HWNews #19: Error 404: nu găsim specialiști IT, iar când îi găsim au în secret mai multe joburi; Liderii și caracterul: cei buni și cei toxici.
BONUS: Cum să îți stabilești inteligent planul de carieră și să alegi între pasiune și salariu; Școala și elevii din România suferă mai rău ca acum 100 de ani
Servus!
Ediția 19 și peste 3770 de cititori care își beau cafeaua cu noi în fiecare zi de luni și joi. Cam fain. Mulțumim că duci vestea mai departe, către prieteni și colegi!
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să vă fie de folos!
Error 404: workers not found. Două (po)vești:
1: Penuria de profesioniști software continuă.
Aproape o treime din rolurile cheie din domeniul software nu sunt ocupate, potrivit unui nou studiu internațional. 30% dintre companiile incluse în studiu au avut dificultăți în a angaja ingineri software și profesioniști DevOps în al treilea trimestru al 2022.
Deși companiile angajează și acum mulți specialiști (49% dintre respondenți susținând asta), se luptă în continuare să răspundă cererii crescute de profesioniști calificați în software.
La începutul acestui an, recrutorii companiilor de tehnologie anticipau că angajarea va fi cea mai mare provocare a lor din 2022, conform unui studiu realizat de CoderPad și CodinGame.
În ciuda știrilor despre marii giganți din domeniul tehnologiei care anunță încetinirea angajărilor, companiile raportează în continuare o nevoie uriașă de specialiști, iar studiile arată limpede că nu sunt suficienți specialiști disponibili pe piața muncii.
Photo by Erik Mclean on Unsplash
2: Un fenomen amplu de fraudă și impostură: angajații cu mai multe joburi full time în IT.
CEO-ul companiei IT Canopy, pe nume Davis Bell, a câștigat notorietate pe Twitter după ce a anunțat că a concediat doi ingineri care aveau contracte de muncă full time cu două companii în același timp.
În postarea sa, Davis justifica decizia prin faptul că aceștia nu și-au părăsit jobul anterior când s-au angajat la Canopy, mințindu-și ambii angajatori, și au fost prinși datorită rezultatelor sub așteptări de la evaluare. Programul la cele două companii se suprapunea adesea, având întâlniri simultane și task-uri care cumulat ar fi fost imposibil de dus la capăt.
Reacțiile nu s-au lăsat așteptate, iar opiniile au fost împărțite, ceea ce a născut o dezbatere: este lipsit de etică să ai două joburi pe același program, chiar dacă ai capacitatea și posibilitatea să le îndeplinești? Ar trebui să-i pese angajatorului? Îl afectează în vreun fel? Dar pentru angajat este sănătos ca practică și principiu?
Unii au numit asta “supra-angajare” și au arătat că nu este un caz singular ci dimpotrivă, un trend. Și că munca de la distanță a creat posibilitatea ca unii angajați să-și ia joburi secundare, chiar și cu normă întreagă, fără să anunțe părțile implicate. Din punctul lor de vedere, încasarea nemeritată a celor două salarii, care adesea sunt consistente, este furt.
De cealaltă parte sunt cei care spun că tipologia omului de succes care face multitasking și își asumă mai multe roluri în același timp ne-a fost prezentată în spațiul public în mod repetat ca exemplu pozitiv și a devenit un model.
Dependentul de muncă este produsul acestei epoci a carierismului și a crunch-ului, după cum ne-o demonstrează Elon Musk, Steve Jobs, Jack Dorsey și alții, care au condus simultan companii multiple. Comentatorii de pe Reddit accentuează importanța muncii dincolo de orice limită, până la epuizare, până la dispariția timpului liber și a vieții private. Totul în slujba câștigului și a succesului.
Voi ce părere aveți și care argumente vi se par mai solide?
Răspundeți-ne în poll și lăsați-ne detaliile în comentarii, mai jos.
Învățământul României suferă ca acum 100 de ani.
Istoricul Ovidiu Buruiană, conferențiar universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ne oferă o călătorie în timp și ajungem în perioada interbelică, unde rata abandonului școlar era foarte mare, mai ales în mediul rural, iar promovabilitatea extrem de scăzută în învățământul primar.
Și atunci, dar și acum, aveam și avem copii care merg la școală cu stomacul gol și fără haine sau încălțăminte care să le permită să rămână cu gândul la carte.
Ce era mai bine pe-atunci, în perioada interbelică? Că autoritățile și-au dat seama că e nevoie de investiții și asta au și făcut. Au construit școli, au pregătit profesori, au creat manuale folositoare și au identificat arii de învățare moderne și relevante economic, au dezvoltat universități.
