HWNews #21: Mințile creative dezvoltă cel mai cool sector economic; Cum vor arăta ședințele în Metaverse; Europa nu ține pasul cu avansul tehnologiei, iar TikTok lovește în giganții tech.
BONUS: Suntem codași la egalitatea de gen, trebuie să regândim concediul parental și ne-ar ajuta mai mult să ne inspirăm de la copii sau de la câini.
Servus!
Am ajuns la ediția 21 a Newsletterului Hacking Work și ne bucurăm că îți putem oferi informații documentate și utile, pe către merită să le împărtășești și cu prieteni, familie și colegi!
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit despre piața muncii, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să îți fie de folos!
Ce angajezi: personalitatea sau competența?
Dacă trebuie să evaluezi un potențial angajat sau să alegi între mai mulți candidați, ce alegi - competențele, experiența, studiile sau personalitatea? Herb Kelleher, regretatul cofondator și CEO al Southwest Airlines, declara într-un interviu acordat Bloomberg:
"Vom angaja pe cineva cu mai puțină experiență, mai puțină educație și mai puțină expertiză decât pe cineva care are mai multe dintre aceste lucruri, dar deține o atitudine putredă. Pentru că putem instrui oamenii. Putem să-i învățăm pe oameni cum să conducă. Putem să-i învățăm pe oameni cum să ofere servicii pentru clienți. Dar nu le putem schimba ADN-ul".
De ce este personalitatea un criteriu atât de important? Oamenii cu o personalitate agreabilă sunt mult mai ușor de instruit. Dacă angajații nu sunt dispuși să învețe și să se dezvolte, compania va trebui să investească mult mai mult timp și bani pentru a-i pregăti.
Competențele se învață, dar personalitatea este greu de schimbat, iar mentalitatea și atitudinea fac diferența. Un singur măr stricat poate ruina întreaga afacere. O singură angajare nepotrivită poate duce la o mulțime de probleme: bani irosiți, o atmosferă tensionată ori chiar toxică și o reputație distrusă în rândul clienților.
Tu ce părere ai? Răspunde poll-ului și completează cu detalii în secțiunea de comentarii:
Creators Economy - o revoluție globală în business.
Tot mai mulți creatori de conținut devin mici business-uri, iar freelancerii din zona de conținut online dezvoltă un nou sector de afaceri, confirmând că profesia de creator de conținut nu este un moft. Un studiu recent realizat de Adobe susține că, în ultimii doi ani, 34 de milioane de persoane s-au alăturat sectoarelor creative ale economiei cunoașterii - iar asta doar în America.
Milioane de millennials și persoane de generația X fac pivotarea la mijlocul carierei către economia creatoare, și nu doar fiindcă vor se exprime mai liber și să dezvolte relații semnificative cu un public global, ci și pentru că vor să fie proprii lor șefi, să-și modeleze singuri programul, să producă valoare de business prin propria cunoaștere și imaginație și să lucreze din ce loc vor ei, pentru totdeauna.
Acești oameni renunță tacit la joburile clasice, în timp ce se lansează cu voce tare ca și creatori de conținut digital, într-o căutare a împlinirii, nu doar a faimei.
Sursă foto: AQVIEWS on Unsplash
Exercițiu de imaginație: cum va arăta munca ta în Metaverse?
Fie că le iubești, fie că le urăști, fie că îți dorești să fi fost doar un e-mail, ședințele rămân un element esențial al vieții din fiecare companie. Dintre toate schimbările majore de paradigmă din piața muncii din ultimii trei ani, întâlnirile și ședințele s-au păstrat cu o încăpățânare crucială, însă modul în care se desfășoară evoluează rapid.
Metaversul este pregătit să devină parte integrantă a viitorului muncii, iar următorul deceniu va fi probabil martorul dezvoltării unui sector complet nou al managementului în birou, care va facilita inevitabila acomodare la munca hibridă sau remote.
În locul unei întâlniri Zoom pe mai multe fusuri orare, metaversul oferă posibilitatea unui coworking complet virtual. Și dorința de a menține oamenii conectați poate fi satisfăcută cu ușurință, deoarece metaversul va fi construit pentru a facilita conversațiile și interacțiunea socială, de la distanță. Alegerea avatarului și principalele informații privind activitățile extrajob vor fi integrate în procesul de onboarding al noilor angajați, lăsând loc pentru mai multă personalizare a timpului petrecut „la birou”.
Sursă foto: R&D World
Cele 3 mari probleme din industria Tech: inflația, recesiunea și TikTok.
