#61: Oglinzile absurdului, made in RO: suntem ași la pierdut oameni, dar Bucureștiul are cea mai mare creștere din UE; Românii merg mai repede la muncă decât la spital; Rețeta muncii de oriunde.
Bonus: Colivia de la birou: ești angajat sau prizonier?; Pauzele din CV s-ar putea să fie bune - depinde cum le ambalezi; Ultimul venit e primul plecat; Tinerii nu se sfiesc să posteze cât câștigă.
Servus! Ediția 61 e aici. Nu uita să o trimiți și altor oameni buni din lista ta, să le fie și lor de folos.
Paradoxul României: țara e campioană la pierdut oameni, dar Bucureștiul nu mai are loc să crească.
România a înregistrat cea mai mare scădere a populației din ultimul deceniu în Uniunea Europeană, de peste un milion de locuitori declarați – ceea ce ne-ar putea da de gândit că situația este chiar mai sumbră în realitate. În același timp, Ilfov-București este regiunea în care s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a populației, cu peste 40%, conform datelor colectate de Eurostat după recensământul general al tuturor statelor membre UE, fiind urmată de regiunea germană Wartburgkreis la o distanță considerabilă (o creștere de doar 27%).
România se află pe locul al șaselea în ceea ce privește populația din Uniunea Europeană, cu 19,05 milioane de locuitori, cele cinci cele mai populate țări din UE fiind Germania (83,2 milioane de locuitori), Franța (67,9 milioane), Italia (59 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37 milioane), conform datelor Eurostat citate de G4Media.
Românii preferă să meargă la muncă decât la spital.
România se află printre țările care au cele mai puține persoane care au lipsit de la muncă din motive medicale (2.5%), spre deosebire de Franța (14.9%) sau Finlanda (14.8%). Mulți români se tem să calce în spitalele din România. Mulți se tem de repercusiunile de la job. Dar majoritatea se tem de ambele, așa că amână investigațiile sau merg bolnavi la lucru.
Rata absențelor este mult mai mare în rândul femeilor, principalii factori fiind stresul de la muncă și cel resimțit acasă, conform cercetărilor.
Contrar speculațiilor, țările care oferă un pachet generos de servicii medicale gratuite nu îi încurajează pe oameni să lipsească mai des de la job, ci generează mulțumire, încredere, oferă o calitate a vieții sporită pentru oameni și își cresc productivitatea. Germania se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate, alocând 11 % din PIB pentru concedii medicale și asistență medicală publică.
Radiografia populației din România, în raport cu munca.
În 2022, populaţia activă a României era de 8,27 milioane de persoane, din care 7,8 milioane erau persoane ocupate profesional, iar 464.000 erau șomeri. De asemenea, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 68,5%, în creștere cu 1,4 puncte procentuale faţă de anul anterior, conform Institutului Național de Statistică.
În 2022, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,1%, în creștere faţă de anul anterior cu 1,2 puncte procentuale. Ca şi în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi. Pe medii de rezidență, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban. Procentul tinerilor angajați cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani a fost de 19,7%, iar cel al persoanelor vârstnice (55-64 ani), de 46,7%.
Salariații, în creștere faţă de anul precedent (+73.000 persoane), au deţinut în continuare cea mai mare pondere (85,3%) în totalul populaţiei ocupate. Din acest total, 11,3% lucrau în sectorul agricol, 32,8% în industrie sau construcţii şi 55,9% în servicii. În activităţile neagricole, ponderi semnificative sunt deţinute de cei care îşi desfășoară activitatea în industria prelucrătoare (22,2%), comerț (19,9%) şi construcții (11%).
Repartizarea populaţiei ocupate pe forme de proprietate arată că sectorul privat a absorbit 82% din aceasta; sectorul public concentrează 17,3% din populaţia ocupată, iar ȋn sectorul mixt lucrează 0,7% dintre persoanele ocupate. În anul 2022, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 39,6 ore pe săptămână, în timp ce 44.200 persoane au desfăşurat şi activităţi secundare, care au adăugat totalului încă 11,5 ore pe săptămână.
Managerii din tehnologie nu vor să-și pândească angajații.
