HWNews #43: Paranoia productivității, boala micro-managerilor; Ecranele și rețelele sociale sunt toxice pentru copii; Paradoxul feedback-ului pozitiv; Great Resignation a ajuns la final
Bonus: Număr uriaș de joburi pentru români; Copiii tăi sunt la fel de fericiți cum ești tu la serviciu; ChatGPT: nou record de adopție și sursă de stres profesional în IT; Ești pregătit de concediere?
Servus! Ediția 43 e aici și ajunge la 4800 de abonați.
Ne-ați cerut, am făcut: de acum este disponibilă și varianta audio a fiecărei echiții de newsletter, o găsiți pe canalele noastre de Youtube și streaming audio, dar și în articolele noastre aici pe Substack. Să vă fie de folos!
Paranoia productivității – noul microb al șefilor.
Câtă încredere au șefii în angajații care lucrează remote? Majoritatea nu au deloc, potrivit unui sondaj global realizat în rândul a 900 de lideri de business și a 1.800 de angajați care își desfășoară activitatea de la distanță.
Jumătate dintre manageri consideră că atunci când angajații lucrează remote, aceștia nu sunt la fel de productivi. În general șefii sunt obișnuiți să evalueze angajații pe baza „timpului petrecut față în față". Cei care vin devreme și pleacă târziu sunt percepuți și evaluați ca fiind mai productivi. Astfel, angajații remote care muncesc la fel de mult ca și cei de la birou, în roluri similare, ajung să primească evaluări de performanță mai mici, măriri de salariu mai mici și promovări mai puține.
Consecința acestor impresii false despre ce tip de muncă este mai productiv creează o drama inutilă și îi forțează pe angajați să se întoarcă la birou. Iar acei șefi mai în vârstă și tradiționaliști care fac acest lucru vor continua să piardă angajați valoroși sau să îi aducă, forțați și demotivați, la birou.
Sursă foto: Getty
Marea Demisioneală este pe sfârșite.
Anul trecut, peste 4 milioane de oameni și-au părăsit locurile de muncă în fiecare lună în SUA – dar în 2023, vor exista mai puține locuri de muncă nou create și disponibile, iar cererea de forță de muncă și oferta disponibilă se vor echilibra.
Deficitul de forță de muncă începe să se diminueze încet, iar numărul oamenilor care demisionează s-a redus drastic, ”de parcă pandemia nici nu a avut loc”, a declarat Anthony Klotz, profesor asociat de management la University College of London, cel care a inventat sintagma „Marea Demisioneală” pentru a descrie valul de oameni care și-au părăsit locul de muncă în perioada pandemiei.
Ediția #43 este disponibilă și în versiunea audio.
Pentru că ne dorim să oferim acces la informația din newsletter și celor care nu au prea mult timp de citit, dar pot asculta, versiunea audio a acestei ediții este disponibilă pe YouTube, Spotify sau Apple Podcasts.
Copiii tăi sunt la fel de fericiți cum ești tu la serviciu.
Experiența de la locul de muncă influențează modul în care angajații părinți își tratează copiii acasă, conform Harvard Business Review. Un studiu care a urmărit peste 370 de familii din clasa muncitoare cu salarii mici pe parcursul a peste 10 ani a constatat că rezultatele dezvoltării copiilor au fost direct și semnificativ afectate de viața profesională a părinților lor.
Mai exact, angajații care aveau mai multă autonomie și se simțeau încurajați de superiorii lor au fost la rândul lor mai calmi și mai implicați în interacțiunea cu copiii. Micuții au crescut apoi pentru a avea abilități mai bune de citit și matematice, abilități sociale mai bune și mai puține probleme de comportament în clasele primare.
Acest lucru sugerează că experiențele la locul de muncă ale unui angajat imediat înainte și în timpul tranziției lor la calitatea de părinte pot avea efecte de lungă durată asupra dezvoltării copiilor lor.
Sursa foto: Getty Images
2023 începe cu record de joburi pentru români.
