HWNews #32: Cât costă când pierzi un angajat? Cum se obțin unele măriri de salariu și de ce vor oamenii plata flexibilă a lefurilor?
Bonus: Ce spun cei care au lucrat cu Musk, inginerii software devin mai angajabili, cam 25% dintre români nu au ieșit încă din peșteră, iar liderii buni au vulnerabilitate și umor.
Servus! Ediția 32 e aici – să te bucuri de idei și să fie de folos veștile.
Sunt cel puțin trei colegi sau prieteni care ar aprecia dacă le recomanzi acest newsletter. Ce zici, încerci să vezi dacă-i adevărat?
Costurile devastatoare ale plecării unui angajat.
Companiile din Canada sunt din ce în ce mai îngrijorate din cauza costurilor tot mai mari care vin la pachet cu demisia angajaților.
Costurile medii calculate de organizații se ridică la aproximativ 41.000 de dolari pe an (aici sunt evidențiate mai ales costurile cu recrutarea pentru noile poziții și scăderea productivității), o creștere semnificativă în comparație cu anul 2021, conform unui sondaj de la The Harris Poll comandat de Express Employment Professionals.
Dar 16% dintre manageri afirmă că suma poate să ajungă chiar și la 100.000$/an, pentru anumite sectoare și profesii.
Și, totuși de ce pleacă oamenii? Mai jos sunt câteva date despre adevăratele motive ale plecării angajaților, așa cum reies din cercetarea canadienilor:
36% dintre angajați pleacă pentru salarii mai mari sau mai multe beneficii;
33% pleacă din cauza volumului prea mare de muncă;
30% dintre angajați se pensionează sau își iau perioade sabatice;
29% pleacă din cauza cerințelor prea dificile, greu de îndeplinit;
28% pleacă pentru beneficii extra, cum ar fi zile de concediu nelimitate.
Costurile prezentate mai sus sunt în general cele denumite ”hard costs”, adică cele care se pot calcula financiar direct și care implică înlocuirea angajatului demisionar și pierderile temporare, câtă vreme postul este neocupat.
Dar să nu uităm că există și ”costuri soft”, care afectează în mod direct și angajații care rămân: demotivare, supraîncărcare, atmosferă tensionată în echipe, scădere de interes și entuziasm, resetarea ciclului de viață al echipei (forming + storming + norming + performing), prestigiu organizațional pierdut sau tentația de a pleca și din partea celor care rămân.
64% dintre companii conștientizează că toată povara cade pe umerii angajaților care preiau munca celor care pleacă. În general, cercetările științifice arată că aceste soft costs sunt de fapt duble în valoare financiară față de costurile hard, ceea ce duce costul total al pierderii unui angajat la o sumă egală cu de trei ori costurile hard.
Printre obiectivele unei companii ar trebui să se numere și crearea, dar și menținerea unei culturi organizaționale atât de sănătoase încât talentele de top să refuze alte oferte de muncă. Investiția în experiența pozitivă la lucru și fericirea angajaților este cel mai important factor de loializare. Cine înțelege această oportunitate câștigă pe termen lung.
Sursă foto: freepik
Pentru că valul demisiilor continuă, este tot mai important ca liderii să înțeleagă cum își pot face oamenii să rămână în organizații și, mai ales, cum îi fac să acționeze cu motivație, cu implicare, cu interes aplicat pentru performanță și profitabilitate.
Am scris mai multe despre aceste aspecte și într-un articol de blog, bazat pe o amplă cercetare realizată de MIT. Nu uita să ne lași povestea sau părerea ta în comentarii - e extrem de valoroasă pentru noi!
Accesul flexibil la salariu – un nou beneficiu valoros.
Zilele de salariu nu se aliniază de multe ori cu cheltuielile personale, ceea ce îi expune pe angajați la un risc mai mare de a întâmpina dificultăți financiare. 53% dintre angajații din Marea Britanie au constatat că gestionarea finanțelor lor a fost mai dificilă în ultimele 12 luni, conform unui raport Ceridian.
61% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au declarat că o cheltuială neașteptată de 500 de lire sterline (606 dolari) i-ar lăsa în imposibilitatea de a-și îndeplini alte obligații financiare, inclusiv chiria, plata ipotecii și asigurarea.
