Am scris ieri un articol în care am inclus o mică parte din mesajele pe care le-am primit din mai multe surse, în general de la foști sau actuali angajați ai companiei Quantic Lab, despre experiența pe care au trăit-o în cadrul acelei organizații.
Totul a pornit, așa cum știți, de la dezvăluirile făcute de vloggerul Upper Echelon Gamers și preluate inițial de Forbes și ulterior de un număr uriaș de platforme media internaționale și naționale.
Vloggerul discută în primul și al doilea video pe care le-a publicat despre eșecul comercial al unui joc video foarte popular și foarte așteptat, eșec cauzat de o uriașă cantitate de disfuncționalități de ordin tehnic și de design.
Folosind un document intern de 72 de pagini furnizat în mod anonim de un angajat al Quantic Lab, vloggerul prezintă câteva situații, metode și comportamente specifice operațiunilor firmei, care au condus la realizarea defectuoasă a acelui joc.
Personal, nu mă pricep la jocuri video și nu despre calitatea produsului mă interesează să discut. Nu știu și nu pot eu să stabilesc cui i se datorează eșecul tehnic și comercial al acelui joc. E treaba celor două părți din acel contract și, probabil, a sistemului de justiție, să stabilească cine poartă responsabilitatea pentru daunele produse.
Am surprins însă în dezvăluirile făcute de vlogger și de whistleblowerul din Quantic Lab o serie de practici și comportamente ale organizației IT cu sediul la Cluj, în relația cu propriii angajați, care cred că sunt toxice, imorale și foarte probabil și ilegale, și care fac obiectul temelor pe care le discutăm de obicei la Hacking Work.
Mesajele și mărturiile care confirmă existența unei culturi organizaționale sinistre, toxice și abuzive și a unui climat caracterizat de tensiune, presiune, agresivitate și lipsă crasă de respect pentru oameni și pentru demnitatea lor au continuat să vină spre mine în ultimele 24 de ore.
Este absolut terifiant și revoltător ce relatează oamenii care scriu aceste mesaje care prezintă în detalii greu de imaginat o organizație dominată de lăcomie, minciună și abuz și un climat de lucru specific mai degrabă coloniilor penitenciare sau regimurilor de tip stalinist.
Mărturiile spun că în birourile companiei sunt instalate camere video de supraveghere, care au rolul de a monitoriza toți angajații. Că se folosesc cititoare de amprentă pentru identificarea online continuă a angajaților și verificarea prezenței lor pe platformele de lucru. Și că se încurajează delațiunea și turnătoria ca metode de identificare și reducere la tăcere a angajaților care își exprimă deschis nemulțumirile.
Am decis să mai public astăzi o parte din aceste mărturii. O fac doar pentru că mi se pare important să înțelegem că astfel de practici și astfel de organizații trebuie expuse public, ca exemple negative și inacceptabile într-o lume civilizată.
Organizații cu o astfel de cultură dictatorială și cu un asemenea climat tipic polițienesc fac mult rău oamenilor, societății și mediului de afaceri, producând daune greu de reparat pentru evoluția profesională și sănătatea fizică și psihică a persoanelor, dar și pentru reputația și performanța altor organizații din acest sector.
Îi încurajez pe toți cei care trăiesc astfel de experiențe la locul de muncă să adune probe și mărturii care ilustrează abuzurile angajatorilor, să solicite imediat intervenția autorităților legale, să își angajeze imediat avocați care să le reprezinte drepturile și interesele și să expună public toate aceste situații.
Îmi exprim speranța că noii proprietari ai companiei în cauză vor face măcar acum efortul de a descoperi și corecta toate practicile, comportamentele și persoanele care afectează grav experiența angajaților și reputația organizației.
Ceea ce o să citiți în continuare ilustrează situații și acțiuni inacceptabile pentru orice persoană sau organizație care se pretinde civilizată.
Așa arată scârbiciul, în cele mai urâte și murdare forme de manifestare ale sale. Dacă vrem să mergem la serviciu, e important ca de fiecare dată când vedem astfel de practici să reacționăm și să facem eforturi să le corectăm.
