#56: Recrutorii nu mai știu cine e om și cine e robot; Abuzul sexual se întâmplă și-n știință; Apare alternativa accesibilă la săptămâna de lucru de 4 zile; Femeile lider se simt izolate la job;
Bonus: Cum îi spui șefului că nu ești mulțumit de salariu?; Raluca Anton, live la Hacking Work; Realizatorul celui mai vizionat podcast din lume vine la Brand Minds.
Ediția 56 e aici - mulțumim pentru încredere și interes.
Trei zile de sărbătoare pentru clasa muncitoare.
Ziua de vineri liberă acordată o dată la două săptămâni este alternativa tangibilă și convenabilă a săptămânii de patru zile. Acest concept nou este potrivit pentru companiile care au modele de business tradiționale și inflexibile și a căror productivitate depinde direct de prezența fizică a oamenilor și de numărul de ore de lucru.
Conceptul funcționează pentru firmele al căror profit depinde de producția constantă și prezența fizică a angajaților, dar care doresc să le ofere oamenilor mai multă flexibilitate. Vorbim aici despre industria producătoare de bunuri (fabrici) sau servicii fizice (construcții, transporturi, comerț). În aceste sectoare, concepte precum “munca hibridă” sau “4 day week”, ar reduce productivitatea cu 20% și ar compromite profitul.
Această soluție de compromis le oferă angajaților posibilitatea de a petrece lunar două weekenduri prelungite cu familia. În cazul firmelor care nu pot da multe zile libere angajaților esențiali, se poate implementa un sistem de rotație care să asigure permanența pe rolurile cheie.
Tot mai mulți angajați din sectoarele tradiționale își doresc beneficii de flexibilitate care să asigure reducerea stresului și timp liber suplimentar. Formula de 9 zile lucrătoare în două săptămâni va reprezenta un avantaj competitiv în recrutare, pentru companiile capabile să se adapteze așteptărilor angajaților.
Sursă foto: freepik
În ce cazuri eșuează săptămâna scurtă de lucru?
Săptămâna de lucru de 4 zile a eșuat tocmai în cazul firmelor care nu ar fi trebuit să implementeze acest model. Companiile nepregătite pentru această modificare au un model rigid de business, în care contribuția cantitativă a muncii este mult mai importantă decât cea creativă sau intelectuală și astfel au ajuns să-și suprasolicite angajații. În alte cazuri, companiile au fost nevoite să angajeze personal suplimentar pentru a acoperi zilele libere, iar prețul implementării săptămânii de lucru de patru zile a depășit potențialele beneficii.
Eșecul proiectului s-a constatat în cazul a doar cinci companii din cele 61 care au experimentat săptămâna de lucru de patru zile din Marea Britanie, conform BBC. Experimentul a reprezentat un succes răsunător la nivel mondial, pentru 92% dintre organizațiile implicate.
Femeile plătesc rolul de manager cu singurătatea.
69% dintre femei s-au simțit nesprijinite la locul de muncă cel puțin o dată într-o lună, pe când 55% dintre cele aflate în roluri de conducere s-au simțit izolate la locul de muncă. În timp ce bărbații spun că se simt mai puțin singuri pe măsură ce cariera lor progresează, 60% dintre femeile din conducerea companiilor spun că sentimentele lor de singurătate sau izolare au crescut pe măsură ce au progresat în carieră.
40% dintre femeile care au roluri în management consideră că problemele de la locul de muncă au un grad mare de dificultate și consideră că organizația nu le ajută să reușească. 92% dintre femeile manager care se simt izolate spun că au consumat droguri, au făcut cumpărături excesive sau au intrat în cercul vicios al jocurilor de noroc.
Majoritatea femeilor incluse în studiu spun că au făcut o schimbare în carieră din cauza efectelor negative asupra vieții lor personale, iar două treimi spun că jobul combinat cu responsabilitățile de acasă a dus la epuizare și stres. În mod clar, există o problemă structurală la locul de muncă, iar organizațiile trebuie să fie capabile să sprijine liderii în gestionarea stresului.
Ești femeie cu oameni în subordine? Scrie-ne în comentarii în ce măsură ai simțit această lipsă de susținere pe pielea ta.
