HWNews #17: Burnout - încă subiect tabu, ai dreptul la ”concediu de îngrijitor” și au apărut fotomodelele artificiale, fabricate de Inteligența Artificială.
BONUS: Cum facem ca angajații performanți să nu devină Quiet Quitters, cum pierd firmele bani păstrând birouri goale și cum se căpușează o multinațională.
Servus!
Suntem la ediția 17 a Newsletterului Hacking Work și avem peste 3700 de cititori abonați. Mulțumim că ne oferi timp și feedback și ne recomanzi către prieteni și colegi! Să îți fie de folos!
Managerii continuă cu întâlnirile neesențiale, deși angajații sunt epuizați.
Este unanim recunoscut faptul că întâlnirile inutile și ineficiente de la locul de muncă afectează angajații în tot ceea ce privește bunăstarea, gradul de epuizare, implicarea și productivitatea.
Angajații incluși într-un studiu realizat de Otter.ai au avut în medie 17 întâlniri pe săptămână, dintre care doar 11 ar fi fost esențiale. Angajații petrec 70% din timpul întâlnirilor sub povara multitasking-ului, iar în 45% din timp microfonul și camera sunt oprite.
Este absolut necesar ca angajatorii să regândească și să echilibreze modul în care au loc aceste întâlniri. Angajații cer o configurare a muncii eficientă, colaborativă, flexibilă și adaptată schimbărilor comportamentale, în contextul muncii de acasă.
Sursă foto: Girts on Adobe Stock
Burnout-ul este încă subiect tabu în organizații.
Există 6 mari cauze ale burnout-ului, descrise pe larg într-un articol din Harvard Business Review: volum de muncă prea mare, lipsa de control și a încrederii că angajații pot fi inovativi, recompense insuficiente pentru efort, lipsa unei comunități, lipsa corectitudinii și nepotrivirea de valori și abilități.
Angajații sunt reticenți să vorbească despre burnout, mai ales cu team liderii lor, pentru că încă mai consideră că vor fi etichetați drept oameni vulnerabili, care nu pot să țină pasul. Se conturează tot mai clar nevoia de creare a unei culturi unde oamenii se simt în siguranță să vorbească despre ceea ce simt.
Tu cum te simți în compania din care faci parte?
Birourile de tip open space au efecte negative asupra angajaților.
În ediția cu numărul 14 al newsletter-ului nostru am publicat părerea respectatului jurnalist David Brooks despre birourile Open Plan, pe care le consideră o nenorocire.
Pe canalele noastre de social media, tema a stârnit un val de reacții pe care ne-am gândit să o transformăm într-un mic studiu, desfășurat atât pe LinkedIn, cât și în newsletter. Rezultatele primite din partea voastră sunt mai mult decât clare și se pare că David Brooks, dar și alți experți care împărtășesc aceeași opinie au dreptate. Pentru majoritatea oamenilor, aceste birouri nu mai sunt deloc eficiente, au devenit chiar toxice.
Rezultate sondaj LinkedIn
Rezultate poll Newsletter, ediția cu numărul 15
Cum previi ca angajații performanți să se transforme în Quiet Quitters.
”Ce sădești, aia culegi” spune o vorbă din popor - și nu degeaba. Mult dezbătutul fenomen Quiet Quitting a devenit și mai pronunțat în timpul pandemiei, când munca la distanță a estompat granița dintre timpul personal și cel profesional.
Potrivit unui sondaj recent Gallup, astăzi angajații demotivați reprezintă cel puțin jumătate din forța de muncă din SUA, motiv pentru care este important ca liderii să acorde prioritate nevoilor angajaților lor înainte ca aceștia să devină doar parte a unei statistici.
Pentru a crea o cultură a muncii care încurajează performanții să exceleze și să îi influențeze pozitiv pe ceilalți membri ai echipei, este nevoie ca liderii să abordeze în mod proactiv burnout-ul, cu sprijin real pentru sănătate.
Tocmai pentru că nu este în natura lor să spună acest lucru în mod explicit, cei cu performanță ridicată sunt adeseori epuizați. Dacă liderii nu intervin corect în momentele esențiale, performanța întregii organizații se va prăbuși odată cu oamenii cei mai buni.