Să citim acum ce spun oamenii:
***
Povestea lui Vlad - bullying practicat de managerii firmei
Începem cu un e-mail trimis de un fost angajat al Quantic Lab, în februarie 2020, către departamentul HR și CEO-ul companiei. Documentul este și astăzi publicat online și mi-a fost trimis de mai mulți actuali și foști colegi ai lui Vlad:
Buna ziua,
Doresc sa incep prin a imi cere scuze pentru lungimea emailului, dar trebuie mentionate toate cele intamplate care au dus pana aici.
Dupa cum stiti in data de 13 februarie 2020 s-a anuntat folosirea obligatorie a sistemului de chat RocketChat incepand cu data de 17 februarie 2020, fiind nepermis sa se foloseasca alte sisteme de comunicare online. RocketChat poate sa fie complet supavegheat de detinatorii serverului, aceasta informatie ne-a fost data ,,neoficial" de catre Raluca Maria Fatol care a insistat ca a facut asta ca o ,,favoare".
Aceasta schimbare calca in picioare libera exprimare a angajatilor in cadrul companiei, si ca raspuns eu, Vlad Precup in data de 14 februarie, am inceput un mic protest hilar impotriva folosirii sistemului supravegheat RocketChat. Protestul a costatat in a-mi schimba avatarul in steagul Coreei de Nord, in a-mi adauga ,,Tovarasul" in fata numelui pe chat, in a-mi schimba statusul in fraza ,,Aceasta este cea mai buna tara" in coreeana, in a ma adresa colegilor cu cuvantul ,,tovarasi" si prin a ma referii la companie ca fiind Partidul sau Patria. Un protest usor umoristic care a cauzat schimbarea regulilor de conduita in chatul intern in mai putin de 2 ore.
Numele pe chat mi-a fost schimbat inapoi in numele meu complet si mi s-a atras atentia de catre Lead Testerul de pe proiectul pe care lucram- Alexandra Maria Mihes ca chatul este supravegheat de catre Raluca Maria Fatol. Mesaj la care am raspuns spunand ca supravegherea este exact motivul pentru care am facut aceste schimbari.
In 17 februarie 2020, la intalnirea saptamanala a departamentului PC Raluca Maria Fatol ne-a intrebat daca avem plangeri. Mai multi am ridicat problema implementarii RocketChat, moment in care Raluca Maria Fatol a inceput sa ne spuna si sa ne repete ca s-a saturat sa auda de RocketChat devenind din ce in ce mai severa si agitata. Spunandu-ne iarasi ca ne-a facut o ,,favoare" informandu-ne de faptul ca este un sistem supravegheat. Ne-a intrebat iarasi daca avem plangeri, camera desigur a tacut.
In 20 februarie Alexandra Maria Mihes m-a informat ca Raluca Maria Fatol doreste sa aiba o sedinta impromptu cu mine. Eu am refuzat invitatia stiind ca se va incerca sa se mature problema sub covor daca nu se face o sedinta publica, transparenta. Raluca Maria Fatol a venit apoi personal sa ma cheme la sedinta cu un ton impunator intreband de repetate ori daca sunt sigur ca vreau sa refuz. Dupa ce a acceptat refuzul a chemat o sedinta cu tot departamentul PC.
La aceasta sedinta a informat tot departamentul ca ,,cineva" este impotriva noului sistem de chat. Eu am clarificat ca este vorba despre mine, iarasi pentru a ajuta transparenta in departament. Moment in care a incercat sa intoarca pe toata lumea din departament impotriva mea spunand ca din cauza ca eu am refuzat sa particip la sedinta dupa usi inchise ea,
Raluca Maria Fatol a TREBUIT sa ridice problema mai sus si ca va venii un regulament mai sever pentru toata lumea. Tactici care intra perfect in categoria celor impotriva carora era tintit protestul. Raluca Maria Fatol a intrebat de mai multe ori daca mai doreste cineva sa se planga, dar stiind ce s-a intamplat in 17 februarie, nimeni, inclusiv eu nu am ridicat alte probleme. Inainte de incheierea sedintei Raluca Maria Fatol a insistat iarasi ca vor venii consecinte impotriva intregii companii din cauza ,,actiunilor unuia", incepand procesul de alienare pentru care sunt cunoscute tiraniile.
La 3 jumatate mi-a fost trimisa o invitatie sa ma duc la o sedinta in biroul HR. Nu am vazut aceasta invitatie pana cand era deja prea tarziu, cand mi-a atras atentia Alexandra Maria Mihes.
