Hacking Monday #22: Cristian Păun: Ce alegi, inovație sau irelevanță? Astăzi, adaptarea dictează supraviețuirea.
Bonus: O companie românească introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru toții angajații; Premieră mondială: primul robot numit CEO. Extra: Cum devii cât mai de neînlocuit la job.
Servus! A zis cineva 13 cu noroc? Începem săptămâna cu o doză scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
___
🎞️ Cristian Păun, expert IT: Cum putem fi creativi și productivi în era schimbărilor radicale.
„Dacă nu te pregătești pentru ziua de mâine și nu vei găsi un alt mod de a genera profit, nu vei putea să ai succes și poate nici să exiști în fața schimbărilor și incertitudinii”, ne atrage atenția Cristian Păun, changemaker și Chief Digital Officer al gigantului mondial DuPont.
Altfel spus, dacă nu înveți ce înseamnă să fii rezilient și nu te adaptezi, nu vei face față schimbărilor viitorului imediat. În acest episod explorăm modul în care ar trebui să gândim ca să putem parcurge drumul visat în carieră până la cele mai înalte culmi, dar și ca să păstrăm sănătoase, profitabile și creative organizațiile în care muncim.
Cristian Păun este un changemaker, pasionat de inovație și dezvoltare sănătoasă, un IT-ist român ajuns la vârful uneia dintre cele mai puternice corporații americane. Este lectorul modulului de Strategie și Creare de Valoare în Business din programul MBA derulat de Transilvania Executive Education la Cluj. A lucrat în roluri de top management în sectoare precum producție alimentară, băuturi, cafea, asigurări, banking și fonduri de investiții.
În prezent, lucrează în Luxemburg ca Chief Digital Officer al DuPont, lider global din industria chimică, coordonând strategia digitală de business. Este membru al Forbes Technology Council, unde contribuie cu informații despre transformare digitală și integrarea noilor tehnologii în afacerile moderne.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Compania românească VEGO a adoptat săptămâna de lucru de patru zile începând cu septembrie 2023, devenind astfel unul dintre pionierii acestui model pe plaiuri autohtone. Noua politică a companiei specializate în dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială oferă angajaților 50 de zile suplimentare de odihnă pe an și promite o abordare eficientă a echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Inițiativa VEGO, care se alătură succeselor similare din Marea Britanie, unde companiile au înregistrat creșteri de venituri și satisfacție în rândul angajaților, vizează creșterea loialității și productivității echipei.
___
Jessikah Inaba intră în istoria Marii Britanii ca prima femeie + de culoare + nevăzătoare care ajunge avocat pledant, sfărâmând astfel un „plafon triplu izolat al discriminării”. Tânăra de 23 de ani din Camden, Nordul Londrei, a obținut calificarea săptămâna trecută, după o perioadă de studiu de cinci ani la Universitatea de Drept din Londra și după ce a tradus în Braille toate materialele didactice esențiale, pentru a-și putea duce cursurile la bun sfârșit. Realizarea ei deschide noi orizonturi pentru incluzivitate în profesia juridică și oferă un precedent valoros celor care se confruntă cu bariere similare.
___
Premieră mondială: un robot a fost numit CEO. Mika, robotul umanoid dezvoltat de Hanson Robotics a devenit noul director executiv al producătorului polonez de rom Dictador, mișcare pe care reprezentanții companiei au justificat-o prin necesitatea de optimizare a operațiunilor și a implementării unor decizii strategice cu precizie sporită. Mai mult, Mika a primit „în mod simbolic” titlul onorific de profesor universitar la inaugurarea Universității Collegium Humanum din Varșovia, astfel fiind recunoscute spiritul inovator și curajul companiei de a îmbrățișa inteligența artificială într-un rol de conducere. Cu toate că are abilități analitice avansate, grație algoritmilor de învățare automată, numirea Mikăi a stârnit reacții mixte, reflectând tensiunile din societate cu privire la rolul pe care inteligența artificială îl poate obține în piața muncii.
Știai că: Angajații cu program de lucru neregulat și presiuni de timp nerealiste pierd 173 de ore de somn pe an? Da, ai citit bine, aproximativ 28.5 minute de somn pierdute în fiecare zi te vor aduce aici. Mai mult, ritmul circadian îți influențează productivitatea mai mult decât ai crede. În societățile industrializate, se estimează că ritmurile circadiene ale peste jumătate din populație sunt nesincronizate cu programul lor zilnic. La nivel global, aproximativ unul din cinci angajați lucrează în ture de noapte, iar asta ar putea să le crească riscul de dezvoltare a cancerului. Pentru o mult mai bună înțelegere a acestui subiect profund, Reuters a lansat un articol esențial, "Journey into sleep” - un tur ilustrat remarcabil al tuturor motivelor pentru care somnul este mai important decât am crede, pe care ți-l recomandăm 100%!
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
🎞️ Carmen Ciulacu: Digitalizarea nu iartă nicio industrie.
Angajații se pot simți depășiți de noile cerințe apărute peste noapte în fișa postului. Liderii sunt cei care trebuie să ia măsuri pentru a-și menține oamenii motivați și pregătiți să facă față noilor schimbări din piața muncii.
