Hai să facem un exercițiu de imaginație: ai o familie numeroasă, iar în România nu găsești niciun job care să îți ofere o viață decentă sau chiar siguranța că vei avea ce mânca mâine, ca să nu mai vorbim de luxul de a bea o cafea în oraș. Acum, că te-am pus pe gânduri, tu cum te raportezi la românii plecați la muncă în afară
Hai să vorbim serios, deschis și dureros despre plecarea din țară la muncă în străinătate. Și hai să cunoaștem realitatea, așa cum arată ea acolo unde lucrează oamenii aceștia.
Românii din diaspora nu au plecat din cauză că le era prea bine în țară, ci au plecat pentru că statul român nu le-a oferit sprijinul necesar și nici vreo șansă la un trai decent. Deși, în majoritatea lor uriașă, românii plecați să muncească în străinătate au luat această decizie forțat, în lipsa altei alternative, totuși mai există încă o parte de adevăr. Alți români care au plecat și-au asumat că nu se regăsesc în societatea românească și că nu există perspective de dezvoltare din mai multe puncte de vedere, mai ales profesional sau nu au șanse de a se integra social.
Diaspora românească nu este o entitate colectivă. Dimpotrivă, individual, fiecare om plecat din România la muncă în străinătate are o poveste dureroasă în spatele căreia sunt ascunse nedreptăți și suferință, așa cum ne arată Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, care au documentat și care povestesc în articolele și fotografiile lor viețile românilor plecați în afară.
Migrația este un fenomen normal în zilele noastre - este firesc ca oamenii să circule dintr-o parte în alta, până își găsesc locul în societatea căreia își doresc să aparțină. Totuși, migrația forțată se află la un pol diametral opus: românii plecați în străinătate acceptă diverse tipuri de abuzuri în afară pentru că în țară ceea ce trăiau era mult mai rău. De voie, de nevoie, cei care sunt plecați la muncă în afară înfruntă o realitate dură: din banii câștigați, majoritatea întrețin trei generații - ei, copiii lor și bunicii acestora.
Diaspora nu și-a abandonat țara, ci România și-a alungat și abandonat diaspora.
Acum, că privim cu alți ochi situația, parcă nu mai funcționează ideea că românii din diaspora și-au abandonat țara din egoism sau lăcomie, nu-i așa?
Jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț trăiesc de nouă ani într-o autorulotă și lucrează la proiecte documentare de mare amploare. În primii cinci ani, au publicat pe site-ul lor, Teleleu.eu, reportaje despre sărăcia extremă, violența domestică, viața din penitenciarele românești, criza de medicamente din sistemul medical, lipsa accesului la educație a copiilor din familii vulnerabile, rasismul și discriminarea din România.
Au făcut două filme documentare, Ultimul căldărar (2016), care spune povestea unei tinere familii de romi care pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi, și Rezidentele (2018), despre primul centru din România pentru deținutele cu boli mintale. În 2017, au publicat cartea Acasă, pe drum (Humanitas), despre oamenii pe care i-au întâlnit în călătoriile lor.
Din ianuarie 2019, documentează comunitățile de români din Europa – Spania, Portugalia, Germania, Anglia, Italia, Olanda și Danemarca. Până acum, au publicat peste 80 de reportaje despre românii care culeg căpșuni în Spania, îngrijesc bătrâni în Italia, cântă pe marile scene ale Europei, tratează pacienți în spitalele din Anglia, construiesc vapoare în Danemarca, lucrează în turism în Portugalia sau predau la facultăți din Olanda. Istoriile românilor din diaspora vor fi publicate într-o carte care va apărea la Editura Humanitas la finalul proiectului lor.
Scrie-ne părerile tale în secțiunea de comentarii. Să îți fie de folos!
Hacking Work este primul podcast din România care vorbește clar, cinstit și curajos despre piața muncii, un produs multimedia oferit de compania de software DevNest și susținut de Medlife. Este produs de Pluria Romania, Undelucram.ro și SPOR - Școala Pentru Oameni Responsabili.
Acest material a fost prelucrat cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🔵Google Podcast 🔵Apple Podcast 🔵RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🟠Linkedin 🟠Instagram.
Share this post