In 21 februarie, ajuns la lucru am fost informat de catre Alexandra Maria Mihes, ca am fost mutat pe alt proiect, desi Raluca Maria Fatol impreuna cu Szilveszter Pap mi-au confirmat cu cateva saptamani inainte ca eram un membru productiv al echipei. Aceasta schimbare fiind motivata de alienare si frica pe care doresc sa o induca.
Ajuns in incaperea in care se face testarea pe celalalt proiect am aflat ca mi-au fost inchise toate conturile din cadrul companiei. Astfel stergand toate resursele si posibilele dovezi imaginate impotriva companiei. Acestea, iarasi, fiind exact tacticile tiranice care erau protestate. Tactici impuse pentru a pune presiune si iarasi impune frica, nu doar mie, dar si colegilor care vad ce se intampla cu orice angajat care merge impotriva dorintelor companiei.
Un adendum pentru astazi, 21 februarie 2020, am fost informat ca am ,,instigat ura" fata de colegii mei si pentru asta voi merge in comisie disciplinara. Care, dupa cum s-au miscat lucrurile, vor incerca sa o tina in saptamana 24-28 februarie 2020 cand eu, Vlad precup, sunt in concediu de odihna aprobat si cand nu voi fi prezent in oras.
Toate cele intamplate dovedesc foarte evident atitudinea companiei fata de cea mai mica forma de protest.
Acest email este trimis departementului HR si domnului Seicarescu in speranta ca se vor face schimbarile necesare sa se evite astfel de situatii tiranice la nivel de companie. Departamentlui PC pentru a dovedii aceasi transparenta pe care o cer din partea QuanticLab si pentru ca tot departamentul poate corabora toate cele detaliate in email de la sedintele tinute de Raluca Maria Fatol. Si o copie pe emailul meu personal in caz ca mi se vor sterge si conturile curente.
Va doresc o zi buna.
Vlad Precup
***
Mesaj pe Linkedin, marți 28 iunie ora 13.18:
Cineva a lasat un link la un mail pe blogul dumneavoastra. Nu stiu cine, dar apreciez curajul lui https://pastebin.com/KKwXqVZP Il cunosc personal pe Vlad Precup si pot sa confirm ca a fost fortat sa isi dea demisia.
O schimbare este necesara si prin indiferenta lucrurile devin doar mai rele. Trebuie activ sa lucram la schimbarea industriei si mentalitatii inspre bine altfel ne furam pe noi Insine pe termen lung.
***
Mesaj primit pe Linkedin, marți 28 iunie, ora14.59:
Buna Doru,
Am ocupat si eu o pozitie de Team Lead la Quantic Lab in urma cu cativa ani (se poate vedea pe profilul meu) si pot confirma ca inca de pe atunci se intamplau lucruri urate. Personal am fost pus sa mint in rapoartele catre clienti ca au fost X testeri pe proiect cand defapt erau un numar mult mai mic, ba chiar unii lucrau pe 3-4 proiecte, iar in unele zile ca si team lead eram singur pe proiect si logam buguri cu mai multe conturi in database.
Pot de asemenea sa confirm ca nu se tinea cont de senioritatea testerilor, era o perioada cand la noi in departament aproape toti eram sub 1 an de experienta, dar in rapoarte eram trecuti ca mid sau senior.
Tot la practicile murdare pot adauga ca training-ul noilor veniti era facut dupa un document intern, unde existau mari greseli la terminologie sau definitii, din punctul meu de vedere aceste greseli erau lasate constient acolo, ca oameniilor sa le fie mai dificil sa plece din firma.
Personal, nu cred ca esecul Cyberpunk este total vina lor, dar cu siguranta au contribuit la asta. Cred ca sunt mult alte firme de outsourcing la care din pacate practica este aceeasi.
Am scris acest mesaj pentru ca cred ca este momentul ca toate mizeriile de genul sa se opreasc in companiile IT(si nu numai) din Ro.
Cu stima, B.
***
Mesaje pe Linkedin, marți 29 iunie ora 17.30:
Nu vreau sa te deranjez, insa voiam sa zic ca da, sunt povești de groază, adevărate...