Sursă foto: BalashMirzabey on Freepik
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Ești nefericit la job? Cum îi spui asta șefului?
19% dintre angajați din lume se simt nefericiți la locul de muncă, iar 60% se simt nemotivați și dezinteresați de responsabilitățile jobului, conform Gallup. Redactorii Fast Company au câteva recomandări pentru oamenii aflați în astfel de situații:
Spune-i șefului tău că ești epuizat sau nemulțumit la locul de muncă. Când faci asta, evită zilele aglomerate și încearcă să găsești un moment în care șeful tău este mai puțin stresat.
Concentrează-te asupra aspectelor importante, fără a te lăsa condus/ă de emoții. Notează-ți subiectele pe care vrei să le abordezi, păstrează-ți calmul și explică ce te nemulțumește. Nu arunca cu frustrări, evită să arăți cu degetul în stânga sau dreapta și încearcă să propui soluții sau modalități de îmbunătățire.
Răspunde întrebărilor pe care ți le adresează, ascultă-i punctul de vedere și stabiliți împreună un mod de a face lucrurile mai bine.
Dacă șeful nu pare să înțeleagă ce îi spui, gândește-te să pleci.
Sursă foto: Tom Pumford on Unsplash
E plin de libidinoși și în domeniul cercetării științifice.
Hărțuirea sexuală este o problemă globală inclusiv în domeniul cercetării științifice și este întâlnită în toate regiunile lumii, conform unui sondaj internațional realizat pentru Fundaţia L’Oréal. Jumătate din cele 22.000 de femei care lucrează în domeniul științific și au participat la studiu au fost victime ale hărțuirii sexuale la locul de muncă. Și mai șocant este faptul că majoritatea femeilor nu raportează abuzurile și agresiunile din cauza stigmatizării și a lipsei de sprijin.
Cercetătoarele mai tinere și cele care lucrează în țări cu niveluri mai scăzute de egalitate de gen sunt cele mai expuse la astfel de comportamente. Hărțuirea sexuală nu numai că afectează negativ sănătatea psihologică și fizică a femeilor, ci poate afecta și carierele lor în știință și cercetare, concluzionează autorii studiului.
Sursa foto: 123rf.com
Sigur câștigi cât meriți?
Două treimi dintre români sunt nemulțumiți de salariul lor actual, însă doar 30% știu cât ar putea cere la un interviu, conform unui sondaj realizat de BestJobs. 71% dintre respondenți au de gând să negocieze un salariu mai mare în viitorul apropiat, dar le lipsesc informațiile credibile despre salariile din piață.
Cunoașterea salariilor le-ar da angajaților curajul să își schimbe jobul și să obțină un venit mai mare (31%), le-ar oferi un argument în negocierea cu actualul angajator (22%) și i-ar ajuta să se orienteze către un domeniu cu salarii mai bune și mai multă stabilitate.
Cei mai mulți angajați (59%) își iau informații despre salariul potrivit de la prieteni sau cunoștințe care lucrează în aceeași industrie sau ocupă rol similar, din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%), iar 37% consultă instrumentele online de comparare a salariilor.
Tu ești mulțumit de nivelul actual al salariului tău, în raport cu potențialul pe care știi că îl are un post similar? Răspunde sondajului nostru și scrie-ne întreaga poveste în comentarii.
Crezi că ai salariul proporțional cu valoarea ta?
Învață să negociezi salariile la Happy Retention Negotiation.
Ai avut angajați nemulțumiți de salariu? Nu știi cum să te pregătești pentru negocierea salarială cu un angajat sau pentru cererile de măriri salariale?
Hai la Happy Retention Negotiation în 4 aprilie la Hotel Ramada Nord, București, și află de la trainerul Radu Glonț cum poți anticipa viitoarele nemulțumiri salariale, cum te poți folosi de limbajul non-verbal și de intonație într-o negociere, cum poți vinde oportunitățile jobului și cum îl poți motiva oamenii dincolo de oferta salarială.
