HWNews #23: Giganții tech concediază în masă, unii angajați merg la birou pentru căldură și duș, firmele anulează petrecerile de Crăciun, iar munca remote făcută bine presupune lideri înțelepți.
BONUS: Marea Demisioneală pare a se potoli, roboții învață să scrie mesaje de mulțumire în locul nostru și angajatorii americani sunt obligați să publice salariile.
Servus!
Citești ediția 23 a Newsletterului Hacking Work și ne bucurăm fantastic că ajungem și azi la aproape 4000 de oameni buni, cu idei și informații care produc schimbarea de care au nevoie.
Trimite ce îți place și e interesant și către prieteni și colegi, să vă fie tuturor de folos!
O să mergem la birou pentru a sta la căldură și a face și un duș?
În august, 60% dintre cererile pentru locuri de muncă au fost pentru joburi complet de la distanță, iar în septembrie au scăzut la 44%, conform Flexa Careers. Oare asta se datorează perioadei dificile care urmează sau pur și simplu angajații și angajatorii au ajuns la concluzia că este neproductiv să lucrezi cinci zile pe săptămână de la distanță?
Munca de la distanță nu facilitează colaborarea și interacțiunile sociale, ba mai mult, a dus la creșterea instabilității, sentimentului de singurătate și stresului oamenilor. Acest declin sugerează că angajații devin din ce în ce mai critici atunci când vine vorba de muncă și de nevoile lor fundamentale, când iau decizii cu privire la angajare.
Pe de altă parte, dat fiind faptul că o iarnă grea ne bate la ușă multora dintre noi, a reveni la birourile încălzite, întreținute și plătite de companie, nu mai pare o idee așa de rea, spune fondatoarea Flexa Careers. Sună a glumă, dar este un scenariu posibil, nu toată lumea câștigă 2500 de euro, din păcate.
„În următoarele luni, accesul la un birou încălzit cu facilități va fi apreciat de multe persoane care vor simți costul vieții.”
Molly Johnson-Jones, CEO și co-fondator Flexa Careers
Sursa foto: Nicolas Pollock/The Atlantic
Scrie-ne cum vezi tu asta în secțiunea de comentarii și nu uita să votezi:
Val de concedieri în sectorul Tech.
Twitter nu e singura companie de tehnologie care a anunțat disponibilizări săptămâna trecută. În plin val de disponibilizări se regăsesc și: Iron Ox – 50% (50 de angajați), Gem – 33% (100 de angajați), Dapper Labs – 22% (134 angajați), OpenDoor – 18% (550 de posturi), Pleo – 15% (150 de posturi), Smava – 15% (100 persoane), Stripe – 14% (1000 angajați), Lyft – 13% (700 angajați), 12% din oameni la Chime, pleacă 5% și de la Hootsuite (este a doua rundă) și vor fi concedieri masive și la Meta, unde echipa lui Zuckerberg a început să facă listele negre.
Graba strică treaba.
Se pare că totuși uneori ar trebui ca organizațiile să se gândească de două ori înainte de a da drumul valurilor de concedieri. Unii dintre managerii de la Twitter s-au trezit că printre cei dați afară de pe o zi pe alta se află angajați cu abilități și skill-uri necesare pentru proiectele pe care Elon Musk dorește să le implementeze în viitor. Așa că sunt chemați înapoi cei care au fost dați afară ”din greșeală”. Mulți angajați C-level susțin că tot procesul a fost unul haotic, dar Musk continuă să reducă costurile cu forța de muncă.
Sursă foto: DALL.E 2
Ce fac diferit marii lideri ai muncii remote.
Nimeni nu a putut anticipa această mare schimbare din paradigma muncii și trecerea masivă la munca la distanță, care a survenit în 2020, odată cu valul de COVID – însă e clar că unele companii, și cu precădere unii manageri, s-au adaptat mai bine decât alții, iar rezultatele lor nu au întârziat să apară.