Nu a fost un an bun pentru giganții din industria tech, care sunt loviți de schimbările macroeconomice și pierd teren în fața TikTok. Alphabet, compania mamă de la Google, a ratat estimările financiare de 70.9 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru, încasând doar 69 de miliarde, după ce veniturile din reclame au scăzut în tot ecosistemul Google.
Cel mai afectat este Youtube, cu o scădere de 2% în veniturile provenite din reclamele video, unde TikTok acaparează tot mai mult din piață, iar aceeași problemă pare a deveni tot mai evidentă și pentru Meta.
Profesioniștii tech fug din companii, iar banii nu-i mai pot opri.
Doar 13% dintre angajatorii din industria de software și tehnologie digitală sunt capabili să angajeze și să păstreze talentele de care au cea mai mare nevoie, conform unui studiu realizat de Bain. Pentru profesioniști nu mai este suficient să aibă un salariu corespunzător. Companiile trebuie să înțeleagă cum s-au schimbat prioritățile oamenilor și să le ofere ceea ce caută cu adevărat.
Dincolo de asta, există o diferență izbitoare între factorii care influențează decizia de a se alătura unei companii și cei care determină durata de timp în care omul va face parte din organizație. Principalul motiv pentru care profesioniștii decid să-și caute un nou loc de muncă este lipsa oportunităților de învățare și de creștere.
Al doilea motiv este lipsa flexibilității. Două treimi dintre angajați spun că doresc să lucreze hibrid, iar 46% ar lua în considerare să plece dintr-o companie care nu mai oferă posibilitatea de a munci de la distanță. Totuși, flexibilitatea se referă mai mult la momentul în care lucrează, cu cine și în ce proiecte și nu doar la localizarea muncii.
Recompensele nesatisfăcătoare și recunoașterea deficitară sunt al treilea motiv care îi determină să-și schimbe locul de muncă. Astfel, majoritatea companiilor au luat măsuri: 70% dintre companii au crescut salariile față de anul precedent, 47% au spus că au crescut bonusurile, iar o parte au sporit beneficiile pentru sănătate.
Alte aspecte care contează cu adevărat includ diversitatea și incluziunea. Companiile care depun efort susținut și serios pentru a fi mai incluzive și sprijină diversitatea au de aproximativ două ori mai mult succes în a atrage și păstra oamenii.
Tot mai mulți angajatori își dau seama că păstrarea angajaților nu mai e posibilă doar prin oferta financiară. Organizațiile trebuie să ia în considerare ceea ce își doresc angajații: flexibilitate, oportunități de creștere, incluziune și un mediu de lucru modern. Companiile care au obiective clar definite au mult mai mult succes în atragerea talentelor, iar cele în care angajații actuali se simt mai conectați și implicați au mai mult succes în a-i păstra loiali.
Și pentru că oamenii buni merită oportunități pe măsură, vă anunțăm că:
Avem burse de dat!
Dacă ești inginer software din Timișoara, Arad sau împrejurimi, avem o surpriză faină pentru tine - împreună cu prietenii de la DevNest, oferim gratuit 5 locuri la workshopul susținut de Peter Leeson pe 17 noiembrie în orașul de pe Bega: Timișoara Smart Leadership Workshop: Motivating Quality.
Bursele DevNest pentru evenimentul de la Timișoara sunt destinate profesioniștilor deja activi în sectorul software, pasionați de tehnologie și cu spirit antreprenorial, oameni care vor să dezvolte idei creative și să conducă proiecte și echipe și care vor să înțeleagă cum se construiește climatul, cultura și mentalitatea corectă pentru a obține produse, servicii și proiecte cu un înalt grad de calitate.
Cei interesați trebuie doar să ne trimită pe adresa info@scoalaspor.ro un e-mail în care să explice de ce vor să participe la workshop și să ne spună ce background profesional au (profil de Linkedin ori un CV atașat), ca să îi alegem pe cei mai potriviți și calificați pentru acest workshop.
Termenul pentru depunerea candidaturilor este marți, 8 noiembrie 2022, finalul zilei.
Europa a pierdut startul în revoluția tehnologică.
O criză a competențelor tehnologice amenință Europa pe mai multe planuri strategice, inclusiv în dezvoltare, incluziune și sustenabilitate. Companiile din Europa care nu vor putea să valorifice tehnologii transversale, precum inteligența artificială, biotehnologie și cloud ar putea pierde între 2-4 trilioane de euro pe an, conform unuia dintre cele mai recente rapoarte publicate de McKinsey & Company.
