HWNews #35: Tendințe majore în piața muncii din 2023; Roboții câștigă deja premii în programare, iar România este coada Europei și la Inovație.
BONUS: Expresiile noi ale frustrării angajaților: Shift Shock și Silent Promotion; Marile branduri profită de pe urma sclaviei din China.
Servus! Ediția 35 a Newsletterului încheie anul de muncă al echipei Hacking Work pentru 2022. Să aveți Sărbători cu pace și bucurie și să ne revedem sănătoși pe 9 ianuarie!
Cum va arăta piața muncii în 2023
În ultimii ani, cultura muncii a evoluat poate mai mult decât în tot deceniul precedent, iar asta pentru că a fost confruntată cu schimbări socio–economice majore, care au forțat atât angajații, cât și angajatorii, să se adapteze noilor condiții.
Cum modificările apărute nu par a se opri, ci dimpotrivă, vor avea repercursiuni pe termen lung, Inc.com a încercat să intuiască ce ne rezervă viitorul imediat:
1. Pachete contractuale din ce în ce mai generoase și variate pe care angajații le așteaptă. S-a mai discutat în trecut despre munca de la distanță, orele flexibile, sau extra beneficii, iar prezența lor se datorează atât fenomenelor ca Marea Demisioneală sau quiet quitting, care au încurajat mobilitatea profesională, cât și lipsei de personal calificat în domenii cheie.
O să avem o recesiune în unele țări, dar în România nu sunt șanse prea mari să se întâmple, statistic vorbind. Cu toate acestea, pot exista companii cu expunere globală care activează în România și care să opereze concedieri, pe baza unor decizii de la centru. Cu toate acestea, nevoia de talente în piață va rămâne ridicată pe multe domenii și profesii, astfel că nu ne putem aștepta la un val de șomaj, ci mai degrabă la o redistribuire a angajaților.
2. O schimbare majoră față de generațiile trecute se vede și în capacitatea angajaților de azi de a performa în joburi complet diferite, de-a lungul carierei. Ideea de a ieși la pensie din profesia pentru care ai studiat la facultate pare a fi un concept depășit, în epoca recalificării și a cursurilor online. Schimbarea profesiei sau a domeniului de activitate nu mai este o excepție, ci devine fenomen de masă.
3. Trenduri similare incluse în predicții sunt angajările experimentale, pe termen scurt (short term employment) și cererea în continuă creștere de poziții part-time și freelance. Fie că vor să experimenteze mai mult din opțiuni sau vor să-și maximizeze rezultatele, angajații moderni simt când evoluția lor stagnează sau nivelul salarial este inacceptabil și nu se sfiesc să facă schimbări, chiar și experimental. Mai ales cei tineri vor fi dispuși să riște pentru a descoperi oportunități noi.
4. Transparența angajatorului, ca o obligație tot mai pregnantă. Concret, este vorba despre evoluția companiilor către entități cu valori și cultură proprie, principii clare și poziții asumate.
Comunicând deschis, amplu și coerent, organizațiile vor atrage angajați ce rezonează cu ele, făcând ca orice contract între angajat și angajator să nu mai fie unul strict tranzacțional. Organizațiile capabile să își formuleze și să își comunice convingător identitatea vor reuși să îi atragă și să îi păstreze pe cei mai valoroși profesioniști compatibili cu setul lor de valori.
5. Competiția pentru talente nu mai este locală, ci globală. Toate aceste trenduri de mai sus se datorează schimbării regulilor din piață, care oferă oricărei companii mici tot mai multe șanse, dar și tot mai multe provocări, în a concura cu giganții internaționali.
Azi, comparația pe care o fac angajații nu mai are loc în planul imediat al localității sau branșei, ci cu o întreagă piață. Un angajat din fabrică află despre beneficiile din tech și le poate cere. În cazul în care nu le obține, nu-i ia prea mult sa se mute acolo unde simte ca este apreciat și mulțumit.
Așadar, indiferent de sediul social al firmei, competiția unui angajator începe în România, dar poate continua în SUA și se poate încheia în China. Ține doar de capacitatea de adaptare și evoluție a angajatorului dacă rămâne la stadiul de element comparativ, ori țintește să reprezinte etalonul sau elita.
Ai luat și tu țeapă cu „promovarea silențioasă”?
O nouă expresie își face loc în vocabularul pieței muncii - ”promovare silențioasă”. Să o explicăm. A trebuit vreodată să-ți asumi o grămadă de noi responsabilități la locul de muncă, dar fără o creștere a salariului sau o schimbare oficială a denumirii postului pe care îl deții?
