HWNews #29: Care este secretul fericirii, ce să NU faci la un interviu online și o idee de cadou pentru șeful cel rău.
Bonus: Cum te lupți cu sindromul impostorului, cum te redresezi dacă ai fost concediat(ă) și de ce e nevoie de un nou dress-code pentru mers la birou.
Servus! Bună dimineața și La mulți ani de Ziua României! Ediția 29 a Hacking Work News e aici, să te scoată din amorțeală, să te facă să-ți pui întrebările esențiale și să îți dai răspunsurile necesare.
Patriotismul pompos și zgomotos nu a fost niciodată atrăgător pentru noi, dar ne dorim să aducem o schimbare de care fiecare român să se bucure, în activitatea sa, găsind sens real, sprijin corect și motivație pe termen lung, în munca de zi cu zi.
Credem că asta înseamnă dragoste pentru poporul tău și pentru țară și îți mulțumim pentru fiecare secundă și fiecare gest, acțiune și cuvânt cu care contribui la schimbarea paradigmei în muncă, leadership, comunitate și societate - ca să ne fie mai bine tuturor!
Secretul fericirii: relațiile noastre, și NU banii.
O cercetare recentă de la Harvard a decretat: secretul fericirii stă în conexiunea cu ceilalți.
Există unele aspecte care ne influențează fericirea și care nu se află în controlul nostru - precum nivelul de fericire moștenit (unii oameni se nasc cu o predispoziție de a fi mai fericiți decât alții) și efectul Geworfen (experiența noastră în viață este determinată în mod arbitrar de locul/timpul în care suntem născuți).
Dar ceea ce contează chiar mai mult este ceva ce se află sub controlul nostru: relațiile. Chiar și pentru cei cu moșteniri generice departe de a fi ideale sau proveniți dintr-un mediu defavorizat conexiunea umană este un atu. Dar cum te pot face conexiunile sociale mai fericit?
Tehnologia și viața modernă ne fac să petrecem azi mai mult timp singuri decât în toată istoria omenirii. Și asta ne face teribil de nefericiți. Aproape o treime dintre oamenii din așa-numitele țări occidentale dezvoltate trăiesc singuri. Acești oameni sunt cu adevărat singuri timp de aproximativ 8-10 ore din zi - în fiecare zi!
Pentru persoanele care trăiesc împreună cu alții, este vorba de aproximativ 5-7 ore în fiecare zi. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, își petrec aproape jumătate din timp singuri. Specialiștii ne avertizează că indiferent în ce situație ne-am afla, trebuie să facilităm impulsul natural de a ne conecta, de a aparține și de a socializa.
Tehnologiile, infrastructurile orașelor, organizațiile guvernamentale ori corporatiste și modul în care abordăm afacerile ar trebui să țină cont întotdeauna de faptul că noi, oamenii, putem supraviețui doar conectându-ne unii cu alții. În caz contrar, vom ajunge să avem o societate incredibil de avansată, dar cu extrem de puțină fericire și umanitate care să ne împlinească.
Să explicăm și titlul: sigur că banii sunt importanți în viață și, dacă sunt suficienți, ne oferă confort, stabilitate și plăcere hedonistă. Trebuie să înțelegem, însă, că fericirea nu vine la pachet cu banii mulți, nu se cumpără cu bani și depinde de modul în care ne conectăm cu cei din jur.
Sursă foto: John Lund on Getty Images
Interviu online? 5 lucruri de care să te ferești.
O treime (33%) dintre angajatori oferă în prezent un proces de interviu exclusiv virtual, iar alți 21% recurg la interviuri în persoană doar pentru etapele finale, conform unui studiu recent întocmit de TopResume.
Deși mulți dintre noi ne-am obișnuit cu Zoom sau Google Meet în locul întâlnirilor față-n față, mulți candidați nu reușesc să stăpânească secretele întâlnirilor online.
Atunci când angajatorii au fost rugați să identifice cele mai grave abateri pe care le poate comite un candidat în timpul unui interviu virtual, cinci dintre acestea au apărut ca fiind cele mai mari obstacole: întreruperea interviului de către un coleg sau membru al familiei; un spațiu personal vizibil dezordonat; ferestre de navigare online dubioase lăsate deschise în timpul partajării ecranului personal; lipsa contactului vizual direct și, cum era de așteptat, probleme tehnice sau lipsa unei conexiuni bune la internet.
Cum te lupți cu sindromul impostorului?
Chiar ești sigur că vei reuși? Ce se întâmplă dacă eșuezi? Acesta este genul de gândire auto-critică și îndoială de sine pe care vocile din capul nostru le exprimă adesea. Ceea ce auzi este doar o voce a îndoielii, modelată de mulți factori, situații anterioare și traume, pe care o poți observa fără a-i da prea multă energie sau fără a i te supune orbește.