Deloc surprinzător, la începutul pandemiei, un sondaj de la Harvard constata că 40% dintre lideri nu erau pregătiți să gestioneze munca angajaților de la distanță, iar 41% s-au luptat să-și mențină implicați membrii echipei remote. În mod similar, doar 40% dintre angajații care lucrau de acasă declarau că se simt susținuți de superiorii lor.
În completare, un nou studiu Harvard Business Review a chestionat manageri și angajați deopotrivă, pentru a afla ce a funcționat și ce nu, din metodele aplicate în tot acest timp pentru gestionarea muncii de la distanță. Abordarea care a făcut adevărata diferență a fost asigurată de o schimbare subtilă, dar importantă, în modul în care unii manageri au ales să interacționeze cu angajații remote, conform nevoilor specifice.
Concluzia e una destul de simplă: angajații au avut nevoie ca managerii lor să fie prezenți, activi și vigilenți din punct de vedere operațional, fără a fi intruzivi. Ce să vezi, oamenii nu vor ca managerii lor să facă micromanagement, ci doresc ca managerii lor să le microînțeleagă activitatea. În alte cuvinte, chiar să priceapă ce face fiecare om și cum, pentru a-i putea acorda încrederea necesară și sprijinul în a-și atinge obiectivele și a lucra liniștit, de oriunde.
Managerii remarcabili în munca remote au înțeles că trebuie să stea alături oamenilor lor în acest proces, mai ales în etapele cheie – stabilirea priorităților și clarificarea task-urilor punctuale, rezolvarea problemelor întâmpinate, verificarea progresului și a rezultatelor – și toate astea în mod activ, dar uman și bazat pe încredere reciprocă, nu pe o atitudine de anchetator.
Cum arată spațiul ideal de muncă?
Spațiile de lucru mai informale devin tot mai populare. Compania de tehnologie Sensat și-a reproiectat biroul din Londra, pentru a se adapta structurii de lucru hibride post-pandemie. Noul spațiu va include cafenele, zone cu canapele confortabile, mai multe săli de întâlnire și va avea mai puține birouri.
Sediul central al companiei Oatly încorporează mai multe zone pentru lucru în grup și spații de întâlnire inspirate de cafenelele scandinave. Dar companiile nu trebuie doar să găsească modalități convingătoare de a atrage angajații existenți înapoi la birou: există, de asemenea, un război strâns pentru talente, iar un spațiu de lucru de ultimă generație va oferi companiilor avantaje.
„Provocarea de proiectare a locurilor de muncă se concentrează acum pe crearea unui spațiu pe care angajații doresc să-l viziteze – dincolo de nevoia de a porni un computer, de a răspunde la e-mailuri și de a munci. Pentru că știm că acum asta se poate face din confortul casei lor.”
Lucia Prado, specialist internațional în interioare comerciale care lucrează în Paris.
Încet, organizațiile recunosc importanța proiectării unor spații care promovează socializarea, interacțiunea și implicarea. Biroul va trebui să completeze ceea ce oamenii nu au acasă: intimitate, un spațiu destinat concentrării, comunicare deschisă, internet rapid, siguranță psihologică și chiar distracție.
Spațiile de lucru ale companiei Oatly. Sursă foto: FrameWeb.com
Cum arată spațiul de lucru perfect, în opinia ta?
Se potolește Marea Demisioneală?
Cererea pare să scadă pe unele dintre cele mai căutate posturi din timpul pandemiei. Iar rărirea anunțurilor a dat un semnal care s-a tradus și prin mai puține demisii. Domeniile ale căror uși par a se închide destul de abrupt sunt Software Development, HR și Marketing, dar vedem și o reducere masivă a pozițiilor deschise pentru matematicieni sau experți în cercetare și dezvoltare.