Gândește-te ca toti cei cu care am povestit si mi-au zis prin ce au trecut nu povestesc, fiindca vor sa uite. Daca nu te cunoșteam, nici nu voiam sa îmi amintesc de firma, era un capitol incheiat. Eu am plecat amiabil, totul ok, lumea s-a comportat decent, ca după aia sa aflu de la ceva cunoscuți ca se lauda sefa la HR ca m-a calcat in picioare și ne-am certat tare si mi-a dat o lecție mie. La nivelul ala de josnici sunt.
Eu nu am stat si am avut norocul sa scap de înjurături si vorbe urate. Asta e faza, ca nu au apucat cu mine. Din ce povesteau altii in schimb, groaznic. Eu eram la alt etaj față de fetele de la financiar si vânzări, cat am stat acolo, insa saracele plecau plângând acasă zilnic, greu au povestit.
Team leads sunt în general ok, insa este o presiune mare de la sefii mari. Plus ca am aflat de la alții povesti de groază. Înjurături, abuzuri grave, urat de tot, vorbe grele, burnout.
Un sindrom Stockholm au cei care sunt angajați vechi, ca altfel nu imi explic. Nu stiam ca e asa rau in producție, stiam ca se plang de dureri de spate - nu aveau scaune ok, si faptul ca sunt foarte îngrămăditi, nu stiam prin ce traume trec.
***
Mesaj pe Linkedin, în limba engleză, marți 28 iunie, ora 13.53. Expeditorul nu este cetățean român, dar a lucrat la Quantic Lab (traducerea mai jos):
For sure you received a lot of messages from former or current workers of QL.
I was working in Localization and I had a problem with the CEO (toxic person and toxic environment). For that reason, I left the company and the country after few years living in Romania, my second home and where I have a lot of friends.
Trust me, there are good people and amazing workers in QL but I want to share something with you: this problem is not only with Cyberpunk.
Man, we did the same with DL2 and with other minor games.
Things like this:
- They pay for customer support. We said that we have natives speakers agents and certain amount of people working. But actually we had 3 times less people assigned on the project, a lot of pressure for the workers (management checking all the time the "progress" and the "numbers" like Gestapo), and we hadnt native speakers (like Romanian using Google Translate in order yo reply to german customers, Spanish speakers replying in French, etc). This was for DL2
- For DL2, Outright games and even from Nordic games (our partner): they pay for natives speakers and we had only "speakers". This is so important if we talk about Localization, because is not the same price. We said "yes, yes! We have natives Korean speakers!" But the guy was Romanian or Russian. Same for French, Spanish, German and other languages.
- For all games as well, specially that guys with uncommon languages: Jesus, this is the most crazy part... They have a BIG hole of security and this practise is against the confidenciality contracts that they have with the companies.
For example, we dont have sometimes (or always for dime languages) German/Finnish/Swedish/Thai/Chinese/Japanese speakers then ... They externalize the content! To third party companies or freelance people.
We dont talk only about share "text". We talk about video (Gameplays) and audio, sensible content that is still WIP!! What happen if someone upload that content to YT? And we said to them: yeah our testers are in House...
- The Lead Testers: do you want to be a LT? Do you want to progress in your career? Haha nvm! As part of this toxic culture, there are a non written rule that says that you will be rejected at least one time when you apply. But they take Young people (especially Romanians) and if you want to progress, you have to complete some rounds / hours of Lead testing first. Then you have people, without experience, without properly training, leading QA rounds and totally Lost. And, of course, that generate a lot of problems.
For sure: they pay you 1.5 lei net more per hour...
What a shame!
Man, I hope you find this interesting and feel free to share It! Thank you so much!
Traducere adaptată:
Cu siguranță ai primit o mulțime de mesaje de la foști sau actuali lucrători ai QL.
Lucram în Localizare și am avut o problemă cu CEO (persoană toxică și mediu toxic). Din acest motiv, am părăsit compania și țara după câțiva ani în România, a doua mea casă și unde am mulți prieteni.
Crede-mă, există oameni buni și lucrători uimitori în QL, dar vreau să vă împărtășesc ceva: această problemă nu este doar cu Cyberpunk.
Omule, am făcut același lucru cu DL2 și cu alte jocuri minore.
