Hacking Monday #27: Mircea Bravo, despre români și umor - de la haz de necaz și trolii din online, până la puterea autenticității și ce înseamnă să fii viral.
Bonus: Rezoluțiile lui 2024 pentru angajați: claritate, termene limită și beneficii mai bune pentru sănătate + un exemplu: Canada; Extra: 5 moduri să-ți arăți recunoștința - și nu doar de sărbători.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna asta scurtă. :)
🤔 Dacă Hacking Work urmărești, vrem să știm cine ești!
Iar pentru asta avem nevoie doar de 5 minute din timpul tău și de sinceritate în completarea acestui formular. Nu colectăm date personale de identificare, astfel că rămâi 100% anonim. Mulțumim mult că ne ajuți să facem lucrurile și mai bine pe viitor și că trimiți linkul și colegilor care știi că ne urmăresc.
🎞️ Mircea Bravo: „Trăim în România. Fiecare nerv e un nou scenariu.”
Românii au simțul umorului foarte dezvoltat! Mircea Bravo și-a construit pe această idee întreaga carieră, alăturându-și o echipă creativă compatibilă, cu care ne face să ne amuzăm zi de zi. Dar ce ne face de fapt să râdem cu poftă, te-ai gândit vreodată? Aflăm de la Mircea că umorul este subiectiv și ține de cultura și mediul în care trăim.
În anii săi de activitate, Mircea a reușit să strângă una dintre cele mai mari comunități online - 3.4 milioane de urmăritori pe Facebook, peste 1 milion pe YouTube și TikTok și aproape 600.000 de oameni pe Instagram, dar asta nu s-a întâmplat peste noapte.
Urmărește episodul și află de la Mircea cum devii viral respectându-ți principiile, ce îi face pe români să râdă, ce se ascunde în spatele jignirilor și a urii manifestate în mediul online și cum poate feedbackul onest, cules în timp real, să te ajute să devii mai bun în domeniul tău.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
91,2% dintre angajații români își doresc pachete de sănătate mai complexe în beneficiile extrasalariale pentru 2024 - este concluzia unui studiu amplu realizat de MedLife și NN România, în colaborare cu eJobs. În prezent, abonamentele medicale sunt al doilea cel mai popular beneficiu extrasalarial, cu 33,6% dintre angajați beneficiind de ele, în timp ce asigurările de sănătate se situează pe locul 7, cu 17,9%. Aproximativ 56% dintre angajați apreciază abonamentele medicale pentru confortul financiar și sentimentul de siguranță pe care li-l oferă. Veștile par a fi bune: răspunsul companiilor la evenimentele globale recente este o preocupare tot mai mare pentru sănătatea angajaților, astfel că 33% dintre companii planifică să crească bugetele pentru beneficiile de sănătate cu 10-20% în 2024.
___
Rezoluția pentru 2024 a angajaților: un mediu de lucru mai eficient și mai puțin micromanagement. Altfel spus, angajații nu mai sunt dispuși să considere „management” niște simple verificări: ei cer claritate în priorități și termene limită, în schimbul productivității. Conform raportului Slingshot 2023 Digital Work Trends, 64% din angajați pierd 1-2 ore productive zilnic din cauza lipsei termenelor limită, iar 22% pierd 3-4 ore. Și ce să vezi - întâlnirile frecvente și supravegherea excesivă, percepute ca micromanagement de 45% din angajați, nu cresc productivitatea. În schimb, claritatea în sarcini și obiectivele aliniate cu scopurile companiei îi pot ajuta pe angajați să se concentreze pe ce e cu adevărat important, reducând pierderile de timp și crescând sentimentul de satisfacție la muncă.
___
Canada, printre primele țări care impun disponibilitatea gratuită a produselor menstruale în toate locurile de muncă reglementate federal, inclusiv departamentele de servicii publice, corporațiile de stat, bănci, aeroporturi și gări. Această măsură, parte a schimbărilor aduse Codului Muncii, e menită să sprijine un mediu de lucru inclusiv și echitabil, în care produsele menstruale sunt tratate ca un necesar de bază. Implementarea acestei inițiative în Canada urmează exemplul altor țări precum Scoția și Noua Zeelandă, care au adoptat deja politici similare pentru a sprijini angajații și a promova echitatea la muncă. Pe când și la noi?
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 5 gesturi mici cu impact mare. Învață să-ți arăți recunoștința - și nu doar de sărbători.
Exprimarea aprecierii față de membrii echipei poate fi un gest puternic și motivant, și ar fi și mai fain să nu se întâmple doar de sărbători (deși poți începe acum, dacă vrei). Iată câteva sfaturi despre cum să-ți arăți recunoștința și aprecierea față de angajați și colegi, surprinzându-i în momente absolut banale, pentru un plus de autenticitate:
Scrie bilețele de mulțumire: Exprimarea recunoștinței față de colegii tăi poate părea incomodă uneori. Încearcă să scrii un bilețel sau un e-mail, dar care să nu fie un simplu mesaj de mulțumire. Caută să le evidențiezi fiecăruia punctele forte și oferă exemple concrete prin care contribuția lor are un impact pozitiv asupra echipei.
Fii acolo (activ): O simplă remarcă încurajatoare poate însemna mult. Când observi că cineva pare depășit de situație, întreabă-l „Ce pot face ca să îți fiu astăzi de ajutor?”. Și dacă nu îl vei putea ajuta, concret, va conta.
Mici gesturi de apreciere: Creează un spațiu în care oamenii se simt în siguranță să povestească despre ceea ce simt, oferă feedback constructiv și oportunități de creștere. Integrează exprimarea aprecierii în rutina ta zilnică.
Mulțumește-le cu adevărat colegilor tăi: Include în mesajul de mulțumire motivul pentru care îl oferi: „Am fost atât de ocupat în ultima vreme încât mi-am dat seama că nu mi-am făcut timp să-ți spun cât de mult apreciez munca ta". Oferă exemple clare despre felul în care acțiunile lor au avut impact asupra muncii, rezultatelor și bunăstării echipei.
Comunică empatic: Menține o atitudine răbdătoare și politicoasă în cadrul discuțiilor dificile. Oferă claritate oamenilor, pentru a nu-i lua pe nepregătite. Programează întâlnirile în avans și oferă-le o scurtă prezentare cu privire la ceea ce ai vrea să discutați. Și, poate mai important ca orice, gândește-te de două ori cine chiar ar trebui să participe și eliberează programul celorlalți.
Aceste gesturi mici contribuie la o cultură pozitivă a locului de muncă și îmbunătățesc dinamica echipei, conducând în final la satisfacție, productivitate și loialitate crescute.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (10:03 min) Omul își face norocul cu mintea lui: optimismul naște oportunitățile
Descoperă cum mindsetul și modul în care ne raportăm la viață ne influențează norocul și explorează cele patru caracteristici fundamentale care îi diferențiază pe norocoși de ghinioniști.
🎧 (5:16 min) Află care este rețeta muncii inteligente, din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 12 decembrie:
🎧 (3:44 min) Ce este fenomenul BoredOut? Descoperă din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 14 decembrie:
🎧 (4:07) 50% dintre români își doresc alt job în 2024. Află mai multe despre acest subiect din ediția audio #92 a Hacking Work News:
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia până vinerea viitoare unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. De această dată, e vorba despre „Cântecul relevanței”, de Seth Godin.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Prostie