HWNews #33: Săptămâna de lucru de 4 zile câștigă teren și validare, jumătate din studenții români abandonează școala, iar 23% dintre angajații din lume sunt hărțuiți la serviciu.
BONUS: Banii pot cumpăra fericirea, femeile trăiesc sub presiunea alegerii între profesie și familie, iar Musk primește binemeritata notă de plată a deciziilor recente.
Servus! Am ajuns la ediția 33 a Newsletterului Hacking Work. Să ne fie tuturor de folos!
Job sau familie? O decizie grea pentru tot mai multe mame.
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să renunțe complet la job pentru a avea grijă de copii. În timp ce multe companii au pus în aplicare politici de revenire la birou și s-au acomodat la noua rutină de lucru hibrid, mamele care lucrează au întâmpinat tot mai multe provocări.
În rândul părinților de copii cu vârste de până la 12 ani, femeile petrec zilnic cu trei ore mai mult decât bărbații pentru îngrijirea copiilor. Acest dezechilibru variază, dar este valabil în majoritatea familiilor, indiferent de care părinte muncește.
Există și angajatori care au devenit mai flexibili și înțelegători, iar opțiunile de lucru hibride au permis femeilor să jongleze mai bine cu responsabilitățile de îngrijire a copiilor. Unele companii oferă stimulente financiare pentru a păstra active mamele care lucrează, înțelegând lupta pe care ele trebuie să o ducă zi de zi și faptul că ele sunt manageri și angajați excelenți, deoarece tind să fie empatice, înțelegătoare și ușor abordabile.
Atenție, însă: aceleași lucruri care sunt privite ca avantaje de către angajatori reprezintă totodată și motivele pentru care mamele sunt mai predispuse la burnout, atunci când echilibrul dintre viața de familie și cea profesională este grav afectat.
Sursă foto: Shutterstock
Săptămâna de 4 zile de lucru, un succes demonstrat.
Devine tot mai clar, săptămâna de 4 zile de lucru este deja un succes confirmat și un model care începe să se extindă. Companiile care au acordat angajaților o zi liberă în plus pe săptămână, fără a reduce salariul sau a menține numărul total de ore de lucru, au înregistrat o creștere a veniturilor, precum și o reducere a absenteismului și a demisiilor, conform celui mai nou studiu 4 Day Week Global.
Angajații s-au simțit mai puțin stresați și mai puțin epuizați și au raportat rate mai mari de satisfacție. 97% dintre aceștia au declarat că doresc să continue să lucreze doar 4 zile pe săptămână, iar 70% ar reveni la programul de 5 zile doar pentru un salariu cu până la 50% mai mare decât în prezent.
Toate rezultatele au fost similare cu cele obținute anterior în studiile desfășurate în Marea Britanie și Islanda – iar programul pilot a fost proclamat un real succes. Raportul concluzionează că o săptămână de lucru mai scurtă are potențialul nu doar de a îmbunătăți productivitatea și rezultatele companiei, dar și de a menține oamenii mai sănătoși, a oferi un mai bun echilibru între viața de familie și cea profesională și contribuie major la egalitatea de gen și loialitate.
Sursă foto: Somecards
SONDAJ – spune-ne părerea ta!
Săptămâna de lucru de 4 zile a rezolvat problema recrutării la Atom Bank UK.
Cu un deficit accentuat de specialiști și cu o piață a forței de muncă restrânsă, compania bancară britanică Atom se străduia să găsească oameni competenți care să ocupe cele 70 de posturi de vacante.
Conducerea a adoptat săptămâna de lucru de 4 zile, pentru a vedea dacă acest beneficiu va atrage după sine o creștere a numărului de candidați. Rezultatul? Compania a înregistrat o creștere de 500% a numărului de candidaturi pentru posturile vacante.