Lucruri de genul acesta:
- Ei plătesc pentru asistența clienților. Am spus că avem agenți vorbitori nativi și o anumită cantitate de oameni care lucrează. Dar, de fapt, am avut de 3 ori mai puțini oameni desemnați în proiect, multă presiune pentru cei care lucrau (conducerea verificând tot timpul „progresul” și „numerele” precum Gestapo), și nu aveam vorbitori nativi (Vorbitorii de limba română foloseau Google Translate pentru a răspunde clienților germani, iar vorbitorii de spaniolă răspundeau clienților în franceză tot folosinf Google Translate etc). Asta a fost pentru DL2
- Pentru jocurile DL2, Outright și chiar din jocurile nordice (partenerul nostru): ei plătesc pentru cunoscători nativi ai limbilor respective, dar noi aveam doar „vorbitori”. Acest lucru este atât de important dacă vorbim despre Localizare, deoarece nu este același preț. Au spus "da, da! Avem vorbitori nativi de coreeană!" Dar tipul era român sau rus. Același lucru pentru franceză, spaniolă, germană și alte limbi.
- Iar pentru toate jocurile, în special pentru cele care cereau și traducere în limbi mai puțin obișnuite: Isuse, asta e partea cea mai nebunească... Au o mare gaură de securitate și această practică este împotriva contractelor de confidențialitate pe care le au cu companiile. De exemplu, nu aveam uneori (sau întotdeauna pentru limbile mai rare) vorbitori de germană, finlandeză, suedeză, thailandeză, chineză, japoneză, atunci... Ei externalizează conținutul! Către companii terțe sau persoane independente. Nu vorbim doar despre share „text”. Vorbim despre video (Gameplays) și audio, conținut sensibil care este încă WIP!! Ce se întâmplă dacă cineva încarcă acel conținut pe YT? Și le-am spus clienților: da, testerii noștri sunt în casă...
- Testerii principali: vrei să fii LT? Vrei sa progresezi in cariera ta? Haha nici nu te gândi la asta! Ca parte a acestei culturi toxice, există o regulă nescrisă care spune că vei fi respins cel puțin o dată când aplici. Dar ei iau tineri (mai ales romani) si daca vrei sa progresezi, mai intai trebuie sa completezi cateva runde/ore de testare Lead. Apoi ai oameni, fără experiență, fără pregătire adecvată, conducând runde QA deși nu se descurcă. Și, desigur, asta generează o mulțime de probleme.
Sigur: te plătesc cu 1,5 lei net mai mult pe oră...
Ce păcat!
Omule, sper că veți găsi acest lucru interesant și nu ezitați să îl împărtășiți! Mulțumesc foarte mult!
***
Mesaj pe Linkedin, marți 28 iunie, ora 18.37, cetățean străin, fost angajat Quantic Lab (traducerea mai jos):
I hope you don't mind me messaging you in English, because I am more comfortable writing in English than in Romanian.
Firstly, I wanted to thank you for the work you're doing exposing Quantic Lab's mala praxis. Secondly, having worked there for a year, I can confirm that everything that has been said so far about them is 100% true.
To be fair, I don't think they are (solely) to blame for the failure of Cyberpunk, since they were not the only QA company testing it and the game was released with many, many glaring issues, not all of which were bug-related.
However, everything the whistleblower said is true. Quantic Lab will routinely lie to the clients about the size and experience of its team.
Because of its poor treatment of employees and low wages (more on that later), it has an extremely high turnover rate, meaning most QA testers leave before 6 months have passed.
In fact, the company is chronically understaffed, meaning as a localization tester you can expect to be sent to the functionality department quite often. That wouldn't be so bad if it wasn't for the fact that the skills required for being a localization and functionality tester are very different and no training is given.
In fact, the management and HR believe that no skills are needed for being a tester and will let employee after employee leave thinking that they can easily replace them.
On the topic of localization testing, the company will also lie saying we have native, in-house testers when these are often in fact not native or not in-house. Some of the in-house testers are actually Romanians with a high level of the target language, and some of them will sometimes provide translations (in the localization world this is a big no-no).
For rarer languages like Swedish or Finnish, they will work with externals to whom they will send footage of the game. This is actually a very bad practice because QA companies have NDAs with the customers and it puts them at a risk of leakage of sensitive material.