Azi, bate vântul prin educația națională mai rău ca-n sălile de clasă. Noroc că avem premier și miniștri cu doctorate copiate de pe Wikipedia și ca președinte un profesor care s-a îmbogățit din meditații și care în loc de proiect de țară ne-a oferit un sul foarte scump de hârtie igienică.
STOP bullyingului în școli.
Aproape 50% dintre elevii români au fost victimele bullying-ului, în timp ce 82% spun că au fost martori la astfel de situații, arată un studiu publicat de Salvați Copiii. Mai mult, un sfert dintre elevi spun că au fost chiar ei uneori agresori, iar 79% au fost martori la situații de cyberbullying.
Președinta organizației spune că bullying-ul traumatizează toate persoanele implicate (victimă, agresor, martor) și paralizează orice reacție, lăsând urme adânci asupra sănătății emoționale a copiilor.
Ca să contracareze fenomenul, Salvați Copiii a lansat o colecție de resurse pe site-ul Școli fără bullying, prin programul Dreptul la Pauză. În loc să fie un motiv de teamă, pauzele ar trebui folosite, așa cum le zice și numele, ca recreație. Dacă ai nevoie de ajutor, scrie-le la consiliere@salvaticopiii.ro sau sună la 021 321 00 50.
Sursă foto: gpointstudio on Freepik
Profesorii români sunt nemulțumiți de salarii.
Conform unor statistici de la Comisia Europeană, încă există diferențe uriașe între salariile profesorilor din vestul Europei și cele ale dascălilor din țări cum ar fi Polonia, România sau Bulgaria.
Dar nemulțumirile se manifestă pe întreg continentul: în luna septembrie profesorii au ieșit în stradă în Budapesta, iar cei din Marea Britanie se pregătesc de proteste.
Nu cunoaștem problemele din alte sisteme de educație, dar știm ce avem în curtea noastră. Și dacă e să aruncăm un ochi peste tabelul de mai jos și să vedem unde se clasează România la capitolul finanțare în educație (procent din PIB alocat în buget), ne apucă plânsu’ sau chefu’ de a ieși în stradă.
Ce alegi: Un job care te pasionează sau unul care te plătește bine?
Incertitudinea cauzată de pandemie i-a determinat pe mulți angajați să-și regândească relația cu locul de muncă. Pentru multă vreme, încurajarea principală a fost „Urmează-ți pasiunea!”, dar acest principiu al pasiunii are riscuri mari, precum lipsa stabilității economice.
Echilibrul dintre profitul financiar și pasiune este cheia succesului, spune Erin A. Cech, profesor universitar asociat de Sociologie și Inginerie mecanică, în cadrul Universității din Michigan. Câteva lucruri care ne pot ajuta în acest proces: cultivarea bucuriei la locul de muncă, scurtarea timpului petrecut la serviciu sau diversificarea activităților care ne plac, precum hobby-urile.
___
Oameni, Cariere, Vocație - un program pentru oameni fericiți cu jobul lor.
După mai bine de 15 ani de experiență în managementul de talente, Ioana Racolța a luat decizia să lanseze un program prin care să redea oamenilor speranța că pot și merită mai mult. Pornind de la ideea că fiecare dintre noi avem un talent, un set de abilități și ambiția necesare, Ioana ne încurajează să le și lăsăm să ne modeleze natural planul de carieră.
Fie că își doresc un job mai potrivit în domeniul lor sau urmăresc reconversia profesională, cei care vor lucra cu Ioana vor completa un caiet de lucru cu întrebări create de ea, împărțite pe diverse tematici. Acestea vor fi ulterior interpretate, pentru a servi scopului final: identificarea celor mai bune și potrivite soluții pentru fiecare individ în parte, într-un program 100% personalizat, pentru oamenii hotărâți să facă o schimbare reală în viața lor.
„Am intitulat acest proiect Oameni, Cariere, Vocație pentru că eu cred că vocația mea e să creez conexiuni între oameni și să îi îndrum spre cariera care li se potrivește. Prin ceea ce fac eu în viața de zi cu zi, doresc să dau un exemplu și multă încredere oamenilor că DA, SE POATE!”, spune Ioana.
Lideri cu caracter: îi găsim greu fiindcă nu știm ce să căutăm și să educăm la ei.