Angajatorii ar putea să adopte soluții inteligente ca să răspundă acestei situații și să ofere oamenilor acces flexibil la salariu, pentru a-și sprijini oamenii în timpul acestei crize. Din fericire, progresele în tehnologia digitală generează modalități inovatoare de a plăti angajații mai rapid.
Una dintre opțiunile disponibile pentru angajatorii care doresc să-și plătească angajații mai repede este plata flexibilă, în avans, atunci când oamenii au nevoie. Angajații ar putea fi plătiți zilnic, săptămânal sau lunar și ar putea beneficia astfel de acces flexibil la salariu, fix atunci când le trebuie banii.
Tu ce părere ai, ți-ar folosi un sistem flexibil și personalizat de încasare a salariului? Răspunde la sondaj și scrie-ți părerea pe larg, în comentarii:
Piața de ingineri software devine mai accesibilă, pe fondul recesiunii.
E posibil să devină mai ușor din punct de vedere financiar să angajezi developeri buni și experimentați la început de 2023. Concedierile masive din Big Tech au adus mult talent valoros în piață, care acum se confruntă cu o competiție neobișnuită pentru profesioniștii tech, în ultimii ani.
Astfel, mulți dintre specialiști sunt acum disponibili pentru oferte de angajare ceva mai accesibile financiar, din parte firmelor nu atât de cunoscute sau căutate, până nu demult ignorate de inginerii de top.
Acest fenomen global poate duce la ceea ce specialiștii ar defini drept o „corecție” pe piața IT. Jay Stevens, un expert veteran al pieței muncii din tech, a declarat că starea actuală a pieței este comparabilă cu momentele de după explozia bulei Dotcom sau din vremea crizei financiare din 2008-2010.
Circa 25% dintre cetățenii români sunt încă giboni.
România intră în anul 2023 cu următoarele date sfâșietoare:
● 1 din 4 persoane (26%) consideră acceptabil ca bărbatul din familie să nu-și lase partenera să-și folosească banii cum dorește;
● 1 din 4 respondenți acceptă fără probleme ideea că o femeie nu poate ieși în oraș fără să fie însoțită de partener;
● 23% dintre români consideră acceptabil ca unei femei să i se interzică de către partener să aibă un grup de prieteni sau prietene;
● 19% dintre respondenți consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată după ce a acceptat să meargă acasă la un bărbat, iar 12% cred că e firesc ca o femeie să fie violată fiindcă este îmbrăcată provocator.
Toate aceste procente care par a se încadra mai degrabă într-un roman distopic decât în peisajul unei țări europene din secolul 21 sunt extrase din Barometrul Violenței de Gen asupra femeilor din România, un studiu IRES comandat de Centrul Filia - prima cercetare reprezentativă național publicată pe acest subiect în ultimii 20 de ani.
Mergeți pe link și citiți toate rezultatele, cele mai multe sunt dureroase și revoltătoare și indică un nivel maxim medieval al educației, pentru o parte foarte mare a populației țării.
În ceea ce privește motivele pentru care femeile victime ale violenței nu apelează la autorități, 96% dintre respondenți consideră că acestea se tem pentru viața lor și/sau a copiilor, 86% dintre respondenți exprimă neîncrederea că autoritățile le pot proteja și 85% dintre respondenți consideră că victimelor le este rușine și nu au unde să se refugieze.
Toate aceste cifre ne arată cât se poate de limpede cât este de responsabil statul român, cât de mult le pasă liderilor politici și autorităților de cel puțin jumătate dintre cetățenii țării, dar și cât de otrăvitoare este mentalitatea tradiționalist-patriarhală care subordonează și supune femeia bărbatului, inclusiv în ritualul cununiei.
Sursă foto: Master1305 on Freepik
Cum arată angajatorul ideal pentru Generația Z?
Tinerii generației Z se lovesc de multe ziduri în piața muncii, dar cel mai adesea de ”principii” și credințe toxice ori depășite în culturile organizaționale. Organizațiile care gândesc modern și corect au șanse mari să îi atragă și să îi păstreze pe Zeți.
Zeții își doresc o abordare serioasă și deschisă a subiectului sănătății mentale (81% dintre ei au părăsit un loc de muncă din această cauză), mai ales de către managerii companiilor. În general, nu sunt fani ai structurilor ierarhice, pentru că de obicei acestea sunt rigide, iar focusul se mută astfel de pe produs pe crearea de reguli și creșterea nivelul birocrației.