Mai mult, atunci când a introdus săptămâna de lucru de 4 zile pentru toți cei 474 de angajați, compania nu a observat nicio scădere cu privire la calitatea serviciilor și a operațiunilor realizate de angajați. Ba chiar, după această schimbare a programului de lucru, oamenii par mai fericiți și mai productivi. Surpriză? Noi credem că nu.
Concedieri în masă la Playtika. Relatările angajaților dați afară.
610 angajați ai companiei Playtika, dintre care mulți din România, au fost dați afară luni, fără vreun anunț prealabil. Unii dintre angajați ne-au contactat și ne-au povestit ce li s-a întâmplat, așa că am strâns într-un articol relatările lor, exact așa cum le-am primit.
O scurtă mostră:
Basically, am venit dimineața la birou, ca tot omul, iar la 13:00 ne trezim că primim mail de la CEO că urmează să fim dați afară. Până la 17:00 a fost panică în birou pentru că nu se știa cine stă și cine pleacă, iar la 17:00 a intrat al doilea mail, cu cei dați afară.
Dacă ai ceva să ne spui în legătură cu acest subiect, scrie-ne mai jos, în secțiunea de comentarii, sau anonim, pe mail. Așteptăm, desigur, și o luare de poziție oficială a companiei, pe adresa de e-mail podcast@hackingwork.ro.
Aproape 50% dintre studenții români abandonează facultatea.
Fenomenul abandonului studiilor superioare din România a fost pentru prima dată măsurat în cadrul studiului publicat recent de UEFISCDI. Datele sunt îngrijorătoare: 47.96% este rata de abandon la licență pentru studenții înmatriculați în anul 2015, 42% e abandonul la master și 70% abandonul la studiile de doctorat. 44% din totalul studenților care abandonează programele de licență renunță în primul an de studii.
Conform datelor din studiu, factorii care influențează abandonul la nivel licență sunt alegerea formei de studiu (învățământ fără frecvență și cel la distanță, cu precădere) și domeniul de studiu. În ceea ce privește formele de învățământ, majoritatea studenților care abandonează provin din medii defavorizate, sunt cei care nu se pot întreține în centrele mari universitare sau care au deja familii și obligații ce îi scot din școală.
La master, cauzele abandonului sunt domeniul studiat anterior la licență și posibilitatea ca unii studenți să își găsească un loc de muncă bun, stabil, astfel încât să nu mai fie motivați să își continue studiile sau să fie la fel implicați și performanți la facultate. În ceea ce privește doctoratul, una dintre cauze ar putea fi durata programului de studiu (foarte mulți doctoranzi își obțin titlul după 2-3 ani de la finalizarea studiilor), iar domeniul ingineriei prezintă rate mari de abandon fiind considerat dificil.
Sursă foto: Julio Sosa
Șefu’ care taie chefu’.
Peste 1 din 5 persoane se confruntă cu hărțuirea și violența la locul de muncă. Aproape 23% dintre oameni sunt hărțuiți la locul de muncă - fizic, psihologic sau sexual - potrivit unei noi cercetări, prima de acest gen, realizată de Organizația Internațională a Muncii (ILO), Fundația Lloyd's Register (LRF) și Gallup.
Doar jumătate dintre victimele din întreaga lume și-au dezvăluit experiențele către alți oameni și, de cele mai multe ori, asta s-a întâmplat doar după ce au trecut prin mai multe astfel de experiențe. Victimele consideră că este o pierdere de timp să vorbească despre ele și le este teamă de efectele pe care aceastea le-ar putea avea asupra reputației lor.
În Statele Unite, procentul celor care au fost hărțuiți și agresați la locul de muncă ajunge la 34.3%, în Africa atinge 25.7%, în Europa și Asia Centrală este de 25.5%, în Asia și Regiunea Pacificului 19.2%, iar în Statele Arabe 13.6%.