Alyson Watson, fondator & CEO Modern Health, spune că îți poți păstra echipa performantă cu ajutorul acestor strategii:
Ascultă activ și conectează-te la nevoile reale ale oamenilor
Cel mai bun lucru pe care îl pot face liderii pentru a-și susține angajații, astfel încât să nu ajungă să se simtă demotivați, este să fie sinceri cu ei înșiși despre ceea ce își doresc cu adevărat aceștia. Conform cercetării, 85% dintre angajatori spun că ascultă în mod activ nevoile angajaților, dar doar 51% dintre angajați sunt de acord.
Această deconectare dintre angajați și angajatori dăunează nivelului de loialitate, dar soluția cere liderilor să-și schimbe mentalitatea și să înceapă să vadă grija asupra sănătății mentale drept un angajament permanent față de angajații lor.
Coordonează-ți echipa prin puterea exemplului
O altă necesitate pentru liderii care doresc să atenueze fenomenul de renunțare tacită este să creeze spațiu pentru ca angajații să își folosească beneficiile oferite, fără teamă de repercursiuni. Una dintre cele mai alarmante descoperiri ale cercetării este că doar 51% dintre angajați consideră că poziția lor ar fi în siguranță dacă anumite probleme de sănătate ar fi descoperite.
Pentru a-i face pe angajați să se simtă confortabil să vorbească despre sănătatea mintală la locul de muncă, liderii ar trebui să fie primii care să își să îmbrățișeze vulnerabilitatea, indiferent dacă asta presupune să împărtășească luptele personale la nivel de companie, să vorbească deschis despre experiențele traumatice sau pur și simplu să-și facă programările la terapie vizibile în calendar.
Păstrează-te curios
Dacă simți că un angajat devine deconectat, în loc să presupui că de-abia așteaptă să plece, ar trebui să îți rezervi timp să-l asculți. Recunoaște că stabilirea limitelor la locul de muncă este sănătoasă, mai ales într-un mediu de lucru hibrid, în care carierele noastre se întrepătrund adesea cu viața noastră personală.
În concluzie, în loc să critici angajații pentru stabilirea acestor limite, găsește modalități de a le îmbunătăți conectarea cu organizația și scopul acesteia, interacționând cu ei în mod autentic. Aceasta înseamnă să acorzi prioritate discuțiilor constante despre obiective, să recunoști victoriile și să te păstrezi deschis ideilor și preferințelor pe care le exprimă.
Te simți stresat? Cheamă-ți familia la masă!
91% dintre părinți spun că familia lor este mai puțin stresată atunci când mănâncă împreună, iar 64% dintre adulți declară că își doresc să împartă mai des o masă împreună cu familiile lor, conform American Heart Association.
Cercetătorii spun că stabilirea unei rutine a meselor alături de cei dragi vine la pachet cu o mulțime de beneficii: reducerea stresului și a anxietății, dezvoltarea unei stări de relaxare și conectare mai profunde, și o binevenită încetinire a ritmului vieții, ce poate fi tradusă într-un risc scăzut de dezvoltare a bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral.
Mai mult, sondajul a constatat că 67% dintre oameni spun că împărțirea unei mese cu prieteni, membri ai familiei sau colegi le amintește de importanța interacțiunilor umane, iar 54% spun că le reamintește să încetinească și să ia o pauză, prevenind astfel epuizarea.
Sursa foto: Pablo Merchán Montes on Unsplash
Lucrezi în HR? Uite niște instrumente valoroase pentru tine și colegii tăi:
Green Umbrella HR a creat o colecție întreagă de documente pentru oamenii de resurse umane, dezvoltate de experți în HR, legal și business, care fac practic mare parte din treabă în locul tău.
Echivalând cu sute de ore de muncă, în doar câteva minute (cât îți ia să te înscrii), colecția de peste 150 de documente esențiale oricărei afaceri îți aduce economii fabuloase de timp și bani.
E simplu: îți faci cont și ai acces instant la proceduri, șabloane de contracte, ghiduri de lucru, resurse pentru recrutare, template-uri de administrare de personal, toate 100% editabile, gata de a fi personalizate, descărcate și utilizate pe calculatorul tău. L-am testat, parol că merită.
Și pentru că ești parte din comunitatea Hacking Work și ai înțeles deja că nu propunem niciodată soluții înșelătoare, ai și un discount special de 10% din prețul de achiziție - trebuie doar să folosești codul HW10 la checkout. Să îți fie de maxim folos!
Ai ajuns la jumătatea newsletterului.
Încă urmează mult conținut valoros, scroll down sau citește-ne pe browser. 😊
Scurte și tari.