Studiul McKinsey estimează că economiile mici și destul de sceptice la schimbare, precum cea a României, vor întâmpina cele mai mari dificultăți în a recupera decalajul. În acest context, orice inițiativă de recuperare a întârzierii tehnologice merită îmbrățișată.
Anul acesta, în perioada 10-11 noiembrie, primul eveniment dedicat exclusiv sectorului deep tech are loc pentru a 5-a oară la Cluj și în premieră la București, reunind specialiști din toate domeniile inovației, pasionați de tehnologie, companii solide și speakeri internaționali renumiți, în 2 zile de conferință și workshop-uri tehnice aplicate. Este vorba despre Codiax, eveniment organizat de aceeași echipă care stă în spatele Techsylvania - iar dacă vrei să participi, mai ai încă puțin timp să afli mai multe detalii despre agendă și să te înscrii.
Pentru editia din Cluj, Hacking Work face cinste cu accesul primilor 5 norocoși care introduc codul HackingCodiax pe pagina de bilete, iar următorii doritori pot beneficia de un discount de 25% la Conferință sau Conferință + Workshops, utilizând codul Hacking25.
Accesul la evenimentul din Bucuresti este gratuit, pe baza înregistrării, dar mai sunt puține bilete rămase, așa că îți sugerăm să te grăbești.
Piața muncii rămâne fierbinte.
În ciuda încetinirii economice actuale și a concedierilor la unele dintre cele mai mari companii de tehnologie, piața muncii va rămâne dinamică în viitorul apropiat, spun echipele de cercetare a pieței de la Indeed și Zillow.
Analiștii ne sfătuiesc să nu ne lăsăm păcăliți de disponibilizările și întreruperea angajărilor giganților tehnologici precum Google, Facebook și Microsoft. Aceste disponibilizări sunt datorate volumului imens de angajări din perioada pandemiei și nu ar trebui să ne îngrijoreze, cu atât mai mult cu cât numărul ofertelor de locuri de muncă este, în general, în creștere.
Empatia câștigă mereu în business.
Ai încercat vreodată să returnezi un produs din pricina unei întâmplări personale nefericite? De cele mai multe ori, companiile vor accepta returul, dar nu așa s-a întâmplat și în cazul Chewy.com - o afacere online cu produse pentru necuvântătoare.
Dezamăgiți de moartea pisicii lor, cei doi stăpâni au solicitat returul ultimului pachet cu hrană. Drept răspuns, Chewy.com le-a spus să doneze hrana, le-a returnat suma totală a comenzii și le-a trimis un buchet cu flori în semn de condoleanțe. Intenția companiei? Atunci când familia va avea un nou companion, își vor aminti de Chewy și vor achiziționa produsele lor - exact așa cum s-a și întâmplat.
Fiecare interacțiune cu un client este o oportunitate de a-l încânta într-un moment de bucurie sau de a-i oferi empatie într-un moment de tristețe. ”Strategia cățelului drăguț”, așa cum o numesc redactorii de la Inc.com, le permite companiilor să creeze conexiuni profund personale și emoționale, acționând inteligent pe baza momentelor bune și mai puțin bune pe care le traversează clienții lor.
Sursă foto: Jamie Street on Unsplash
Scurte și tari.
E ceva ciudat? Poate ai ales fontul HeLLvetica, în loc de clasicul Helvetica. Geamănul malefic al cunoscutului font Helvetica a fost creat de către Zack Roif și Matthew Woodward și reprezintă un studiu asupra jocului și încălcării regulilor. Se bazează pe spațiere variabilă și inconsecventă și poate fi descărcat de aici.
Sursă foto: Zack Roif
___
Halloween-ul costă doar în America peste 3 miliarde de dolari și poluează sinistru. Iar asta e cu adevărat de speriat: consumatorii americani cheltuie o avere pe costume de Halloween an de an, iar cele mai multe dintre ele sunt costume ieftine, în care predomină plasticul și care vor fi aruncate pe 1 noiembrie.
În Marea Britanie, un studiu a constatat că 7 milioane de costume sunt aruncate în fiecare an - echivalentul a 83 de milioane de sticle de plastic! În SUA, care are de cinci ori populația Marii Britanii și unde Halloween-ul este o sărbătoare mai populară, această cifră este îngrozitor de mare.