89% dintre managerii din IT spun că angajatorul folosește tehnologia de supraveghere a productivității pentru a monitoriza angajații. Cu toate astea, 73% dintre managerii din IT nu se simt confortabil să le spună oamenilor să îl instaleze, potrivit unui sondaj realizat de 1E și Wakefield Research.
Aproape jumătate dintre ei spun că firma nu le spune angajaților că există un astfel de software și cum este utilizat. O treime dintre respondenți cred că tehnologiile de supraveghere nu ar trebui utilizate în nicio circumstanță. Mai mult de jumătate dintre angajații IT ar refuza o ofertă de job dacă ar ști că angajatorul a spionat angajații, iar 8% dintre liderii din IT vor refuza să implementeze tehnologia, indiferent de consecințe.
Aproximativ 85% dintre manageri se îngrijorează că nu știu dacă angajații care lucrează de la distanță sunt productivi, în timp ce 87% dintre oameni spun că productivitatea lor este bună, conform cercetărilor Microsoft. Acest lucru a dus la fenomenul numit „paranoia productivității”, companiile introducând diverse metode de supraveghere.
Deocamdată, însă, supravegherea locului de muncă este ceva firesc în majoritatea organizațiilor. Chiar și în cazul celor care nu fac asta în prezent există probabilitatea să facă acest lucru în următorii trei ani, potrivit sondajului realizat de Wakefield Research. Dar acest lucru vine cu pierderi: scade încrederea și loialitatea oamenilor, crește anxietatea și nivelul demisiilor, iar companiile sunt lipsite de transparență și alungă talentele.
Tu ești angajat sau prizonier?
Șefii au intrat într-o paranoie a productivității, o confirmă studiile realizate de Microsoft, Top10VPN și ExpressVPN:
85% dintre șefi au dubii că angajații ar munci cu adevărat;
80% dintre angajatori folosesc programe care monitorizează performanța și activitatea online;
73% îți urmăresc apelurile, emailurile și mesajele, ca să decidă cât de mult din activitate a fost cu adevărat productivă.
Managerii care îți suflă în ceafă cu aceste metode te vor mai degrabă ocupat, nu productiv.
“Le-am spus că mi-am terminat sarcinile mai devreme. Mi-au reproșat că trebuia să-mi găsesc altceva de lucru”
sau
„De ce să termin treaba mai repede? Ei vor doar să mă vadă ocupat pentru un anumit număr de ore” sunt doar câteva dintre absurditățile pe care le descriu angajații, în relația cu șeful lor.
Ce opțiuni ai ca să eviți aceste situații de tip Big Brother?
Legislația europeană este de partea ta. Folosește-o. Conform acesteia, șefii nu au voie să te monitorizeze fără să te anunțe din timp și să îți ofere un motiv plauzibil.
Cunoaște-ți drepturile, citește bine contractul de muncă. Bonusurile și beneficiile sunt importante. Dar la fel sunt și clauzele care te pot transforma într-un cobai sub lupă.
Cere companiei să-ți spună ce știe despre tine. Este perfect legal să ceri angajatorului un astfel de raport. Cine știe ce s-ar putea să afli?
Răspunde sondajului nostru și spune-ne mai multe despre experiența ta directă cu angajatorii mai mult sau mai puțin obsedați de control:
Rezultate sondaj: Relația românilor cu șeful lor.
Dacă compania din care faci parte promovează șefi doar pe baza rezultatelor, e posibil să ai parte de un manager care te va sacrifica bucuros, îmbătați de rezultate. Iar când ai probleme care nu îți permit să performezi, te tratează ca pe o roată stricată din mecanism.
În ediția 59 a newsletter-ului v-am întrebat cum apreciați relația pe care o aveți cu șeful vostru. Ulterior am pus sondajul și pe LinkedIn și YouTube, iar astfel am adunat 1.305 respondenți. Din totalul persoanelor care au răspuns, 619 au o relație foarte bună cu șeful lor și 415 au o relație mulțumitoare.
Uitându-ne la părțile mai puțin pozitive, 191 de persoane nu sunt mulțumite de relația pe care o au cu actualul șef sau manager, iar 80 spun că această relație este una execrabilă.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Ai vrea să poți lucra de oriunde? Fă-te nomad digital.