Noi modificări importante în Codul Muncii. Angajatorii vor avea de acum obligația de a acorda angajaților „un concediu de îngrijitor” (maximum cinci zile plătite pe an) dacă aceștia trebuie să aibă grijă de o rudă sau de o altă persoană care locuiește în aceeași casă. În plus, salariații vor putea să lipsească de la locul de muncă timp de maxim 10 zile pe an, pentru situații neprevăzute (precum urgențe familiale sau accidente), cu condiția să recupereze perioada de absență.
___
Câți bani pierd firmele din spațiu de birou neutilizat. Density, o companie care folosește senzori la sediile unora dintre cele mai mari companii din lume cum ar fi Etsy, Cisco sau Pinterest, analizează cât spațiu este utilizat de angajați. Andrew Farah, CEO Density, a declarat pentru Fast Company că cele 2000 de spații analizate în ultimele 2 luni sunt goale aproximativ 1/3 din orele de lucru, ceea ce echivalează cu costuri de peste 25 milioane de dolari pe an, pentru orice companie mare.
___
Canva este cel mai valoros startup din lume, fondat și condus de o femeie. Startup-ul Canva, unul dintre cele mai populare instrumente actuale de design, este evaluat astăzi la 26 de miliarde de dolari și a ajuns competiție directă a giganților Microsoft și Google. Puțin știu însă cine e în spatele acestui demers curajos: Melanie Perkins, australianca în vârstă de 35 de ani, care a fondat platforma cu zero conexiuni în Silicon Valley și multă ambiție, chiar și după ce fusese refuzată de 100 de firme de capital de risc.
___
Fiscul fugărește „influencerii” de pe OnlyFans. Într-o singură lună, ANAF a descoperit mai bine de 8 milioane de lei nedeclarați de către 400 de români. Suma reprezintă diferențe între veniturile declarate și banii din conturi, pentru luna septembrie. Printre persoanele verificate de inspectorii ANAF se numără și 128 de influenceri care câștigă bani frumoși din activități pe platforme precum Youtube, Facebook sau Only Fans. Până în prezent, acestea s-au soldat cu 58 de decizii de impunere, stabilindu-se venituri suplimentare totale de peste 6,5 milioane de lei.
___
Angajatorii din Canada, un fel de MI6. Pandemia i-a făcut pe unii angajatori din Canada să se panicheze și să instaleze diferite softuri pentru monitorizarea angajaților fără ca aceștia să fie informați. Dar acum o săptămână a intrat în vigoare o nouă lege în Ontario: toate companiile cu 25 sau mai mult de 25 de angajați vor avea o politică de monitorizare electronică. Legea face parte din documentul Working for Workers Act, iar provincia Ontario este singura din Canada care a implementat o astfel de lege.
Glassdoor adaugă noi funcționalități care te ajută să găsești angajatorii potriviți pentru tine.
43% dintre angajați au experimentat direct sau au fost martorii discriminării la locul de muncă, în timp ce aproape o treime spun că angajatorul lor actual nu se potrivește cu valorile lor, potrivit unui nou sondaj Glassdoor.
Drept urmare, Glassdoor lansează noi funcții de căutare avansate pentru a-i ajuta pe angajați să găsească locul de muncă perfect care se aliniază cu valorile lor, fie că este vorba de echilibrul dintre viața profesională și cea privată, politici LGTBQ-friendly, DEI sau altele.
„Glassdoor este profund angajat să valorifice produsele și resursele noastre pentru a ajuta la obținerea echității la locul de muncă și în afara ei”, a declarat Christian Sutherland-Wong, CEO Glassdoor.
Un software românesc, pe primul loc în lume la acuratețea de transcriere audio-text.
Tehnologia de recunoaștere vocală bazată pe inteligență artificială dezvoltată de startup-ul românesc Vatis Tech, pe care o utilizăm și noi în prelucrarea episoadelor Hacking Work, a depășit încă o dată giganții tech globali, ajungând la o acuratețe record, de 95%. Iar asta nu doar pentru textele simple, ci și în domeniile cele mai dificile în mod normal pentru tehnologiile speech-to-text, precum medical, juridic sau economic. Softul își păstrează acuratețea crescută chiar și în prelucrarea conversațiilor telefonice, ceea ce îi oferă o aplicabilitate extrem de valoroasă în unul dintre domeniile cu cea mai mare nevoie de transcriere - call center-urile.