___
Exemplu de urmat oferit de Airbus. Compania acordă angajaților săi un bonus de 1.500 de euro până la sfârșitul acestui an, pentru a compensa creșterile prețurilor și costul tot mai mare al vieții. Bonusul fi acordat celor 126.000 de angajați ai companiei, (inclusiv managementului superior) din Germania, Franța, Spania și Marea Britanie. Ceilalți vor primi un bonus bazat pe salariile de bază medii din locul de referință.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Ai ajuns de-abia la jumătate, mai ai de citit multe lucruri faine.
Scroll down sau mută-te pe browser, să vezi tot ce ți-am pregătit.
De ce e concediul parental atât de important, și nu doar pentru mame?
Dacă firmele doresc cu adevărat să sprijine ideea egalității sociale reale și să-și încurajeze angajații să fie mai buni și mai fericiți la locul de muncă, trebuie să se gândească la drepturile și nevoile lor.
Un bun punct de plecare este schimbarea așteptărilor societății în ceea ce privește educația parentală, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că concediul parental plătit contribuie major la creșterea ratei de loialitate, la productivitate, la egalitatea de gen și la un echilibru de care avem multă nevoie în piața muncii.
Potrivit unui studiu publicat în Harvard Review of Psychiatry, femeile care își iau cel puțin 12 săptămâni de concediu de maternitate beneficiază de o sănătate mai bună, per total, și de o stare mentală îmbunătățită. Iar atunci când partenerii proaspetelor mame sunt acolo pentru a le susține la început, prezența lor contribuie esențial la reducerea epuizării și la egalitatea de șansă pentru toate mamele care lucrează.
Concediul pentru creșterea copilului luat de ambii părinți permite o repartizare mai uniformă a responsabilităților între membrii cuplului, diminuând povara care revine adesea femeilor în mod implicit. Altfel spus, atunci când ambii părinți contribuie, echilibrarea responsabilităților de acasă și de la locul de muncă devine mult mai ușor de gestionat - lucru de care se bucură și angajații, și companiile.
Pe măsură ce organizațiile continuă să acorde prioritate sprijinirii femeilor ca mame, trebuie să și realizeze cât e de important sprijinului partenerilor în acest proces, să integreze asta în mod inteligent în beneficiile pe care le oferă și să le dea același drept de a fi părinți.
Sursa foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
#Știațică?
Bărbați versus femei în România - suntem codași la egalitatea de gen*.
Cu un scor de doar 53,7 din 100, România se află pe penultimul loc în UE (26 din 27) când vine vorba de egalitatea de gen, după cum ne arată un raport recent al Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Doar Grecia stă mai rău, cu 53,4, în timp ce media UE e de 68,6, iar cel mai bine în clasament stau Suedia (83,9), Danemarca (77,8) și Țările de Jos (77,3).
Raportul măsoară egalitatea din mai multe perspective: financiar, sănătate, piața muncii, timpul alocat sarcinilor casnice, educație și accesul la poziții de putere în societate. România se clasează binișor în domeniul sănătății (diferențele privind speranța de viață și accesul la servicii medicale), cu un punctaj de 70,4 sau când vine vorba de finanțe (accesul la resursele financiare și situația economică a bărbaților și a femeilor) cu un punctaj de 70,2.
Dar media ne e trasă puternic în jos de subiectul pozițiilor de putere (în sfera politică, economică și socială), unde dezechilibrele dintre sexe ne aduc un punctaj dezastruos, de doar 32,6. Am vrea măcar să putem fi uimiți. Însă nu suntem.
Sursa foto: xavigm/ iStock
*noi citim des la cafea cele 15 minute cu care să îți începi ziua oferite de Concentrat by DOR - iar de asta am aflat de la ei.
Sweet and Spicy bunătăți oferite de Tata Vlad.
Un restaurant din Toronto dă burgerilor numele unor accesorii de birou, ca să poată fi decontați precum ”cheltuieli de serviciu” 😊 . Poți mânca astfel ”un capsator de birou” sau poți savura pe banii firmei o ”cască cu microfon” care conține cașcaval și felii de roșii 😊 . O idee din Februarie 2021, la fel de savuroasă și azi.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați cu încredere!
Șefu’ care taie chefu’.
UPS Worldport este cea mai mare unitate automată de sortare a ambalajelor din lume. Are aproximativ 20.000 de angajați și manipulează 115 pachete/secundă. Dar, cu toate statisticile sale impresionante, condițiile de lucru de la UPS Worldport au fost recent analizate și divulgate în urma sinuciderii la locul de muncă a unei angajate însărcinate.