Astăzi, dacă meseria și conexiunea de internet ți-o permit, poți lucra de oriunde. Altfel spus, nu te mai muți cu cortul, dar te muți cu laptopul, și-ți poți duce orice proiect la bun sfârșit de pe o terasă luxuriantă sau de pe o plajă exotică.
Bazându-se pe o gamă largă de avantaje esențiale, cum ar fi costuri de trai accesibile, vreme bună, internet de mare viteză, spații de co-working și comunități vibrante de oameni cu gândire similară, cele mai bune zece orașe din lume pentru nomazii digital sunt: Lisabona, Bangkok, Madrid, Seul, Delhi, Dubai, Ho Chi Minh, Jakarta, Kathmandu și Rotterdam, conform unui raport întocmit de Instant Offices, în care sunt clasificate aproape 80 de locații din întreaga lume, în funcție de gradul de potrivire cu acest tip de activitate.
Dacă vrei să afli mai multe informații foarte utile, despre viața nomazilor digital, cu bune și cu rele, am vorbit într-un episod de podcast Hacking Work, înregistrat de la distanță, cu Andrei Țigănaș și Corina Brândușan. Cei doi, oameni de marketing și comunicare, își duc viața de mai bine de 2 ani prin orașele Spaniei, alături de fetița lor, fiind implicați totodată în proiecte mari, din România și din străinătate. În 10 mai, cei doi dau startul și unui curs special pe acest subiect – cum devii nomad digital, cum îți găsești locul, cum îți gestionezi proiectele și provocările, la ce să fii atent și cum să te organizezi, dacă vrei să pornești pe acest drum al libertății profesionale la care mulți visează, însă pe care puțini îl înțeleg cu adevărat.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Tinerii n-au nicio problemă să-și posteze salariile. 34% din angajații americani ar posta informații despre veniturile lor online, iar Generația Z și Milenialii sunt cei mai deschiși în acest sens: 53% dintre membrii Generației Z și 58% dintre Mileniali ar posta pe LinkedIn informații despre cât câștigă. Iar asta pentru că oamenilor le vine mai ușor, se pare, să posteze online informații despre câștigurile lor, decât să vorbească despre ele: 62% dintre americani spun că nu discută despre bani, chiar dacă 66% cred că discuțiile deschise pe această temă sunt cheia pentru a obține „libertate financiară", conform unui nou sondaj realizat de Empower, un site de planificare financiară.
___
Quittok, noua metodă de a demisiona. Generația Z a găsit o metodă diferită de a-și da demisia: prin transmiterea în direct a demisiilor pe rețelele de socializare, mai exact pe TikTok. Video-urile sunt adesea șocante, incomode, amuzante, dar convingătoare. Și au devenit incredibil de populare, #quittok având peste 40 de milioane de vizualizări pe TikTok. Zeții renunță la joburile corporative nu pentru că sunt leneși, ci din cauza culturilor de muncă toxice și a importanței pe care o acordă echilibrului sănătos dintre muncă și viața personală. Totuși, acest lucru ar putea afecta obținerea unui nou loc de muncă, iar pentru angajatori quittok devine o metodă de spălare a rufelor în public.
___
Lyft concediază peste 1.200 de oameni – aproximativ 30% din numărul total de angajați, în încercarea de a reduce costurile. Această decizie vine la scurt timp după ce noul CEO, David Risher, a preluat conducerea de la cofondatorul Logan Green. Acțiunile companiei americane de ridesharing au scăzut cu peste 70% în acest an, în timp ce ale rivalului său, Uber, au crescut cu aproape 20%.
___
Ernst & Young, Whole Foods, McKinsey sau Virgin Orbit se alătură companiilor care au anunțat concedieri în masă. Ernst & Young au anunțat recent că vor disponibiliza 3.000 de angajați din SUA, iar McKinsey vor desființa aproximativ 1.400 de poziții. Meta, Accenture, Amazon, Disney, Dell, LinkedIn, Zoom, Yahoo și Deloitte au șocat piața muncii cu numărul de oameni disponibilizați de la începutul anului, cumulând un număr de aproximativ 60.000 de oameni puși pe liber. Principalele motive ar fi reorganizarea echipelor, reducerea numărului de angajați care a crescut necontrolat și optimizarea financiară prin scăderea costurilor.