La nivel global, 17.9% dintre bărbați și femei au declarat că s-au confruntat cu agresiunea psihologică la locul de muncă, iar 8.5% s-au confruntat cu violență fizică. Este de două ori mai probabil ca femeile tinere să se confrunte cu hărțuire sexuală decât bărbații. Mai mult de trei din cinci victime au declarat că au trecut prin astfel de experiențe de mai multe ori la locul de muncă, iar pentru majoritatea (79.4%), cel mai recent incident a avut loc în ultimii cinci ani.
Studiul ILO-LRF-Gallup s-a bazat pe interviuri realizate în 2021 cu aproape 75.000 de persoane angajate, cu vârsta de minim 15 ani, din 121 de țări sau regiuni.
Vrei să fii un lider mai bun? Fă sport, ieși în natură și mănâncă corect.
Da, ai citit bine. Meditație, nutriție corectă, conexiune reală – sunt doar trei dintre lucrurile surprinzătoare care te pot ajuta să devii un lider mai bun. Toate aceste resurse, idei și comportamente sunt incluse de McKinsey & Company într-un nou studiu - Future proof: Solving the ‘adaptability paradox’ for the long term.
Pe scurt, ca să fii un lider mai bun, ar trebui să consideri wellbeingul ca parte fundamentală din strategia ta, să-ți evaluezi scopul și să-ți definești realist ce este nenegociabil, să experimentezi lumea printr-o lentilă adaptabilă, să construiești relații profunde și durabile, dar și să încurajezi învățarea ca un proces sigur și necesar, stabilind un exemplu propriu demn de urmat.
Scurte și tari.
Șomajul în rândul româncelor de până la 24 de ani ajunge la 26.5%. Nici bărbații tineri nu stau neapărat mai bine, înregistrând o rată de șomaj de aproape 21%, conform datelor incluse în cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică. Practic, un sfert din tinerii din România nu au job, muncesc la negru ori fac bani pe platforme precum OnlyFans.
___
Campionii timpului liber plătit. Iran stă cel mai bine la capitolul zile libere plătite pentru angajați, cu un total de 53, în timp ce Statele Unite ocupă penultimul loc din clasament, cu doar 10 zile, fiind depășite doar de Micronesia, conform analizei realizate de Resume.io care a inclus 197 de țări. România are un total de 33 de zile libere plătite (cumulate din zilele de concediu plătit și sărbătorile legale), ceea ce ne plasează cam pe la mijlocul clasamentului.
___
Pot banii să cumpere fericirea? Da, dar depinde câți ai deja.
Veniturile mai mari pot îmbunătăți bunăstarea de zi cu zi a oamenilor, ne spune un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Virginia. Cei cu venituri mai mari au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tuturor emoțiilor negative și niveluri mult mai ridicate ale celor pozitive.
Modul în care o persoană a perceput bunăstarea în comparație cu cei din aceeași categorie de venit depindea de cât de puternic echivalează banii cu succesul. O creștere a venitului pentru cei care au salarii mai mici a avut un impact mult mai mare asupra fericirii decât o creștere proporțională în rândul celor cu venituri deja ridicate.
___
Viața e mai frumoasă fără datorii. Ai primit o mărire de salariu, o primă de Crăciun sau un bonus și gata, te pregătești să-i spargi pe toți. Mai iei un credit și îți schimbi mașina, că deja are doi ani de cât o ai. Poate ar trebui să te gândești mai mult, să înveți să îți faci altfel planurile financiare. Citește acest articol scris de Claudiu Vuță pe platforma ProjectE, ca să te lămurești cum ai putea să gândești altfel bugetul familiei.
___
Portalurile de recrutare din Rusia livrează automat toate datele către Serviciile de Securitate rusești. Cea mai mare platformă online de recrutare din Rusia, HeadHunter, a fost adăugată în registrul organizațiilor obligate să colecteze datele utilizatorilor și să livreze informațiile către serviciile de securitate rusești, potrivit organizației anti-cenzură a internetului Roskomsvoboda. Ca să-ți faci o idee despre anvergură, site-ul web al HeadHunter are aproximativ 18 milioane de utilizatori unici pe lună, iar CV-urile a 61 de milioane de candidați sunt stocate în baza de date a serviciului.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Sweet and Spicy - bunătăți oferite de Tata Vlad.