În prima lună a anului, numărul de aplicări la joburi a crescut cu 34% față de 2022, realizând un nou vârf pentru ultimii doi ani, în timp ce ofertele de joburi disponibile sunt cu 15% mai numeroase comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform mai noi date oferite de platforma Bestjobs citate de Agerpres. Cei mai mulți candidați au aplicat pe BestJobs la joburi în Vânzări (116.000 de aplicări), Management (peste 86.000 de aplicări), Financiar (54.000 de aplicări) și IT/ Telecom (52.000 de aplicări).
Joburile remote sunt în continuare de interes pentru candidați, astfel că numărul de aplicări a depășit 100.000 în luna ianuarie, cu 40% mai multe comparativ cu începutul anului trecut, iar tot mai multe companii continuă să recruteze activ afișând salariul în oferta de job. Datele BestJobs mai arată că, în prezent, 30% din totalul joburilor disponibile pe platformă în luna ianuarie au fost cu #SalariuLaVedere, comparativ cu anul trecut, când ponderea acestora era de 22%.
Din totalul locurilor de muncă disponibile în luna ianuarie pe platformă, 27% permit un mod de lucru flexibil, cu 10% în întregime remote, iar peste 17% cu împărțirea activității între sediu și biroul de acasă.
Sursă foto: Shutterstock
Avem locul 12 în economia Uniunii Europene.
Germania, Franța și Italia se află în topul țărilor cu cele mai mari contribuții în economia Uniunii Europene. România se află pe locul 12, cu un Produs Intern Brut de 300 miliarde de dolari. Nu ne descurcăm rău, dar suntem încă departe de țările vestice, care obțin rezultate mult mai bune, având populații mult mai mici (în care muncesc și mulți migranți români).
România, alături de Letonia și Grecia, rămâne un jucător important în sectorul agriculturii în Europa, cu toate că ponderea agriculturii în economia țării este mai mică de 5%.
Sursa foto: Visual Capitalist
Săptămâna de lucru de 4 zile câștigă teren, dar are nevoie de adaptare și timp în sectoarele tradiționale.
Deși scriam săptămâna trecută despre decizia luată de ING Hubs de a introduce săptămâna de lucru de patru zile, este greu de imaginat că acest model poate funcționa foarte repede pentru multe dintre companiile din sectoarele tradiționale. BBC scrie că în unele industrii și culturi, săptămâna de lucru de patru zile nu este realistă, cel puțin pentru moment, necesitând regândirea modelelor de business, proceselor tehnologice și a modului în care sunt definite rolurile în organizații.
Cu toate acestea, comentatorii BBC consideră că săptămâna de patru zile va deveni model definitoriu în tot mai multe sectoare. În consultanță și drept, de exemplu, de la facturarea per oră se poate trece la facturarea după valoarea proiectului, astfel cele patru zile de muncă nu vor afecta venitul. În industriile mai puțin flexibile, organizația poate oferi zile libere diferite angajaților, astfel încât să aibă activitate continuă cinci zile din săptămână, deși oamenii lucrează doar patru.
De ce va dura acest proces mai mult în companiile mari? Fiindcă deși au capacitatea financiară de a trece la programul de patru zile, au structuri mult prea rigide. În plus, dacă managerii nu au încredere în angajați, este puțin probabil să o testeze. Totuși, în sectoarele care acceptă deja schimbarea, săptămâna de 32 de ore devine un avantaj competitiv în ceea ce privește atragerea profesioniștilor de top și loializarea angajaților. În țări precum România nu ajută nici legislația, blocată încă birocratic și sub amenințarea penalităților la norma de 40 de ore pe săptămână, pentru un program full time.
Răspunde sondajului nostru și scrie-ne apoi în comentarii care este domeniul în care lucrezi și cum crezi că s-ar putea adapta munca ta noilor condiții de lucru.
Șomaj în IT? Efectul ChatGPT.
Îi vor lăsa noile tehnologii fără loc de muncă pe o parte din inginerii companiilor de tehnologie? Compania OpenAI, care a creat serviciul ChatGPT, lucrează la dezvoltarea rapidă a modulului Codex, capabil să genereze secvențe de cod prin transformarea limbajului natural uman în linii de cod informatic în limbajul Python.
