Hacking Monday #20: Barbu Mateescu: Oamenii de 40, 50 și 60 de ani – aurul neobservat din piața muncii.
Bonus: 70% din angajații lumii sunt total deconectați de scopul muncii lor; LinkedIn și-a luat bodyguarzi roboți. Extra: Ai un șef micromanager? Iată 7 pași prin care să-i potolești setea de control.
Servus! Am ajuns la borna 20 și pentru edițiile de lunea. Mulțumim că ne citești și că trimiți o doză bună de idei proaspete și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ Barbu Mateescu: Realitatea demografică va nărui modul în care recrutăm azi.
De ce alegem angajați tineri? Sunt mai mulți, mai creduli, au pretenții financiare mai mici și îi putem duce mai ușor de nas, când vine vorba de politicile interne, valori, cultură, bani și ore suplimentare. Așa gândesc mulți dintre angajatorii care pescuiesc din piscina de talent tânăr, încercând să modeleze mai mult viitorii angajați decât propriile apucături. Însă realitatea demografică vine și năruie preconcepțiile angajatorilor, aducându-i cu picioarele pe pământ.
Împreună cu Barbu Mateescu, unul dintre cei mai respectați sociologi din România, vorbim cinstit și curajos despre modul nedrept în care îi privim pe cei mai în vârstă, atunci când facem recrutarea sau când lucrăm alături de ei. Acest episod va schimba modul în care ne raportăm la Generația X și ne va ajuta să înțelegem că oamenii cu vârsta între 45 și 65 de ani reprezintă aurul accesibil, dar nevalorificat din piața muncii.
Barbu Mateescu a absolvit cursurile facultății de sociologie a University of Pennsylvania în 2005, specializându-se în sociologia politică. În ultimul deceniu a lucrat în proiecte având de-a face cu consultanța politică, sociologia electorală și dezvoltarea urbană, regională și locală. Scrie articole valoroase de analiză pe platforma PressOne și transformă datele statistice în explicații clare ale vremurilor în care trăim, dar și în semnale de alarmă despre pericolele cu care societatea românească se poate ciocni.
Avem pentru tine o întrebare simplă, dar care ne-ar putea ajuta să „luăm pulsul” în ceea ce privește mentalitatea generală de pe piața românească. Răspunde sondajului nostru și scrie-ne mai multe în comentarii: ai colegi trecuți de 45-50 de ani? Care e comportamentul lor la job și cum se simte, de fapt, diferența dintre generații, în contextul muncii?
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Sub o treime din angajați se simt cu adevărat conectați cu munca lor, potrivit unui raport Gartner. În ciuda investițiilor pe care companiile le fac pentru a-i "înveseli" pe angajați, aproape 70% dintre ei nu simt nicio legătură semnificativă cu munca lor. Iar la asta mai contribuie și faptul că doar o treime din angajați cred că feedback-ul lor e ascultat și 46% ar dori ca firmele să acționeze mai mult pe baza feedback-ului, însă nu sunt și încrezători că asta se va întâmpla. La polul opus, angajații care sunt entuziasmați de ceea ce fac, găsesc conexiune, sens și bucurie în munca lor, sunt cu 31% mai predispuși să rămână în cadrul organizației și să depună un efort suplimentar. În traducere liberă: un angajat fericit e un angajat productiv, dar se pare că cele mai multe companii nu știu să transforme aceste cifre într-o realitate unanim avantajoasă.
___
Doar 3 din 10 angajați români reușesc să pună bani deoparte, potrivit unui sondaj bestjobs, inflația și creșterile de prețuri fiind principalele motive. Mai mult, peste 40% dintre cei care pun bani deoparte au strâns în 2023 mai puțini bani decât anul trecut. Salariul rămâne sursa principală de venit pentru 86% dintre români și multora le e greu să economisească ceva în acest context economic instabil, în care majoritatea trăiește de la o lună la alta. Aproape 60% dintre respondenți ar lua în considerare un job nou dacă ar include un plan suplimentar de economii. Atunci când totuși reușesc să pună niște bani deoparte, angajații români o fac pentru: a avea o plasă de siguranță în caz de urgență (42%); pentru investiții ulterioare în imobiliare, bursă, mărfuri sau monede (15%); pentru a-și asigura traiul pentru o perioadă, în cazul în care sunt concediați (13%); a-și deschide o afacere proprie (11%), ori pur și simplu nu vor să se bazeze doar pe pensia de stat (12%).
___
LinkedIn pune roboții la treabă pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică în companie. Platforma de networking profesional testează un chatbot bazat pe inteligență artificială generativă ce ajută angajații și furnizorii externi să obțină răspunsuri la întrebări despre securitatea cibernetică. Rezultatele sunt promițătoare: timpul de răspuns s-a redus de la aproximativ 15 minute, când utilizatorii interacționau cu un om, la mai puțin de 5 secunde, de când chatbotul preia inițiativa.
🎞️ Gheorghe Damian: Germania trebuie să vină la noi, și doar de noi depinde.
Ce gândim noi azi despre România și nu ne-am dori să mai gândească copiii noștri? Hai să facem un exercițiu de imaginație.