În pandemie, aceste domenii s-au adaptat cel mai bine muncii de acasă și și-au permis să recruteze preferențial profesioniștii puși pe liber în alte domenii, cu angajatori mai puțin norocoși. Însă acum criza economică mondială se abate asupra tuturor și pușculițele firmelor se deschid din ce în ce mai greu. Iar asta e rău și pentru angajații care nu caută alt job, dar ar fi profitat de situație pentru a-și renegocia salariul.
Cu toate acestea, datele sunt încă în favoarea oamenilor. Chiar dacă numărul de oferte de muncă a scăzut cu aproximativ 10% față de anul trecut, per total suntem la 50% mai multe oportunități decât înainte de pandemie. Însă trendul observat acum poate fi un indicator a ceea ce va urma.
Paradoxul muncii hibride: crește productivitatea, se diluează cultura organizației.
53% dintre proprietarii afacerilor mici din SUA consideră că a munci complet de la distanță sau în regim hibrid a creat o cultură mai puțin coerentă (s-au format mai multe grupuri sociale mici, așa zisele „bisericuțe”), deși 63% spun că a existat o creștere a productivității, satisfacției și loialității angajaților lor, conform unui studiu realizat de Intermedia Cloud Communications. Pe termen lung, granularea culturală duce la scăderea performanței.
Bacșișul va fi inclus în nota de plată și impozitat în România de la 1 ianuarie.
Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede ca banii pe care clienții îi lasă la restaurant sub formă de bacșiș să ajungă la angajați abia după ce operatorul economic reţine un impozit de 10% și îi virează la bugetul de stat.
În actuala formă, legea spune că oaspeții restaurantelor trebuie să scrie pe nota de plată cât bacșiș vor să lase, iar chelnerul să emită bonul fiscal care include bacșișul precizat de client. Atât procesul complicat prevăzut de lege, cât și ideea în sine de a taxa bacșișul sunt criticate aspru atât de angajații, cât și de antreprenorii din domeniu.
Numeroase state din lume au reglementat deja de foarte multă vreme bacșișul, iar în Europa valoarea acestuia oscilează între 10 și 20%, atunci când clienții înțeleg rostul acestei recompense și consideră că este meritat. În Statele Unite, bacșișul merge și până la 25%, iar în unele țări arabe chiar până la 35%.
Iubitul sau șeful te-au impresionat cu un mesaj scris de mână? Poate fi fake!
Oamenii primesc zilnic atât de multe email-uri și mesaje de la companii, dar majoritatea sunt ignorate. De teama de a nu își pierde clienții și de a crea o conexiune cu ei, multe companii apelează la serviciile unor firme specializate pentru a trimite mesaje personalizate scrise de mână – de mâna unui robot, mai exact. Piața unor astfel de servicii este în plină dezvoltare și deja destul de competitivă, iar una dintre companiile de acest tip, Handwrytten, se așteaptă la un profit de 3 ori mai mare decât în 2020.
Sursă foto: Systematic.uk
Angajatorii americani, obligați să publice intervalele salariale.
Din 1 noiembrie, New York City cere angajatorilor care au patru sau mai multe persoane pe statul de plată să ofere intervalul de salariu de bază în toate anunţurile de angajare.
O lege similară intră în vigoare în California din 1 ianuarie 2023, pentru angajatorii cu cel puțin 15 angajați. Astfel, candidații nu vor mai fi nevoiți să investească săptămâni sau luni într-un proces de recrutare înainte de a afla cât este dispus să plătească un potențial angajator. „Conversația cu privire la compensație va deveni mai constructivă”, a concluzionat Allison Rutledge-Parisi, vicepreședinte senior Justworks.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că DevNest caută mereu oameni buni și angajează, scrie-le despre cine ești și ce îți dorești și poate planurile voastre se aliniază 😊.
Ai ajuns repejor la jumătate, semn că ți-a plăcut.
Te mai așteaptă și alte informații prețioase de aici încolo, lectură plăcută în continuare!
Scurte și tari.