Sunt semne ale sindromului impostorului, o încercare mentală cu care se confruntă toți cei care au un grad înalt de competență, dar care, pe măsură ce învață mai mult, realizează cât de puțin știu, de fapt, din toată cunoașterea omenirii.
Este însă bine să stabilești un echilibru între fireasca și cinstita îndoială asupra propriilor competențe și nevoia de a păstra linia dreaptă în activitatea de zi cu zi și de a aborda lucrurile cu curaj și determinare. Sunt patru pași pentru a obține acest echilibru, ți-i explică revista Inc. în acest articol.
Acest dialog constructiv între mintea critică și conștiința responsabilității este un pas puternic spre autocunoaștere și spre un leadership alimentat de empatie, înțelegere și claritate. Cu cât ești mai conștient de sine, cu atât mai mult îți vei putea finaliza acțiunile, analiza oportunitățile sau motiva echipa în mod obiectiv, corect și autentic.
Sursă foto: Psychology Today
Cititorii Hacking Work confirmă: pandemia și munca remote afectează prieteniile de la job.
În ediția 25 vă spuneam că relațiile de prietenie de la locul de muncă au fost afectate în timpul pandemiei. Tot acolo, dar și pe LinkedIn, v-am întrebat dacă voi ați simțit că aceste relații au fost afectate.
Revenim cu rezultatele: cei mai mulți dintre voi ați spus că pandemia și munca de acasă au avut o amprentă negativă asupra relațiilor de prietenie cu colegii de la muncă.
Rezultate sondaj derulat pe Substack - în ediția 25 a newsletterului.
Rezultate sondaj derulat pe LinkedIn.
Ne înlocuiesc sau nu roboții?
Inteligența Artificială pare a fi elementul final din avansul tehnologic care ne va face redundanți. E prezentă în viața noastră încă de la interviul de angajare și până la desfășurarea efectivă a muncii. Zi de zi, interacționăm cu algoritmii și interfețele lor, iar asta schimbă atât felul în care ne percepem munca, cât și pe noi înșine.
Dacă pe unii ne plasează într-un mediu al muncii tot mai puțin personal și uman, pe alții Inteligența Artificială îi poate înlocui de-a dreptul. Despre cum ne afectează tehnologia de vârf și la ce ne putem aștepta pe viitor, găsiți într-un nou articol publicat pe blogul nostru.
Sursă foto: Freepik
Ai fost dat(ă) afară? Nu-i bai, capul sus!
Dacă treci prin așa ceva, citește următoarele rânduri, sigur îți sunt de folos. ”Ce mă fac acum?”, ”Cum plătesc chiria, rata, cheltuielile?” – poate aceste 2 întrebări sunt cele mai dese pe care ni le punem atunci când suntem concediați.
Editorii de la Harvard Business Review propun cinci pași care ne ajută să ne revenim după o concediere:
Prima și prima dată respiră, dă-ți voie să asimilezi vestea, să iei o pauză. Poate sună ciudat, dar un astfel de moment te poate ajuta să te redescoperi sau să îți dai seama ce vrei să faci cu adevărat, să îți urmezi o pasiune. E un moment bun să acorzi mai multă atenție sănătății tale.
Ai nevoie de o strategie, ai nevoie să fii bine, orice semn de negativitate sau disperare nu te va ajuta la interviu. Fă o listă cu realizările tale, pune pe hârtie tot ceea ce ai reușit să îmbunătățești, soluțiile pe care le-ai implementat, dacă ai reușit să lucrezi sub presiune, cum ți-ai prioritizat diferitele task-uri. În acest mod îți identifici clar abilitățile și punctele forte.
Vrei să lucrezi într-o companie mică sau mare? Vrei un job pe aceeași poziție sau îți dorești să schimbi domeniul? Vrei ca munca ta să aibă un impact? Trebuie să ai un răspuns clar la aceste întrebări, să știi ce vrei, să îți definești valorile și astfel vei știi unde vei aplica, ce organizație ți se potrivește mai bine.
Stabilește-ți un program pentru căutarea de joburi, exersează întrebările și nu te demoraliza dacă nu primești răspunsuri sau nu ești contactat.
Găsește joburi interesante, dar nu aplica imediat, optimizează-ți CV-ul. Analizează un pic descrierile și găsește cuvintele cheie. Dacă acele cuvinte cheie sunt și la tine în CV, atunci sunt mari șanse ca să te potrivești cu jobul respectiv. Succes, îți ținem pumnii!
Sursă foto: Mantas Hesthaven on Unsplash
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și ei te contactează 😊.