După evenimentul tragic, angajații UPS Worldport au dat declarații anonime la The Guardian despre condițiile mizerabile de la locul de muncă. Ei susțin că presiunile imense din partea companiei, rănile care au devenit o obișnuință, mediul murdar, echipamentul uzat și personalul insuficient al secțiilor au un impact negativ uriaș asupra personalului.
Supravegheați continuu, angajații companiei nu sunt scutiți nici de amenințări de concediere pentru că au întârziat sau pentru că au mers la baie de prea multe ori. Pierderea unghiilor, zdrobirea degetelor și vânătăile provocate de încărcăturile grele de pachete sunt la ordinea zilei.
„Suntem urmăriți și cercetați în mod constant și nimic din ceea ce facem nu este suficient de bun. Am mai ieșit din clădire plângând din cauza epuizării fizice și psihice”, declară aceștia. Mai mult, s-au confruntat deseori cu probleme de sănătate mintală pe care angajatorul le-a ignorat cu desăvârșire.
Angajatorul are multă putere asupra oamenilor, oferind cel mai mare salariu pentru munca la nivel de începător din Louisville. Concediază oameni și neglijează problemele pe care le-au adus în discuție angajații, iar condițiile precare de muncă sunt agravate de personalul insuficient și de mediul de lucru dur și intolerabil.
Totuși, purtătorul de cuvânt al UPS Worldport declară că sănătatea și siguranța angajaților este principala prioritate a companiei și că are cele mai bune standarde de siguranță din industrie. Dacă așa „remarcabil” stau lucrurile în cazul principalei lor priorități ne întrebăm cum e în cazul priorităților secundare.
Compania își tratează angajații de parcă ar fi niște roboți care manipulează pachete non-stop, numai ca pe ființe umane nu. Este total lipsit de umanitate modul în care aceștia sunt tratați și cel mai trist și alarmant este că nu e singura companie care face asta.
Sursă foto: Alamy
InSPORation.
Creativitatea copilăriei este o sursă inepuizabilă de inspirație. Un puști de 7 ani din Marea Britanie a vrut să fure startul și să fie sigur că va fi angajat de compania la care visează, așa că a luat atitudine. Thomas Crump a scris de mână o scrisoare pentru compania LEGO în care își menționa disponibilitatea pentru a ajuta la proiectarea pieselor de Lego după școală, în weekenduri și în vacanțe - menționând că și sora lui ar fi dornică să facă același lucru.
Răspunsul nu a întârziat să apară, tot sub forma unei scrisori scrise de mână. Christian Pau, vicepreședinte și director general al Lego U.K. și Irlanda, i-a admirat entuziasmul, dar a menționat că, din păcate, toți designerii de produse se află în Billund, Danemarca.
Christian l-a invitat însă pe Thomas să viziteze împreună cu familia lui sediul companiei din U.K și să servească ceaiul împreună, pentru a povesti mai multe despre designul pieselor Lego.
Tu unde ai fi fost acum, dacă la 7 ani ți-ai fi urmat visul?
ProVorbe.
„Dacă reușim să creștem, să construim un climat bun, o relație corectă, o relație decentă între angajatori și angajați, oamenii vor fi mai interesați de ceea ce muncesc, vor fi mai implicați în ceea ce fac și – surpriză – organizațiile vor fi mai performante, vor face rezultate mai bune în business.”
Asta spune Doru Șupeală în primul episod al noului sezon Hacking Work Podcast. Episodul poate fi urmărit aici. L-ați văzut? Cum vi s-a părut?
Ce-am mai muncit.
Cum ar putea statul să își protejeze mai bine cetățenii împotriva efectelor consumului de droguri?
Prohibiția, agresivitatea autorităților sau folosirea unor mesaje de amenințare care induc teama de dosarele penale și pedeapsa cu închisoarea nu sunt eficiente. Din 2013 până în 2022 consumul tuturor drogurilor în România a crescut cu 70%. E nevoie de o altă abordare. Despre asta aflați în noul episod SPARKS cu Vlad Zaha.
Vlad Zaha este unul dintre tinerii remarcabili care a studiat criminologia la Universitatea din Manchester. În urma performanței de neegalat și a activității academice, Universitatea a dat numele lui celui mai important premiu anual oferit studenților eminenți și a primit o bursă care include masteratul și doctoratul la Universitatea Oxford.
Suntem convinși că o să vă placă episodul.
La acest newsletter a muncit cu bucurie echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!
Frumos articol! Well done