Analiștii pieței muncii spun că performanțele noilor tehnologii generative AI vor produce un șoc în piața muncii și vor schimba radical modul în care lucrăm, fiind obligați să integrăm roboții în activitatea noastră. Întrebarea este câți dintre noi sunt pregătiți să se adapteze acestei noi realități.
Despre efectul ChatGPT și proiectele strategice ale companiei OpenAI am vorbit vineri la Radio România Cultural. În fiecare luni și vineri dimineața de la 10.30 ne auzim la Radio România Cultural și în fiecare marți și joi, de la orele 7.50 și 16.45, la Radio România Cluj.
ChatGPT stabilește noul record global de adopție.
Chatbot-ul ChatGPT al OpenAI a depășit pragul de 100 de milioane de utilizatori lunari la doar două luni după lansarea oficială, relatează Reuters, stabilind un nou record de viteză în adopție. Ca referință, deținătorul anterior al acestui record, TikTok, a avut nevoie de aproximativ nouă luni de la lansare pentru a ajunge la primii 100 de milioane de utilizatori, în timp ce pentru Instagram a durat doi ani și jumătate.
OpenAI intenționează să continue îmbunătățirea serviciului, adăugând totodată noi facilități și asigurând platformei tot mai multe surse de învățare prețioasă. Recent a lansat abonamentul premium ChatGPT Plus, care va oferi clienților acces în platformă la ore preferențiale, timp de răspuns redus și acces prioritar la noile funcții. Abonamentul ChatGPT Plus este disponibil momentan doar clienților aflați pe lista de așteptare din SUA.
Google își va dezvălui clona ChatGPT pe 8 februarie?
Google deține o mulțime de tehnologie AI (printre care un model de chatbot numit „LaMDA” - Language Model for Dialogue Applications și un AI pentru generarea de imagini numit „Imagen”), dar în mare parte acestea nu sunt disponibile publicului. În această săptămână, însă, Google găzduiește ceea ce poate fi descris doar ca un eveniment „de urgență”. Potrivit unei invitații trimise către The Verge, evenimentul se va învârti în jurul „utilizarii puterii AI pentru a reimagina modul în care oamenii caută, explorează și interacționează cu informații, făcând mai ușor, natural și intuitiv ca niciodată să găsești ceea ce ai nevoie”.
Evenimentul de 40 de minute va fi transmis live pe YouTube pe 8 februarie. Vom fi acolo să vedem ce ne pregătește.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Oamenii cu Inteligență Emoțională înaltă pun mult accent pe mesajele de recunoștință scrise.
Dacă te simți inconfortabil când vine vorba de exprimarea recunoștinței, cercetările arată că nu ești singur. Mesajele scrise de mulțumire sunt o formă de exprimare a recunoștinței, dar puțini oameni apelează la ele.
Fie că ne simțim stânjeniți să ne așternem gândurile sau presupunem că alți oameni știu deja că le suntem recunoscători, evităm să ne manifestăm gândurile de mulțumire în scris, deși studiile arată că recunoștința ne ajută să luăm decizii mai bune, să fim mai răbdători și să avem o conexiune mai bună cu partenerul, colegii, prietenii sau angajații.
Cu cât ești mai recunoscător, cu atât cealaltă persoană se simte mai bine. Începe să scrii mai multe bilete de mulțumire: pentru oameni pe care îi cunoști, pentru oameni pe care nu îi cunoști sau pentru oameni pe care ai dori să îi cunoști. Nu găsești cuvintele perfecte? Nu contează. Ceea ce scrii este mult mai puțin important decât faptul că ai făcut gestul de a scrie.
Femeile primesc feedback mai „blând” decât bărbații, iar asta nu le avantajează deloc.