Idee de cadou pentru Șefu’ care taie chefu’.
Dacă ai un șef care te scoate din sărite, uite aici o idee de cadou potrivit pentru el, dacă aveți Secret Santa: o conservă cu excremente de urs. Este o formă elegantă și destul de expresivă de a-i transmite părerea ta despre stilul lui de management și leadership.
Lăsând gluma la o parte, ideea extrem de originală a acestui produs special aparține antreprenorilor harghiteni care produc berea „Csíki Sör” şi şi chipsurile „Csíki Csipsz”, care au mereu idei curajoase de marketing și acum se folosesc de acest ”produs” pentru a susține inițiativele lor de protecție a mediului și faunei din zonă, dar și de încurajare a eco-turismului.
Au plătit un colaborator care întreaga vară a adunat balegă de urs din pădurile din secuime și acum ambalează și vând aceste conserve de 30 de grame de ”urme de urs autentic secuiești, fără gluten, fără conservanţi, vegane”, pentru a strânge fonduri care sunt destinate protecției și hrănirii în siguranță a urșilor din zonă, ținându-i departe de oameni și de zonele locuite.
Și o idee de cadou pe bune, pentru fetele din firmă:
Dacă vrei repede și la preț foarte prietenos cadouri de Crăciun pentru domnișoarele și doamnele de la voi din firmă sau pentru partenerele de viață ori de afaceri, avem o recomandare:
Allurene, produse cosmetice premium, fabricate în România, cu ingrediente de top, care acoperă nevoia zilnică de îngrijire a pielii, de la tinerețe până la maturitate. Seturile Allurene sunt ambalate și gata pentru a fi dăruite.
Allurene este primul brand românesc de cosmetice minimaliste și multifuncționale. Are sediul la Târgu-Mureș și revoluționează modul în care femeile își ingrijesc tenul. Îi găsiți la ei pe site, pe Facebook și Instagram.
Un nou dress-code pentru mers la birou?
Se pare că alegerea dintre întoarcerea la birou sau munca remote nu e singura cu care se confruntă la acest moment angajații: nici ce haine să mai poarte odată ajunși în spațiul de lucru nu mai e chiar la fel de clar.
Experiența unei angajate, descrisă într-un articol Worklife, a relevat un adevărat trend al confuziei și diferențelor de opinie dintre departamentele de HR și angajați, când vine vorba de vestimentația potrivită la locul de muncă.
Pe TikTok există mii de videoclipuri cu oameni care își împărtășesc experiențele despre modul în care conducerea le-a spus că nu pot purta anumite ținute la joburile lor de birou sau despre regulile neclare ale departamentelor HR, iar o mulțime de angajați acuză discriminări grave și chiar pedepse disciplinare pentru vestimentație nepotrivită.
„Sunt atât de frustrată și pot vedea felul în care HR-ul mă examinează când intru în birou. E degradant că nu pot să-mi fac treaba fără să fiu avertizată dacă port ceva anume și că nu pot să-mi exprim interesul pentru modă sau să arăt drăguț fără să devină o problemă. Pot să arăt bine și să-mi fac treaba.” spune Jackie Karaqi, care a primit două avertismente pentru vestimentație inadecvată, de când s-a întors la birou.
Adevărul e că, după mai bine de doi ani în care nici măcar nu a fost nevoie să ne gândim la ceea ce purtăm în partea de jos a corpului atunci când intrăm în ședințele de pe Zoom, opiniile despre ceea ce oamenii sunt dispuși să poarte la serviciu s-au schimbat.
Tu ce crezi despre asta, cât ar trebui să fie de personale alegerile când vine vorba de stilul vestimentar la locul de muncă? Așteptăm comentariul tău.
Sursă foto: Elle
Scurte și tari.
Ceri idei sau proiecte candidaților? Plătește-i. Devine o practică din ce în ce mai obișnuită ca potențialii angajatori să le ceară candidaților să facă „muncă de test” înainte de a-i angaja. Asta poate consta în idei, planuri de strategie sau chiar proiecte întregi. Dacă simți că un angajator profită de tine, ori refuză să ofere compensații, poți solicita să oferi exemple din activități anterioare relevante, dacă proiectul nou solicitat nu este remunerat.
De asemenea, ai tot dreptul să refuzi deadline-urile prea scurte. Refuzul poate fi dificil, ori poate părea chiar lipsit de respect, dar la fel e și să nu plătești pe cineva pentru munca și timpul lui. Dacă pierzi jobul la un astfel de angajator din cauza asta, nu regreta, înseamnă că va încerca și pe viitor să îți ceară muncă valoroasă, dar neplătită.
