Cazul Quantic Lab - câteva mărturii
Ce spun oamenii despre angajatorul IT din Cluj implicat în scandalul Cyberpunk
Știți deja cazul, vorbește foarte multă lume despre acest subiect:
O firmă de software cu sediul în Cluj (Quantic Lab, specializată în Quality Assurance în gaming) este acuzată de practici imorale și ilegale în relația cu clienții și cu proprii angajați: juniori facturați la client ca seniori și încărcați în consecință cu sarcini mult peste puterea lor de muncă, dar și stabilirea unei cote de bug-uri (defecțiuni) identificate zilnic, cele mai multe irelevante sau aparente, pentru a încărca factura clientului.
Scandalul a pornit de la un angajat al firmei clujene, care sub protecția anonimatului a trimis documente care dovedesc abuzurile firmei către un faimos vlogger specializat în sectorul de gaming.
Povestea a ajuns și în Forbes, ediția internațională și circulă sub formă de mesaje private între mii de oameni din acest sector, din România. Indiscutabil, reputația întregii industrii software din România va avea de suferit, deși se știe că aceste practici sunt des întâlnite în multe companii de la noi.
***
Am postat ieri pe Facebook și Linkedin acest caz, cerând păreri de la cei care mă urmăresc și subiectul s-a rostogolit rapid în social media, a fost preluat pe bloguri cu audiență uriașă și a devenit interesant și pentru posturile de televiziune naționale, care m-au contactat ca să exprim un punct de vedere. Am refuzat să discut subiectul la TV, pentru moment.
Am primit ieri un telefon de la un reprezentant indirect al companiei Quantic Lab, care mi-a cerut foarte ferm ”să nu mai apăs pedala” și ”să nu mai răscolesc subiectul”, încercând să îmi propună apariția în podcastul Hacking Work a unui reprezentant al companiei, cândva în viitor. Am refuzat politicos dar destul de nervos atât invitația de a pune batista pe țambal, cât și subtila tentativă de mituire, absolut jenantă.
Discursul oficial pare a sugera că firma este victima unui complot internațional care are în vedere compromiterea reputației corporației din care face acum parte firma Quantic Lab. Am râs bine de tot, fiindcă pare a fi tradiționalul complot de tip Soroș, Bilgheitz etc, în care cineva cu multe bube în cap bagă mizeria sub preș și se scuză, fiindcă a fost și bolnav când era mic.
Am primit ieri și azi un volum uriaș de mesaje de la oameni pe care îi cunosc, dar și de la alții cu care nu am discutat niciodată. Toate mesajele prezintă informații critice despre angajatorul Quantic Lab, motiv pentru care am decis să fac publice aceste mesaje, protejând identitatea expeditorilor.
Veți vedea mai jos capturi video ale câtorva dintre mesajele primite. Public aceste mesaje, conștient că acestea vor prezenta publicului aspecte relevante despre mentalitatea, comportamentul și activitatea unui angajator din categoria celor pe care eu îi consider toxici.
Cred că firmele care au astfel de comportamente au un efect toxic asupra societății în ansamblu din cel puțin două motive, de aceea trebuie expuse public, pentru a își înțelege greșelile și a trece la corectarea acestora. Și ca să servească drept exemplu și motivație pentru schimbare și pentru alți angajatori care au aceeași filosofie și aceleași practici nesănătoase.
Primul motiv este că un angajator care își forțează angajații juniori să efectueze sarcini specifice unui rol cu calificare superioară comite un abuz, atât legat cât și moral, care presupune în primul rând epuizarea oamenilor prin suprasolicitare cu sarcini de lucru ce depășesc abilitățile și competențele lor. Mai mult, forțând acei oameni aflați la început de carieră să își asume o identitate mincinoasă în relația cu partenerii de afaceri, acel angajator are un efect toxic asupra educației și evoluției profesionale a acestora.
Al doilea motiv este acela că o astfel de companie are un efect toxic asupra întregului sector de business. Încasând tarife specifice unui senior pentru munca unui junior, acest angajator își permite să ofere salarii mai mari decât piața pentru o muncă de începător, deformând piața și afectând direct afacerile oneste ale altor companii, care nu recurg la astfel de trucuri și abuzuri. Astfel, multe companii serioase și oneste din piață au de suferit din cauza unor jucători incorecți, care induc efecte de cost artificiale în piață și produc dezechilibre majore în piața muncii.
Cum arată efectul toxic? Companiile care joacă incorect ajung până la urmă să fie implicate în astfel de scandaluri care aduc o umbră nemeritată asupra întregii industrii software de la noi, dar și impactează grav atât reputația cât și efectivele și echilibrul financiar al companiilor care lucrează cinstit. Astfel, din cauza unor saltimbanci mânați de lăcomie, unul dintre cele mai solide și performante sectoare ale economiei poate să sufere pierderi economice majore, ale căror efecte pot fi resimțite la nivelul întregii societăți. Iresponsabilitatea produce dezastre, motiv pentru care astfel de comportamente și culturi organizaționale trebuie expuse public, spre a fi corectate.
Vedeți mai jos în imagini câteva dintre mesajele primite, veți înțelege destul de clar cum arată cultura organizațională, climatul și comportamentele specifice unei companii care încă nu a fost capabilă să vină public cu un răspuns la acuzațiile care i se aduc, dar care, din prima zi, și-a amenințat direct angajații, printr-un mesaj oficial difuzat intern, că vor suferi penalități financiare uriașe dacă vor vorbi public despre ce se întâmplă acolo. Cât este de legal acest mesaj ar trebui să stabilească instituțiile statului.
PS: Acel whistleblower din Quantic Lab este mai mult decât binevenit într-un episod de Hacking Work Podcast dacă își face curaj. Promit să asigurăm anonimatul deplin, așa cum am făcut și cu inginerul software Dan, într-un episod difuzat acum câteva săptămâni.
Nici macar, dau niste salarii de tot rasul, daca aveai salr de 2000 de lei erai deja cu experienta si vechime in firma.. restul la ei in buzunare
Intamplare din 2020 februarie: https://pastebin.com/KKwXqVZP