Deși angajații unei companii, bărbați și femei, performează exact la același nivel, managerii tind să aibă mai multă bunăvoință atunci când oferă feedback femeilor decât atunci când oferă feedback bărbaților, potrivit cercetărilor recente publicate de Harvard Business Review. Rezultatele arată că avem tendința de a vedea femeile ca fiind mai calde și asta ne face să dorim să fim mai amabili atunci când le oferim feedback.
Iar această atitudine creează un paradox: chiar dacă aparent abordarea mai gentilă avantajează femeile, acest lucru nu se întâmplă, dată fiind disproporția dintre bărbați și femei în privința ocupării pozițiilor de conducere. Studii anterioare au demonstrat că femeile primesc mai degrabă feedback cosmetizat dar lipsit de consistență, pe când bărbații primesc mult mai multe recomandări concrete de îmbunătățire eficientă. Este un comportament dezechilibrat și dăunător, cauzat de clișeele culturale de la nivelul societății.
Studiul publicat de HBR arată că feedback-ul inexact sau neclar (chiar și atunci când este motivat de dorința de a fi amabil) poate diminua oportunitățile de a crește și performa. În același timp, lipsa bunăvoinței în feedback poate inhiba creșterea, poate dăuna bunăstării și poate contribui la o cultură impregnată de stereotipuri toxice. Nevoia de echilibru și de abordare absolut egală, indiferent de gen, pare soluția evidentă, dar greu de atins pentru mulți dintre noi.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
O idee originală și utilă: să te antrenezi pentru concediere. Poate nu ar fi rău să încerci o schimbare de mentalitate și un antrenament psihic proactiv, care să te ajute să treci mult mai ușor peste o concediere, dacă aceasta te va lovi în actualul climat economic foarte agitat, scrie Tudor Galoș într-un articol pe blogul său. Corporațiile sunt tot mai puțin umane, taie în carne vie fără să îți dea timp de reacție și pregătire, astfel că poate ar fi de folos să îți pregătești o alternativă profesională ca antreprenor sau să înveți lucruri noi, care să te ajute să găsești rapid alt job, dacă te lovește nenorocirea.
___
Flexibilitatea rămâne un subiect de dezbatere în companii. 44% dintre angajații care fac parte din top management susțin că organizațiile vor menține numărul angajaților care lucrează în mod hibrid, iar 29% își doresc ca tot mai mulți angajați din companie să beneficieze de această flexibilitate. Conform sondajului Vyopta realizat de Wakefield Research, 31% dintre respondenți sunt extrem de îngrijorați că organizațiile nu vor înțelege pe deplin nevoile pe care le au în sistemul de lucru hibrid.
___
Depresia ar putea fi detectată prin felul în care vorbim. O nouă cercetare publicată în BMC Psychiatry constată că schimbările în vorbire, cum ar fi viteza, ritmicitatea, tonul, numărul de pauze și intensitatea pot prezice cine prezintă mai multe simptome depresive. Echipa de cercetători a descoperit că, pe baza modului de exprimare, ar putea prezice cu o acuratețe de 93% persoanele care ar obține un scor suficient de îngrijorător încât să fie semnificativ clinic. Depresia este o tulburare a psihicului care, conform OMS, afectează peste 264 de milioane de oameni în întreaga lume.
___
Implicarea angajaților este în scădere în America. Nivelul de motivație și implicare al angajaților americani a scăzut la 32% în anul 2022, de la 36% în 2020 și 34% în 2021. Stuiul anual Gallup arată că 18% dintre angajații din Statele Unite sunt absolut neimplicați în muncă, iar gradul de mulțumire față de companie al acestora a scăzut cu șase puncte procentuale din 2019 până în 2022. Claritatea așteptărilor, conectarea cu misiunea sau scopul companiei și oportunitățile de învățare și creștere au scăzut din 2019 până în prezent. Cele mai mari scăderi ale motivației sunt observate la cei tineri, la femei și la angajații care muncesc la birou, deși ar putea lucra de acasă.
