HWNews #15: Paranoia productivității și Bo$$ii care vor să aducă oamenii la birou cu forța, dacă nu le iese cu frumosul
BONUS: De ce ne pleacă masiv tinerii din România, cum gestionezi compromisul efort-acuratețe și cum te poți transforma în copac.
Servus! Ajungem azi cu ediția 15 a Newsletterului Hacking Work la peste 3550 de abonați. Mulțumim că ne citești, ne corectezi când merităm și trimiți acest material și către prieteni și colegi!
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să îți fie de folos!
Viitorul angajaților remote sub semnul recesiunii.
86% dintre CEOs la nivel global cred că în următoarele 12 luni vom avea parte de o recesiune, iar 8 din 10 se gândesc să reducă numărul angajaților din companii, conform unui studiu KMPG citat de marketwatch.com. Din păcate, cei vizați de valul de disponibilizări ar fi oamenii care lucrează remote, conform sondajului realizat de beautiful.ai.
Bo$$ii sunt pregătiți să-și aducă oamenii la birou cu orice preț
Majoritatea șefilor (52%) își doresc să readucă angajații la muncă în format fizic și sunt hotărâți să o facă prin orice mijloace, în timp ce doar 12% dintre ei rămân cu adevărat deschiși pentru munca de acasă sau din alte locuri, conform unui studiu al Fiverr efectuat pe 1000 de manageri și 1000 de antreprenori din SUA.
Se pare că o treime dintre manageri consideră că angajații sunt mai motivați să lucreze când știu că sunt supravegheați, iar un sfert dintre ei consideră că angajații prezenți fizic iau pauze mai scurte. Acest fenomen este cu precădere întâlnit în companiile mari, atât ca număr de angajați (67% dintre companiile cu peste 500 de oameni), cât și ca cifră de afaceri (57% dintre companiile ce depășesc 500 milioane dolari).
Previziunile pentru SUA rămân însă potrivnice acestor doleanțe, arătând că, până în 2030, aproximativ jumătate din forța de muncă va fi formată din freelanceri, iar trendul se-ndreaptă vertiginos către descentralizare, hybrid și remote work. Tocmai de aceea, 60% dintre angajați spun că s-ar întoarce la birou doar dacă asta ar veni la pachet cu o creștere salarială, în timp ce pe 21% din aceștia nu i-ar îndupleca niciun beneficiu și nicio încercare de intimidare. Mai mult, un alt studiu al Fiverr, realizat pe 32.000 de angajați, arată că 71% dintre ei și-ar căuta un alt job dacă munca de acasă le-ar fi interzisă!
Se pare totuși că și în munca la birou e cam ca în dragoste - nu se poate cu de-a sila.
Photo by David Rodrigues on Unsplash
Camera web deschisă obligatoriu încalcă drepturile omului, decide un tribunal olandez
Un tribunal din Țările de Jos a decis zilele trecute că obligarea angajaților de a ține camerele video ale calculatoarelor pornite atunci când lucrează sau intră în ședințe online este ilegală, fiind o încălcare a dreptului fundamental la intimitate.
Cazul judecat de tribunalul olandez a implicat un angajat olandez pe care firma americană angajatoare îl concediase fiindcă refuzase să țină camera web pornită în activitățile sale zilnice de telemarketing, așa cum îi fusese solicitat.
Firma a fost condamnată să plătească toate salariile angajatului, din momentul concedierii abuzive până în prezent, sumele aferente concediilor de odihnă, o amendă de 50.000 de dolari și toate cheltuielile de judecată, dar și să elimine toate restricțiile de angajare a persoanei respective la firme competitoare.
Sursa foto: Waldemar Brandt on Unsplash
POLL: Ce crezi despre Birourile Open Plan? Sunt un dezastru?
Dezbaterea pe tema spațiilor de lucru tip open office a stârnit un val imens de reacții cât se poate de pertinente pe paginile unde am publicat articolul complet din ediția anterioară. Acolo oferiserăm părerea respectatului jurnalist David Brooks, dintr-un articol de opinie publicat în The New York Times, ce suna cam așa: Birourile Open Plan, o nenorocire - ”Spațiile open office sunt îngrozitoare, fac rău și oamenilor și organizațiilor”, și venea la pachet cu susținere științifică solidă.
Tu ce crezi despre asta? Răspunde poll-ului, dar împărtășește-ne și mai pe larg experiența ta, în secțiunea de comentarii. Rezultatele vor fi incluse în edițiile viitoare ale newsletter-ului, așa că ajută-ne să ajungem la cât mai mulți oameni, de la care să obținem păreri argumentate.
„Paranoia productivității”, o consecință a lipsei de încredere și nevoii de control a șefilor mici care se cred mari.
Toate datele arată că productivitatea s-a păstrat sau chiar s-a îmbunătățit de când cu munca hibridă, dar fricile liderilor legate de lipsa de încredere și teama de a pierde controlul se adâncesc încă.
Un studiu Microsoft numește acest fenomen “paranoia productivității”. Pentru șefii obsedați de control, oamenii trebuie să fie sub ochii lor și să fie activi. Fie că sar scântei din forjă sau foi din copiator, fie că se bat ciocane sau tastaturi, ideea este aceeași: se vede că se muncește!
De altfel, și subalternii au înțeles asta și au trișat sistemul, mimând un nivel de implicare mult peste cel real și dând naștere astfel fenomenului de ”prezenteism”, sau ”teatrul productivității”, ca răspuns adaptativ. Iar practica nu a dispărut odată cu munca remote. Aplicațiile care mișcă automat mouse-ul în vreme ce angajatul doarme și statusul mereu “active” nu sunt altceva decât perpetuarea chiulului cosmetizat, în formă nouă de prezenteism digital.
Vorbim mai multe despre asta, cu date solide și o analiză pertinentă a cauzelor și efectelor, în articolul de blog disponibil aici.
Scurte și tari
Setează-ți obiective chiar și în vremuri pline de incertitudine. Într-un articol pentru Harvard Business Review, Heidi Grant, psiholog care studiază motivația, susține că fără obiective luăm decizii proaste și e posibil să ratăm oportunități. Astfel, trebuie să ne stabilim obiective adoptând un growth mindset, o mentalitate care pune accentul pe dezvoltare, cum ar fi: în loc să spunem, „Vreau să fiu un bun comunicator” putem afirma „Vreau să devin un bun comunicator”.
___
O nouă lege pentru transparența salarială. Companiile cu mai mult de 15 angajați din California vor fi obligate să includă în anunțurile de job salariile oferite. Legea a fost votată pentru a descuraja diferențele salariale bazate pe criterii de gen sau culoare a pielii.
___
Leadershipul lateral, o nouă formă de leadership. De multe ori când ne gândim la conceptul de leadership avem în minte o imagine cu o persoană care reprezintă o autoritate. Dar leadershipul autentic nu are legătură cu titlul sau poziția ocupată într-o organizație, ci se referă la abilitatea de a identifica talentele și abilitățile celor din echipă, a-i încuraja spre a-ți manifesta inițiativele care pot aduce plus valoare și a identifica oportunități. Iar leadershipul lateral înseamnă a conduce o echipă sau un proiect fără a avea în mod oficial o poziție superioară în structura ierarhică.
___
General Motors amână revenirea la birou, în așteptarea feedback-ului de la angajați. GM e cea mai recentă companie care a stârnit reacții puternice în piață prin anunțul că au regândit planul de revenire la birou, pe fondul preocupărilor angajaților. Astfel, se pare că organizația împinge acțiunea la timpul viitor, amânând până la anul orice decizie, deoarece încă mai așteaptă feedback-ul angajaților referitor la modul în care doresc aceștia să își continue activitatea.
Cum gestionezi compromisul efort-acuratețe?
În cultura noastră, truda asiduă este o virtute. Chiar și conceptul de quiet quitting, în care oamenii depun un efort minim pentru a-și îndeplini responsabilitățile, este privit cu scepticism uneori. Dar cum gestionezi compromisul efort-acuratețe?
Altfel spus, calitatea muncii tale devine mai bună cu cât aloci mai mult timp unei sarcini. Totuși, trebuie să fii eficient și să încerci să nu depui mai mult efort decât este necesar pentru a perfecționa aspecte care nu sunt esențiale. Cum faci asta?
Discută cu managerul despre dorința ta de a deveni mai eficient și pune întrebări despre cât de mult efort ar trebui să depui la anumite proiecte, mai degrabă decât să încerci să ghicești;
Învață de la oamenii din jurul tău – probabil și colegii tăi încearcă să fie cât mai eficienți, observă cum fac asta. E posibil ca uneori să nu depună atât de mult efort cât crezi tu că ar trebui, iar proiectul să aibă succes.
