoie pentru ca viața ta să ia o turnură favorabilă, indiferent că e vorba de planul personal sau de carieră? Răspunsul ni-l oferă Radu Atanasiu, partener şi decan asociat la Bucharest International School of Management, în noul episod de podcast al sezonului 3.
Vei descoperi cum să obții acea mărire de salariu atunci când ai nevoie, ce să faci ca să te înțelegi mai bine cu familia, ce secret te ajută să înveți mai mult din greșeli și de ce poate nu toți managerii sunt făcuți să fie lideri.
De reținut: Jobul nu este doar despre cum duci până la capăt o zi de muncă, ci și despre cum te întorci acasă.
Multe alte concluzii la fel de valoroase te așteaptă în episodul integral:
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
România și SUA își recunosc reciproc vechimea în muncă și dreptul la pensie. Concret, acest lucru înseamnă că dacă ai lucrat în SUA, perioada aceea de muncă va fi luată de acum în considerare și când aplici pentru pensie în România, și invers. Mai mult, acordul ușurează procesul de plată a pensiilor, oferind posibilitatea de a primi banii în țara în care persoana alege să locuiască. Acordul include, de asemenea, măsuri pentru evitarea dublei contribuții la asigurările sociale, astfel încât oamenii să nu plătească contribuții în ambele țări sau să nu le plătească deloc. Documentul se aplică legislației din România privind pensiile, ajutoarele de deces și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.
___
Angajatorii români pot aduce alți 100.000 de muncitori străini în 2024, în urma aprobării Guvernului, venită ca răspuns la numărul de locuri de muncă vacante pe piața din România și cererea crescută de oameni, aflate pe trend ascendent. Conform datelor oferite de Inspectoratul General pentru Imigrări, anul trecut, până la 9 octombrie, au fost eliberate 80.375 de avize de angajare/detașare, iar alte 9.748 erau în curs de soluționare. În plus, până la aceeași dată, au fost acordate 35.954 de permise de ședere temporară pentru activități lucrative, iar un număr de 72.337 străini aveau permis de ședere pentru muncă în România. În timp ce creșterea acestui număr pentru 2024 poate susține sectoare economice cheie, gestionarea eficientă a integrării angajaților străini este crucială pentru a asigura un impact pozitiv asupra pieței muncii.
___
Danemarca este cel mai bun loc pentru munca la distanță în lume, iar România ocupă locul 38, conform Indexului Global de Muncă la Distanță 2023, care a evaluat 108 țări. Europa e campioana absolută a clasamentului, ocupând atât primele 10 locuri, cât și majoritatea primei jumătăți. Deși topul a fost dominat de țările europene, acestea au fost considerate mai scumpe, cu excepția Portugaliei, clasată pe locul 6. România reușește să se claseze în prima jumătate a topului, trasă mult înapoi de infrastructură și nivelul salariilor. Singapore, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite au excelat în infrastructura digitală, în timp ce Marea Britanie, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă s-au evidențiat prin securitatea economică oferită angajaților la distanță. Mai jos, o comparație a rezultatelor pentru România și Danemarca:
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
Employer Branding 100% e acum disponibilă internațional!
Ni s-a cerut, am făcut: ediția 2024 a cărții „Employer Branding 100%" scrise de Doru Șupeală este acum disponibilă în cele mai importante șase limbi europene de circulație internațională.
Astfel textul actualizat cu tot ce e nou în piața muncii globale de astăzi devine accesibil oricărui antreprenor, manager, lider de echipă ori organizație sau om bun de HR, Marketing sau Comunicare din întreaga lume, care vrea să învețe cum să le ofere oamenilor bucuria autentică de a lucra împreună și cum să le poate obține loialitatea, devotamentul, implicarea și sprijinul necondiționat.
E-bookul este disponibil pe toate platformele Amazon, în engleză, germană, spaniolă, franceză, portugheză și italiană, și pentru print paperback, în engleză.
Pentru 2024 am pus însă deja în mișcare mai multe planuri curajoase, care să ne ajute să păstrăm informați cât mai mulți oameni. Revenim curând cu vești., stai aproape!