___
Industria auto ar putea beneficia de pe urma concedierilor Big Tech. Giganții din tehnologie au concediat zeci de mii de oameni, pe care producătorii de automobile sunt pregătiți să-i angajeze. Companiile din acest sector duc încă o luptă asiduă în căutarea de noi talente, conform publicației The Insider, mai ales că nevoia în procesele de electrificare și producție modernă sunt foarte mari, în timp ce fondul de talente, din afara acestor valuri de concedieri, rămâne încă unul relativ mic.
Știința confirmă: femeile muncesc mai mult și mai din greu decât bărbații.
Un studiu efectuat de antropologi asupra grupurilor de agricultori și păstori din China rurală – o zonă cu o mare diversitate culturală, arată că femeile muncesc mai din greu și mai mult timp decât bărbații. Conform rapoartelor personale și a trackerelor de monitorizare a activității membrilor unei familii, femeile au mers în medie peste 12.000 de pași pe zi, în timp ce bărbații au mers puțin peste 9.000 de pași. Deși e cert că și bărbații au muncit din greu, au făcut-o totuși mai puțin timp decât femeile, având grijă să-și lase totodată mai mult timp și pentru activități sociale, relaxare sau odihnă.
Rezultatele au fost puse pe seama puterii inegale de negociere într-o gospodărie, vizibile mai ales în societățile slab dezvoltate, ce poate duce la contribuții inegale la parteneriat. Pare că indiferent pe ce parte a globului ne învârtim, lucrurile stau cam la fel, doar că uneori canapeaua pe care zace soțul cu o bere în mână este înlocuită de o căpiță de fân. Chiar dacă efortul fizic este uneori mai accentuat în cazul bărbaților, durata efortului și complexitatea sarcinilor zilnice sunt mai mari în cazul femeilor, care, dincolo de profesie, acoperă mare parte din sarcinile gospodăriei.
Ecranele sunt dușmanul copiilor, pe termen lung.
Folosirea ecranelor pentru a distrage atenția copiilor le înrăutățește comportamentul pe termen lung. Noile cercetări avertizează că părinții ocupați cu jobul, mulți dintre cei care lucrau de acasă, au fost nevoiți să relaxeze limitele de timp petrecut de cei mici în fața ecranelor, în timpul pandemiei, iar un nou studiu confirmă că această strategie de distragere s-a păstrat și după încheierea celei mai dificile perioade, mai ales în cazul copiilor mici.
Distracția digitală oferă copiilor mai puține oportunități de a învăța metode pentru gestionarea emoțiilor negative, cum ar fi plictiseala și furia. Coautorul principal al studiului și pediatrul de dezvoltare comportamentală Jenny Radesky sugerează promovarea unor tactici alternative pentru a face față emoțiilor negative, cum ar fi experiențele senzoriale sau oferirea unor modalități sănătoase de canalizare a frustrării (precum lovirea unei perne). Ea sugerează, de asemenea, că stabilirea în avans a limitelor de timp de acces la ecranele digitale poate ajuta la evitarea crizelor de furie.
Sursă foto: Thomas Park on Unsplash
Rețelele sociale ar trebui interzise până la 16 ani.
Vârsta de 13 ani este prea mică pentru folosirea rețelelor sociale de către copii, susține Vivek Murthy, șeful Biroului de Chirurg General din cadrul Ministerului Sănătății al Statelor Unite ale Americii.
Într-un interviu acordat televiziunii CNN, Murthy spune că ar fi bine ca părinții să ia în considerare limitarea accesului copiilor pe rețelele sociale până la vârsta de 16 ani sau mai mult. Avertismentul acestuia vine în timp ce cercetătorii continuă să analizeze legătura dintre utilizarea de către tineri a rețelelor sociale și sănătatea mintală și dezvoltarea creierului.
„Este o perioadă în care este cu adevărat important pentru noi să fim atenți la ceea ce se întâmplă în modul în care adolescenții se gândesc la propria stimă de sine și la relațiile lor, iar mediul deformat și adesea distorsionat al rețelelor sociale cauzează dezamăgire multora dintre ei”.
Sursă foto: Getty
Uite ce FAIN: putem recupera somnul în mod eficient.