They will do this sometimes even with FIGS - particularly, they had problems finding a German tester (probably because of the low salaries they offered) so we were constantly externalizing German.
The deceit was deliberate and they went as far as creating fake email addresses for testers because their names were not German or French enough.
Regarding employee treatment, it's terrible, specially for functionality testers. They pay little above minimum wage, have insane shifts (from 6 to 14:30 and from 14:30 to 23) that they will change you to from week to week with little consideration, will give out crazy amounts of workload and will blame you if you don't fill your quota, as they value quantity over quality.
There is little transparency regarding the conditions and benefits of each contract and you may find out that a request that they told you was impossible is actually possible for the colleague next to you.
Middle management is rude for no reason and blatantly sexist (despite most of them being women, oddly enough), and the HR doesn't care about this despite claiming to have a friendly and familiar company culture.
Their NDA is only to protect them, not their clients (for example, you are forbidden to talk about your salary and sanctioned if they find out you did, even though clauses like that are illegal in Romania).
In fact, they have several practices that border on illegality, such as asking you to stay overtime to compensate for time spent on your labor health examination.
I hope you find this information useful, and keep up the good work!
Traducere adaptată:
Sper că nu te deranjează că îți trimit mesaje în engleză, pentru că îmi este mai confortabil să scriu în engleză decât în română.
În primul rând, am vrut să îți mulțumesc pentru munca pe care o faci, expunând practicile rele de la Quantic Lab. În al doilea rând, după ce am lucrat acolo un an de zile, pot confirma că tot ce s-a spus până acum despre ei este 100% adevărat.
Pentru a fi corect, nu cred că ei sunt (exclusiv) de vină pentru eșecul Cyberpunk, deoarece nu au fost singura companie de QA care l-a testat și jocul a fost lansat cu multe, multe probleme flagrante, nu toate erau erori legate de defecte de cod.
Totuși, tot ceea ce a spus denunțătorul care a trimis materialele pentru vlogger este adevărat. Quantic Lab va minți în mod obișnuit clienții cu privire la dimensiunea și experiența echipei sale.
Din cauza tratamentului prost față de angajați și a salariilor mici (mai multe despre asta mai târziu), are o rată de pierdere și înlocuire a angajaților extrem de ridicată, ceea ce înseamnă că majoritatea testerilor QA pleacă înainte de a trece 6 luni.
De fapt, compania are o lipsă cronică de personal, ceea ce înseamnă că, în calitate de tester de localizare, vă puteți aștepta să fiți trimis la departamentul de funcționalități destul de des. Nu ar fi atât de rău dacă nu ar fi faptul că abilitățile necesare pentru a fi un tester de localizare și funcționalitate sunt foarte diferite și nu se oferă nicio pregătire.
De fapt, managementul și HR cred că nu sunt necesare abilități pentru a fi un tester și vor lăsa angajat după angajat să plece gândindu-se că îi pot înlocui cu ușurință.
În ceea ce privește testarea localizării, compania va minți, de asemenea, spunând că avem testeri nativi interni, atunci când aceștia adesea nu sunt nativi sau nu sunt interni. Unii dintre testerii interni sunt de fapt români cu un nivel înalt al limbii țintă, iar unii dintre ei vor oferi uneori traduceri (în lumea localizării profesioniste, acesta este un lucru care nu se face niciodată, dacă vrei să faci lucrurile corect).
Pentru limbi mai rare, cum ar fi suedeză sau finlandeză, vor lucra cu persoane externe cărora le vor trimite imagini ale jocului. Aceasta este de fapt o practică foarte proastă, deoarece companiile de QA au NDA-uri cu clienții și îi expune riscului de scurgere de material sensibil.
Ei vor face asta uneori chiar și cu FIGS - în special, au avut probleme în găsirea unui tester german (probabil din cauza salariilor mici pe care le oferea), așa că externalizam constant limba germană. Înșelăciunea a fost deliberată și au mers până la crearea unor adrese de e-mail false pentru testeri, deoarece numele lor nu erau suficient de germane sau franceze.