Evită tendința de a perfecționa totul – deseori cădem în capcana de a retușa parcă la nesfârșit anumite părți ale unui proiect care nu au o importanță prea mare și uităm să ne concentrăm pe aspectele care contează cu adevărat. Cere feedback și vei ști ce să revizuiești fără să te supraîncarci.
Suntem doar la mijlocul ediției de azi, vezi că mai e mult și bun de citit.
Aici sau pe Browser. Enjoy!
Când devii părinte, ți se micșorează creierul.
Un studiu publicat recent arată că bărbații care devin pentru prima oară tați trec printr-un proces natural de micșorare a creierului care are loc în perioada sarcinii, iar această schimbare nu este nici negativă, nici periculoasă.
Cercetătorii au observat atent 40 de proaspăt tătici, 20 din Spania și 20 din Statele Unite și au validat modificări structurale corticale la tați, concluzionând că tranziția la paternitate reprezintă o schimbare a neuroplasticității structurale, indusă de experiența de a deveni părinte.
Studii anterioare demonstraseră acest efect de modificare cerebrală și la mame care experimentează direct sarcina, studiul actual arătând pentru prima oară că există și efectul indirect, în cazul partenerului de cuplu.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Tinerii pleacă masiv din România. Oare de ce?
În 2021, emigrarea definitivă a tinerilor români cu vârste între 20 și 34 de ani a fost de trei ori mai mare față de 2010 și cu 68% mai mare față de 2000 - aflăm din newsletter-ul Concentrat, al DOR.
Ce i-ar convinge să rămână?
Joburi mai bine plătite. În prezent, 1 din 3 tineri se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar salariul median pe oră al celor sub 30 de ani e de trei ori sub media UE (3,52 euro față de 11,08 euro). Per total, doar 37% din tineri câștigă peste 3.000 de lei pe lună, în condițiile unui coș minim de consum pentru un trai decent de 2.700 lei.
Sprijin educațional. 43% din tinerii între 18 și 29 de ani cu mai puțin de opt clase au un venit sub 1.500 de lei pe lună, sub nivelul salariului minim.
Mai multă încredere în autorități. Peste 60% dintre tinerii români (18-29 de ani) cred că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament și Guvern. 59% nu au încredere nici în Președinție. Încrederea în mediul politic scade odată cu vârsta: dacă între 18 și 24 de ani procentul celor care nu au încredere e de 57%, între 25 și 29 de ani acesta depășește 70%.
Încă un termen nou: Quick Quitting, demisionarii din primul an de activitate
O parte importantă din angajați devin tot mai confortabili să-și schimbe frecvent locul de muncă, profitând de calificarea și experiența proprie pentru a-și căuta constant noi oportunități. Iar asta implică multe costuri. LinkedIn a efectuat un studiu amănunțit asupra fracției de poziții care au fost ocupate mai puțin de un an și a constatat că aceasta a crescut în ultimii doi ani. Raportul a constatat că renunțarea rapidă a înregistrat cea mai accentuată creștere în sectorul artelor creative (o creștere de 11,6% de la an la an), urmată de tehnologie și media (10,5%) și de serviciile administrative și de asistență (8,9%).
Trendul Quick Quitting ar putea fi pus pe seama lipsei de loialitate față de companiile care nu au știut să gestioneze crizele actuale, a relației diferite pe care Generația Z o are cu munca sau a unei mulțimi de factori de stres agravați de pandemie, precum și a beneficiilor suplimentare foarte atractive lansate în piață de unii angajatori.
#Știațică?
După moarte, poți deveni copac. Pentru cei care cred că sunt absolut de neînlocuit în profesie și în funcție, au apărut cimitirele verzi, 100% eco: te îngroapă la rădăcina unui copac, fără coșciug și alte materiale care poluează, iar în timp, prin descompunere, devii nutrient pentru acel copac, deci ajuți și tu cumva la producerea de oxigen. Cum ți se pare ideea?