Fiecare oră de somn pierdută e ca o datorie care tot se acumulează la bancă. Chiar dacă soluția evidentă e să nu acumulezi astfel de datorii, diferite situații personale te pot forța să dormi mai puțin decât trebuie. Ca să nu rămâi dator sănătății tale, e important să plătești cât de repede posibil datoria. Ai pierdut o oră de somn azi-noapte? Oferă-ți 20-30 de minute de somn în plus astăzi.
Viața ta are un ritm prea alert ca să faci asta în timpul săptămânii? Recuperează fiecare oră pierdută de somn în weekend, sau oricând este posibil. Cum orice doctor bun recomandă să previi, în loc să tratezi, te sfătuim să-ți planifici un program consistent de somn. Astfel poți evita probleme medicale precum obezitatea, bolile cardiovasculare, creșterea riscului de cancer sau problemele imunitare.
Sursa foto: DanFa/ Pixabay
Rubrica de curiozități științifice vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui. FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Angajatorul român: se smiorcăie că nu găsește oameni pregătiți, dar el nu le oferă programe de dezvoltare.
De ce se plâng angajatorii români că nu găsesc oameni pregătiți când sunt cei mai zgârciți din Europa în privința programelor de educație și dezvoltare personală oferite angajaților?
„Ce se va întâmpla dacă îi pregătim și pleacă?” este o întrebare care frământă mulți lideri de organizații. Întrebarea corectă nu este asta, ci „ce ne facem dacă nu îi pregătim și rămân?”. Descoperă diferențele de opinie ale angajaților și ale angajatorilor, într-un articol de blog scris de Mihai Chiratcu.
InSPORation: Detofixiere digitală.
Care e rețeta? Șapte influenceri sunt duși într-o regiune unde nu poți folosi WI-FI sau telefon mobil timp de 48 de ore. E o adevărată provocare, mai ales dacă jobul tău presupune să fii mereu prezent în online. Ești mai liber cu sau fără internet? Te conectezi mai repede cu oamenii în online sau offline? Aflăm din campania realizată de Ray-Ban.
Crezi că am avea cu toții nevoie din când în când de un detox digital?
ProVorbe.
„Eu cred că fiecare manager de echipă, fiecare supervizor sau lider trebuie să fie propriul director de HR pentru echipa lui. Cred că CEO-ul are doar două roluri: director de HR și de finanțe, iar în celelalte roluri trebuie să găsească oameni mai buni decât el.” – Marius Ștefan, fondator și CEO Autonom
Urmărește aici episodul cu Marius Ștefan, un lider admirabil și un model al mediului de afaceri din România.
Leadership pentru echipe remote – sfaturi utile pentru angajatori, de la Pluria.
Dacă vrei să afli mai multe despre metodele noi de gestionare a proiectelor, de comunicare și de motivare ori soluționare a situațiilor de criză, în contextul muncii remote & hibrid, Pluria a publicat un articol pe blog, în care oferă câteva direcții ce pot ajuta liderii în gestionarea echipelor care lucrează de la distanță.
Pe scurt: 1. Definește-ți viziunea și planul; 2. Oferă claritate și acces la informație; 3. Fii uman, arată empatie; 4. Înțelege diversitatea echipei tale; 5. Încurajează colaborarea; 6. Practică recunoașterea meritelor; 7. Oferă autonomie. Dacă vrei să afli și cum pui în aplicare fiecare din aceste elemente esențiale în colaborare, citește articolul complet.
Newsletter-ul e disponibil și audio.
Ascultându-vă pe voi, cititorii noștri, am reușit în doar câteva zile să vă punem la dispoziție și versiunea audio a HWNews.
Oferim astfel acces la informația din newsletter și pentru cei care nu au prea mult timp, dar pot asculta cât conduc, merg spre muncă sau casă.
Aceasta va apărea a doua zi după apariția fiecărei ediții scrise și trimise pe mail la abonați, pe toate platformele noastre.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul Hacking Work este scris de echipa Hacking Work: Ilinca, Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi! Servus!