Un termen simpatic și cât se poate de dulce-amărui, de care nici nu știai că ai nevoie până acum. Potrivit pentru perioada cu parfum de sărbătoare și deadline-uri amânate, hiperventilare și procrastinare, care ne cuprinde uneori mai ușor decât spiritul festiv.
Streslaxare – (v.) A fi atât de stresat încât relaxarea te face (și) mai stresat, pentru că nu lucrezi la ceea ce te stresează de fapt (definiție preluată din Urban Dictionary).
Ai pățit?
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără să mai stați pe gânduri!
Ce-am mai muncit. Știai că există un sindicat al IT-iștilor?
În cel mai recent episod Hacking Work Podcast stăm de vorbă cu Florentin Iancu, ”o pasăre rară” din domeniul IT și președintele Sindicatului Național al angajaților din IT&C, servicii suport și outsourcing, care numără aproape 7000 de membri. Florentin consideră că e nevoie de un echilibru între părți, între angajat și angajator, iar negocierea colectivă poate fi o soluție.
Așa că nici c-am fi putut găsi om mai potrivit cu care să discutăm despre ce este un sindicat, cum poți fi mai bine protejat tu ca angajat și cum poate ajuta asta la creșterea performanțelor, răspunzând totodată unor întrebări foarte importante:
Ar trebui ca angajatul să aibă un cuvânt de spus în procesul decizional?
Ce înseamnă să faci parte din sindicat și care sunt beneficiile contractului colectiv de muncă?
Ce societate vrem să lăsăm moștenire copiilor noștri?
Musk e anchetat că a făcut din sedii dormitoare și că a concediat oameni fără motiv. Angajații de la Twitter s-au trezit cu unele săli de conferință transformate în dormitoare pentru angajații care lucrează în stil ”hardcore”, iar Departamentul pentru Inspecția Clădirilor din San Francisco a pornit o investigație în urma unei plângeri pentru utilizarea neconformă a spațiului. Portarii și oamenii responsabili cu administrarea și curățenia clădirii au fost dați afară fără motiv și fără a li se oferi salarii compensatorii, așa cum au primit inginerii IT. Este o încălcare a drepturilor și legii sindicale, iar oamenii au ieșit în stradă și au cerut intervenția autorităților.
Sursă foto: Business Insider
___
Elon Musk s-a trezit cu încă un proces pe cap. De data aceasta, acțiunea vine din partea femeilor care au lucrat la Twitter și au fost date afară. Fostele angajate susțin că, după preluare, 57% dintre femei au fost disponibilizate, comparativ cu 47% dintre bărbații din companie. Dacă ne raportăm la angajații Twitter cu profesii tech & engineering, procentele sunt și mai dure: 63% dintre femei și 48% dintre bărbați și-au pierdut locul de muncă. Astfel, Twitter a încălcat legile federale și californiene care interzic discriminarea de gen la locul de muncă.
___
Motivație a la Musk: imaginează-ți că lucrezi cu o bombă pe cap.
Elon Musk le-a spus angajaților companiei Neuralink să-și imagineze că au bombe legate de cap pentru a munci mai repede, conform Reuters. Un fost angajat susține că Musk le-a spus că va iniția un „eșec al companiei în piață” dacă angajații nu vor putea accelera progresul. Angajații spun că eforturile lui Musk de a accelera dezvoltarea la Neuralink a dus la experimente greșite și creșterea numărului de animale ucise în timpul testelor.
Reuters a constatat că astfel au fost ucise aproximativ 1.500 de animale - și nu credem că mai vine drept un șoc, însă Neuralink se confruntă cu o anchetă federală cu privire la tratamentul la care a supus animalele. Și, probabil în curând, și oamenii.