Peste 2,3 milioane de minute au fost transcrise cu ajutorul acestui software românesc, până în prezent. Odată cu lansarea noilor modele de speech-to-text, Vatis oferă acum și posibilitatea instalării tehnologiei sale on premise, pe serverele companiei.
Pentru a folosi tehnologia Vatis Tech, trebuie doar să-ți faci un cont pe site și să încarci fișierele audio sau video pe care le dorești transcrise. Perioada de testare gratuită include 10 de ore de conținut audio sau video. Ulterior, serviciul de transcriere se poate achiziționa pe baza unui abonament, la prețuri absolut decente.
#Știațică?
Modelele AI pun stăpânire pe industria modei în e-commerce. Inteligența artificială generează deja imagini ale unor oameni fictivi, care joacă rolul de fotomodele în ilustrațiile de pe magazinele online ale producătorilor de haine, încălțăminte, cosmetice etc., fără fițe, pretenții la bani sau drepturi de utilizare a imaginilor. Jobul de fotomodel este, astfel, unul dintre cele afectate de AI și automatizare, după cum aflăm din newsletter-ul Civilization al lui Victor Kapra.
Așteptăm și apariția influencerilor generați artificial, care, spre deosebire de cei care umplu internetul de moloz comercial, vor avea un avantaj: sunt la fel de Artificiali, însă în spatele lor se află și ceva Inteligență.
InSPORation.
Vă propunem spre lectură plăcută și cu sens cel mai recent interviu publicat pe site-ul Pluria: Despre remote hiring și oportunitățile viitorului: de vorbă cu Nora Dobre, HR Manager Zenitech.
Când un lider de HR pasionat se întâlnește cu echipa care dezvoltă unul dintre cele mai moderne modele de spațiu de lucru flexibil din lume, știi că rezultatul va fi unul remarcabil - un interviu de ultra bun simț, despre ce mai înseamnă azi Normalitatea, în fața noilor provocări, despre soluțiile creative ale oamenilor deștepți și armonizarea orizonturilor de așteptare.
„Instituția comunicării este vitală pentru sănătatea oricărei organizații.“
Nora Dobre, HR Manager Zenitech, într-un interviu despre remote hiring, boala micromanagementului și oportunitățile viitorului.
Șefu’ care taie chefu’.
Vă prezentăm, în articolul de pe blog, pe larg, povestea reală a unui fenomen de jaf organizat și corupție de cea mai joasă speță, care se întâmplă într-una dintre cele mai mari corporații multinaționale prezente în România.
Am denumit-o simplu: Căpușa de corporație și e un exemplu clar de ce NU ar trebui să se întâmple în vreo organizație, cu sau fără știrea șefilor. După ce citești, scrie-ne impresiile tale în comentarii, de-abia așteptăm să le aflăm.
Ce-am mai muncit.
Am început noul sezon de podcast cu un episod SPARKS – Smart People, Authentic & Remarkable Knowledge Stories – în care l-am avut invitat pe Dragoș Dușe.
Am vorbit cu el despre motivația pe baza căreia a fondat Synaptiq împreună cu colegii săi. Totul a pornit de la nevoile bolnavilor de cancer și de la dorința unor oameni extraordinari de a ajuta.
Ce este Synaptiq? Un start-up fondat în Cluj-Napoca ce revoluționează tratamentul cancerului prin dezvoltarea unor soluții bazate pe inteligență artificială care identifică şi diagnostichează într-un timp extrem de scurt tumorile şi organele la risc în cadrul tratamentelor de radioterapie.
Mediq, soluția dezvoltată de ei, ajută bolnavii de cancer să câștige mai mult timp, doar Europa numărând azi mai mult de 500.000 de bolnavi care nu beneficiază de acces la radioterapie.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
___
Newsletterul este creat, scris și expediat cu bucurie de echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu și Doru, acompaniați de grafica lui Ionuț.
Echipa Parametru se ocupă de producțiile video, iar în prelucrarea episoadelor ne ajută soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+)
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, apreciere, distribuire sau abonare ne ajută nemaipomenit - la fel și fiecare dintre ideile pe care alegi să ni le împărtășești.
Aici poți găsi toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate repetat. Dacă ai ceva valoros să le spui cititorilor noștri, scrie-ne și vedem cum putem să te ajutăm: news@hackingwork.ro.
Ne revedem luni, cu o nouă ediție. Servus!