___
București și Cluj – orașele unde sunt cele mai multe locuri de muncă disponibile la stat. În luna martie, instituțiile publice au postat anunțuri de angajare pentru peste 3.000 de poziții. Peste 500 de locuri vacante sunt în București, iar 203 în Cluj. Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de îngrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical și referent de specialitate.
Cum să-ți motivezi echipa? Sfaturi de la Doru Șupeală în Biztro Bites.
Europa este în coada clasamentului privind implicarea angajaților la job. La nivel european, doar 14% dintre angajați sunt implicați în munca lor, conform unui sondaj global realizat de Gallup pe 67.000 de angajați în 2022. Comparativ, în vârful clasamentului se află Statele Unite și Canada cu un procent de 33%. Media globală este de 23%.
Dacă îți dorești mai multă implicare din partea echipei și ca lucrurile să meargă bine, însă eforturile tale au un randament scăzut, e posibil să te ajute câteva sfaturi obiective din exterior.
Spune-ne cu ce probleme te confrunți, iar Doru Șupeală îți va răspunde punctual la întrebări, în noua serie lunară Biztro Bites, susținută de Edenred România.
Generația Z ar demisiona pentru a-și menține valorile.
87% dintre tinerii din Generația Z sunt gata să renunțe la locul de muncă actual, în favoarea unui angajator cu valori similare lor, conform unui nou studiu LinkedIn, la care au participat respondenți din Marea Britanie, Franța, Germania și Irlanda. Mai mult, aceeași tendință poate fi observată și în ceea ce îi privește pe Mileniali care se pare că „învață” de la colegii lor mai tineri cum să-și traseze nenegociabilele în materie de cultură organizațională și climat.
Pentru 60% dintre angajații tineri, valorile companiei constituie un deal-breaker, iar 55% din ei nu s-ar lăsa înduplecați să lucreze pentru o companie nealiniată cu valorile lor personale, nici pentru o mărire salarială considerabilă. Un motiv ar fi că generațiile tinere, în particular, doresc să lucreze pentru companiile care pot aduce schimbare și care își doresc să facă diferența, a afirmat Josh Graff, managing director LinkedIn. Conform acestuia, trendul este recent și a fost determinat de 2 factori: 1. Pandemia a născut întrebări până acum neadresate, legate de scopul nostru într-un anumit loc: unde, de ce și cum lucrăm? 2. Generația tânără e mult mai conștientă de implicațiile politice și sociale.
Unele companii, care își înțeleg piața tânără de talent, au început deja să ia în calcul aceste lucruri și să le includă în descrierile joburilor noi – și s-ar putea să culeagă curând rezultatele.
Ultimul sosit, primul pe lista concediaților.
Companiile abordează metoda LIFO (Last In, First Out) când pregătesc lista cu angajații care urmează să fie disponibilizați. Mai precis, 65% dintre specialiștii în Resurse Umane folosesc metoda “ultimul venit, primul plecat”, conform unui studiu realizat de BambooHR. Dar și angajații și-au dat seama de năravurile HR-ului, astfel că angajații consideră că, într-un val de reduceri de personal, probabilitatea de a fi concediat este de 62% pentru cei recent angajați și de 20% pentru angajații cu vechime.
Specialiștii susțin că motivul principal pentru care companiile îi concediază pe cei care s-au angajat cel mai recent este nevoia de transparență în ceea ce privește decizia și criteriile de concediere.
Pauzele din CV: red flag sau green flag?
68% din cetățenii Statelor Unite au perioade de pauză în cariera lor, afirmă un studiu Indeed Flex. Justificarea cea mai frecventă a lipsei de continuitate în muncă este reprezentată de responsabilitățile familiale (39%), însă 60% dintre cei care au fost nevoiți să întrerupă astfel munca, din orice motiv, consideră că perioadele de pauză sunt un dezavantaj în relația cu angajatorii și, prin urmare, le îngreunează procesul de obținere a unui job nou.