Radu Glonț este trainer și consilier în negociere, cu peste 23 de ani experiență de business, în negocieri comerciale, vânzări și management de echipe de vânzători. Dezvoltă și susține programe de training și consultanță pentru jucători din mai multe industrii, cum ar fi: retail, auto, banking, medical, producție, consultanță, publicitate și nu numai.
Cum recunoști un scârBOSS.
E destul de greu să îți dai seama de la interviu sau în primele luni după angajare dacă ai de-a face cu un lider sau cu un scârBOSS. Iată câteva dintre semnalele care te pot pune pe gânduri:
Nu îți respectă timpul personal. Ești solicitat în concediu sau îți modifică termenele-limită peste noapte;
Bârfește și vorbește de rău despre angajați;
Îți impune să-ți lași deoparte problemele și viața personală, atunci când ești la birou;
Nu își exprimă aprecierea pentru reușitele profesionale sau personale.
Vine și Tim Ferriss la BRAND MINDS 2023.
Tim Ferriss, realizatorul celui mai popular podcast de business din lume, este oficial parte a headlinerilor Brand Minds din ediția de anul acesta. El a lansat ideea săptămânii de lucru de 4 ore și este unul dintre pionierii conceptului de venit recurent din afaceri online.
Nu uita că în 5 aprilie cresc din nou prețurile la bilete la Brand Minds, dar codul de reducere al comunității noastre (HW12, pe care ai grijă să îl introduci înainte de finalizarea achiziției, pentru tine și echipa ta) îți asigură reducerea de 12% la orice clasă sau număr de bilete.
Recrutorii nu mai știu dacă angajează oameni sau pe ChatGPT.
Mai bine de o treime din candidații la joburi au utilizat ChatGPT în redactarea documentelor de aplicare în ultimele luni, conform unui studiu publicat de platforma Monster. 48% dintre respondenții studiului nu pot face diferența între textul scris de un om și cel generat de ChatGPT, conform aceleiași cercetări.
Recrutorii au dificultăți majore în evaluarea corectă a candidaților și nu îi pot distinge pe cei valoroși de cei care atrag atenția utilizând Inteligența Artificială pentru a adăuga informații care le cosmetizează profilul. Clarificarea valorii candidaților se poate face doar prin interviu.
„Depinde de recrutori să pună întrebări specifice și să îi determine să folosească cuvintele specifice pe care le aveau în CV pentru a testa și a împinge candidatul să explice mai departe despre ce este vorba", spune experta în carieră Vicki Salemi.
Sursa foto: simplilearn.com
Pentru cei plecați la muncă în Olanda, nu umblă câinii cu lalele în coadă.
Muncitorii migranți în Olanda duc o viață foarte grea și plină de riscuri și deseori ajung să trăiască în stradă. Veniți în principal din România, Polonia și Bulgaria pentru joburi în agricultură, industria cărnii, construcții și transporturi, muncitorii migranți nu-și cunosc drepturile, sunt adesea epuizați de munca grea și nu se descurcă în relația cu autoritățile.
Atunci când nu au bani să plătească pentru cazare sau rămân fără joburi, nu reușesc să obțină serviciile de asistență socială la care au dreptul, fiindcă nu cunosc limba oficială și nici procedurile care trebuie urmate. Pentru a ajunge în adăposturile din Olanda, migranții trebuie să primească acceptul de la autorități, dar Serviciul de Imigrare și Naturalizare nu îi ajută.
Formalitățile pot dura foarte mult, timp în care sănătatea fizică a oamenilor se degradează, iar mulți ajung să consume droguri pentru a face față depresiei și problemelor. Întoarcerea în țara de origine nu este o opțiune pentru foarte mulți dintre cei 800.000 de migranți pentru că trebuie să trimită bani acasă și speră la condiții mai bune în Olanda.
Ai oameni dragi plecați la muncă peste hotare? Cum arată viața lor acolo?
Sursă foto: DALL-E2
Plătită de Facebook cu 190.000 de dolari ca să stea degeaba.
Meta (Facebook) este una dintre companiile care au angajat excesiv în ultimii ani, pe roluri fără vreo responsabilitate concretă, doar pentru a strânge capital uman și a bloca accesul concurenței la talentele din piață. Un recrutor concediat recent mărturisește într-o postare virală pe TikTok că i s-a plătit un salariu de 190.000 de dolari pe an, fără ca în primele 6-12 luni să lucreze ceva concret.
În timpul petrecut la Meta, a trebuit să participe la ședințe interminabile, fără număr și fără rost, și să parcurgă în mod repetat sesiuni de onboarding. În momentul concedierii i s-a reproșat că a exagerat cu timpul petrecut pe rețelele sociale, ceea ce indică faptul că Facebook monitorizează atent comportamentul online al angajaților. De altfel, firma angajase mulți oameni doar ca să-i urmărească pe ceilalți pe rețelele sociale.
Raluca Anton, live la Hacking Work, despre anxietate, depresie și burnout la studenți, liceeni și copii.
Fiindcă trăim vremuri complicate, iar cazurile de stres, anxietate, depresie și burnout sunt extrem de frecvente, acum și la cei tineri și cei mici, ne-am gândit că ar fi oportun să facem o discuție Live pe tema asta cu Raluca Anton, unul dintre cei mai respectați specialiști din domeniu.
Marți 28 martie, la ora 10:00, vom fi live pe YouTube, Facebook și Linkedin. Puteți să ne trimiteți întrebări pe mail, la podcast@hackingwork.ro.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Înapoi la birou? Șeful zice „hai”, angajatul zice „stai”. Angajatorii români se concentrează acum pe readucerea angajaților la birou, numărul locurilor de muncă remote scăzând la jumătate față de anul trecut, conform unui studiu publicat recent de eJobs. Interesul candidaților pentru munca de acasă rămâne însă ridicat, cu peste 116.000 de aplicări în ultima lună pentru roluri cu muncă flexibilă – 13,5% din total. Sectorul call-center/BPO oferă azi cele mai multe joburi remote, dar la jumătate față de 2022. Cei mai interesați de aceste joburi sunt candidații între 25 și 35 de ani, urmați de cei între 18 și 24 de ani.
___
Visul american, devenit coșmar. Imigranții din America, concediați recent, întâmpină greutăți uriașe în a-și găsi un nou loc de muncă. Cei mai mulți consideră că sunt discriminați și tratați inuman în procesele de recrutare. Pentru că angajarea presupune și birocrație și costuri, angajatorii preferă să angajeze localnici și le dau șanse imigranților doar dacă aceștia sunt mult mai buni și mai calificați decât americanii. Statisticile arată că peste jumătate din firmele americane au concediat imigranți în 2023.
___
Biroul privat înlocuiește birourile comune. Firmele americane construiesc birouri individuale pentru manageri încercând să-și aducă angajații înapoi la birou. Pentru ca subalternii să nu se simtă supravegheați, dar și pentru ca șefii să aibă confort și intimitate, spațiile de birouri sunt reconfigurate, renunțându-se la open space.
___
Amazon dă afară încă 9.000 de oameni, într-un nou val de concedieri. Asta după ce luna trecută a mai concediat 18.000 de angajați, în cea mai mare tură de disponibilizări din istoria companiei. Cifrele sunt impresionante, însă, realist, procentul raportat la forța de muncă totală rămâne unul foarte mic, Amazon având la acest moment peste 1,6 milioane de angajați la nivel mondial.
___
Gabriela Firea dă bani pentru sexul tare. Bărbații angajați în România ar putea primi tichete cadou în valoare de 300 de lei, cu ocazia Zilei Bărbatului, dacă propunerea de lege formulată de ministrul Gabriela Firea este validată de parlament. Ziua Bărbatului este stabilită prin lege la data de 19 Noiembrie, iar angajatorii ar putea să ofere aceste vouchere angajaților, beneficiind de facilități fiscale, așa cum pentru femeile angajate acest drept există deja, cu ocazia zilei de 8 Martie.
___
Știi ce vrei, trăiești mai mult. Oamenii care au un scop precis în viață trăiesc mai mult în comparație cu cei care nu au o viziune clară asupra vieții personale, spune un studiu realizat în rândul a peste 13.000 de americani. Definirea clară a unui scop în viață este asociată cu numeroase alte beneficii: o mai bună condiție fizică, reducerea predispoziției pentru boli cardiovasculare și un risc mai mic de declin cognitiv.
#Știațică: Se poate produce energie electrică din bacterii care mănâncă hidrogen.
A fost descoperită o enzimă care utilizează cantități mici de hidrogen din aer pentru a produce energie electrică. Enzima provine de la o bacterie care se găsește, de obicei, în sol. Cercetătorii australieni, cărora le aparține descoperirea, știau deja că multe bacterii folosesc hidrogenul din atmosferă ca sursă de energie în mediile sărace în nutrienți pentru a putea supraviețui, dar nu cunoșteau exact procesul.
Conform studiului apărut în revista Nature, enzima denumită „Huc” este o "baterie naturală" care își păstrează puterea de a genera energie atât la temperaturi ridicate, cât și la cele scăzute și transformă hidrogenul din stare gazoasă în curent electric.
Tinerii Americii, îngropați în datorii.
Milenialii americani sunt mai săraci decât toate generațiile anterioare, iar capacitatea lor de a acumula avere este incomparabil mai mică. Averea netă medie a Milenialilor este cu 20% mai mică decât cea avută de Baby Boomeri și Gen X când erau la aceeași vârstă, conform studiului Survey of Consumer Finances în 2019.
Între cauzele fenomenului sunt crizele economice din ultimele două decenii care au produs șomaj la acele momente. În acel context, milenialii au fost forțați să accepte posturi sub pregătirea lor și salarii mult mai mici. La aceasta se adaugă gradul mare de îndatorare prin împrumuturi bancare.
Sweet & spicy.
Angajatul: Încearcă să se logheze.
Sistemul afișează: Acces restricționat.
Angajatul: De ce nu mă pot loga? Am fost dat afară? Ah, era Caps Lock.
Work Chronicles reușește să ilustreze, ca de obicei, una din marile îngrijorări ale angajaților, într-un mod simpatic care aproape ne face să uităm ce gust amar are întreaga situație.
Dora, robotul care te angajează.
În cel mai recent episod al Hacking Work, facem cunoștință cu Dora, robotul de recrutare, creat de echipa Happy Recruiter. Liviu Livanu este co-fondator și director de vânzări al Happy Recruiter, iar împreună cu echipa diminuează prăpastia dintre ceea ce văd candidații în unele anunțuri de angajare și ceea ce își doresc angajatorii de la candidați.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești sau ne asculți, în versiunea audio. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Lucrăm la mai multe proiecte noi și la dezvoltarea conținutului multimedia, așa că începând de săptămâna aceasta vom trimite newsletterul o singură dată săptămânal, în fiecare joi dimineața, iar în fiecare vineri vom lansa versiunea audio a newsletter-ului.
Anunță-ți colegii și prietenii să se aboneze pe toate canalele noastre video, audio, blog și newsletter, dacă nu au făcut-o încă. Ne reîntâlnim joi! Servus!
Intrebarea mee este de unde ne luam informatiile sa stim cat e de fapt un salariu REAL pt rolul pe care il ocup? Functie de senioritate…functie de locatie? HR ul nu ofera aceste date-ei au bugete tu nu le stii…ei au scale …si de fapt daca ai “cunostinte” afli ca in compania unde esti salariul tau este sub mediana percentila…cum spui asta? Cui spui asta? De aici frustrari maxime si te intrebi ca, dupa 5 ani pe acelasi rol tu de ce nu poti sa fii cu salariul undeva peste mediana?inspre 75% de exemplu…degeaba ne tot stresam salariile bune , foarte bune si decente sunt pentru management, leadershit etc…asa se fac din pacate calculele de SUS in jos…ei stau doar in sedinte analizeaza vin cu cate un forward catre tine…in rest sunt plecati in timpul programului dupa copii, dupa lacu, dupa macu…iar tu trebuie sa bifezi 09:00-18:00…ca deh esti professional level! E vai si amar de tara asta si mi-e efectiv scarba ca imi crec copiii intr un astfel de mediu…daca as avea posibilitatea chiar si la cei 40 de ani deja impliniti maine m as muta intr o alta tara normala si cu toate tiglele pe casa🙁