Flexibilitatea și autonomia se numără printre cerințele lor principale, alături de crearea unei culturi care îi integrează pe toți membrii echipei, indiferent din ce generație, categorie socială sau mediu provin.
Vremuri grele pentru sănătatea mintală a Europei.
Consumul global de medicamente antidepresive a crescut dramatic în ultimele două decenii, europenii fiind cei mai mari consumatori. Datele arată, de asemenea, o creștere a anxietății și a depresiei în timpul pandemiei de COVID-19.
Consumul mediu de antidepresive în 18 țări europene a crescut cu 147% din 2000 până în 2020. Mai precis, a crescut cu 577% în Cehia, cu 304% în Portugalia, cu 256% în Anglia, cu 208% în Spania și cu 200% în Germania, în aceeași perioadă.
Te întrebi poate de ce nu apare România în listă? Pentru că la noi, ca de obicei, nu se măsoară fenomenul, nu pentru că nu ar exista. De ce ar fi interesat statul român să știe cât de sănătoși la cap sunt cetățenii săi, de vreme ce mulți oameni care nu au mai nimic în cap ajung miniștri, premieri, președinți ori compun un electorat foarte docil?
Cariera profesională, un drum accidentat și plin de obstacole pentru femei.
Cu toate inițiativele și manifestările pentru a încuraja femeile în poziții de leadership, încă nu sunt destule femei în managementul companiilor. Ba mai mult, și acolo unde există, sunt sabotate – ba de șefi, ba de colegi.
Potrivit unui raport McKinsey, în ultimii ani a crescut numărul demisiilor în rândul femeilor, iar organizațiile își pierd cu această ocazie unii dintre cei mai buni oameni.
De ce pleacă femeile? Studiile arată că principalele motive pentru care femeile părăsesc companiile sunt sentimentul că ideile lor nu sunt apreciate, faptul că alți colegi își asumă meritele pentru munca lor sau că se regăsesc constant în poziția de victime ale micro-agresiunilor din organizații.
Sursă foto: Dane Deaner on Unsplash
Uneori, când ne merge mai rău acasă ne merge mai bine la muncă.
Este una dintre acele zile în care îți ajuți colegii de muncă mai mult decât de obicei? Atunci e posibil să nu fi trecut peste ce ți-a zis aseară partenerul de viață după ce ai ars friptura.
Un studiu prezentat recent de Harvard Business Review identifică acest tip de comportament de compensare drept un mecanism ce ne ajută să trecem peste certurile de acasă, atunci când suntem la muncă. Concret, devenim brusc mai buni și mai generoși cu colegii noștri, exact atunci când lucrurile nu merg prea bine în relația cu cei de acasă.
Rezultatul pe care îl obținem este o percepție mai bună asupra zilei de la serviciu, ca urmare a construirii de relații și a sentimentului de competență pe care îl obținem. Pe principiul cui pe cui se scoate, ajutorul oferit colegilor și sentimentul împlinirii și utilității compensează în plan psihic problemele personale de moment.
Ce poți face tu, coleg, manager sau companie dacă observi astfel de comportamente? Creează un mediu care să ajute angajatul să se deconecteze de la stresul de acasă: o cultură bazată pe întrajutorare și interacțiuni sociale pozitive. Mediul de la muncă trebuie să-l scape pe omul tău bun de acest stres, la fel cum mediul de acasă are menirea de a îl elibera de stresul de la muncă.
Sursă foto: rawpixel.com on Freepik
Cum forțezi mâna șefului să-ți aprobe mărirea de salariu?
Din ce în ce mai mulți angajați candidează pentru locuri de muncă pe care nu au de gând de fapt să le accepte. De ce fac asta? Doar pentru a obține o ofertă de muncă, în special financiară, pe care să o folosească în relația cu actualul angajator și a-l forța să le acorde astfel o mărire de salariu.
Deși angajatorilor nu le convine faptul că angajații folosesc ofertele de muncă ca monedă de schimb, această practică spune multe despre modul în care organizația acordă măririle salariale și își actualizează relația cu fiecare membru.