Cum scrii un e-mail empatic când ești CEO și firma trece prin vremuri tulburi? Uite așa, ca emailul scris de Patrick Collison, CEO al companiei Stripe, prin care îi anunță pe angajați de reducerea dimensiunii echipei. Scris cu onestitate, oferă context, detalii și claritate oamenilor și oferă sprijin atât celor care pleacă, cât și celor care rămân în companie.
___
Firmele renunță la Christmas Party. 36% dintre companii renunță la petrecerile de Crăciun în acest an, pentru a reduce costurile, conform unui sondaj NerdWallet, care a inclus 500 de companii din Marea Britanie. Mai mult, 27% nu vor organiza niciun fel de petrecere anul acesta, iar dintre cei care își propuneau să o facă, 13% și-au anulat planurile din motive financiare și din teama de o inevitabilă recesiune.
___
Va trebui să plătești verificarea Twitter Blue. Musk vine cu tot felul de modificări pe orizontul Twitter, iar unele dintre ele afectează în mod direct utilizatorii. Spre exemplu, cine vrea bifa albastră de verificare pe platformă va trebui să plătească 8 dolari pe lună. De banii ăștia, mai primești însă și alte beneficii: mai puține reclame, prioritate în replies și la search sau posibilitatea de a posta videoclipuri mai lungi față de limita actuală de 2 minute și 20 de secunde. Din informațiile actuale (să nu uităm că mai sus numitul are obiceiul de-a se răzgândi des), prețul va fi ajustat în funcție de paritatea puterii de cumpărare a țării, asta sugerând o lansare globală a Twitter Blue.
___
Qatarul e pregătit să îi primească pe jucători, nu și pe fanii fotbalului. Campionatul mondial de fotbal bate la ușă, dar Qatarul nu pare că e pregătit pentru asta. Lângă stadionul al-Bayt ar trebui să fie zona dedicată fanilor, al-Khor, un loc care promite sutelor de oaspeți o ședere plăcută, de neuitat cu piscină și restaurant. Prețurile camerelor pornesc de la 415$ pe noapte. Doar că acum nu sunt camere, sunt doar buldozere și bobine uriașe de cablu. Iar localnicii se împart în două: unii se întreabă dacă toate acestea au meritat, alții abia așteaptă turneul.
___
Rușii au dat vodka pe antidepresive. Rușii au cheltuit cu 70% mai mult pe antidepresive în primele 9 luni ale acestui an în comparație cu aceeași perioadă din 2021, iar principalele motive sunt războiul și sancțiunile impuse Rusiei.
___
Leadershipul se învață. Cum construim siguranța psihologică? Oamenii din organizația ta se simt confortabil în a solicita ajutor? Au curajul de a contesta anumite lucruri fără a le fi frică de consecințe? În acest articol de blog aflăm cum pot fi îmbunătățite stilurile de leadership și abilitățile liderilor pentru a obține siguranța psihologică a angajaților și performanța durabilă a organizației. Bazat pe o cercetare realizată de McKinsey, articolul te va ajuta să descoperi cum poți face munca mai bine, mai uman, mai empatic și mai performant.
#Știațică?
Jocurile pe calculator sunt bune pentru copii.
Copiii care-și ocupă timpul cu jocuri video preț de trei ore pe zi sau mai mult au obținut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive și de control al comportamentul impulsiv, în comparație cu cei care nu sunt atrași de gaming, spune un studiu recent citat de Victor Kapra în newsletterul Civilization.
Studiul a fost efectuat pe aproape 2.000 de copii, iar pragul de trei ore pe zi sau mai mult a fost ales deoarece depășește recomandările privind timpul petrecut în fața ecranelor stabilite de Academia Americană de Pediatrie. Studiul nu a urmărit eventuale efecte negative ale gamingului în cazul minorilor, așa că recomandările de petrecere a timpului de joc în mod responsabil și a unei cât mai bune echilibrări a activităților celor mici rămân, bineînțeles, în vigoare.