Majoritatea liderilor înțeleg greșit sau subestimează conceptul de caracter. În mod eronat, caracterul este considerat mai degrabă o trăsătură nativă, și nu o calitate care se poate deprinde și care poate fi dezvoltată prin exercițiu, așa că managerii nu văd cum acest caracter ar putea fi încorporat în propria cultură organizațională. Dar este cât de poate de clar că se poate.
Forța caracterului unei persoane susține luarea deciziilor etice și are o influență puternică asupra bunăstării individuale și excelenței. Deci e importantă la orice nivel, nu doar în leadership. Pe baza unei ample cercetări, MIT definește caracterul pe baza a 10 dimensiuni care interacționează cu a 11-a, judecata - iar aceste dimensiuni trebuie analizate împreună, ca un tot, nu individual. Obiceiurile asociate acestor dimensiuni pot fi învățate și dezvoltate, caracterul putând fi atât întărit, cât și atrofiat.
Cercetarea dezvăluie că simpla educare a oamenilor prin dezvăluirea caracterului și a modului în care funcționează poate oferi adesea o corectare imediată a indivizilor și organizațiilor și poate crea oportunitatea de a activa dimensiunile caracterului care au fost latente sau subdezvoltate. Dar efectele pozitive sunt limitate atunci când organizațiile continuă să angajeze, să recompenseze și să promoveze persoane care au caractere slabe sau dezechilibrate.
Organizațiile ar putea începe cu promovarea unei culturi organizaționale mai sănătoase, valorificând caracterul omului, alături de competența sa. Iar liderii pot începe cu ei înșiși, analizându-și sincer virtuțile și descoperind unde pot întări dimensiunile caracterului propriu. Un exercițiu bun este să se gândească ce înseamnă caracterul pentru ei și cum îi afectează pe ceilalți.
Suntem doar la jumătatea newsletter-ului, scroll down sau mută-te pe browser și nu rata nimic din ce ți-am pregătit!
***
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Pică Whatsapp, ce mai facem cu mâinile? Aplicația Whatsapp a fost inactivă marți dimineața, timp de 2 ore! Sigur ai observat, lumea întreagă a fost paralizată, nu au mai existat crize mondiale sau acuzații de dopaj nicăieri pe rețelele de socializare, oamenii au învățat să croșeteze fiindcă nu știau ce să mai facă cu mâinile, colegii au început să discute între ei prin fișierele de pe Google Docs, după care întreg mapamondul și-a amintit de existența Messenger, Telegram și Twitter.
Astfel de probleme sunt încă relativ rare, dar au implicații majore pentru comunicațiile din întreaga lume, deoarece serviciul este utilizat de peste două miliarde de oameni în fiecare lună. Să nu uităm că, atunci când aplicația WhatsApp a pățit același lucru anul trecut, locurile de muncă ale muncitorilor brazilieni au picat deodată cu ea.
___
Se preconizează concedieri record la Intel. Bloomberg a publicat un raport conform căruia Intel pregătește o reducere majoră a numărului de angajați, în care ar putea dispărea câteva mii de locuri de muncă. Dacă raportul este corect, reducerea locurilor de muncă va fi probabil cea mai mare din 2016 încoace, când marele producător a concediat aproximativ 12.000 de angajați (aproximativ 12% din numărul lor total).
___
Cărți gratuite pentru toți copiii. Fiindcă știm că oamenii buni se cresc din copiii educați frumos, vă mai aducem o veste bună de tot: copiii din România au acum acces gratuit la o aplicație uimitoare de lectură, NABU, care asigură tuturor celor mici, și în special copiilor proveniți din medii vulnerabile, accesul la carte și povești. Aplicația poate fi descărcată fără costuri ascunse, direct din App Store sau Google Play, iar toate cărțile pot fi salvate pe telefon sau tabletă pentru a fi citite ulterior offline.
Ce-am mai muncit.
Mai întâi vă luăm cu noi într-o zi excepțională de filmare a podcastului. Credem că în noul articol de blog am surprins într-adevăr personalitatea noastră, dar și umorul și determinarea care ne însoțesc în ceea ce facem.
Apoi, vă invităm să vedeți primul episod al noului sezon Hacking Work Podcast. Doru Șupeală răspunde clar și transparent întrebărilor și ideilor primite de la voi, în care prezintă motivele pentru care facem acest podcast, dar și de ce e atât de necesar să aducem în lumină cu mult curaj și hotărâre situații din care să învățăm și oameni extraordinari care să ne inspire.
Ați urmărit primul episod? Cum vi se pare?
5 semne pentru a recunoaște imediat un șef toxic.
Începem cu o concluzie simplă - managerii de la toate nivelurile ierarhiei trebuie să fie lideri autentici, pentru ca organizațiile lor să crească și să prospere.