Este ca și cum ai amenința că vei părăsi o relație pentru a-ți forța partenerul să aprecieze ceea ce are. Nu pare a fi o relație foarte sănătoasă, nu-i așa? Abordarea proactivă din partea organizației, în sensul actualizării constante a propunerii de valoare pentru fiecare angajat pare a fi ideea cea bună.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
”AȘA DA” în Leadership: cum ajută Vulnerabilitatea.
Fondatorul Virgin, Richard Branson, este faimos pentru capacitatea de a-și expune și exprima vulnerabilitatea, o trăsătură ce îl diferențiază față de cei mai mulți dintre liderii ”scorțoși” din business, și pe care Brené Brown o numește “mama creativității, inovației și a schimbării”.
Îl poți vedea adesea stângaci și puțin pierdut în interviurile pe care le acordă, deoarece acesta este omul Richard Branson - sincer, autentic, abordabil, uman. Să nu uităm că este dislexic și că a reușit să transforme acest atribut aparent dezavantajos într-un element diferențiator. Dacă vrei să te înfățișezi și tu așa, am găsit 3 sfaturi despre cum să îți dezvolți vulnerabilitatea:
Un lider vulnerabil cere ajutorul. Poate că nu le știi tu chiar pe toate, dar ghici ce: oamenii din jurul tău sunt mici experți care pot rezolva diferite probleme. Dă-le șansa asta, dă-le încredere și vei fi surprins cât de mult le va crește loialitatea și angajamentul.
Un lider vulnerabil împărtășește din propriile greșeli. Nu e nimic mai dezarmant decât un lider pus pe un piedestal, perfect și fără cusur – va apărea distanța față de putere și sentimentul de “nu voi ajunge niciodată la acel nivel” pentru angajați. Arată-le că ești om, că poți și tu face erori, că le poți depăși și că îi poți ajuta și pe ei să le depășească, atâta timp cât ți le comunică.
Un lider vulnerabil își respectă cuvântul și îndeplinește promisiunile. Integritatea e moneda ta de schimb pentru încrederea angajaților – să fim sinceri, pentru încrederea tuturor celor din jur. Dacă le demonstrezi că nu se pot baza pe cuvântul tău, îți vor întoarce favorul la fel de “prietenește”, când ți-o fi lumea mai dragă.
Sursă foto: Superhero Therapy
Experiența Elon Musk: mărturiile angajaților.
Vrei o experiență profesională hardcore? Te așteaptă Elon Musk la Twitter, Tesla sau SpaceX, unde a pregătit un meniu complet de efort intens și sacrificii personale în condiții de maxim stres și incertitudine.
Jurnaliștii de la Wall Street Journal au realizat interviuri cu foști angajați de la Tesla și SpaceX din dorința de a înțelege modul lui Musk de a conduce o companie și ce-i așteaptă pe cei care ar vrea să lucreze cu acest conducător pe de o parte inspirațional, pe de altă parte expert în ”arderea” oamenilor.
Un portret video scurt, dar cât se poate de expresiv, aici:
Umorul este esențial pentru performanță.
În contextul dificil și incert de acum, mulți angajatori caută soluții să introducă în muncă elemente care să aducă zâmbetul pe chipurile angajaților. Când este potrivit contextului, umorul poate îmbunătăți starea de spirit, reduce stresul și, ulterior, crește productivitatea.
„Umorul nu înseamnă doar glume. Dar a face pe cineva să râdă este o modalitate puternică de a crea conexiuni și de a crea comunități.
Râsul este important pentru legătura socială și poate ajuta la crearea unui sentiment de apartenență, ambele lucruri le permit oamenilor să se implice pe deplin la locul de muncă și să se simtă investiți emoțional în rolul lor”, afirmă Mel Venner, Head of Performance la Maxwell Bond, cu experiență în neuroștiințe și psihologie.
Ai grijă doar să nu iei exemplul de mai jos și să râzi de unul singur:
Sursă foto: Work Chronicles
Scurte și tari.
Șoferii de TIR te învață cum să dormi bine. Mai mult somn nu înseamnă neapărat un somn mai bun. Creierul nostru se odihnește mai bine în cicluri de somn, modalitatea abordată de camionagii, spre exemplu, iar în weekend e bine să recuperăm orele de somn pierdute în timpul săptămânii.