Sursă foto: 30 minutes or less
___
Și ce să vezi, nu capătă aplauze. Elon Musk a primit 10 minute de huiduieli, la scenă deschisă. „Doamnelor și domnilor, faceți gălăgie pentru cel mai bogat om din lume” – așa a început comediantul Dave Chappelle prezentarea pe scena Chase Center din San Francisco, iar oamenii nici c-ar fi putut fi mai cooperanți.
În primele două secunde, Musk a părut gata să accepte o primire euforică din partea celor 18.000 de persoane prezente, ridicând brațele în aer și învârtindu-se ca și cum tocmai ce-ar fi marcat un gol decisiv al Cupei Mondiale. Apoi Musk a primit în timp real exclamațiile potrivite nivelului său actual de popularitate. Iar la doar câteva ore distanță, și-a pierdut și titlul de cel mai bogat om din lume. Binemeritatele consecințe ale unei serii incredibile de decizii proaste de management.
Care sunt Punctele Fierbinți (esențiale) din organizația din care faci parte?
Hint: Acestea pot fi atât roluri, indivizi, echipe, departamente întregi, cât și locuri sau momente în care se lucrează bine în echipă, caracterizate prin inovație, productivitate și entuziasm.
Desigur, dacă tot sunt așa bune, te întrebi care sunt calitățile unei organizații care favorizează apariția acestor Puncte Fierbinți și cum să le recunoști. Fix asta aflăm din cartea „Puncte Fierbinți” a Lyndei Gratton, profesoară la London Business School. Lynda analizează măsurile pe care liderii le pot lua pentru a încuraja aceste puncte esențiale și ne arată cum se ajunge la soluții în rezolvarea problemelor dificile, pentru dezvoltarea unor produse mai bune.
În 2 iunie 2023 vei avea ocazia să o întâlnești pe Lynda Gratton la BRAND MINDS, cel mai mare summit de business și leadership european. Noi am făcut rost de un discount general de 12% din costul biletelor, pentru toată comunitatea cititorilor Hacking Work. Când cumperi biletele, folosește codul de discount HW12 și ne vedem la București.
Șefii lingușitori și toxici taie încrederea oamenilor de la rădăcină.
Tu ai avut manageri care erau aparent extrem de prietenoși, dar ascundeau multă toxicitate? Ai fost nevoit să îți bați șeful la cap pentru a-ți plăti salariul sau pentru a-ți acorda o zi liberă? Citește povestea Sofiei și află ce se ascunde în spatele aparentei bunăvoințe a multor șefi și manageri.
Tu ai trăit ceva asemănător? Cum a fost?
#Știațică?
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna?
Cercetătorii au descoperit de ce în anotimpul rece foarte mulți oameni suferă de viroze respiratorii. În interiorul nasului există celule care detectează virușii și automat creează un fel de mini-copii ale celulelor care se numesc vezicule extracelulare sau EV. Aceste celule EV încearcă să elimine virușii și să nu le permită să ajungă în aparatul respirator. Doar că frigul din timpul iernii nu prea le ajută pe aceste celule să își facă treaba.
Conform studiului publicat în Jurnalul de Alergie și Imunologie Clinică, aerul rece dăunează răspunsului imunitar care are loc în nas. Se pare că reducerea temperaturii din interiorul nasului cu până la 5 grade Celsius ucide aproape 50% din miliardele de celule care luptă virușii și bacteriile din nări. Cercetătorii recomandă menținerea unei temperaturi cât mai ridicate în interiorul nasului, iar masca ne poate ajuta, fapt dovedit în pandemie, când a scăzut numărul cazurilor de gripă și răceală. Se pare că n-o punem doar pe seama distanțării.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Acest newsletter este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin, Tomi și Doru. Ionuț este cel specializat în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele informație valoroasă care te va ajuta să-ți privești altfel viața profesională și drepturile.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!