Copiii și tinerii care fac parte din Generația Z se confruntă cu serioase tulburări emoționale și nu știu cum să gestioneze tot bulgărele de emoții. Statisticile confirmă faptul că tot mai mulți tineri au stări de anxietate, depresie:
a scăzut vârsta la care apare primul atac de panică, de la 27 la 17 ani
43% dintre tineri spun că au trăit la un moment dat anxietate
40% dintre părinții cu copii de până în 18 ani din SUA îngrijorați că ai lor copii o să sufere de anxietate și depresie în curând
Adolescenții, studenții au fost marcați de pandemie când învățatul, examenele erau mult mai ușoare, flexibile. Acum resimt o presiune mult mai mare din cauza regulilor, prezenței fizice de la ore. Ce s-a întâmplat, de fapt? Copiii nu și-au mai antrenat niște funcții în pandemie pe care acum trebuie să și le refolosească și au început să își dezvolte funcții noi. Astfel, trebuie să treacă din nou printr-un proces de învățare a învățării. Iar adulții, mai ales părinții trebuie să înțeleagă ce i se întâmplă copilului și să îl ajute și pe el să înțeleagă ce i se întâmplă în lumea lui interioară. Părinții construiesc viitorii adulți.
Trăim într-un mediu hipercomplex, iar creierul uman are o capacitate limitată de procesare. Sunt foarte multe lucruri în jurul nostru pe care le putem procesa, dar trebuie să găsim resursele necesare pentru a face asta și pentru a nu rămâne blocați în stările de anxietate și depresie.
Raluca Anton este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați psihologi din România, are un doctorat în intervenții psihoterapeutice validate științific și este psihoterapeut de peste 15 ani. Lucrează în practica clinică, derulează programe de executive coaching și leadership training și este mentor pentru noile generații de psihoterapeuți.
A scris trei cărți, peste 12 articole științifice publicate de jurnale de prestigiu, realizează un podcast de psihologie cu peste 50 de episoade în ultimii 3 ani, prezintă rubricile de psihologie din emisiunile Radio Europa FM și a vorbit deja pe scenă la două evenimente TEDx.
Scrie-ne părerile tale în secțiunea de comentarii. Să îți fie de folos!
Hacking Work este primul podcast din România care vorbește clar, cinstit și curajos despre piața muncii, un produs multimedia oferit de compania de software DevNest și susținut de Medlife. Este produs de Pluria Romania, Undelucram.ro și SPOR - Școala Pentru Oameni Responsabili.
Acest material a fost prelucrat cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🔵Google Podcast 🔵Apple Podcast 🔵RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🟠Linkedin 🟠Instagram.
Share this post