___
Cum acoperi găurile din CV? Dacă ai ”găuri” în CV, adică perioade în care nu ai lucrat sau pe care nu vrei să le treci în CV, găsești în acest scurt montaj audio câteva idei de mare folos.
___
Noua Economie aparține Creativității. Se estimează că peste 300 de milioane de oameni și-au postat conținutul creativ online în 2022, dintre care 85 de milioane sunt americani, mulți dintre ei câștigând venituri importante din asta.
Creator Economy a depășit 100 de miliarde de dolari și aproape 15 miliarde de dolari în capital de risc au fost investiți în aproximativ 300 de startup-uri Creator Economy din 2021 până azi. Deși startup-urile de creatori de conținut digital pot fi găsite în 65 de orașe globale, trei din ele — San Francisco, Los Angeles și New York — găzduiesc aproape două treimi din toate investițiile globale în acest domeniu.
___
Muzică gratuită pentru creatorii de conținut. Găsirea fundalului audio perfect care să însoțească videoclipul tău poate dura uneori mai mult decât filmarea propriu-zisă a acestuia. Mai mult, nu poți folosi în mod legal oricare din melodiile tale preferate fără a plăti redevențe artiștilor care le-au creat.
În mod ideal, ar exista un loc cu o grămadă de melodii care pot fi utilizate gratuit în videoclipurile YouTube, nu? Ei bine, un astfel de loc există și chiar face parte din YouTube însuși: Biblioteca audio YouTube.
#Știațică?
Spune-mi din ce țară ești, ca să-ți spun cât trăiești.
În ultimul secol speranța de viață a crescut considerabil în toate țările, datorită inovației în domeniul sănătății și educației preventive. Conform unor date de la World Bank, țările care au investit mai mult în sănătate au o speranță de viață mult mai mare, cu o singură excepție: Statele Unite.
Cu o investiție anuală în sănătatea publică de aproximativ 10.000 de dolari per cap de locuitor, speranța medie de viață este de 77 de ani în SUA, fapt care plasează Statele Unite cu mult în spatele unor țări care investesc mult mai puțin în acest domeniu, cum ar fi Singapore sau Israel. Principalele cauze ar fi rata mai mare a mortalității infantile și un grad ridicat al violenței în rândul tinerilor.
Evoluția creșterii speranței de viață în funcție de bugetul alocat pentru sănătate; Sursa: visualcapitalist.com
Și dacă tot ne sărbătorim azi și ne gândim poate mai serios ca în alte zile cum ne putem face bine, e important să aflăm că România se află pe locul 83 în clasament, cu o speranță de viață de 74 de ani.
Cheltuielile anuale publice pentru sănătate sunt la noi de 739 de dolari per om în 2019, vedeți tabelul de mai jos cu țările fruntașe și judecați voi dacă guvernanții noștri sunt suficient de interesați de calitatea și durata vieților noastre.
Top 10 țări - Speranța de viață la naștere; Sursa: visualcapitalist.com
Sweet and Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
Limebridge Australia, o afacere de consultanță specializată pe Customer Experience cu vechime de 15 ani în domeniu a găsit o oportunitate foarte deșteaptă de a-și promova serviciile, integrând pe site benzi desenate ce se pot utiliza gratuit, de către oricine își dorește acest lucru.
Printr-o colaborare cu talentatul grafician Jon Kudelka, compania abordează principalele teme de interes în domeniul lor de activitate, prin intermediul ilustrațiilor simpatice și cât se poate de actuale. Mai jos, un exemplu de cum NU ar trebui să se facă customer service - în condițiile în care știm cu toții că așa se cam face, în ciuda „lipsei notei personale” pe care o presupune.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați cu încredere!
Ce-am mai muncit.
Fiecare organizație trebuie să își construiască mixul perfect al muncii hibride. Angajații au nevoie de încredere, respect pentru timpul personal, iar dacă vrei să îi aduci la birou chiar și 2-3 zile pe săptămână atunci ar fi bine să pregătești argumente solide pentru ca ei să fie dispuși să își părăsească locul confortabil de acasă și să își testeze răbdarea în trafic.
Care este noul rol al biroului? De ce tot mai mulți angajați sau freelanceri preferă spațiile de coworking?
Cum ar putea organizațiile să creeze cadrul optim pentru a-i conecta atât online cât și offline?
Pentru a găsi răspunsurile la întrebările de mai sus, Andrei Crețu (co-fondator Pluria și 7Card) ne propune în noul episod al podcastului Hacking Work o întoarcere la simplitate în gândire și în business.
Echipa Hacking Work a muncit cu sens la acest newsletter: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
Producțiile video sunt specialitatea echipei Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Suntem prezenți pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Găsești aici pe Substack toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Micro-vacanță frumoasă să aveți! Servus!