Specialiștii în leadership, precum Stefanie Ince și Mark Franklin, ne îndeamnă să oferim o perspectivă avantajoasă asupra pauzei, referindu-ne la aceasta ca la un interval în care ne-am folosit eficient timpul, acumulând și exersând noi aptitudini, ori concentrându-ne pe activități care ne aduc un plus de valoare. Ei ne sfătuiesc să insistăm mai mult asupra unor date cuantificabile care să ateste aportul adus în rolurile ocupate anterior, și mai puțin pe responsabilitățile pe care le-am avut.
De asemenea, cel mai bun mod de a reveni pe piața muncii se consideră a fi cel facilitat de recomandarea altor angajați ai organizației din care ne dorim să facem parte, asta sporindu-ne mult șansele de a obține un interviu și scăzând semnificativ concurența, mai ales în cazul în care postul nu ajunge subiectul unui anunț public de angajare.
Copiii României vor să plece acolo unde școala le oferă sprijin.
Mai mult de jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară și doar 13% susțin răspicat că își doresc să rămână, conform unui studiu Salvați Copiii. Cu alte cuvinte, țara noastră riscă să rămână fără viitor, în timp ce îi tratăm pe copii cu neîncredere și le dăm tot mai multe motive să-și dorească să plece.
În acest episod vorbim cu George Roman despre studiul pe care l-au realizat și dezbatem subiecte importante, dificile și complexe: nevoile și drepturile copiilor, neajunsurile și problemele unui sistem educațional sărac, investițiile (aproape inexistente) ale statului în educație, dar și analfabetismul funcțional, violența în școală și în familie și importanța consultării copiilor în aspecte care le influențează viața.
Uite ce FAIN: Munca asincronă poate alimenta creativitatea.
Performanțele femeilor cântărețe de muzică Boul au fost evaluate ca fiind cu 17% mai bune atunci când au înregistrat în mod asincron și acest efect a fost determinat de gradul de creativitate în cântarea lor, pe baza evaluărilor experților în muzică populară Baul.
Această descoperire este în concordanță cu alte cercetări despre creativitate. Cele mai multe și mai bune idei sunt generate atunci când oamenii pot lucra mai întâi separat, apoi își pot aduce ideile împreună, spune o cercetare care arată beneficiile asincronicității pentru brainstorming.
Odată cu munca de la distanță și programele de lucru flexibile, membrii echipei pot colabora adesea la același proiect fără a fi în același birou. Studiile arată că femeilor și persoanelor din comunitățile marginalizate li se oferă mai puține oportunități de a vorbi și sunt criticate mai aspru atunci când fac asta în mediile de lucru sincrone.
Restructurarea asincronă a unor sarcini este o soluție eficientă pentru inegalitatea în echipele din multe organizații. În facilitarea libertății de exprimare creativă a femeilor și a persoanelor marginalizate, munca asincronă îmbunătățește performanța pe termen scurt și are un impact puternic asupra cauzelor fundamentale ale inegalității la locul de muncă.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
InSPORation: Prețul frumuseții din social media - sănătatea mintală a copiilor noștri.
Conținutul de tip beauty din social media dăunează sănătății mintale copiilor și adolescenților. 3 din 5 copii sunt afectați, conform unui nou studiu realizat de Dove Self-Esteem Project. Printre bolile de care suferă copii se numără depresia, tulburări de alimentație sau dismorfofobie (tulburarea dismorfică corporală).
Campania de la Dove pe care am descoperit-o în newsletter-ul lui Cristian China-Birța (Chinezu’) ne pune pe gânduri și ne arată cât de vulnerabili sunt copiii noștri în mediul online.
Te-ai confruntat cu astfel de situații, ca părinte? Cum le-ai gestionat? Scrie-ne povestea ta în comentarii sau pe news@hackingwork.ro.
Cartea câștigătoare.
Oricât de buni am fi, sunt momente în care avem nevoie de ajutor. Însă noi, oamenii, de cele mai multe ori ne întrebăm „cum să facem?”, când de fapt întrebarea mai bună ar fi „cine mă poate ajuta?”.
Nu e nevoie să te afli în împrejurări dificile ca să te întrebi cine te poate ajuta. În cartea „Cine, nu cum”, Dan Sullivan și psihologul Benjamin Hardy te învață cum să-i descoperi pe cei cu care poți crea o echipă cu adevărat eficientă, în cadrul căreia toți au de câștigat. Spor la citit.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.