Bun, dar cum? Carmen Ciulacu, Co-Fondator și Managing Partner Digital Stack, ne vorbește din propria experiență:
📈 Realitatea beneficiilor extrasalariale: mai multe date, mai puțină intuiție.
Studiul Benefit Edenred a fost publicat și vine cu informații prețioase despre realitatea actuală a pieței muncii, atunci când vine vorba de beneficii extrasalariale.
Vrei să știi ce își doresc oamenii cu adevărat? Descarcă LP-ul disponibil în mod 100% gratuit, iar dacă îl consideri valoros, trimite-l mai departe către comunitatea ta. Astfel ne asigurăm că ajunge la cât mai mulți oameni care au nevoie de informații reale, susținute de studii și research, în eforturile lor de a întâlni nevoile reale din piața actuală a muncii.
📅 Pasionat de tehnologie? Vrei vrea să fii aici:
DevFest Bucharest, evenimentul realizat de și pentru programatori pasionați de tehnologiile Google, se întoarce în acest toamnă cu o nouă ediție!
🗓 sâmbătă, 18 noiembrie, 🕘 9:00 - 17:00, 📌 Novotel Bucharest City Center
Evenimentul aduce în același loc Google Developer Experts, lideri și experți din industrie și programatori pasionați de tehnologiile Google, pentru o zi de învățare și networking.
🎟 Biletele sunt disponibile aici: https://www.iabilet.ro/bilete-devfest-bucharest-2023-89735/
💡Ghid Practic. 7 idei care te vor ajuta să devii (și mai) important în echipă
Da, știm, „nimeni nu e de neînlocuit”. Însă în fiecare echipă există persoana aceea esențială. care descurcă nodurile și face lucrurile să se întâmple. Și care toată lumea știe că va costa cel mai mult compania, dacă va alege să plece. Dacă vrei să ajungi tu acea persoană, sunt câteva lucruri practice pe care le poți face pentru a fi cât mai greu de înlocuit:
Cunoaște-te mai bine: Începe prin a-ți evalua punctele forte,, pentru a-ți înțelege mai bine calitățile și a le pune la treabă eficient.
Fii la curent cu proiectele echipei: Implică-te și oferă soluții proactive, fiind mereu corect informat/ă despre noile inițiative și responsabilitățile colegilor tăi.
Construiește relații solide: Colaborează și sprijină-ți colegii pentru a crea un mediu de lucru pozitiv și o dinamică corectă a echipei. Nu o face doar de suprafață - se simte. ;)
Devino expert în domeniul tău: Specializează-te într-un anumit segment - care îți place și la care ai cele mai mari șanse să excelezi - îți va fi mai simplu să devii persoana de referință pentru acea arie de activitate.
Învață continuu: Ori, altfel spus, nu te lăsa pe-o ureche. Rămâi la zi cu noile tendințe și informații din domeniul tău, extinzându-ți constant cunoștințele și abilitățile.
Aliniază-ți capabilitățile cu nevoile companiei: Analizează pragmatic modul în care competențele tale unice pot contribui la atingerea obiectivelor organizaționale și la creșterea valorii adăugate de companie.
Dezvoltă abilități de leadership: Învață să gestionezi așteptările angajaților și să abordezi situații dificile, demonstrându-ți capacitatea de a prelua mai multe responsabilități, dacă aceasta este parcursul profesional pe care ți-l dorești.
Implementează aceste strategii pentru a-ți asigura un rol vital în echipă și pentru a contribui la succesul comun - te asigurăm că toată lumea va avea de câștigat din aceste eforturi susținute.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:11) Află cum se manifestă Efectul Pygmalion și de ce încrederea în oameni crește performanța, din Ideile Hacking Work 01:
📖 Descoperă care sunt primele reacții oficiale ale firmelor de software din România, în urma modificărilor fiscale: cine mărește salariile pentru a compensa pierderea facilităților și cine lasă angajații să resimtă scăderea salariilor?
🎧 (5:21 min) Află cum a ajuns biroul cea mai nouă destinație romantică și de ce, din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 9 noiembrie:
🎧 (5:36 min) Descoperă motivele pentru care alegerea carierei și a primului job nu au deloc legătură cu domeniul studiat și cum arată cariera studentului român după facultate: ospătar sau casier în supermarket?
🎧 (3:24 min) Află rețeta celui mai atractiv job și care este noul record de timp necesar pentru o singură angajare, din ediția audio #88 a Hacking Work News:
🤞CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”. Succes! 😉
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Inițial am oscilat între curiozitate și adaptabilitate ca răspuns la poll. Ce am observat în propria echipă este faptul că cei care se adaptează la schimbări constante sau noi proceduri au o productivitate mai ridicată și se disting prin calitatea muncii lor, însă nu tot timpul aceștia sunt și cei care vor sau reușesc să avanseze în carieră. Curiozitatea este cea care mi se pare că aduce un avantaj în acest context, deoarece persoanele curioase, pe lângă faptul că se adaptează ușor, sunt dornice să înțeleagă întreg procesul mai bine, să identifice probleme, să găsească soluții și sunt dispuse să își asume riscuri și responsabilități noi mai ușor.