Ei bine, acum există un nume pentru asta, datorită celui mai recent trend, care adaugă expresia„ promovare silențioasă” la comportamentelor de lucru îndoielnice ale angajatorilor și șefilor.
Un sondaj recent JobSage a constatat că 78% dintre lucrători s-au confruntat cu un volum de muncă crescut, fără a primi compensații financiare suplimentare. 57% dintre lucrători s-au simțit manipulați atunci când angajatorul le-a cerut să muncească mai mult, pe lângă sarcinile lor de bază.
De ce sunt periculoase promovările silențioase?
„Poate fi o problemă reală atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, atunci când eforturile angajaților nu sunt evaluate sau compensate în mod corect”, a spus Katie Duncan, manager de conținut la JobSage. „A fi suprasolicitat poate duce la burnout, care dăunează productivității.”
Ai pățit?
Sursă foto: Getty Images
Alt concept nou: Shift Shock – de bine sau de rău?
De la celebrele studiouri cinematografice Salariați nemulțumiți, care ne-au adus blockbustere precum “Quiet Quitting” sau “Marea Demisioneală”, vă prezentăm un nou thriller psihologic dedicat angajaților: Shift Shock.
Are tot ce vrei, de la lacrimi și limbaj licențios și până la sperieturi zdravene. În rolul principal ești chiar tu. Tocmai ai descoperit că iadul profesional de la care ai plecat se perpetuează și la noul tău loc de muncă. Ai fugit din lac și ai picat în puț.
Ce poți face ca la final să-ți apară pe ecran mult doritul “Happy End”?
1. Află dacă problema e la tine. Dacă munca la birou e plictisitoare și preferi să lucrezi remote ca să mănânci pufuleți cu Armando și Sofía la TV, e probabil problema ta. Dacă realitatea stă altfel, atunci probabil cererea ta e îndreptățită.
2. Verifică timp de 30 de zile cum te împaci cu noile sarcini. Notează orice sesizezi că este incorect sau nenatural și cere explicații de la HR sau de la superiorii tăi direcți. Dacă totul eșuează, fii pregătit de neprevăzut. Rămâi în contact cu alți angajatori, mergi la interviuri când ai timp sau măcar asigură-te că nu trebuie să mănânci doar pâine cu zacuscă o perioadă, la fel ca în studenție. Sau poate doar zacuscă. Pâinea e tot mai scumpă și îngrașă.
Sursă foto: Pixabay
Inteligența Artificială scrie cod și câștigă concursuri.
Un nou instrument axat pe Inteligență Artificială dezvoltat de Alphabet scrie linii de cod. Cercetătorii susțin că sistemul le-ar putea fi de ajutor programatorilor experimentați, dar cel mai probabil nu le va lua locul.
AlphaCode a rezolvat aproximativ 34% din problemele care i-au fost atribuite și a depășit 45.7% dintre programatori la concursurile cu cel puțin 5.000 de participanți. Momentan cercetătorii lucrează la remedierea problemelor, deoarece deși AlphaCode generează un program funcțional, uneori face greșeli simple (dacă n-am ști mai bine, am putea zice chiar „umane”).
Răspunde sondajului nostru și revino în comentarii cu părerea ta, pe larg.
Habar n-avem să vorbim cu Zeții. Află cât ești de cringe. 💀
Utilizarea de către generația Z a emoji-urilor, argoului și semnelor de punctuație îi derutează pe colegii mai în vârstă, mai ales acum, când comunicarea la locul de muncă se desfășoară mai mult online.
Dacă și tu întâmpini uneori dificultăți în a descifra ce vor să spună colegii mai tineri sau te gândești că poate utilizezi greșit anumiți termeni, sigur îți va fi de folos instrumentul propus de The Washington Post: Cringe quiz: Cât de fluent ești în limbajul de birou al generației Z?
Afli simplu și amuzant cât de bine înțelegi emoji-urile, argoul și reacțiile pe care le folosesc tinerii colegi și reduci pericolul ca modul vostru de colaborare să fie sabotat de diferențele de comunicare.
Recunoaștem, și noi am greșit unul dintre răspunsuri, deși per total ne-am descurcat bine:
Fă și tu testul și scrie-ne în comentarii ce rezultate ai obținut sau ce termeni noi ai învățat cu această ocazie. În mod cert, concluziile te vor surprinde.
Vom trăi exact cât ne duce mintea – un dialog cu Sabin Gherman.