România a pierdut peste 7 milioane de oameni, de la deschiderea granițelor europene și până azi. Pe tine ce te mai ține aici? De ce mai lupți? Ce tip de societate ai dori să lași moștenire generațiilor viitoare?
Gheorghe Damian, primarul uneia dintre cele mai luminoase zone ale României, spune că putem aduce Germania aici, la noi, dacă punem umărul, bunul simț și responsabilitatea acolo unde trebuie. Și nu o doar spune, ci o și demonstrează:
📅 Întoarcem binele: Pe 11 noiembrie suntem alături de Peditel la Swimathon13.
Echipa Hacking Work se alătură misiunii de bine și sprijină Peditel, singurul serviciu gratuit de telemedicină pediatrică disponibil non stop, în strângerea de fonduri care va avea loc sub forma unui eveniment sportiv inedit: Swimathon13, desfășurat pe 11 noiembrie, la Bazinul UTCN Cluj.
Hai să fii și tu PeditelEROU, din bazin sau din gradene. Fiecare donație, fiecare mesaj, fiecare distribuire, fiecare înotător și fiecare lungime de bazin parcurs contează, pentru că ajută la îngrijirea medicală promptă și corectă a copiilor din România.
Ce poți face să ajuți, concret? Te poți înscrie direct pe site-ul evenimentului, ca înotător, ca ambasador, ori poți face o donație directă. Dacă deții o firmă ori lucrezi în departamentul de Marketing/ HR al unei companii caracterizate de grija pentru oameni, poți înscrie o echipă de până la 4 înotători și te poți lăuda cu asta unde vrei tu. Pe lângă faptul că oamenii tăi primesc un tembuilding de o zi, între timp salvați și niște copii. Ori poți veni direct la eveniment ca susținător - galeria face minuni și ne ajută să strângem un număr mai mare de bazine. Adu-ți și copilul cu tine, învață-l despre importanța solidarității și a responsabilității sociale. Dacă îi place să înoate, alătură-te împreună cu el echipei de înotători Peditel!
Ai atât de multe variante prin care să ajuți, încât nu mai ai scuze să nu o faci.
📅 Hai la Workshop-ul de Strategie în Employer Branding: Metoda 5D.
Doru Șupeală pregătește două zile de „chirurgie” aplicată pe branduri de angajator reale: la început facem o disecție să vedem ce boli grele are pacientul, apoi îl facem bine așa cum ne place nouă: îi reconstruim identitatea, personalitatea și ideologia, îi redefinim propunerea de valoare și îi punem la punct o strategie de comunicare modernă și eficientă.
Timp de două zile, parcurgem întregul proces specific de audit, (re)design, implementare și comunicare a brandului de angajator. Învățăm interactiv, informal și colaborativ, urmăm pașii unui proces sănătos de Employer Branding pe 20 și 21 noiembrie la Cluj și 5 și 6 decembrie la București.
Mai mult, avem prețuri early bird. 🤩 Va fi o experiență valoroasă și memorabilă, ne vom distra tare de tot și vom învăța foarte mult, unii de la ceilalți.
💡 Ai un șef care face micromanagement? Iată ce poți face.
Micromanagementul vine, de cele mai multe ori, la pachet cu obsesia de control a managerilor. Iată șapte pași concreți pe care îi poți urma dacă ai un șef care îți suflă constant în ceafă:
Înțelege motivul: Încearcă să înțelegi de ce șeful tău e micromanager. Poate fi din cauza performanței tale anterioare, ori alt motiv nu neapărat absurd.
Comunică deschis: Discută cu șeful tău și exprimă-ți dorința de a avea mai multă autonomie.
Cere feedback: Dacă sunt critici cu privire la performanța ta anterioară, cere-i feedback și încearcă să îți îmbunătățești munca.
Înțelege anxietățile șefului: Identifică sursele anxietății șefului, cum ar fi lipsa experienței în a conduce oameni sau presiunea din partea superiorilor săi.
Contribuie la construirea încrederii: Dacă lipsa de încredere nu se datorează performanței tale, oferă sprijin pentru a-l ajuta pe acesta să le ofere mai multă autonomie angajaților.
Oferă-i feedback: În cazul unui manager nou, nu ezita să oferi feedback la rândul tău și sugerează îmbunătățiri.
Învață din experiență: Gândește-te cum ai aborda situația dacă ai fi în rolul șefului și învață din experiențele celor din jurul tău.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (11:25) Tu știi cât câștigă colegii tăi? Până cel târziu în iunie 2026 fiecare angajat va afla cât câștigă colegii săi. Află ce repercusiuni poate avea această lege și cum îi afectează pe angajați, dar mai ales pe angajatori, într-un nou material Make it Work:
🎧 (4:31 min) Descoperă care sunt factorii care influențează în mod negativ natalitatea, din episodul 13 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (4:12 min) Mai este educația formală suficientă pentru a-ți dovedi competența într-un anumit domeniu? Află din episodul 14 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (3:43 min) Descoperă ce formă capătă inegalitățile salariale, din perspectiva mamelor, în cel mai recent episod HWNews:
🤞CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe: „Cuvinte magice” de Jonah Berger.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”. Succes! 😉
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!