Sursă foto: tonodiaz / Freepik
Sweet and Spicy bunătăți oferite de Tata Vlad.
Ce faci când sfârșitul programului de lucru te prinde în plină ședință?
https://www.instagram.com/reel/CjaoHKujQNG/?igshid=MDJmNzVkMjY=
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați cu încredere!
Șefu’ care taie chefu’.
Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau. De la primele zvonuri despre achiziționarea Twitter de către Elon Musk până la confirmarea tranzacției și schimbarea oficială a CEO-ului, totul a părut o scenă din Alexandru Lăpușneanu, chiar dacă nu am fost prezenți la negocieri. Elon Musk nu s-a lăsat până nu a preluat frâiele companiei. Recent, am văzut și efectele: au căzut 3700 de capete (concedieri) printre care și directorul executiv, Parag Agrawal, directorul financiar, Ned Segal și șeful pentru afaceri juridice și politică, Vijaya Gadde.
Angajații s-au trezit cu un e-mail că sunt dați afară sau, mai rău, li s-a blocat accesul la platforme fără să primească vreo notificare. În contextul războiului și inflației de la nivel global, Elon Musk nu a demonstrat pic de empatie, obiectivul lui fiind să redreseze profitabilitatea companiei cât mai repede. Dar lipsa lui de empatie nu e cea mai mare problemă, ci nerespectarea drepturilor angajaților și încălcarea legii federale conform căreia e nevoie de un preaviz de 60 de zile pentru concedierile în masă la marii angajatori. Iar angajații nu s-au resemnat și au reacționat: au dat în judecată compania Twitter.
Procesul a fost intentat de cinci angajați Twitter. Unul dintre ei a fost concediat la 1 noiembrie, iar ceilalți nu au fost informați de decizia concedierii, decât atunci când le-au fost blocate conturile de e-mail. Posibil ca și alți angajați să își facă curaj și să își caute dreptatea în instanță. Dacă justiția americană nu își face treaba și nu se auto-sesizează, astfel de acțiuni în justiție se vor repeta.
Sursă foto: Nurphoto on Getty Images
Ce-am mai muncit.
Miercuri, 9 noiembrie, am lansat al doilea episod din Hacking Work Podcast, sezonul 2.
Care este diferența dintre lider, Boss și scârBOSS?
Ce înseamnă unitățile de măsură pentru valoarea muncii: ore-cap, ore-cur și ore-pupincur?
Împreună cu Bogdan (Bob) Rădulescu am spus lucrurilor pe nume și am vorbit despre leadership vs leadershit, cum recunoști un scârBOSS în orice țară ai lucra și cum arată o organizație sănătoasă. Vedeți episodul de pe Youtube, aici:
Bogdan Rădulescu este actor, antreprenor, lider civic și cetățean activ. Este printre primii oamenii care au avut curajul de a fi freelanceri în domeniul creativității și a reînviat comedia, mai ales pe plan local cu ajutorul personajelor legendare: Haurențiu și Jancsi. Face parte din echipa Epic Show, este improvizator în trupa Just Push Play și colaborează cu Mircea Bravo în diverse proiecte multimedia.
ProVorbe.
„În organizațiile mari, top managementul pierde legătura cu angajații. Companiile sănătoase sunt cele în care top managerul își găsește timp sau își face timp să țină contactul cu oamenii în permanență. Eu sunt convins că dacă ești CEO mișto e foarte ușor pentru oameni să ajungă la tine.” – Bogdan Rădulescu, actor & antreprenor.
Tu ce părere ai despre ceea ce spune Bob?
La acest newsletter a muncit cu motivație echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
Echipa Parametru se ocupă de producțiile video, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită explorate de mai multe ori.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare nouă ediție. Orice comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o spui.
Iar dacă ai să împărtășești ceva fain publicului nostru, scrie-ne și vedem cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!