Doru Șupeală a purtat în urmă cu câteva zile o discuție interesantă și absolut necesară cu Sabin Gherman. Vă invităm să urmăriți un episod plin de informație valoroasă care analizează:
Care este viitorul muncii și cum este influențat de economia cunoașterii?
De ce modelul freelancingului va căpăta amploare în tot mai multe domenii?
Cum sunt noile generații și ce-și doresc de la locul de muncă?
Așteptăm opiniile voastre în comentarii.
Rezultate sondaj: Accesul flexibil la salariu.
În ediția 32 a newsletterului am vorbit despre accesul flexibil la salariu, pe care angajatorii l-ar putea acorda angajaților pentru a-i ajuta în gestionarea finanțelor. Una dintre opțiunile disponibile pentru organizațiile care doresc să-și plătească angajații mai repede este plata flexibilă, atunci când oamenii au nevoie. Angajații ar putea fi plătiți zilnic, săptămânal sau lunar.
V-am întrebat și pe voi cum ați dori să fiți plătiți de către angajatori, iar concluziile sunt cât se poate de evidente: accesul flexibil la salariu nu este un beneficiu atât de valoros pentru oameni. Mai mult de 50% dintre cei care au răspuns sondajului nostru își doresc să fie plătiți lunar, într-o singură tranșă.
Rezultate sondaj ediția 32
Rezultate sondaj LinkedIn
Sweet and Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
În lumina orbitoare a evenimentelor recente din fotbal, caricatura de super actualitate de azi îi aparține lui Brendan Loper și a fost publicată în rubrica Today’s Daily Cartoon din The New Yorker. Leo Messi ajunge la un interviu și întrebarea recrutorului vine ca de obicei:
– Un CV impresionant, însă unde te vezi peste 4 ani?
Îți sună cunoscut?
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără să mai stați pe gânduri!
România, codașă în Top 50 Cele mai Inovative Țări ale Lumii.
La inovație, suntem pe locul 49 în lume, conform noului top întocmit de Visual Capitalist pentru anul 2022. Sub Grecia, Vietnam sau Rusia. Practic, ne-am găsit pe ultima pagină, unde n-am mai avut spre ce apăsa „next” - între noi și finalul clasamentului stând doar Chile.
Europa apare drept o adevărată putere în încurajarea ecosistemelor inovatoare, dar nu fiindcă ridicăm noi media. Țările europene care au ajuns în top 10 sunt Elveția (locul 1), Suedia (#3), Regatul Unit al Marii Britanii (#4) și Țările de Jos, adică Olanda (#5).
Elveția se clasează pe primul loc în topul global pentru al 12-lea an consecutiv – surclasând SUA, Coreea de Sud și Israelul – motivele principale fiind regulile de proprietate intelectuală, completate de o colaborare eficientă între universități și industrie și faptul că țara atrage talente de top datorită calității sale ridicate a vieții.
Mai avem mult până departe, noi încă plagiem doctorate.
Cele mai neinspirate cadouri de Secret Santa.
Le oferi angajaților sau colegilor de muncă cadouri de Crăciun?
Iată care sunt considerate cele mai nereușite cadouri oferite la locul de muncă: obiecte personalizate cu numele companiei, alimente la care oamenii sunt alergici și care le pun viața în pericol, carduri cadou sau cadouri cu subînțeles (de exemplu, o set de sticlă de vin cu pahare, din care lipsește un pahar).
Este totuși amuzant să-i faci cadou șefului tău cartea lui Tomas Chamorro-Premuzic - „De ce atât de mulți bărbați incompetenți devin lideri?”, poate că el nu conștientizează că în titlu este vorba chiar despre el.
Sursă foto: Getty Images
Scurte și tari.
E posibil ca mașina ta să fi fost asamblată de copii. Cel puțin patru furnizori majori ai companiilor auto Hyundai Motor Co și Kia Corp au angajat copii în fabricile lor din statul american Alabama în ultimii ani, dezvăluie Reuters. Mai mulți angajați din fabrici au declarat că au lucrat alături de mai mulți minori, unii având doar 12 ani. Ambele companii susțin că revizuiesc practicile de angajare folosite de furnizorii lor.
___
Angajații ar veni la birou pentru conexiunea socială. 85% dintre cei 20.000 de angajați din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie intervievați de cei de la Microsoft s-ar întoarce la birou pentru a-și consolida legăturile cu ceilalți colegi. Organizațiile care nu vor acționa în direcția aceasta pot risca să piardă din atragerea și loializarea talentelor de top.