Marcel Schwantes, redactor Inc.com și fondator Leadership from the Core ne avertizează că organizațiile nu ar trebui să mai angajeze și să promoveze în roluri de conducere oameni fără abilități și trăsături umane, capabili să facă bine echipei lor.
Dacă nu ești totuși sigur cine deține sau nu abilități de a conduce corect o echipă, fii atent la aceste semnale de avertizare pe care le emite, fără să vrea, fiecare individ nepotrivit:
1. Descurajează creativitatea echipei. Managerii care spun că vor o echipă sau o cultură inovatoare și apoi se întorc și zdrobesc orice idee nouă sabotează în mod subconștient procesul creativ, printr-o abordare de sus în jos.
2. Nu-și asumă responsabilitatea. Managerii cărora le lipsește responsabilitatea sunt adesea critici, nu își pot recunoaște propriile greșeli, ba mai mult - ei nu greșesc niciodată și vor da vina pe alții (de obicei subordonații lor) atunci când ceva nu merge bine, fiind mai degrabă preocupați să-și salveze propria piele.
3. Nu are niciun interes în viața personală a membrilor echipei. Acești manageri sunt deconectați și dezinteresați, nu dezvoltă relații personale și nu promovează colaborarea, petrecând mai mult timp luând și comunicând decizii din spatele e-mailurilor și prin anunțuri formale ale companiei.
4. Conduce prin agresivitate, nu prin puterea exemplului personal. Acest tip de manager va micromanageria orice, va supraveghea și pedepsi, sădind neîncredere exact acolo unde ar trebui să lucrați în strânsă colaborare. Din păcate, el pierde marea oportunitate de a le permite altora libertatea de a experimenta, de a face greșeli și de a crește, sabotând totodată progresul.
5. Nu reușește să asculte. Disponibilitatea de a asculta în mod activ feedback-ul constructiv – în special cel pe care nu vrei să-l auzi – sau ideile, opiniile și expertiza altora este o calitate puternică a unui lider bun, dar inexistentă într-un mediu toxic, în care oamenii nu se simt apreciați.
Cea mai simplă recomandare pentru o echipă cu rezultate bune: nu mai angaja șefi toxici și corectează-i pe cei care se comportă așa. Și, ca în orice exemplu care chiar funcționează, pornește schimbarea chiar de la tine!
___
Vrei să afli cum să (nu mai) fii un șef de rahat?
Hai la Masterclass-ul de Employer Branding de la Cluj sau București. Mai avem doar câteva locuri la cel mai aplicat curs de leadership autentic, uman, centrat pe oameni și pe construirea unei reputații stabile companiei tale.
În 3 și 4 noiembrie, pașii ne poartă la București, iar în 21 și 22 noiembrie la Cluj, unde Doru Șupeală va susține Employer Branding 100% Masterclass: The Framework, un training intensiv destinat antreprenorilor, managerilor de organizații și profesioniștilor din HR și Marketing care activează în prezent în managementul brandului de angajator și vor să își păstreze oamenii buni în organizații.
Să nu stai prea mult pe gânduri, mai e timp puțin și locuri la fel.
#Știațică?
Nokia construiește prima rețea de telecomunicații pe Lună. Nokia a fost aleasă de NASA pentru acest proiect ambițios, iar provocările identificate pe parcurs necesită soluții ingenioase. Nokia spune că rețeaua va fi proiectată pentru a rezista șocului decolării și aterizării, precum și condițiilor dure din spațiu, oferind astfel capabilități sporite de comunicare pentru multe aplicații diferite de transmisie de date, inclusiv funcții vitale de comandă și control, navigare în timp real și streaming de înaltă definiție, elemente esențiale pentru sustenabilitatea prezenței umane pe suprafața lunară.
Sursă foto: Austin Schmid & Mike Petrucci/Unsplash
Sweet and Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
„Manager: – Multă lume a fost absentă din întâlnirea de ieri. Asta e inadmisibil!
Angajat: – Ai organizat această întâlnire ca să vorbim despre ședința de ieri? Asta e o noutate!
Manager: – Asta a fost doar introducerea. Acum hai să vorbim despre ședința de mâine!”
Un dialog fictiv de pe Turnoff.us, care ar putea la fel de bine să fie o transcriere fidelă a multora dintre discuțiile extrem de interesante care fac subiectul ședințelor prin companii. Îți sună cunoscut?
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără ezitare!
Șefu care taie chefu’.