Sursa foto: Capsula Mundi
Sweet & Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
Așa se poartă pe la noi, ne facem că muncim și e tare greu. De ce e tare greu? Păi simplu, fiecare încearcă să facă în așa fel încât ceilalți să nu se prindă. Ceilalți, care adoptă adeseori fix aceeași strategie - mutatul de hârtii dintr-un loc în altul, tastatul apăsat, dar absent, cu tab-ul de Candy Crush ascuns în bară, încruntarea concentrată care generează riduri mai mult decât idei. Impostorii din vârf dau naștere altor impostori, mai mici, răsfirați la toate nivelurile, iar până clipești de două ori, acest tip de comportament devine normă în multe ecosisteme de lucru.
Ilustrația de azi vine de la Mark Parisi și seria sa - „Off The Mark Comics”. Sunt multe extrem de savuroase și foarte actuale acolo, însă, pentru binele tău, sperăm să nu înțelegi despre ce vorbim.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Făcute cu suflet și gustos, în Cluj. Savurați cu încredere!
Șefu’ care taie chefu’: Un caz de la Booking.com
Booking.com ia premiul anului pentru rasism. Maede Rajabi este Lead Product Manager, locuiește în Mazandaran, Iran și a avut una dintre cele mai dezamăgitoare experiențe pe plan profesional. Lui Maede i-a fost reziliat contractul cu o zi înainte de a zbura către Amsterdam și cu 5 zile înainte de prima zi la noul job, mai exact pe data de 9 septembrie 2022. Și se pare că booking.com nu e la primul caz de acest gen. Mai mulți iranieni au trecut prin aceeași situație.
Pentru a se putea muta la Amsterdam, Maede și soțul ei au depus eforturi imense: și-au dat demisia, au vândut mașina și tot ce au avut la prețuri mai mici decât cele de pe piață, și-au închiriat casa pe termen lung, iar Maede a călătorit foarte mult de la Mazandaran la Teheran pentru a depune toate actele la ambasada Olandei. De menționat că drumul între cele 2 orașe durează 10 ore cu mașina. Toți banii adunați i-a schimbat în euro, și-a cumpărat biletele de avion, iar în timp ce aștepta în aeroport pentru a se îmbarca primește un e-mail (nici măcar un telefon) în care o informează că își retrag oferta, iar motivul e aberant și de-a dreptul jenant: ”changes in business requirements” (schimbări ale cerințelor în business).
Evident că booking.com nu a răspuns la niciunul dintre mesajele trimise de Maede. Iar despre compensații, ce să mai vorbim? Și nimeni nu i-a tras la răspundere pentru prejudiciul emoțional și financiar pe care l-au cauzat atât lui Maede cât și familiei ei. Maede își încheie povestea cu o concluzie care ne lasă un gust amar: discriminarea este exact acolo unde oamenii se bat în piept că diversitatea reprezintă o valoare.
Ce-am mai muncit
Povestea abuzurilor Quantic Lab nu mai poate fi măturată sub preș. După ce echipa noastră a investigat pe larg acest fenomen în lunile iunie și iulie, acum PC Gamer, cea mai populară și influentă platformă multimedia globală specializată în industria jocurilor, a publicat o anchetă proprie, la care echipa a muncit mai bine de două luni.
După apariția articolului în PC Gamer, în ultimele zile și ore, sute de alte platforme multimedia din întreaga lume au preluat articolul și informațiile, în mai multe limbi.
Astăzi, reputația internațională a firmei Quantic Lab este cea binemeritată, semn că nu îți mai poți bate joc de niște tineri păcălindu-i că le deschizi drumul spre lumea magică din IT fără să îți asumi și binemeritatele consecințe. O lecție pentru orice angajator abuzator.
În noul articol de blog vă punem la dispoziție traducerea integrală a anchetei apărute în PC Gamer.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
___
Newsletterul este creat, scris și expediat cu bucurie de echipa Hacking Work: Ioana, Daiana, Izabella, Tomi, Doru și Sergiu, acompaniați de grafica lui Ionuț.
Echipa Parametru se ocupă de producțiile video.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, apreciere, distribuire sau abonare ne ajută nemaipomenit - la fel și fiecare dintre ideile pe care alegi să ni le împărtășești.
Aici poți găsi toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate repetat, mai ales dacă nu ai reușit să le parcurgi dintr-o singură lecturare. De acum scurtăm materialele finale și le schimbăm frecvența, astfel că timpul alocat citirii lor nu ar mai trebui să fie o problemă.
Dacă ai ceva valoros să le spui cititorilor noștri, scrie-ne și vedem cum putem să te ajutăm: news@hackingwork.ro.
Ne revedem luni cu o nouă ediție. Servus!