___
Spania va testa reducerea programului de muncă. Proiectul pilot are ca scop reducerea săptămânii de lucru a angajaţilor, cu cel puţin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit. Companiile trebuie să mențină programul 2 ani, iar în primul an guvernul spaniol va finanţa parţial costurile cu salariile angajaţilor care au contract permanent de muncă în regim full-time.
___
Oracle renunță la circa 70% din birourile din România. Gigantul american este unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, având clădiri închiriate în București în Sky Tower, Oregon Park și Floreasca Park. În contextul reducerii de costuri și a muncii de la distanță, compania se numără printre organizațiile care se gândesc să renunțe la spațiile închiriate, lucru care va afecta piața birourilor.
___
Cisco anunță disponibilizări în masă - 4.100 de angajați rămân fără loc de muncă. Cisco a început demersurile de disponibilizare a 5% din forța totală de muncă, în această săptămână. În același timp, compania de tehnologie angajează activ pentru noi roluri. Reprezentanții Cisco au declarat că aceste demersuri fac parte dintr-un proces de restructurare și că angajații disponibilizați vor primi compensații financiare.
___
Dacia va majora salariile angajaților. Negocierilor purtate între patronatul Automobile Dacia SA și sindicatul angajaților, în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă, se apropie de sfârșit. Discrepanța dintre cererile inițiale ale sindicatului (1200 de lei creștere salarială lunară și 2000 de lei primă anuală) și sumele pe care managementul a fost dispus să le ofere (creștere salarială de 350 de lei în două tranșe și 700 de lei prima anuală) a fost una însemnată, astfel că cele două părți se pregătesc de o ultimă tură de negocieri. La finalul acestora, majorarea convenită se preconizează a ajunge la mijlocul intervalului dintre cele două sume propuse, adică undeva în jurul valorii de 150 de euro.
Cum supraviețuim într-o lume tot mai nebună?
La fel cum organismul uman are uneori de câștigat în capacitatea de reacție de pe urma stresului și tensiunii la care este supus ocazional, tot așa unele domenii și organizațiie pot obține beneficii de pe urma dezordinii, volatilității, haosului și factorilor de stres. Interesant, nu-i așa?
Nassim Nicholas Taleb ne arată, în cartea „Antifragil. Ce avem de câștigat de pe urma dezordinii”, de ce guvernele fac rău ori de câte ori impun politici protecționiste și în ce fel prăbușirea fiecărui avion constituie un câștig pentru siguranța zborurilor.
Taleb execută un tur de forță prin toate domeniile vieții umane (și nu numai) pentru a identifica și analiza componentele care întăresc sistemele, făcându-le antifragile. Mai mult decât atât, celebrul scriitor va fi prezent la BRAND MINDS în 3 iunie la Romexpo, cel mai mare summit de business și leadership european.
Noi am făcut rost de un discount general de 12% din costul biletelor, pentru toată comunitatea cititorilor Hacking Work. Când cumperi biletele, folosește codul de discount HW12 și ne vedem la București la Brand Minds, în iunie.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
InSPORation.
Tu știi cum a apărut pauza de cafea și cine a avut ideea aceasta absolut fantastică? Se pare că scopul inițial al pauzei de cafea a fost unul pragmatic și materialist: creșterea eficienței și productivității. Nu, cafeluța nu a fost oferită din partea unui șef mărinimos preocupat de odihna angajaților. Iată o bucățică de istorie care și-a lăsat amprenta pe comportamentul nostru de azi:
#Știațică?
Specialiștii în neuroștiință au creat un decodor care poate măsura și trata depresia. Cercetătorii americani au implantat 14 electrozi în creierul unor voluntari cu depresie, iar unul dintre ei spune că asta i-a salvat viața.
Stimularea profundă a creierului (procedeu numit DBS) implică plasarea unuia sau doi electrozi în creier pentru a furniza impulsuri de electricitate în anumite regiuni. Poate funcționa foarte bine pentru cei cu boala Parkinson, unde este folosit pentru a stimula zonele care controlează mișcarea sau în convulsiile epileptice. Cercetătorii examinează acum dacă ar putea ajuta la tratarea problemelor psihiatrice, inclusiv tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările de alimentație și depresia.
În cazul convulsiilor, medicii pot implanta electrozi în creierul persoanei pentru a afla de unde încep convulsiile. Odată identificate, aceste regiuni pot fi ori stimulate cu electrozi, ori îndepărtate în întregime. Cercetătorii au adoptat aceeași abordare în cazurile de depresie, dar deși ceea ce au descoperit până acum este extrem de promițător, nu intenționează să efectueze aceeași procedură pe scară largă.