💡 6 strategii care te ajută să fii mai productiv în 2024.
Fiind an bisect, 2024 vine cu 24 de ore în plus, de care te poți folosi pentru a-ți contura toate obiectivele personale și profesionale. Dacă ți-ai așezat printre rezoluții ceva mai multă productivitate și un management al timpului mai inteligent, credem că îți vor fi utile sfaturile adunate de la experți în domeniu, pentru acest început de an:
1. Monitorizează-ți timpul. Tu știi unde zboară timpul tău? Transformă-te în observator pentru o săptămână și notează riguros, în fiecare zi, modul în care îți decurge ziua. Trece fiecare activitate într-o foaie de calcul, iar în dreptul fiecărei sarcini, scrie și timpul petrecut pentru fiecare în parte. Folosește și o aplicație care să te ajute să monitorizezi timpul, iar din rapoartele generate, trage niște concluzii utile.
2. Ocupă-ți timpul cu cât mai multe sarcini care îți fac plăcere. Cu cât petreci mai mult timp făcând lucruri care te entuziasmează, cu atât o să irosești timpul mai puțin făcând lucruri inutile. Și pentru că suntem mai productivi atunci când suntem fericiți, nu uita să îți planifici săptămânal cel puțin un obiectiv profesional sau personal care e pe placul tău.
3. Planifică și ține-te de plan. După ce ai aflat unde îți zboară timpul, e nevoie să găsești soluții pentru optimizarea programului. Așadar, ia-ți o jumătate de zi pentru a planifica întreaga săptămână. Recomandăm să faci asta într-o zi lucrătoare, pentru a putea contacta oamenii în timpul orelor de lucru, dar și pentru a putea planifica weekendul.
4. Odihna te face mai productiv. Ține cont de ora de la care trebuie să-ți începi ziua și calculează orele de somn. Ca să fii productiv, ai nevoie să respecți orele de somn. Din păcate, tot mai puțini oameni reușesc să se odihnească suficient, deși cunoaștem cu toții această recomandare.
5. Începe ziua cu cele mai complexe sarcini. Cele mai dificile sarcini sunt de obicei și cele mai importante, așa că e nevoie să începi cu ele, pentru a nu fi tentat să tragi de timp. În plus, nivelul de energie e de obicei mai ridicat în prima parte a zilei, așa că ar trebui să profiți de asta și să bifezi fix acele lucruri de care te temi mai tare.
6. Fă liste scurte cu ce ai de făcut. Făcând în fiecare zi aceste liste scurte de sarcini realizabile, îți iei angajamentul de a le rezolva până la sfârșitul zilei. Partea frumoasă vine când îți aloci un moment pentru a reflecta asupra realizărilor tale, chiar dacă sunt progrese mici.
Integrate în rutina ta, aceste obiceiuri sănătoase te vor ajuta să îți îndeplinești obiectivele și să ai un an productiv, fix așa cum ți-ai dorit!
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:10) Tanti Lenuța, bunica din Chinteni – este poate cel mai iubit personaj din mediul online, după cum afirmă și Mircea Bravo.
De ce? Pentru tine care e cea mai memorabilă replică a bunicii?
🎞️ (15:51) Cum te afectează munca la birou? Mică lecție de ergonomie. Te-ai simțit vreodată după o zi de muncă la birou ca și cum ai fi lucrat pe șantier? Te doare spatele, te dor ochii, ți-au înțepenit picioarele, gâtul pare prins în piuneze.
Felul în care ne configurăm spațiul de lucru ne poate influența semnificativ sănătatea, precum și rezultatele profesionale.
Iată un episod din care vei învăța cum să ai grijă de sănătatea ta în noul an, urmând sfaturile lui Florin Enache, consultant de securitate și sănătate în muncă cu o experiență de peste 10 ani.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia până vinerea viitoare unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. De această dată, e vorba despre „Cum să lucrezi cu (aproape) oricine” de Michael Bungay Stanier.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!