Angajații companiei Maximus, care oferă servicii de call center pentru Medicare și Affordable Care Act, intră în grevă de la 1 noiembrie din cauza refuzului companiei de a-și susține angajații și a lua atitudine în privința abuzurilor sexuale din partea apelanților.
Mai mult decât atât, angajații au depus plângeri împotriva companiei pentru practici de muncă neloiale și au fost totalmente ignorați. Salariile mizere pe care le plătește compania a fost un alt motiv de grevă în 10 centre din SUA. Majoritatea angajaților sunt femei care se chinuie 24/7 să facă față volumului de muncă și modului în care sunt exploatate de către companie.
Sindicatul cere angajatorului să acționeze împotriva abuzurilor, prin filtrarea apelurilor, permițându-le să deconecteze acele apeluri imediat, fără teama de pedeapsă. De-a lungul timpului, compania a încercat să-i convingă pe angajați de inutilitatea sindicatului, să-i intimideze să renunțe prin amenințarea cu închiderea unui centru, chemarea poliției sau aplicarea selectivă a unor reguli doar pentru cei care susțin sindicatul.
Totuși, implicarea și hotărârea oamenilor de a lupta pentru drepturile lor cu o companie absolut inumană devin din ce în ce mai puternice. Sprijinul comunității, al Communications Workers of America - unul dintre cele mai mari sindicate din SUA, dar și a altor aliați este de partea lor. Și noi la fel!
Sursă: Vickie D. King/Mississippi Today
ProVorbe.
Despre flexibilitate. Cu zeci de ani în urmă, Bill Gates a prezis ceea ce vedem acum ca fiind un lucru obișnuit în majoritatea mediilor de lucru hibride și la distanță. În doar 2 propoziții, cofondatorul Microsoft a predat o lecție excelentă de leadership:
Concurența pentru a-i angaja pe cei mai buni va crește în anii următori. Companiile care oferă un plus de flexibilitate angajaților vor avea avantajul clar la acest capitol.
Ceea ce lui îi părea de bun simț acum niște zeci de ani, încă pare SF unora dintre managerii marilor companii actuale. Motiv pentru care nici nu vor mai fi mari prea mult timp.
Daniel Pink vine și el recent cu o completare, perfect adaptată vremurilor pe care le traversăm:
Munca hibridă și flexibilă este mai puțin despre unde lucrează oamenii și mai mult despre când lucrează.
Autonomia supremă pe care o căutăm este controlul asupra timpului nostru.
La acest newsletter a muncit cu bucurie echipa Hacking Work: Ioana, Daiana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele multă informație valoroasă și multe subiecte importante de care este nevoie să vorbim.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care decizi să ne-o spui.
Dacă ai ceva important să le transmiți cititorilor noștri, scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!
Problema după părerea mea este că amândoi au dreptate, și angajatorul și angajatul.
Problema este de fapt că nu există transparență între cei doi sau că nu s-au adaptat corect la ce înseamnă munca digitală sau aceea unde ai nevoie în mare parte de minte, nu de mâini, în ziua de astăzi.
Nu este corect să te angajezi pe full time 8 ore pe zi la doi angajatori care nu știu unul de celălalt, adică nu știu că au angajat același om pe normă întreagă.
Angajatorii și angajați laolaltă ar trebui să conștientizeze că nimeni nu muncește efectiv 8 ore pe zi, productiv și nici nu ar trebui să ceară acest lucru.
Numeroase studii arată că practic suntem productivi în jur de 3 ore pe zi, în rest ne pierdem timpul cu ceremonii inutile și cu proceduri prost gândite.
Angajatorii ar trebui să încerce să eficientizeze munca în compania lor și să ofere și contracte de muncă sau parteneriat B2B pe 2-4 ore pe zi, fără să scadă salariile. Dacă angajatul nu performează, îl schimbi. Dacă partenerul nu livrează, cauți altul și nu-l mai plătești pe celălalt.
Iar cine poate să ducă două joburi, fiecare cu câte 4 ore pe zi, să o facă, atât timp cât angajatorii, sau partenerii de business, știu care este disponibilitatea ta reală, și sunt de acord cu ea.
Prea suntem înrădăcinați în mentalitatea asta veche de muncitori dedicați companiei 100% ca și cum ar fi a lor, sau ca și cum ar face parte dintr-o afacere de familie, și în mentalitatea asta de a tace și a înghiți vrăjelile angajatorului doar pentru a-l putea fenta, în loc să încercăm să-l convingem, sau mai bine spus să-l constrângem la un contract just și echitabil pentru toți, din care să crească și business-ul dar și angajații lui.