Implantarea temporară a 10 electrozi în creier oferă o perspectivă asupra depresiei unei anumite persoane, dar nu este o abordare practică pentru o afecțiune care afectează 121 de milioane de oameni la nivel global. Este deocamdată o procedură invazivă, costisitoare, care necesită mult timp și prezintă riscuri.
În schimb, echipa de cercetare speră să identifice un anumit model de activitate cerebrală printre cei 12 voluntari și să-l folosească pentru a dezvolta o formă îmbunătățită a metodei, la scară largă. Iar rezultatele dorite nu sunt departe: se pare că o regiune a creierului numită cortexul cingulat se aprinde într-un anumit mod atunci când voluntarii sunt într-o dispoziție mai bună și arată modelul opus de activitate atunci când voluntarii se confruntă cu stare depresivă.
Șefu’ care taie chefu’.
23 dintre cele mai mari companii din lume sunt suspectate de aprovizionare ilegală cu produse fabricate prin sclavie, în China. Deși au apărut dovezi ale abuzurilor împotriva drepturilor omului comise de guvernul chinez asupra musulmanilor uiguri, inclusiv muncă forțată, supraveghere guvernamentală și tabere de reeducare, multe dintre companii nu au renunțat la a colabora cu acesta.
O investigație a Universității Sheffield Hallam din Marea Britanie a descoperit legături puternice între marile companii de automobile – printre care Ford, GM, Tesla, Toyota, Volkswagen, BMW, Honda, Mercedes-Benz – și regiunea Xinjiang din China. Insider a întocmit o listă a celorlalte 93 de companii menționate într-unul dintre următoarele rapoarte: Comisia Congresională-Executivă pentru China din 2020 și un raport din 2020 al Institutului Australian de Politică Strategică:
Nike: o fabrică din Qingdao care produce pantofi Nike a angajat în 2020 aproximativ 600 de lucrători din minorități etnice din Xinjiang;
Apple: furnizorii din China au supus mii de uiguri din patru fabrici unui program de relocare forțată;
Amazon: cinci dintre companiile de pe lista de furnizori Amazon din 2021 făceau transferuri forțate – îi mutau la fabrici din alte regiuni;
Microsoft: în 2021 a aranjat transferul a cel puțin 400 de lucrători uiguri la fabrica sa – aranjament de muncă forțată;
Alte companii: Coca-Cola, Adidas, Nintendo, Calvin Klein, Heinz, Gap, Victoria’s Secret, H&M, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Zara, Huawei, Puma, Bosch etc.
Majoritatea dintre acestea au negat, au pozat ca fiind foarte corecte și total neimplicate în exploatarea uigurilor sau nu au făcut nicio declarație. Bineînțeles, codurile de conduită și măsurile pe care aceste companii le iau în privința condițiilor de muncă sigure și echitabile nu permit colaborarea cu astfel de furnizori. Totuși, prin metode dubioase de evitare și de dragul profitului, etica lor continuă să tragă prea puțin la cântar.
Ce-am mai muncit.
„Copiii au nevoie să-și vadă părinții greșind, asumându-și, cerându-și scuze și încercând mai mult data viitoare”.
Am prins-o pe Ioana Chicet-Macoveiciuc (altfel cunoscută drept Prințesa Urbană) între două zboruri, pe plaiuri românești, așa că am provocat-o la o discuție cât se poate de necesară. Am deschis pe rând subiecte grele și am dat răspunsuri la întrebări esențiale, în noul episod SPARKS:
Cât e de importantă greșeala în educația copiilor și în modelarea caracterului?
Cum putem, ca părinți, să ne descătușăm de vină și să trăim cu teama, fericiți în familiile noastre?
De ce nu ne tratăm copiii corect, ca pe ființe umane complete, capabile și demne?
Cum facem să nu mai lăsăm moștenire copiilor noștri povara suferinței generațiilor anterioare?
Ioana-Chicet Macoveiciuc este una dintre cele mai apreciate autoare contemporane de carte pentru copii și părinți, cunoscută de asemenea pentru blogul său, PrințesaUrbană.ro și o sumedenie de evenimente dedicate parentingului și conceptului de „educație prin blândețe”.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Acest newsletter este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin și Doru. Ionuț este cel specializat în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele informație valoroasă care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim după sărbători – revenim cu o nouă ediție pe 9 ianuarie. Să vă odihniți, să vă bucurați unii de alții și să ne reîntâlnim sănătoși, voioși și curioși! Servus!