___
Generația Z nu concepe viața fără TikTok. The New Consumer a lansat ghidul Trends 2023, o antologie solidă a comportamentelor consumatorilor în mediul online, realizată cu ajutorul a peste 3000 de respondenți.
Printre concluziile clare și extrem de prețioase: deși Facebook își păstrează supremația în topul platformelor social media pentru restul generațiilor, Gen Z nu ar vrea să trăiască într-o lume fără TikTok. Altfel spus, dacă vrei să îi atragi în echipa ta, poate ar trebui să explorezi metodele de promovare pe care ți le oferă platforma, chiar dacă nu ești încă familiarizat cu ea.
___
Cum susții cu adevărat un prieten concediat.
Iată cinci moduri în care îți poți oferi sprijinul: întreabă-l ce vrea să facă în continuare și cum îl poți ajuta, oferă-ți disponibilitatea de a ajuta la realizarea CV-ului sau a profilului de LinkedIn, ajută-l să facă o listă a organizațiilor în care și-ar dori să lucreze, fă-i cunoștință cu persoane care l-ar putea ajuta și ascultă activ – fii acolo pentru el, fără prea multe sfaturi nesolicitate.
___
Top 100 femei fondatoare în businessul global. Inc.com a întocmit un top al celor mai dinamice femei în afaceri din 2022: Female Founders 100. Companiile fondate de femei acoperă toate domeniile, de la alfabetizarea financiară la accesul la sănătatea reproductivă și, cumulate, sunt estimate la o valoare de peste 22 de miliarde de dolari. Mai mult, poveștile lor de succes sunt surse de inspirație, sfaturi utile și motivație cât se poate de valoroase.
#Știațică?
Bărbații ajung lideri mai ușor, fiindcă se exprimă mai abstract decât femeile.
Bărbații comunică în general într-un mod mult mai abstract decât femeile, iar comunicarea abstractă este asociată, printr-un dezechilibru de percepții, cu pozițiile de management, arată cercetări publicate recent în Harvard Business Review.
Femeile obișnuiesc să se exprime mai concret, mai simplu, mai direct și mai transparent, în vreme ce bărbații preferă să abstractizeze, mai ales când susțin discursuri. Din cauză că, în tradiția culturală occidentală, suntem obișnuiți să asociem exprimarea abstractă cu rolurile de leadership și putere, avem tendința absolut nejustificată și dezechilibrată să percepem bărbații ca fiind mai pregătiți ori mai indicați pentru roluri de șef decât femeile, explică autorii cercetării.
Sursă foto: bgosoftware
Cartea câștigătoare.
Cum reușim să profităm la maximum de cele 168 de ore dintr-o săptămână? Locurile de muncă stresante și faptul că suntem conectați la lume continuu, 24 de ore din 24, au făcut ca viața să fie frenetică și să nu mai avem timp să ne tragem sufletul.
În cartea „168 de ore. Ai mai mult timp decât crezi”, Laura Vanderkam ne spune cum ne putem face timp pentru tot ce ne dorim. Află cum să-ți reorganizezi și restabilești prioritățile pentru a putea dedica timp lucrurilor care îți plac fără a face sacrificii.
InSPORation.
Unde să pui ofertele de muncă?
Volkswagen Group France și DDB Paris au trimis în toată Franța autoturisme ale grupului cu oferte de locuri de muncă ascunse în interior, pe piese supuse regulat întreținerii. Iar odată ce proprietarii își duceau mașinile la service, mesajul ajungea exact la potențialii candidați.
Tare, nu?
Ce-am mai muncit: Cum faci freelancing etic și performant în IT?
De ce este un context potrivit pentru freelancing?
Ce înseamnă job lancing?
Ce este freelancingul etic?
Am vorbit cu George Retegan, co-fondator Baza7, despre freelancing, industria IT și educație în tehnologie. Află ce înseamnă un model de business bazat pe colaborare și crearea unei comunități care într-adevăr ajută și contribuie la creșterea profesioniștilor.
Vezi aici acest episod SPARKS:
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Au muncit cu motivație la acest newsletter: Izabella, Ioana, Daiana, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin și Doru. Ionuț are grijă de grafică.
De producțiile video se ocupă echipa Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu sete de cunoaștere.
Îți mulțumim că ne citești și ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne aici: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi. Servus!