În ceea ce privește tratamentul angajaților, este groaznic, mai ales pentru testerii de funcționalități. Ei plătesc puțin peste salariul minim, au ture nebunești (de la 6 la 14:30 și de la 14:30 la 23) pe care te vor schimba de la o săptămână la alta fără să te întrebe sau să vadă consecințele, vor da o cantitate nebună de muncă și te vor învinovăți dacă nu îți faci norma, deoarece ei prețuiesc cantitatea în detrimentul calității.
Există puțină transparență în ceea ce privește condițiile și beneficiile fiecărui contract și s-ar putea să descoperi că o solicitare despre care ți-au spus că este imposibilă este de fapt posibilă pentru colegul de lângă tine.
Managementul echipelor este nepoliticos fără motiv și flagrant sexist (în ciuda faptului că majoritatea sunt femei, destul de ciudat), iar HR-ului nu îi pasă de acest lucru, deși susține că are o cultură de companie prietenoasă și familiară.
NDA-ul lor este doar pentru a-i proteja pe ei, nu pe clienții lor (de exemplu, îți este interzis să vorbești despre salariul tău și sancționat dacă află că ai făcut-o, deși clauze de genul ăsta sunt ilegale în România).
De fapt, au mai multe practici care se limitează la ilegalitate, cum ar fi să îți ceară să rămâi ore suplimentare pentru a compensa timpul petrecut cu examinarea de sănătate a muncii.
Sper că vei găsi aceste informații utile și să continui treaba bună pe care o faci!
***
Comentariu online la articolul de ieri:
Ce ma bucur ca a prins lumea curaj in firma aia!
Am lucrat si eu acum vreo 8 ani acolo. Confirm turele de lucru pentru un proiect understaffed. Lucram in 3 schimburi a cate 7-8 ore. Noptile erau platite cu pizza. Ni se promisesera bonuri de masa la salar pe care dupa 3 luni de la angajare nu le-am mai vazut.
Am rezistat doi ani. Salariile nu veneau niciodata la timp pentru ca "n-au intrat banii de la clienti", dar eram anuntati doar in ziua de salar. Salariile erau platite in transe. Management extrem de toxic!
Toate NDA-urile lor care-s bagate sub nas sunt de fapt o metoda de a proteja firma de proprii angajati.
Securitatea acolo era destul de lejera. Puteai face upload oriunde, copia pe stick usb, acces nerestrictionat in retea la documente etc.
Amenintarile cu lovituri cu monitoarele in cap erau bonusuri.
***
Mesaj pe Linkedin, luni 27 iunie, ora 14.41:
Pot confirma tot ce a fost zis in leak.
Au fost foarte mult ilegalitati si practici oribile. De la frauda in resurse alocate, mintit in legatura cu experienta testerilor pana la faptul ca angajatii au fost fortati sa vina la birou pe timp de pandemie lucrand pe shifturi de fabrica 06-14:30 si 14:30-23
Cei care erau trimisi pe proiect nu aveau optiunea de a refuza sau de a semnala orice displacere chiar mai mult erau intimidati de management in situatile respective.
Toti eram constienti ca daca plecam de pe proiect urmau repercursiuni. E prea mult de zis pentru un sigur mesaj si deja simt ca am un car de draci cand imi amintesc.
https://pastebin.com/mMEKq717
O sa las și eu povestea mea aici într-un pastebin deoarece nu încape într-un singur comment. Dacă ești un tanar pasionat de jocuri și vrei sa te dezvolți pe domeniu(qa, programare/design jocuri), atunci sa știi ca QuanticLab nu e pentru tine. QuanticLab e doar un dream killer. Mai bine te motivezi singur și înveți singur acasă pe cont propriu ca sa te dezvolți pe domeniu. Dacă banii sunt problema atunci iei recomand sa lucrezi la lidl, Kauffland, tazz, bolt, glovo etc. E mult mai ușor, câștigi mai multi bani, ai mai mult timp liber sa înveți acasă pentru tine pentru ce vrei sa faci în viitor. Și probabil o sa ajungi unde ți-ai propus într-un timp mult mai repede.
PS: pe domeniu la nivel național compania se afla cândva pe locul 3 la profit anual.
Salut, legat de modul in care sunt tratati angajatii, pare sa fie un caz clar de hartuire morala, iar pentru aceasta situatie exista Legea nr. 167 din 7 august 2020 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/228723.
Un mic extras din lege spune astfel:
"(5^2) Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă."