2 Comments

Aia cu "Mamele lucrează lunar 120 de ore suplimentare neplătite" e un titlu cam clickbait. :)

Că au o viață personală mai dificilă este cu totul altceva. Credeam inițial că e vreo firmă care dă overtime la mame. :))

În altă ordine de idei:

„Mamele nu mai apucă să-și exercite și rolul de femeie: în medie, femeile cu copii se consideră 62,40% mame, 27,20% angajate și doar 6,70% femei, respectiv 2,70% soții;”

Ce înseamnă rolul de femeie? E o întrebare autentică, nu înțeleg la ce anume se referă. Credeam că și mama și soția și angajata sunt femei, eu văd 100% femeie acolo. Poate înțeleg greșit...

Aia cu copilul singur la părinți nici nu știu dacă e bună sau rea... Suprapopulăm, copiii sunt scump de crescut și bani nu sunt, motivele sunt multe... Face Elon pentru noi toți. :))

Ce mă îngrijorează e într-adevăr acel dezechilibru între țările dezvoltate și nedezvoltate, și consecințele pot fi mai mult decât economice - chiar și socio-politice.

La treaba cu odihna subscriu, mai ales că am lucrat în corporații de tip tradițional și somnul devenise o problemă. De când cu munca de la distanță și schimbat angajatorul, e muuuult mai bine!!

Forța de muncă neplătită din domeniul sănătății se referă la voluntari? Altă întrebare autentică, habar nu am. E singura explicație logică - nu înțeleg de ce ar exista forță de muncă neplătită altfel.

Dell sper că încearcă să-i dea afară pe angajații remote prin metode alternative, că altfel am o veste proastă pentru Dell... O să plece oamenii ăia cu prima ocazie. :))

Afacerile 100% remote, autoproclamate drept cele mai productive. - Subscriu!!! Fac parte dintr-una, și așa este.

Expand full comment

Direct la ce mi-a atras in mod special atentia din post. Romanii de peste hotare.

Eu sunt unul dintre ei. Am plecat in luna mai 2022, dupa 5 luni in care ma loveam de lipsa unui serviciu. Am avut in Romania 21 de ani de experienta in domeniul juridic, ca avocat mai ales. Restrictiile din pandemie m-au afectat serios, eram cu totul incapabil sa lucrez, guvernul considera ca avocatii sunt "componenta esentiala a justitiei" si ca nu aveam dreptul la facilitati fiscale, restrictiile faceau imposibil pentru mine sa merg in instante etc. Am incercat ca atatia altii sa migrez spre o pozitie de consilier juridic intr-o firma, dar acolo m-am lovit de o discriminare crunta, asa numita supra-calificare, dar care in esenta era discriminarea pe motive de varsta. In Romania cine este trecut de 40 de ani nu este angajabil, se considera la nivel de politica a companiilor ca "trebuie sa lase locul unora mai tineri". Asa ca am plecat, imi este foarte bine in Malta, iar din vara anului trecut sotia si fetita au venit si ele aici. Ne este mai bine, nu vad de ce m-as mai intoarce, iar niciun argument ca "este mai bine acasa" nu mai are efect.

Dar, chiar daca suntem plecati din Romania nu inseamna ca copilul nostru este al altor tari. Ba chiar din contra, in fiecare duminica mergem la biserica romaneasca unde copii, nu doar se joaca (au camera de joaca acolo), dar socializeaza, am avut organizari de mersul cu colindul pe la casele romanilor din comunitate, dar si invitati de primarii ale oraselor de pe insula si chiar la presedintele Maltei. Avem scoala parohiala de duminica, pentru activitati, lectii de istoria Romaniei etc.

Concluzia este, ca mai mult decat se vehiculeaza in general pe internet, Romania este in noi... Suntem in continuare romani, iar mesajele cu "era mai bine acasa" sunt populiste si nu sunt placute.

Expand full comment